Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:8, Did:0, useCase: 3

Toms Lielais ies pa Klešnika, Lilienfelda un Jurdža ceļu

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Viens no talantīgākajiem savas paaudzes Latvijas handbolistiem Toms Lielais karjeru turpinās Vācijas 2. bundeslīgas klubā ThSV "Eisenach" un piektdien debitēs savas jaunās komandas rindās. Pirms Toma šajā komandā sekmīgi ir spēlējuši Evars Klešniks, Ģirts Lilienfelds un Aivis Jurdžs.

Pagājušā gada rudenī Latvijas čempions Dobeles TENAX rindās un aizvadītās SynotTip virslīgas čempionāta labākais saspēles vadītājs, 20 gadus vecais Toms Lielais iekļuva Vācijas bundeslīgas komandas SG "Flensburg-Handewitt" (pašreiz ir BL līderis) sistēmā un 2016./2017. gada sezonu sāka kluba otrajā komandā Vācijas 3. līgā. Spēles laiks bija neregulārs, komandas treneris vairāk uzticējās sev labāk zināmiem spēlētājiem un jau pirms gadu mijas bija nojaušams, ka būs pārmaiņas. Jautājums - kādas? Pārmaiņas notika un tagad mums ir pārstāvji visās trijās Vācijas handbola spēcīgākajās līgās, jo jau kopš pagājušās piektdienas Toms Lielais trenējas ar ThSV "Eisenach", bet tagad viņš ir arī parakstījis līgumu ar šo komandu.
"Līgums ir līdz šīs sezonas beigām ar iespēju to pagarināt - ja es apmierināšu komandas trenerus," telefonsarunā par pēdējām pārmaiņām savā karjerā pastāstīja Toms Lielais. "Flensburgas galvenās komandas otrais treneris redzēja diezgan daudz manu spēļu kluba otrajā komandā un arī saprata, ka kaut kas ir jāmaina - otrās komandas treneris uzticas sev jau zināmiem spēlētājiem, man spēles laika sanāk pavisam maz un līdz ar to nav spēļu prakses. Galvenās komandas otrais treneris ir labi pazīstams ar manu aģentu un viņi abi sāka meklēt variantus komandas nomaiņai."
- ThSV "Eisenach" rindās pašreiz ir tikai viens nomināls saspēles vadītājs, jo janvāra beigās smagā autoavārija cieta bijušais Eiropas jauniešu čempions, savulaik Bundesl;īgas un Čempionu līgas uzvarētājs - pārsvarā rezervista lomā - Hamburgas komandas rindās Marcels Šlīdermans (19 spēles Vācijas izlasē) un tas laikam arī sekmēja tavu pārcelšanos uz Aizenahu...
- Tas noteikti un būtiski ietekmēja manu nonākšanu Aizenahā, jo komandā pašreiz savainoti ir vairāki spēlētāji un ir ne tikai viens saspēles vadītājs (islandietis Olafurs Bjarki Ragnarsons - A.K.), bet arī tikai divi ārējās līnijas spēlētāji labroči - bez islandieša vēl vācietis Matiass Gerlihs. Treniņos spēlēju gan saspēls vadītāja, gan kreisā insaida pozīcijā, skaidrs, ka man vēl vajag laiku, lai iespēlētos jaunajā komandā un tāpēc pat ir labi, ka jau šonedēļ mums ir divas spēles - piektdien viesos, bet svētdien mājās.
- Citu variantu nebija?
- Bija trīs iespējas - palikt Flensburgas otrajā komandā, pārcelties uz citu 3. līgas komandu un Aizenaha. 2. bundeslīgas variants ir labākais, turklāt arī Aizenahā mani gaidīja - paņēmu datoru, sakrāmēju mandas divās lielās somās un pārcēlos uz Aizenahu.
- Pirms tam šeit sekmīgi spēlēja Klešniks, Lilienfelds un Jurdžs...
- Zinu. Mammai jau teicu, ka tagad man ir jāiekāpj lielās kurpēs. Mūsējie bija starp komandas līderiem un man tas ir papildus stimuls censties.
ThSV "Eisenach" pagājušajā sezonā izkrita no Bundeslīgas un pašreiz 2. bundeslīgā ieņem 7. vietu (līdz 3. vietai - 6 punkti). Toms Lielais debitēs ThSV "Eisenach" rindās 17. februārī spēlē viesos pret kaimiņu turnīra tabulā (par diviem punktiem mazāk), savulaik bijušo Vācijas vicečempionu un EHF kausa ieguvēju HSG "Nordhorn-Lingen", bet jau svētdien Toms pirmo reizi stāsies savu jauno līdzjutēju priekšā - ThSV "Eisenach" savā laukumā tiksies ar VfL "Bad Schwartau".