Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:8, Did:0, useCase: 3

Startē Ligue Nationale de Handball, startē - Ingars Dude

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Startē Ligue Nationale de Handball, startē - Ingars Dude
Ceturtdien Ingars Dude (centrā) debitēs LNH jeb Francijas rokasbumbas virslīgā un kļūs tajā par pirmo Latvijas handbolistu.
Foto: Istres

Trešdien sākas Francijas 58. čempionāts rokasbumbā vīriešiem un jaunajā sezonā šim turnīram sekosim vairāk. Ir iemesls - pagājušajā sezonā Latvijas izlases līnijas spēlētājs Ingars Dude kļuva par pirmo Latvijas handbolistu Francijas klubos, bet šosezon viņš būs pirmais mūsu handbolists Francijas handbola virslīgā jeb Ligue Nationale de Handball (LNH). Istras komanda - pilns nosaukums "Istres Ouets Provence Handball" - LNH atgriezās pēc divu sezonu pārtraukuma.

Pirmā spēle LNH jaunpienācējiem būs 11. septembrī savā laukumā "Halle polyvalente" ar titulētāko un slavenāko Francijas vīriešu handbola klubu "Montpellier AHB". Monpeljē komanda ir pirmā un joprojām vienīgā Francijas komanda, kas uzvarējusi EHF Čempionu līgā (2003. gadā), tā 14 reizes (rekords) bijusi Francijas čempione un tās rindās ir tādi pazīstami spēlētāji kā vārtsargs Veno Loserts, Matjē Grebils, Jure Dolenecs, Mikēls Gigū, Vids Kavtičniks, Djego Simonets un Dragans Gajičs. Bez Goleneca, Kavtičnika un Gajiča no Slovēnijas izlases Monpeljē komandā ir arī Matejs Gabers, tā ka Ingaram Dudem būs iespēja jau pirmajā mačā tuvāk iepazīt četrus Latvijas izlases pretiniekus Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā. Pagājušajā sezonā Monpeljē komanda ieņēma 3. vietu un tā cer pēc divu gadu pārtraukuma atkal kļūt par čempioni.
Francijas vīriešu handbola līga LNH kļūst arvien spēcīgāka. Ja vēl pirms dažiem gadiem Eiropā (un arī pasaulē) bija divas izteikti spēcīgākās līgas - Vācijas 1. bundeslīga un Spānijas ASOBAL, tad tagad tām strauji tuvojas Francijas LNH. Francijā ir arvien vairāk spēcīgu komandu, LNH labākajās komandās iekļaujas arvien vairāk spēlētāju no pasaules spēcīgākajām izlasēm. Pagājušajā sezonā par čempionu pirmo reizi kļuva "Dunkerque HBGL" komanda, kuras rindās bija tikai pāris plašākam līdzjutēju lokam ārpus Francijas labi zināmi spēlētāji, kamēr "Paris Saint Germain" un Monpeljē komanda palika attiecīgi otrajā un trešajā vietā. Tas tikai liecina par LNH klubu arvien augošo spēku. Tagad būs interesanti pasekot, ka Denkerkas komandai klāsies EHF Čempionu līgas grupu turnīrā (pretinieki - Polijas čempions Ķelces "Vive Targi", Ungārijas vicečempions Segedas "Pick", Šveices čempions "Kadetten Schaffhausen", Dānijas čempions "Aalborg HK" un Ukrainas čempions Zaporožjes HK "Motor"). Bez PSG, Monpeljē un Denkerkas komandām starp titula un medaļu pretendentēm vēl tiek minētas HBC "Nantes", Tulūzas, Šamberī un "Saint Raphael" komandas, taču vienmēr ir jāatstāj vieta arī kādam pārsteigumam (Denkerkas piemērs!).

Uz ko var cerēt Istras komanda? Pēc zvaigznēm debesīs tā nelūkojas un tās mērķis ir krietni pieticīgāks - saglabāt vietu LNH rindās (virslīgā pavisam spēlē 14 komandas, pēdējās divas aizies uz Pro D2 jeb pēc ranga otro līgu). Komandas galvenais treneris Žils Dero reāli skatās uz savas komandas izredzēm.
Sezonu starplaikā Istras komandu papildināja vairāki spēlētāji, starp kuriem ir jāizceļ bijušo četrkārtējo Francijas vicečempionu Šamberī komandas rindās Bendžaminu Maso-Pelē (pagājušajā sezonā spēlēja "Billere" rindās), pieredzējušo vārtsargu melnkalnieti Milanu Kosanoviču no "Viborg" (Dānija), horvātu Stefanu Vujiču no Nantes komandas un divus Argentīnas izlases spēlētājus 2012. gada Londonas olimpiskajās spēlēs - Federiko Vieru no spāņu kluba BM "Huesca" un Gonsalo Karū no cita spāņu kluba "Ademar Leon". Karū ir līnijas spēlētājs, tā ka viņš būs viens no Ingara Dudes konkurentiem (vēl viens konkurents ir Francijas junioru izlases spēlētājs Tomass Triko). Lielākais zaudējums ir slovēņu vārtsarga Aļosas Reznara aiziešana (pagājušajā sezonā tika atzīts par Pro D2 līgas labāko vārtsargu). Treneri cer, ka pieredzējušais (33 gadi) Kosanovičs nebūs sliktāks, kā arī uz otrā numura Pjēra Andrī progresu. Kopumā komandas sastāvs ir kļuvis spēcīgāks un - kas ir svarīgākais - līdzvērtīgāks, kas ļaus izmantot plašāku spēlētāju loku nekā iepriekš.