Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:8, Did:0, useCase: 3

Pirmo reizi bez RTU...

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Pirmo reizi Latvijas rokasbumbas vēsturē virslīgas čempionātā (rēķinot arī padomju laiku) nebūs RTU (kādreiz - RPI) komandas. Skumji. Komanda, kas ir pirmā Latvijas čempione (1962. gadā) un kas patiesībā ir arī liela Latvijas handbola vēstures sastāvdaļa diemžēl izrādījās nevajadzīga vienai no lielākajām un savulaik sportiskākajām Latvijas augstskolām.

Toreizējā RPI - Rīgas politehniskajā institūtā - tika izveidots vecākais handbola klubs Latvijā, RPI komanda startēja turnīros vēl pirms Latvijas (PSR) čempionātu sākuma, bet 1962. gadā kļuva par pirmo Latvijas čempioni. Pavisam čempionu tituls iegūts 12 reizes (tajā skaitā - piecas reizes pēc kārtas) un tieši uz RPI komandas bāzes tika izveidota pirmā Latvijas komanda - ar nosaukumu "Politehniķis" - startam pirmajā PSRS čempionātā. Trenera Nila Graša vadībā "politehniķi" savā apakšgrupā ieņēma 4. vietu. RPI komandā spēlējuši daudzi vēlākie meistarkomandas dalībnieki un turpinājuši tajā spēlēt (jo mācījās RPI), jau būdami meistarkomandā. RPI komandā spēlēja mūsu vienīgais Eiropas čempionu kausa ieguvējs un pirmais olimpietis handbolā Jānis Vilsons, kā arī daudzi citi, kas ir starp labākajiem Latvijas handbolistiem šīs sporta spēles vēsturē. Ilgus gadus RTU treneris bija Harijs Čebrikovs, kura vadībā Latvijas meistarkomanda vienīgo reizi ieguva medaļas PSRS čempionātā. RTU komanda - tā ir arī Latvijas rokasbumbas vēsture un tāpēc ir īpaši bēdīgi, ka virslīgā tās jaunajā sezonā nebūs.

Neko jau daudz nevajadzēja, vienkārši samaksāt dalības naudu un apmaksāt kaut vai zāli spēlēm... Jau pagājušās sezonas laikā bija runas par to, ka RTU vadībai komanda nav vajadzīga (ja gribat - paši maksājiet un spēlējiet). Augstskolas vadības un tikai tās kompetencē ir izlemt, kādas sporta komandas būs un kādu nebūs, kāda vispār būs attieksme pret sportu augstskolā, turklāt tagad ir vairāki tā sauktie modernie sporta veidi un ne pret vienu no tiem nekas nevar būt iebilstams, neviens sporta veids arī nav uzspiežams, bet... Ir taču tādi jādzieni kā tradīcijas, vēsture, panākumi, augstskolas sporta seja un prestižs. RTU sporta kluba mājaslapā ir minēti 18 sporta veidi. Ir starp tiem vēl arī rokasbumba, taču tās sadaļā pēdējais ieraksts ir datēts ar 2012. gadu... Latvijas čempionāta 1. līgā turpinās spēlēt RTU-S jeb senioru komanda, kas piedalās arī starptautiskos senioru turnīros, bet pagājušajā sezonā tā uzvarēja arī 1. līgā. Tikai augstskolai ar šo komandu patiesībā nav nekāda sakara - vīri spēlē savam priekam un paši sedz visus izdevumus (vai piesaista kādu atbalstītāju). No RTU tuviem cilvēkiem ir dzirdēts, ka vadībai sports lielā mērā esot vienaldzīgs - kā ir, tā arī ir labi, kas ir, tas arī ir labi, bet kaut kāds tur prestižs sportā nav vajadzīgs. Esot jauna stratēģija attieksmē pret sportu RTU. Varbūt tā arī ir stratēģija (drīz redzēsim - kāda tieši), taču vispirms laikam tā tomēr ir attieksme pret studentu sportu kā tādu. Braucot pieredzes apmaiņā uz ārzemju augstskolām, kādreiz varbūt derētu painteresēties, kāda nozīme tajās tiek veltīta studentu sportam un kāds tam ir prestižs (neskatīsimies pāri okeānam - tā, kā studentu sports ir attīstīts ASV, tā tas nav attīstīts nekur pasaulē; un vai tas būtu slikts paraugspirmām kārtām tieši attieksmes ziņā?!). Rokasbumba nav vienīgais sporta veids, kura RTU vairs nebūs vai jau nav, Studentu sports Latvijā - tas vispār ir atsevišķs un "sāpīgs" temats.

Starp citu, kādreiz RTU (toreiz - RPI) Latvijas čempionātā bija pat trīs (!) rokasbumbas komandas - viena virslīgā, bet vēl divas 1. līgā. Sportā RPI savulaik asociējās pirmām kārtām ar basketbolu un rokasbumbu (bija arī laba futbola komanda, kas pat spēlēja virslīgā un kurā savulaik spēlēja arī Aleksandrs Starkovs, Jevgeņijs Miļevskis, Dainis Deglis...).

  -3 [+] [-]

, 2014-08-01 13:55, pirms 10 gadiem
Patiesībā iemesls varētu būt tāds, ka komandā ne visi bija RTU studenti, un vadībai tas var nepatikt, ka svešie spēlē pa augstskolas naudu.

  +2 [+] [-]

, 2014-08-01 14:20, pirms 10 gadiem
R.I.P RTU handbol'. Paldies, H.C.!

     [+] [-]

, 2014-08-01 16:04, pirms 10 gadiem
Vispār RTU vadības lēmums ir dīvains, jo LU un Turība, pēdējā laikā ari Valmieras Augstskola raujas iekšā visos sporta veidos, kur var tik tik iekšā, un kur sports neprasa nenormālus līdzekļus.
Saprotams, ka profesionālā līmenī būs grūti konkurēt, bet vienmēr būs, kas spēlē, jo
ja nav iespējams sports, tad nav iespējamas pilnvērtīgas mācības.

  +1 [+] [-]

, 2014-08-01 16:07, pirms 10 gadiem
RTU šogad likvidēji praktiski visas komandas visos sporta veidos, ne tikai roķenē! Ar ko saistīts tāds lēmums? Klusums.

  -2 [+] [-]

, 2014-08-01 16:27, pirms 10 gadiem
Drīz Latvijā būs tikai 3 komandu sporta veidi- Florbols, Basketbols un pludmales volejbos pārejie būs tikai hobija līmenī... paskatieties cik daudz jauniešu un bērnu spēle florbolu, un cik daudz cilvēku amatieru līmenī to spelē, skatītāji sētas turnīros ir vairāk kā futbola virslīgas spēlēs. Bet basketbolam ir labas tradīcijas un sistēma kāda nav nevienā citā sporta veidā, pludmales volejbols ari ir ļoti populārs palicis pedejā laikā tā ka ļoti loģiski kapitālismam- kas pats nepēj sevi uzturēt ir lemts bojāejai....

     [+] [-]

, 2014-08-03 19:49, pirms 10 gadiem
RTU smird, ar to arī viss ir pateikts. Neejiet tur studēt, nožēlosiet.