Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:114, Did:0, useCase: 3

Autors: Edmunds Novickis

Viedoklis: Starkovam vairs nav jābūt Latvijas izlases trenerim

Viedoklis: Starkovam vairs nav jābūt Latvijas izlases trenerim
Aleksandrs Starkovs
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze, f64

Latvijas izlase ar 0:5 pret Bosniju un Hercegovinu zaudēja pirms 11 dienām, atskaņas noklusušas un, domāju, īstais laiks ar vēsu prātu pavērtēt, vai mūsu valstsvienībā vajadzīgas pārmaiņas. Uzskatu, ka ir vajadzīgas. Un ne jau tikai 0:5 dēļ.

Priekšvārda vietā gribētu teikt, ka apzināti rakstu labu laiciņu pēc sakāves pret Bosniju un Hercegovinu - ar domu, lai virsroku neņemtu emocijas, bet gan veselais saprāts. Tāpat apzinos, ka temats ir nepatīkams, un patiesībā pat pēc šī viedokļa uzrakstīšanas ilgi domāju, vai vispār publicēt - nepatīk rakstīt negatīvo, vēl jo vairāk tāpēc, ka pieminētos personāžus kā cilvēkus (Aleksandru Starkovu, protams, ieskaitot) ļoti cienu, un, godīgi sakot, nevēlos kādu aizvainot. Tai pašā laikā gan LFF cilvēkiem, no kuru puses nereti strāvo acīmredzama aizkaitinātība par kritiku no ārpuses, gan arī citiem būtu jāsaprot, ka futbola apskatniekiem ir savs viedoklis, pat ja tas atšķiras no vairākuma viedokļa. Negribas lieku reizi piesaukt citu valstu piemēru, bet patiešām - jebkurā īstā futbola zemē treneru korpusu, federāciju, spēlētājus mediji un līdzjutēji apēstu dzīvus, ja būtu tāda situācija, kāda šobrīd ir latvju pusē. Protams, mazā futbola valstī, kāda ir Latvija, žurnālistiem ir grūtāk (vismaz tā es uzskatu), ja kritizētā puse uztver kritiku neveselīgi - proti, var nogriezt pieeju informācijai un censoni sodīt. Lai nu kā, pienācis laiks runāt.

Vai jautājumam par Starkova "atbrīvošanu" jābūt dienas kārtībā?

Teikšu tā – man rūp Latvijas futbols, man rūp Latvijas izlase, man rūp sabiedrības attieksme pret mūsu futbola piramīdas virsotni, Latvijas valstsvienību. Jā, varbūt mana izpratne kādam šķitīs greiza, bet tāda tā ir un no tās neatkāpšos.

Saņēmu pārmetumus par to, ka publicēju rakstu, ka Aleksandrs Starkovs pēc kārtējās neveiksmes (0:5) neatkāpjas no Latvijas izlases galvenā trenera amata. Valdīja uzskats, ka šāds raksts ir neprofesionāls, jo preses konferencē neviens Starkovam taču nav pajautājis, vai viņš plāno nolikt savu mandātu! Man gan personīgi šķita, ka šāds raksts bija vietā un laikā, jo jau sen nav runa par pēdējiem pilieniem pacietības kausā – labu laiku ūdens līst pāri, un Starkova paša atkāpšanās būtu loģisks turpinājums. Un šeit nemaz nebija vajadzīgs uzvedinošs žurnālista jautājums. Jums lemt, vai man taisnība. Jāiestarpina, ka pēc trešā jautājuma Starkovs pameta preses konferenci, nemaz nedodot iespēju žurnālistiem prašņāt tālāk, taču man tas pat nešķiet izšķiroši – mūsu trenerim pašam bija jāprotas... Uzskatu, ka Starkova "atbrīvošana" šādos apstākļos ir dienas kārtībā. Un, ja LFF nereaģē pienācīgi, tad medijiem ir visas tiesības par to runāt aizvien skaļāk.

Aptauja: ar mērķi iegūt pierādījumus…

Atļāvos publicēt aptauju, lai noskaidrotu Sportacentrs.com lasītāju domas – vai Starkovam jāatkāpjas? Jā, iespējams šāda aptauja kādam šķiet provocējoša – kā žults placdarms. Tomēr varu paskaidrot aptaujas izveides motivāciju – tā kā pārdzīvoju par Latvijas izlases neveiksmēm, jau sen uzskatīju par nepieciešamu paust savu viedokli, taču tas vienmēr ir spēcīgāks, argumentētāks, ja ir atsauce, vai ne? Un šajā gadījumā par lielisku atsauci, lai pamatotu Latvijas izlases nedienas un kopējo negatīvo noskaņu, uzskatīju lietderīgās Sportacentrs.com lasītāju domas. Nebūtu godīgi atsaukties tikai uz negatīvajiem interneta komentāriem, sašutušajiem draugiem un paziņām. Konkrēts balsojums, konkrēti rezultāti. Jā, balsu nebija daudz, taču, manuprāt, tendenci aptauja parāda un ir kaut cik stingrs pamats, pret kuru balstīties. 294 respondenti, 253 jeb 82% nobalsoja par to, ka Starkovam nav jāpaliek Latvijas izlases trenera amatā.

Esmu aizstāvējis Starkovu…

Turpinājumā par svarīgāko – Latvijas izlasi un notiekošo ap to. Par visu pēc kārtas.

Jau ir bijis pietiekami daudz negāciju ap Latvijas izlases sniegumu, pietiekami daudz 0:5 zaudējuma analīzes, pietiekami daudz Aleksandra Starkova kritikas. Nesākšu atkārtoties. Lai cik man ir cilvēcīgi žēl visu Latvijas izlasē iesaistīto, vairumam no izskanējušā diemžēl jāpiekrīt. Taču šajā reizē vairāk par to, kāpēc uzskatu, ka vajadzētu (vajadzēja) izlases treneri nomainīt un izdarīt to pēc iespējas ātrāk.

Vispirms gan vēlos teleportēties pagātnē un atgādināt, ka savulaik Starkovu aizstāvēju ar visām četrām, kaut kopējais noskaņojums jau toreiz bija ar ļoti nepatīkamu nokrāsu. No saviem vārdiem tā brīža situācijā neatkāpjos un palieku pie sava. Latvijas izlase PK2010 ciklā Starkova vadībā spēlēja pat labāk par savu patieso spēju līmeni, paliekot soļa attālumā no „play-off” par tikšanu uz finālturnīru DĀR (cik gan tagad visi būtu laimīgi par tamlīdzīgu situāciju!), bet toreizējā materiāla tapšanas brīdī Latvijas izlase „Euro2012” pirmajās četrās atlases spēlēs bija zaudējusi Horvātijai un Grieķijai, nospēlēja neizšķirti ar Gruziju un pārspēja Maltu. Pēc šī aizstāvības raksta Latvijas izlase galu galā ieguva 4. vietu, palaižot priekšā Grieķiju, Horvātiju un Izraēlu, bet apsteidzot Gruziju un Maltu. Citiem vārdiem - Starkovs spieda maksimumu un pat vairāk PK2010 ciklā un savukārt atbilstoši mūsu līmenim novadīja „Euro2012” ciklu. No viņa puses, manuprāt, viss daudz maz bija kārtībā. Toreizējā apkārtējo kritika (tiesa, daudz mērenāka nekā šobrīd), domāju, visdrīzāk bija neadekvāta – nezinu, varbūt pie vainas vēl joprojām bija mieles pēc piedalīšanās „Euro2004” gada finālturnīra un uzskats, ka nule iegūtā 3. vieta PK2010 kvalifikācijā ir mums atbilstošais, vidējais līmenis?

…taču situācija ir mainījusies

Šobrīd situācija ir krasi mainījusies. Jā, joprojām uzskatu, ka Starkova rīcībā esošie spēlētāji ir vājāki nekā Fernandu Santušam (Grieķija), Stanislavam Grigam un Mihalam Hipam (Slovākija, nupat gan šis duets atlaists, jo... nospēlēja 1:1 Lihtenšteinā) un Safetam Sušičam (Bosnija un Hercegovina), taču mainījies kas cits – ir daudz sliktāki rezultāti un daudz bezcerīgāks sniegums. Tik slikts, ka nepārprotami var apgalvot – pat ar šī brīža pieticīgajiem futbola resursiem (lasi – spēlētājiem) ir iespējams nospēlēt sekmīgāk. Nešaubos par to.

Pavisam minimāli par izlases šķautnēm, kuras, manuprāt, var uzlabot gandrīz uzreiz. Pirmkārt, mūsdienīgu malējo aizsargu izmantošana. Tiešām augstu vērtēju Pāvelu Mihadjuku un Nauri Bulvīti, taču viņi ir lieliski centra aizsargi (ko Virslīgā arī pierāda), nevis flangu spēlētāji, kuriem modernajā futbolā būtu jābūt ļoti kustīgiem un jāpieslēdzas uzbrukumiem. Mums Virslīgā (un pat izlases rezervē, ja runājam par Vladislavu Gabovu) tādi ir! Otrkārt, Artjoma Rudņeva lietderīgāka (un vispār) izmantošana - šeit nerunāju tikai par maču ar bosniešiem, pēc kura Starkovs sacījis, ka Rudņevs neesot bijis formā. Jā, Rudņeva temats ir nodrāzts, jā, viņš nespēj pats radīt sev momentus un spēlēt veiksmīgi tālu no vārtiem un pretuzbrukumos. Bet, vai esam patiešām tik vāji, ka nespējam izdarīt vismaz 10 centrējumus pretinieka soda laukumā 90 minūšu laikā? To taču var darīt gan pie stūra sitieniem, gan tuvākiem un tālākiem soda sitieniem, gan arī mēģināt to paveikt no spēles. Un Rudņevs ar galvu prot spēlēt, turklāt tas ir tikai viens Hamburgas uzbrucēja trumpis. Runājot par centrējumiem, starp citu, prātā atkal gribot negribot nāk malējie aizsargi un viņu snieguma mūsdienīgums...

Vēl viena lieta - izlases trenera vietā es noteikti lūgtu aizvadīt pēc iespējas vairāk pārbaudes spēļu, tai skaitā spēlējot arī savu līdzjutēju priekšā. Jā, nepārzinu finanšu situāciju un varbūt patiešām nevaram to atļauties, bet tad atliek sērīgi secināt, ka esam vieni no retajiem pasaulē, kuri savu futbola izlasi, valsts vizītkarti(!), nespēj nodrošināt ar pašsaprotamo/minimālo. Neprasu atkārtot kaimiņu igauņu sasniegumu sarunāt (un samaksāt) pārbaudes spēles ar Brazīliju, Urugvaju, Čīli, Franciju, Portugāli (šādi pretinieki Igaunijai bijuši pārbaudes mačos pēdējos četros gados), bet vismaz spēlēt regulāri un laiku pa laikam arī Latvijā, lai līdzjutēji neaizmirst, kā vispār izlases futbolisti izskatās... Salīdzinājumam - kopš 2009. gada augusta Igaunijas izlase aizvadījusi 52(!) spēles, kamēr Latvijas izlase... 38 spēles. Milzīga atšķirība! Taisnības labad jāmin, ka Lietuvas izlasei šai laika posmā tikai 31 spēle, bet nav taču jāņem tas sliktākais piemērs! Tuvāko rezervju testēšana un kodola saspēles slīpēšana ir viens no labākajiem ieročiem, kā uzlabot izlases sniegumu.

Turpinot par mainījušos situāciju, jāsaka, ka futbolā pat pret spēcīgākiem pretiniekiem ir iespējams reizi pa reizei iegūt punktus, bet mums pret grupas trim favorītēm ir četri zaudējumi, pie tam divi (abi pret bosniešiem) graujoši. Ja paņemam nost rezultātus ar pēdējā groza izlasi, tad Latvijas izlases bilance pēdējos piecos pilnajos ciklos un šajā nepilnajā bijusi šāda:

CiklsBilance%
Euro20043-1-255.6%
PK20062-3-530.0%
Euro20083-0-730.0%
PK20103-2-345.8%
Euro20121-2-520.8%
PK20140-0-40.0%

Viss kā uz delnas! Pie tam ne tikai rezultāti, bet arī pats sniegums ir totāli bezcerīgs – piemēram, sitienu attiecībā nemaz negribas skatīties. Un neaizmirsīsim – bija taču 1:1 Lihtenšteinā pret pēdējā groza komandu! Jā, neesam Slovākija, bet šīs valsts futbola federācijas vadītājs pēc neizšķirta pundurvalstiņā teica aptuveni šādus vārdus: „Kauns, kauns, kauns! Necienīgs sniegums, katastrofa! Es tikšu ar šo situāciju galā!” Darbi patiešām sekoja... Protams, vilcinot laiku, vienmēr var atsaukties, ka mums vēl tikai priekšā divas spēles ar ņemamo Lietuvu. Tikai nebūsim ar īsu atmiņu un paturēsim prātā, kā mocījāmies abās spēlēs pret Lihtenšteinu, kas tomēr, piekritīsiet, ir vājāka nekā Lietuva.

Atkārtošos, kopējā situācija Latvijas futbolā ir skumja un problēmas ir daudz dziļākas nekā Starkova blices pēdējā laika neveiksmes, taču jāpatur prātā, ka tieši izlase ir Latvijas futbola spogulis līdzjutēju tūkstošiem. Ja melnā josla ir pamatīgi ieilgusi, nevaram uz to noraudzīties bez reakcijas. Ja tavs bērns, mācoties braukt ar velosipēdu, nokrīt vairākas reizes pēc kārtas un sāk asiņot, taču neizliksies neredzam un neliksi viņam patstāvīgi veikt atkārtotu mēģinājumu, bet gan iesi palīgā un stutēsi, vai ne?

Kolēģis nesen rakstīja, ka izlasei ir grūtāk reabilitēties nekā klubam, jo spēles ir retāk. Starkova gadījumā man gan šķiet, ka ir tieši otrādi – viņam amata saglabāšanas aspektā tas nāk par labu, ka spēles nav biežāk. Nogludināt negācijas, kritiku ir vieglāk, ja izlase pēc vēl vienas neveiksmes trīs mēnešus nespēlē – nāk pāri citi notikumi un neapmierinātajiem nepietiek jaudas kladzināt bez apstājas savu nepatiku pret notiekošo ap izlasi.

Līdzjutējiem kā gaiss vajadzīga cerība!

Jā, pieļauju, ka ar citu treneri, iespējams, būtu tikai nedaudz labāk. Tātad teorētiski patiešām visu varētu atstāt, kā ir. Taču sliktākais visā šajā situācijā ar Starkova palikšanu ir līdzjutēju totāla nerespektēšana. Pats sev diemžēl līdz galam neesmu noformulējis, vai būtu ar mieru turpināt gaidīt Starkova izlases atdzimšanu (drīzāk nē - cik tad tas bērns var krist un asiņot...), taču vienu varu teikt droši – ir ļoti sāpīgi noraudzīties, kā Latvijas izlasi izsmej, ņirgājas par to, novēršas no tās, pārstāj cienīt. Kritikas vilnis ir pārāk liels. Cilvēku nepatika pret Starkovu pamazām pārtop naidā. Izlase cieš. Un, protams, ne jau žurnālistu kritikas dēļ - līdzjutējs nav muļķis un pats visu redz!

Minētās aptaujas rezultāti kalpo kā sabiedriskās domas neliels pierādījums, bet tie, kas aktīvi seko žurnālistu rakstītajam, vairāku drosmīgāku futbola cilvēku teiktajam, jā, arī interneta komentāriem, tvītiem un tā tālāk, noteikti piekritīs, ka LFF un Starkovs iet pa nepareizu ceļu. Viņi ir nomaldījušies. Šķiet, spītīgi nomaldījušies – gaisma (pārmaiņas) deg viena tuneļa galā, bet viņi turpina iet pa to tuneli, kuram visas spuldzītes izdegušas. Privāts klubs, ja tam tā tīk, var šādi rīkoties, bet nacionālā izlase, tās vadība, manuprāt, nē. Līdzjutējiem jādod cerība! Pat, ja pārmaiņas nedotu pozitīvas pārmaiņas, izlases atbalstītāji vismaz noticētu, ka izlases vadība patiešām cenšas labot situāciju un būtu cerība, ka pēc pieķēzītās lapas jaunā trenera baltā lapa tiek izkrāsota labāk. Mūsu izlasei tik ļoti vajag šo balto lapu...

Var nosaukt daudzus izcilus futbola trenerus, kuri sasnieguši augstas virsotnes, taču kādā darba vietā viņu darbībā iestājas melnā josla, un viņi vai nu atkāpjas paši, vai viņus padzen piespiedu kārtā. Luišs Felipe Skolari, Gūss Hidinks, Fabio Kapello ir tikai daži no piemēriem. Tāda ir futbola dzīve un trenera nepateicīgais arods. Jā, Starkovs sasniedza simtgades virsotni („Euro2004”), ir valdījis Virslīgā un diez vai pārskatāmā nākotnē kāds treneris spēs atkārtot ko līdzīgu, tomēr nekas nav mūžīgs – ja buksēšana ir ieilgusi un mīt bezcerības sajūta, tad jābūt drošsirdīgiem un jāpasaka „Paldies!”. LFF prezidents preses konferencē bieži uzsvēra, ka nav šaubu par Starkova kvalifikāciju. Vai klubu vadītājiem bija šaubas par augstāk minēto izcilo treneru kvalifikāciju brīdī, kad viņi tika atlaisti? Nē, taču! Tas pats ar izlasēm - Turcijas Futbola federācija pat "atļāvās" atlaist vareno Hidinku no izlases trenera posteņa (kaut tika noformēts kā abpusēja vienošanās) pēc ilgākas neveiksmju joslas...

Žurnālisti saudzīgi? Nedomāju vis

Šo domu vairs neturpināšu apzelēt. Taču vēl, nostiprinot šo viedokli, atļaušos izmantot palīglīdzekli – apkopoju dažu cienījamu futbola žurnālistu viedokļus. Starp citu, nereti tiek pārmests, ka Latvijā žurnālisti ir pārāk saudzīgi – varbūt šie citāti kaut nedaudz liks mainīt domas:
Ilvars Koscinkevičs, „Sporta Avīze”: „Starkovs nemeklēja attaisnojumus – vien palūdza, lai futbolistus nenomētājam ar kritikas mīnām, jo laukumā tomēr atdevuši visus spēkus. Jā, tā bija, taču tas šoreiz vairs nevar glābt Starkova krēslu. Trenerim ir jāatkāpjas, un ne jau tikai šā viena zaudējuma dēļ. Mūsu komandas iepriekšējo desmit spēļu bilancē ir vēl pieci zaudējumi un tikai viena uzvara. Tas ir par maz pat tādai komandai kā Latvijas valstsvienība, lai arī – ne jau tikai par skaitļiem ir runa. Runa ir par spēli, ko rādām, bet jau ilgāku laiku tā pamatīgi klibo. Tāpēc teiksim Starkovam paldies, ka reiz viņš mūs pacēla nebijušos augstumos, taču tagad godīgi jāatzīst, ka pēdējais posms viņa vadībā ir bijis neveiksmīgs.”
Anatolijs Kreipāns, delfi.lv: „Bēdīgākais nav pat tas, ka Starkovs pats pat nav iedomājies par savu iespējamo atkāpšanos (gaida, kad tiks skaļi izsvilpts?!), bet gan tas, ka nopietni procesi izlases sakarā un futbola sakarā vēl nav sākušies un vismaz līdz šī sezonas beigām acīmredzot nesāksies. Tikai izlases galvenā trenera nomaiņa - tas patiešām būtu tikai kosmētiskais remonts, kas arī ir nepieciešams, taču vajadzīgs ir kapitālais remonts. Cita lieta, ka ar kaut ko beidzot vajadzēja sākt. Nesāksim... (..)„Skonto mafija" - tieši tajā laikā radās šis teiciens. Futbola izlasēs (vadībā) bija gandrīz tikai skontieši, tagad situācija sen ir cita, taču „vecās iestrādnes" vēl darbojas. Neminēšu tagad piemērus, kas nonākšana skontiešu rindās paver durvis uz izlasi, bet aiziešana no tām vai neatgriešanās - aizver tās ciet. Tie labi zināmi visiem, kas seko futbolam un tie nav nekāda sagadīšanās, jo tie nav viens vai divi piemēri. Starkovs oficiāli nav „Skonto FC" pārstāvis, taču viņš bija un paliks skontietis. Ar visu no tā izrietošo. (..) Septiņi no LFF valdes locekļiem bija par Starkova palikšanu, viens atturējās un divi bija pret. Varam secināt, ka mūsu uztraukumi ir velti, ka tie žurnālisti tikai meklē iemeslu kādam „uzbraukt" un velti ceļ paniku. Varēs turpināt mierīgi dzīvot tālāk (vismaz līdz oktobra vidum) un turpināt brīnīties, kāpēc tik niecīgs skatītāju skaits ir „SMSCredit.lv" virslīgas čempionāta spēlēs, kāpēc mūsu jaunie futbolisti nespēj neko ievērības cienīgu parādīt savu vecumu kvalifikācijas turnīros, kāpēc izlases mājas spēlē mūsu futbolisti spiesti justies kā viesos u.tt. Kāds tam visam sakars ar izlasi sniegumu? Vistiešākais. Viss ir savstarpēji saistīts. Latvijas futbols - tā nav tikai izlase, kaut gan tieši izlase ir valsts futbola seja.”
Artūrs Vaiders, parsportu.lv: „No apkārt valdošās atmosfēras, no tā, kas notika laukumā pārņēma žēlums. Par mūsu skatītājiem, kam tas jānoskatās. Par futbolistiem, kam jāpiedalās šādā bezcerībā. (..)Pēc izlases „uzlidojuma” 2003. un 2004.gadā tagad ir bedre vēl dziļāka par to, kurā mūs bija ievedis Kalvītis. Vienīgais ceļš uz „izeju” ir „piektais gads” vai „arābu pavasaris” – kā kuram labāk tīk. Labākais variants tagad būtu, ja labprātīgi atkāptos visi – gan izlases galvenais treneris, gan LFF prezidents, jo tālāk var būt tikai sliktāk. Ir liela māka īstajā brīdī paiet malā un dot iespēju citiem, kam varbūt izdosies labāk. Ja ne, tad ir arī mēslu dakšas. Ja gribam labus izslaukumus, kūts ir jāizmēž. LFF pasen nekas nav tīrīts. Ja ceram, ka reiz atkal Latvijas futbolam būs sava virsotne, ir jārīkojas. Tas nekas, ka pārvēlēšanu kongress bija tikai nupat. Varbūt pārāk skarbi tas skanēs, bet – Tagad vai nekad! Tātad – Paldies! Un - Uz redzēšanos! Jo ātrāk, jo labāk kopējai futbola lietai. Tas jādara visai futbola sabiedrībai, jo ne Dombrovskis, ne Vrubļevskis nav tiesīgi iejaukties LFF lietās.”
Pauļus Jaķelis, lietuviešu žurnālists (futbolo.lt), speciāli Sportacentrs.com: „Viennozīmīgi, uzskatu, ka šāda situācija Lietuvā nemaz nebūtu iespējama - treneris tiek vērtēts pēc rezultātiem. Ja rezultātu nav, vēl jo vairāk - spēles arī nē, tad šādam trenerim visdrīzāk tiktu teiktas ardievas. Ja runājam par latviešu maču ar bosniešiem, vai tas ir futbols ņemt un spert bumbu uz priekšu tā, it kā tā būtu spēle mazākuma hokejā? Domāju, ka nē. Ja Lietuvā tā spēlētu, nešaubos, treneris ātri tiktu patriekts prom. Lai arī esmu lietuvietis, Latvijas izlase man nozīmē ļoti daudz un Aleksandram Starkovam ir vienkārši jāsaprot, ka ir laiks atkāpties. Ir nācies runāt ar daudziem latviešu futbolistiem, un viņi visi ir teikuši - Lietuvā situācija ir labāka, jo treneris ir ārzemnieks, un viņš ņem objektīvi labākos. Viņu uztverē Latvijā situācija ir citāda un tad, ja atļaujies skaļi izteikt kaut kādu kritiku vai neesi īsti labās attiecībās ar treneri, izlases durvis tev ir aizvērtas uz visiem laikiem."

LFF lavierēšana, shēmošana

Kas vēl nepatīkami, jau LFF sakarā – no malas izskatās, ka notiek shēmošana. Kā lai citādi skaidro dažu dienu pārmaiņas prezidenta Gunta Indriksona domās? „Sporta Avīzei” viņš cita starpā sacīja: „Daļēji piekrītu apgalvojumam, ka šis ir tas brīdis, ka izlases treneris ir jāmaina gandrīz vai mainīšanas pēc, jo reizēm tā notiek, ka ar jaunu treneri, sastāvu ir arī izmaiņas pašā procesā – varbūt tas tiešām liek dažam labam pārdomāt savu dzīvi, vispār esamību profesionālajā futbolā. Man arī šķiet, ka šajā sastāvā, ko es redzu, pieciem sešiem spēlētājiem nav jābūt. Kāpēc viņi ir, tā ir trenera izvēle. (..) Ja otrdien LFF valdes sēdē līdz tādai diskusijai vispār nonāksim, man viedoklis būs, ka mums kaut kas ir jāmaina.” Paiet pāris dienas, un Indriksons preses konferencē pavēsta: „Lēmums ir Aleksandram Starkovam pozitīvs - viņš ir palicis amatā. Situācija ir tāda, ka Starkovam uz šo ciklu ir noslēgts līgums. Vienmēr dzīvē esmu uzskatījis, ka ir jārespektē noslēgtie līgumi, ja nav kaut kādu īpašu force majeure apstākļu.(..) "Šobrīd neredzu variantus un arī iemeslus, kādēļ Starkovam būtu jāaiziet no amata. (..) jautājums par Starkova nomaiņu vienkārši būtu lielākais stulbums, kādu es pats varētu pieļaut.” Var jau būt, ka Indriksona prāts pēc pāris dienām kļuva vēsāks un mainīja kursu (līdzīgi viņš preses konferencē arī skaidroja sava kursa straujo pagriezienu), bet, piedodiet, ierindas cilvēkam no malas tas tomēr var izskatīties, atkārtošos, pēc shēmošanas. Nu nekādi neatbilst smalkā stila standartiem... Starp citu, varbūt humors nevietā, taču „Sporta Avīzei” Indriksons sacīja arī: „Lihtenšteina nupat nospēlēja neizšķirti ar Slovākiju. Nedomāju, ka kāds tur steidz mainīt trenerus.” Atlika viņam pateikt šos vārdus un... slovāku treneri tika padzīti.

LFF darbībās mulsina vēl kas. Gan Jānis Mežeckis, gan Guntis Indriksons pēdējās uzstāšanās reizēs apliecinājuši, ka turpinās aktīva rosība jaunā trenera meklējumos. Tai pašā laikā Indriksona kungs ir uzsvēris – ja rudenī apsteigsim Lietuvu un varbūt Slovākiju un „būsim savā vietā”, tad Starkovs varētu palikt savā krēslā arī nākamajā ciklā. Kungi, kas par nonsensu? Ja tiek pieļauts šāds scenārijs, kā var vispār risināt pārrunas ar citiem kandidātiem? Tā taču ir necieņa pret šiem citiem censoņiem! Nu nav nopietni… Tāpat kā nav nopietni no LFF prezidenta mutes dzirdēt, ka jautājums par Starkova atstāšanu/neatstāšanu ir otršķirīgs - jā, piramīdas pastāvēšanai ilgtermiņā būtiskākie ir pamati (jaunatnes attīstības programmas u.tml.), taču tagadnē redzamākā daļa ir virsotne (nacionālā izlase). Un šī virsotne ir jebkuras valsts galvenā vizītkarte - saukt to par otršķirīgu... bez komentāriem.

Turpinot par LFF, Indriksona kungs teic: "Paskatīsimies šīs piecas [nākamās] spēles un tad izdarīsim secinājumus." Es atvainojos, piecas spēles izlasei ir būtībā vesels pusgads! Protams, gan es, gan visi citi pārmaiņu vēju piesaucēji izskatīsimies kā muļķi, ja rudenī izlase pēkšņi uzmirdzēs un sāks uzvarēt visus pēc kārtas (kā mēs visi to gribētu!), taču, domāju, tik ilgstošu pacietību var dēvēt par spēlēšanos ar izlasi un par risku iekrist vēl lielākā bezcerībā. Un šeit nerunāju tikai par izlases snieguma bezcerību, bet arī līdzjutējiem - absolūtais vairums jau tagad ir neiecietīgs, dusmīgs par izlases sniegumu un rezultātiem, Starkova neatkāpšanos un LFF bezdarbību, bet, ja (nedod Dievs!) rudenī šī paša trenera vadībā redzēsim vēl pāris bezcerīgus mačus, tad, baidos, atgūt futbola līdzjutēju būs vēl sarežģītāk - pat, ja atnāks jauns treneris ar jaunu redzējumu. Kāds teiks "Izlase nav klubs, lai no tās novērstos." Atbildēšu - mani māc bažas, ka daudziem izlase aizvien vairāk asociēsies ar LFF, nevis mūsu valsts karogu... Un tādā gadījumā ar patriotisma saukļiem līdzjutēju vairs neatgūsi.

Vai patiešām Starkovs ir neaizstājams?

Vairāki Starkova aizstāvji kā argumentu min – ja vēlamies „nomest” treneri, tad jādod alternatīvu, kuru šodien īsti nav. Sak, Latvijā vispār nav atbilstoša līmeņa treneru, ārzemnieku gadījumā pasaules līmeņa zvaigznes nevaram atļauties, savukārt viduvēji svešzemju treneri cietuši fiasko kaimiņzemēs un tālākās zemēs. Tiešām esam izlase ar "īpašām vajadzībām"? Šeit gan jāsaka godīgi, arī es starp Latvijas pilsoņiem ļoti spēcīgus kandidātus neredzu un ārzemniekiem neuzticos, taču ir jau arī tādi ārzemju speciālisti, kuri nav dārgi un vienlaikus vairāk vai mazāk pārzina Latvijas futbolu. Uzvārdi izskanējuši ne reizi vien, bet minēšu spilgtāko – Romāns Grigorčuks, kuram lieliski sekmējas Ukrainā (ar Premjerlīgas jaunpienācēju jau otrajā sezonā izcīnījis dalību Eirokausos). Ukrainis pats Anatolijam Kreipānam atzinis, ka piedāvājuma gadījumā to nopietni apsvērtu. Cilvēkam izcila karjera, bet viņš vārgo Latvijas izlasi tomēr apsver! Tas vien parāda, ka amata vieta ir prestiža un gribētāju, visticamāk, netrūktu. Atliek vien rūpīgi izvēlēties! Labi, Mežeckis to jau darot – jācer, ka šis darbiņš vainagosies ar panākumiem, vienīgi, lūdzu, konkretizējiet Starkova nosacījumus un termiņu, nevis balansējiet uz neizlēmīgā un sliktas gaumes „varbūt tā, varbūt šā” robežas!


, 2013-06-18 21:36, pirms 11 gadiem
STARKOV, IZLASI ŠO UN ATKĀPIES!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2013-06-18 21:38, pirms 11 gadiem
Starik pietiks gremdeet jaiet tak pensijaa.Labs darbs kas padariits
, 2013-06-18 21:41, pirms 11 gadiem
Starkov, atkāpies
, 2013-06-18 21:45, pirms 11 gadiem
70% komentāros viens teksts:
STARKOV, ATKĀPIES!!
, 2013-06-18 21:46, pirms 11 gadiem
Laižam vaļā, iedodam 3 zvaigžņu ordeni par Euro 2004 un būs pieklājīgi.
, 2013-06-18 21:48, pirms 11 gadiem
Padzīt ar sūdainu mietu!
, 2013-06-18 21:49, pirms 11 gadiem
Petrovičs - mūsu viss !

Nez cik mīnusus ar šo var savākt šobrīd no sc.com komentāru karaļiem ...
, 2013-06-18 21:49, pirms 11 gadiem
Starkov, atkāpies lūdzu!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2013-06-18 21:54, pirms 11 gadiem
ja nedos iespējas, tad arī nebūs nekad mums tie labie treneri. mums ir pietiekami daudz kvalificētu treneru Latvijā, kuriem ir jādod iespējas sevi pierādīt. jo izlases sakarā bieži vien svarīgāks ir nevis trenera CV, bet gan spēja motivēt un pārliecināt par spējām.
Slēpts komentārs: NAMEJS 9999
, 2013-06-18 21:55, pirms 11 gadiem
Sāksim ar LFF vadošajiem. No tiem taču atkarīga gan nauda, gan trenera izvēle valstsvienībai.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2013-06-18 21:57, pirms 11 gadiem
STARKOV, ATKĀPIES! TEV NAV VIETAS LATVIJAS FUTBOLĀ!
, 2013-06-18 21:58, pirms 11 gadiem
STARKOV,ATKĀPIES! rakstīja: STARKOV, ATKĀPIES! TEV NAV VIETAS LATVIJAS FUTBOLĀ!
Labs profils.
+++
, 2013-06-18 21:59, pirms 11 gadiem
deadmau5 rakstīja: Laižam vaļā, iedodam 3 zvaigžņu ordeni par Euro 2004 un būs pieklājīgi.
Zatlers jau iedeva: Photo and video hosting - Inbox Foto
, 2013-06-18 22:00, pirms 11 gadiem
Starkovu uz Sibīrijas darba nometni!
, 2013-06-18 22:00, pirms 11 gadiem
Ar krītiņiem uz asfalta gar Starkova dzīvesvietu: STARKOV, ATKĀPIES!
, 2013-06-18 22:03, pirms 11 gadiem
Beidzot pratigs raksts! Starkov atkapies
, 2013-06-18 22:04, pirms 11 gadiem
Ļoti cienu cilvēkus kuiem rūp futbols Latvijā un arī kaut ko dara tā labā. Cienu Novicki un Suveizdu kā SC autorus un kuri raksta ļoti laba līmeņa rakstus(man kā hokeja fanam loti pietrūkst tik augsta līmeņa analītiski raksti par Dinamo Rīgu un Latvijas izlasi hokejā).
Šis raksts ir kā pēdējais sauciens - attopieties ko Jūs darat- Latvijas izlasei ir jāsāk atkopties un Starkovam ir jāaiziet.
Ceru ka vismaz kāds no LFF ieklausīsies un sāks domāt. Nu ko vēl vajag lai būtu vēl sliktāk ... kaut arī no sportiskā viedokļa ļoti interesē kā mūsu Latvijas izlase nospēlēs ar Lietuvu tieši Starkova vadībā.
Galvenais lai pēc tam būtu citas asinis (treneris un daļēji spēlētāji) izlasē. Arī ja paņemam pret Lietuvu 6 punktus Starkovam ir jāaiziet no izlases.
Slēpts komentārs: Piggy_
, 2013-06-18 22:06, pirms 11 gadiem
Edmund, gaidi, ka atkal saulesdēls( faktiski, čekasdēls) ar saviem domubiedriem sāks Tevi bombardēt no dažādiem nikiem.
Edmund, paldies par žurnālistiskās analīzes profesionālu rakstu!
Slēpts komentārs: Kristaps95
, 2013-06-18 22:09, pirms 11 gadiem
Petrovič..čemodan - pensija..parauj līdz arī basketbola darboņus, Guņu Indriksonu un Kiram ar laiks 72 gadi nau joka lieta..
P.s. Rakstā ir perfekta analīze..ne ko pielikt, ne atņemt.Paldies autoram!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2013-06-18 22:14, pirms 11 gadiem
Praha rakstīja: Starkovs tak tik daudz neies lasīt latviski, labāk palūks iztulkot kādam krieviski.
Aknas čupā, 2013-03-22 22:24, pirms 3 mēnešiem
Starkov , Давай, до свидания !
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2013-06-18 22:16, pirms 11 gadiem
Sis viedoklis nevienam, ari lidzjutejiem, nerup. Katrs doma ko grib. Kamer FIFA atlaus, Indriksons daris pa sava, jo Latvijas futbols pieder vinam, ta ir vina privata bodite. Es taja iekshaa vairs sen jau neeju.
, 2013-06-18 22:16, pirms 11 gadiem
STARKOV, ATKĀPIES!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2013-06-18 22:24, pirms 11 gadiem
BRAVO, Edmund!!!! Perfekts raksts. Tiešām manas domas ir tieši tādas pašas!

Bet es no savas puses pielikšu vēl dažus būtiskus faktorus:
1) LFF valdes sastāvs un vispār vadošais kolektīvs jau gadiem īsti nemainās. Tiesa, pārējo darbinieku kolektīvā ir izņēmumi - ir Gaidels, tagad arī Kazakevičs, kas nācis klāt. Tie ir redzamākie kadri.

2) vai vispār kopumā Latvijā tiek veidota futbola sistēma kā tāda? Tas ir sākot no pašiem jauniešiem un beidzot ar Virslīgas klubiem / komandām. Tas ir attiecībā uz treniņu programmām un visu pārējo. NĒ! Kā piemēru paņemam Vācijas pieredzi.

3) vai Starkova kungs, piedaloties pārbaudes mačos cenšas pēc iespējas vairāk puišu pārbaudīt izlases satāvam? Tā kardināli - kur būtu 100% pilnīgi jauns sastāvs, kur neviens no puišiem nebūtu spēlējis izlasē? Lielākoties nē, nekā jā. Ar atsevišķiem retiem izņēmumiem.
Vai Starkova kungs vispār domā, kā organizēt spēli centrā un veicināt uzbrukumu veidošanas taktikas? NĒ!
Vai Starkova kungs vispār cenšas panākt to, ka komanda nevis sper bumbu prom un sēž aizsardzībā, bet gan dabūjot bumbu, cenšas saspēlēties un iegūt SEV BUMBAS KONTROLLI? NĒ!

4) vai Indriksona kungs domā vēl ilgi sēdēt LFF prezidenta krēslā? Vai Indriksona kungs, redzot šos rezultatus ir centies radīt sistēmu Latvijas futbolā? NĒ!
Es nenoniecinu jau sasniegto - Skonto komandas izveidi, Skonto stadiona celtniecība, palīdzība pārējiem klubiem - gan to izveidē, gan zālāja ieklāšanā, gan vietējā čempionāta izveide un attīstīšana (Virslīga, 1.līga utt.) - par to visu cieņu un liels paldies - viss tas ir super un ir nepieciešams, bet kopumā ņemot - šobrīd ir iestājusies stagnācija vai pat regress. Visā futbola sistēmā.

5) Cik daudz jaunu sponsoru LFF sev ir dabūjusi pa šiem gadiem? Principā necik. Brīnums vēl, ka Nordea kaut ko atbalsta. Brīnums, ka vēl kaut cik LMT atbalsta. Bet, spriežot pēc intervijām, 80-90% (ja nemaldos) naudas LFF kontā nāk no tikai UEFA un FIFA. Vai tas kaut ko neliecina? LFF budžets it kā esot ap 3,5 miljoni latu, cik nu man nācies dzirdēt. Kāds ir šīs naudas izlietojuma sausais atlikums?

un visbeidzot...
6) vai tiešām domājat, ka izlases trenerim ir jābūt nez kādam pārcilvēkam? Es teiksim, personīgi, redzu vairākus potenciālos kandidātus. Ja labi grib, atrast jaunu treneri var vienmēr. Kaut vai tām 4 spēlēm, lai iepazīst izlasi un to iespējas. Bet ar esošo treneri - Starkovu, šobrīd atlikušās spēles līdz oktobra vidum būs pilnīgi izniekots laiks. Ne jaunais treneris varēs iespēlēt komandu, ne arī iepazīt to utt.

Jebkurā gadījumā, uzskatu, ka Starkovs veido izlases spēli kā futbolu, bet reāli ANTIFUTBOLU. Ar šādu pieeju un komandas taktisko zīmējumu kā tas ir šobrīd - mēs nekad netiksim uz priekšu. Tikai grimsim dziļāk.
Un kā tur bija tai teicienā - zivs pūst no galvas. Tātad sākot no LFF lielās vadības (valdes), kas negrib neko mainīt un beidzot ar izlases galveno treneri. Pēdējais laiks visu mainīt.

Visu cieņu to, ko paveicis Indriksona kungs, gan Starkova kungs, bet šiem kungiem ir jānoliek pilnvaras. PIETIEK. Kas attiecās uz pārējo valdes locekļu un vadošo cilvēku darbu es īsti to neredzu efektīgu. Izņēmumi ir Mežecka, Mihelsona un Kazakeviča darbs. Arī savā ziņā Gaidela. Lai kaut kas mainītos uz labo pusi - ir jāmaina visa vadība, kas sēž tur jau 20 un vairāk gadus. Pietiek. Par ilgu jau.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Vadims Ļašenko. Foto: LFF
36

"Paliekam vecajās sliedēs": Ļašenko pārliecinoši pārvēlēts LFF prezidenta amatā

Latvijas Futbola federācijas (LFF) prezidenta amatā arī uz nākamajiem četriem gadiem pārvēlēts Vadims Ļašenko, kurš kongresā notikušajā balsojumā ieguva 72 no 93 balsīm. Kandidatūru pieteikšanas procesā Ļašenko bija 85 paraksti, bet otrajam kandidātam – Maksimam Krivuņecam – 12.
Kirils Buravcevs. Foto: LFF
12

Buravcevs nomaina Gluščuku un turpmāk vadīs LFF Futbola akadēmiju

Latvijas Futbola federācijas (LFF) Futbola akadēmijas galvenā trenera amatā iecelts pašmāju speciālists Kirils Buravcevs. Iepriekš kopš pērnā janvāra akadēmijas darbu pārraudzīja pašreizējais LFF sporta direktors Andrejs Gluščuks.
Vadims Ļašenko un Džanni Infantīno. Foto: LFF
170

Rīgas dome piešķir zemi futbola stadiona izveidei Lucavsalā

LETA. Rīgas dome trešdien nolēma nodot bezatlīdzības lietošanā Latvijas Futbola federācijai vairāk nekā 10 hektāru zemes Lucavsalā nacionālā futbola stadiona būvniecībai. Balstoties uz publiskotajiem aprēķiniem, nacionālā futbola stadiona projekta realizēšana varētu izmaksāt apmēram 44 miljonus eiro.