Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:114, Did:0, useCase: 3

Autors: Edmunds Novickis

Slovēnija: iespējams, pasaules dārgākais vārtsargs un masveidība A Sērijā

Slovēnija: iespējams, pasaules dārgākais vārtsargs un masveidība A Sērijā
Jans Oblaks. Foto: Reuters/Scanpix

Šovakar plkst.21:45 Latvijas futbola izlase "Daugavas" stadionā "Euro 2020" kvalifikācijas turnīra ietvaros Rīgā uzņems Slovēniju. Piedāvājam nelielu ieskatu šajā izlasē.

Latvijas izlase turpina krāt zaudējumus un pat mājas spēlē pret Slovēniju, kas arī nespīd un ir bez uzvarām trīs mačos, diemžēl būs izteiktas pastarītes lomā. Tā vien šķiet, ka mūsu grupā komandas var iedalīt trīs nosacītos līmeņos - Polija, Izraēla un Austrija, visticamāk, varētu dalīt divas ceļazīmes uz "Euro 2020", tālāk ir Ziemeļmaķedonija un Slovēnija, bet uz vientuļas saliņas Latvija.

Slovēnijas izlase martā sāka ar diviem 1:1 neizšķirtiem - viesos pret Izraēlu un mājās pret Ziemeļmaķedoniju. Arī piektdien Klāgenfurtē pret Austriju 74. minūtē vēl turējās neizšķirts (0:0), tomēr ar diviem zaudējumiem turnīru sākusī Austrija izrāva uzvaru, nostādot slovēņus pavisam sliktā pozīcijā. Slovēnijai pārtrūka 1:1 sērija:

Kopš Lietuvas sagraušanas pēdējie gandrīz divi gadi Slovēnijai uzvaru ziņā bijuši ļoti pieticīgi.

Slovēnijas izlasi otro reizi karjerā vada "Maribor" leģenda Matjāžs Keks. Pirmo reizi (2007.-2011.) viņš noslēdza pēc nesekmīgā "Euro 2012" cikla, kad grupā, kurā vēsturisko otro vietu izcīnīja Igaunija (finālturnīrā netika pēc zaudējuma "play-off" pret Īriju), slovēņi palika ceturtie. Interesantākais, ka par Keka pēcteci toreiz kļuva... Slaviša Stojanovičs, kurš tagad ir Latvijas izlases treneris.

Keks otro reizi pie Slovēnijas vadīšanas tika 2018. gada novembrī pēc tam, kad Slovēnija iepriekšējā trenera vadībā Nāciju līgā uzrādīja gandrīz tikpat skumju bilanci kā Latvija, proti, mums 0-4-2, bet mūsu šīs dienas pretiniekiem 0-3-3. Tiesa, kamēr Latvija bez uzvarām palika vājākajā D līgā, ar Slovēniju tas notika C līgā, no tās izkrītot - pastāv diezgan augsta varbūtība, ka Nāciju līgas otrajā sezonā 2020. gada rudenī spēlēsim vienā grupā ar slovēņiem.

Atgriežoties pie "Euro 2020" kvalifikācijas turnīra, Slovēnijai trīs mačos deviņi futbolisti pamatsastāvā bija nemainīgi, pārējās divas pozīcijas ietekmējot savainojumiem. Rīgā Slovēnijai nāksies iztikt ne tikai bez Krhina ("Nantes") un Verbiča (Kijevas "Dynamo"), kuri spēlēja martā, taču traumu dēļ nebija Austrijā, bet arī bez Slovākijas čempionāta rezultatīvākā spēlētāja Šporara ("Slovan"), kurš cīnījās piektdienas spēlē. Slovākijas čempionam Šporaram šosezon 29 vārti, kamēr tuvākajam sekotājam 13...

Slovēnijas pamatsastāvs pret Austriju.

Aplūkosim īsumā augstāk attēlotā pamatsastāva futbolistu karjeras, pieliekot klāt Beriču, kurš varētu būt Šporara aizvietotājs uzbrukumā. Te gan maza piebilde, ka martā abās spēlēs Slovēnija izmantoja 4-3-3, kamēr Austrijā 4-4-2 un grūti prognozēt, kāds izvietojums būs pret Latviju. Tomēr uzsvars šai materiālā uz futbolistu meistarību kā tādu.

Uzreiz jāmin, ka Slovēnijas izlases 3.-6. vērtīgākais futbolists pēc "Transfermarkt" datiem ir 4-6 miljonus vērts, kamēr Iličičam noteiktā vērtība ir 17 miljoni, savukārt Oblakam... 80 miljoni. Un tas ir dalīti augstākais rādītājs starp visiem pasaules vārtsargiem:

Klubu karjera

Jans Oblaks, vārtsargs. Izlasē debitēja šai pozīcijai tiešām niecīgā vecumā - 19 gados. Iespēju debitēt deva... tā brīža Slovēnijas izlases treneris Stojanovičs. Jaunībā no Vitālija Maksimenko šī brīža kluba "Olimpija" pārcēlās uz Portugāli, kur par viņa trešo klubu kļuva "Benfica". Savukārt no turienes par 16 miljoniem eiro pārcēlās uz Madrides "Atletico", kuru pārstāvējis nu jau četrarpus sezonas. 2016. gada maijā ar "Atletico" spēlēja Čempionu līgas finālā pret Madrides "Real", nespējot tikt galā ar pēcspēles 11 metru sitieniem (3:5). Pēdējās divās "La Liga" sezonās Oblaks ar "Atletico" kļuvis par vicečempionu, abas reizes apsteidzot to pašu Madrides "Real". Tāpat Oblaks var lepoties ar faktu, ka pēdējās četrās "La Liga" sezonās 38 kārtu turnīrā viņa komanda ielaida attiecīgi 18, 27, 22 un 29 vārtus. Divās sezonās (2015./16. un 2017./18.) rādītājā "vidēji ielaistie vārti" Madrides "Atletico" bija labāka starp visām "Top5" līgu komandām un varam tikai spekulēt, cik liela nozīme te ir Djego Simeonem kā trenerim un cik Oblakam kā vārtsargam. Jebkurā ziņā Simeone Oblaku dēvē par pasaules labāko vārtsargu, "Atletico" fani slovēni mīl (atšķirībā no Tibo Kurtuā...), un Oblaks patiešām ir ārkārtīgi stabils - uz vārtu līnijas diez vai kāds pasaulē ir labāks par viņu.

Petars Stojanovičs, aizsargs. "Maribor" sastāvā Slovēnijas čempionātā debitēja 16 gadu vecumā... 21 gada vecumā pārcēlās uz Horvātijas grandu Zagrebas "Dinamo", kur pavadījis jau trīsarpus sezonas. Ar "Maribor" neilgi pēc 19. dzimšanas dienas Čempionu līgas grupu turnīrā ar savām nospēlētām 90 minūtēm palīdzēja izcīnīt neizšķirtu pret Londonas "Chelsea" (1:1) un arī ar Zagrebas "Dinamo" mūsu izlases trenera uzvārda brālis Stojanovičs ir spēlējis gan Čempionu līgas, gan Eiropas līgas grupu turnīrā. Turklāt šosezon ne tikai izkļuva no EL grupas ar spožu 4-2-0 bilanci, bet arī pārvarēja 1/16 finālu, pēc tam 1/8 finālā dramatiski papildlaikā piekāpjoties "Benfica".

Andražs Struna, aizsargs. Šis centra aizsargs visvairāk sezonu savā karjerā pavadījis Itālijas B Sērijā, divreiz kļūstot par tās čempionu. Ar "Palermo" aizvadīja arī vienu pilnvērtīgu sezonu (2015./16.) A Sērijā. Šī gada sākumā Itāliju pēc septiņu gadu būšanas tajā beidzot pameta un pārcēlās uz MLS.

Miha Mevļa, aizsargs. Pēc četrām sezonām Slovēnijā ārzemēs spēlēja Šveicē ("Lausanne"), Izraēlā ("Bnei Sakhnin"), Rumānijā (Bukarestes "Dinamo"), līdz 2016. gada vasarā pārcēlās uz Krievijas Premjerlīgu, kurā spēlē šobaltdien. Klubu secība: "Rostov", "Zenit", "Rostov". Ar Sanktpēterburgas klubu pēdējās divās sezonās spēlējis Eiropas līgas grupu turnīrā, 2017./18. gada sezonā tiekot līdz 1/8 finālam, kur atdūrās pret "Leipzig".

Bojans Jokičs, aizsargs. Izlases kapteinis, kurš pret Latviju valstsvienības kreklā aizvadīs 98. spēli, strauji tuvojoties izlasē karjeru beigušajam rekordistam Boštjanam Cēzaram (101 spēle). Jokičs nesen nosvinējis 33. dzimšanas dienu, tā ka daudz kas viņam vēl ir priekšā. Karjerā spēlējis gan Francijas "Ligue 1" ("Sochaux"), gan Itālijas A Sērijā ("Chievo"), gan Spānijas "La Liga" ("Villarreal"), kopumā "Top5" līgās sakrājot deviņas sezonas, tiesa, ne visas bija pilnvērtīgas. Pēc uzspēlēšanas "Nottingham Forest" ("Championship") pēdējās trīs sezonas aizvadījis Krievijas "Ufa". Eirokausos gan paguvis uzspēlēt tikai epizodiski "Villarreal" kreklā.

Domens Črnigojs, pussargs.Tikai 23 gadus vecais spēlētājs, vēl nesasniedzis 20 gadu vecumu, debitēja Šveices Superlīgā "Lugano" rindās, kur pēdējās četrās sezonās sakrājis 110 spēles. 2017. gada rudenī ar "Lugano" piedalījās Eiropas līgas grupu turnīrā.

Jaka Bijols, pussargs. Jaunākais izlases dalībnieks (ieskaitot visus kandidātus, nevis tikai starp potenciālajiem pamatsastāva spēlētājiem), kurš februārī nosvinēja 20. dzimšanas dienu. Pirms gada viņš no Slovēnijas "Rudar" pa taisno pārcēlās uz Krievijas grandu CSKA, kurā pagājušajā sezonā Premjerlīgas ietvaros aizvadīja 23 spēles, 12 reizes nākot pamatsastāvā. Čempionu līgā rudenī nospēlēja trīs pilnus mačus, tostarp uzvarā pret Madrides "Real" (1:0) un zaudējumā pret "Roma" (1:2). Izlasē Bijols debitēja Nāciju līgā, bet tikai nupat Austrijā pirmo reizi izgāja pamatsastāvā.

Jasmins Kurtičs, pussargs. 30 gadus vecais futbolists gandrīz visu karjeru pavadījis Itālijas A Sērijā, savācot jau vairāk nekā 200 spēles šajā prestižajā līgā. Kurtičs A Sērijā pārstāvējis "Palermo", "Sassuolo", "Torino", "Fiorentina", "Atalanta" un tagad SPAL. A Sērijā guvis 21 vārtus. Divas reizes, 2014. un 2017. gadā, spēlējis Eiropas līgas grupu turnīrā.

Miha Zajcs, pussargs. 18 gadu vecumā debitēja "Olimpija", 2016. gadā pārcēlās uz slovēņu iecienīto A Sēriju, bet pēdējo sezonu pavadīja Turcijas grandā "Fenerbahce", kas sezonu gan izgāza. Trīs gadus pārstāvot "Empoli", pirmajā sezonā izkrita no A Sērijas, pēc tam guva astoņus vārtus B Sērijā, kļūstot par šī turnīra uzvarētāju. Slovēnijas futbolisti gan tagad, gan iepriekš ir bijusi iecienīta prece Itālijā.

Josips Iličičs, uzbrucējs. Vēl viens pieredzējis (31 gads) futbolists, kurš krustām šķērsām izspēlējies A Sērijā, ar "Atalanta" aizvadot izcilu pēdējo sezonu - Bergamo komanda, apsteidzot gan "Inter", gan "Milan", gan "Roma", izcīnīja trešo vietu un kvalificējās Čempionu līgas grupu turnīram. Turklāt "Atalanta" A Sērijā guva visvairāk vārtu. Iličičs, kurš klubā spēlē gan kā otrais uzbrucējs, gan kā uzbrūkošais centra pussargs, gan kā labās malas pussargs, bija nozīmīga figūra "Atalanta" panākumos, sakrājot 12+7 (rezultatīvajās piespēlēs "Top10" visā turnīrā). Ierasti futbolista tirgus vērtība, tuvojoties un pārsniedzot 30 gadu slieksni, sāk krist, bet Iličičs tieši šobrīd "Transfermarkt" versijā sasniedzis augstāko punktu (17 miljoni) un ir vērtīgākais Slovēnijas laukuma spēlētājs. Nākamā sezonā Iličičam A Sērijā būs desmitā, iepriekš pārstāvot ne tikai "Atalanta", bet arī "Palermo" un "Fiorentina". Iličiča kontā A Sērijā vairāk nekā 250 spēles un 72 gūti vārti. Tostarp divi "hat-trick" šosezon, kā arī gols 19. maijā pret čempioni "Juventus" 1:1 neizšķirtā.

Roberts Beričs, uzbrucējs. Šis spēlētājs, kurš pamatsastāvā, iespējams, būs tikai tāpēc, ka savainots izlases biedrs, šo sezonu aizvadīja Francijas "Ligue 1" "Saint-Étienne" rindās, turnīrā gūstot deviņus vārtus. Beričs Sentetjēnas komandā pavadījis jau četras sezonas, pirms tam ārzemēs pārstāvot Grācas "Sturm" un Vīnes "Rapid", bet Francijas posma vidū arī Briseles "Anderlecht". Beričs ir interesants ar to, ka vārtus pēdējos gados gūst gandrīz tikai un vienīgi savu līdzjutēju priekšā - "Saint-Étienne" rindās viņam no 25 gūtajiem vārtiem Francijas čempionātā izbraukumā... tikai trīs. Četrās sezonās spēlējis Eiropas līgas grupu turnīrā - pa divām reizēm ar "Maribor" un "Saint-Étienne".


, 2019-06-10 02:11, pirms 5 gadiem
Dārgākais ne dārgākais vārtsargs , bet labākais ir Bekers .

Veiksmi Latvijas Nacionālajai izlasei
, 2019-06-10 02:31, pirms 5 gadiem
Šito nazi būs grūti pārspēt.
, 2019-06-10 07:20, pirms 5 gadiem
Šodien rezultāts būs SLO =X, LAT=0, kur X=>1
, 2019-06-10 07:35, pirms 5 gadiem
Oblaks ielaidīs tik daudzus golus, cik varēs, mēs ielaidīsim, cik gribēsim!
, 2019-06-10 09:01, pirms 5 gadiem
Ja Latvija spēlēs ar diviem uzbrucējiem, tad būs arī kādi momenti. Pret Izraēlu momentu nebija. Attēlu sitienu ar galvu un izmisīgu sitienu no asa leņķa vairāk kā par pusmomentiem negribas saukt. Aizsardzībā jāspēlē daudz ciešāk.
, 2019-06-10 09:01, pirms 5 gadiem
Turnīra tabulā skatoties,šī ir pēdējā spēle ,lai Latvijas izlase spētu saglabāt kaut mazāko interesi par sevīm un der tikai uzvara.Cik tas reāli,nezinu.
, 2019-06-10 09:16, pirms 5 gadiem
PēterisP rakstīja: Šodien rezultāts būs SLO =X, LAT=0, kur X=>1
X = 3



Latvijas futbols ir miris jau 10 gadus.
, 2019-06-10 09:40, pirms 5 gadiem
LA-BOS antifans rakstīja: X = 3



Latvijas futbols ir miris jau 10 gadus.
atkarībā, ko tu sauc par mirušu... Redz, jauniešu izlases tik spēcīgas, manuprāt, nekad nav bijušas, kā tagad... U19 izlasei jau otrs sasaukums pēc kārtas izskatās ļoti pieklājīgs.
, 2019-06-10 10:02, pirms 5 gadiem
Piezīmēšu to, ka šobrīd Slovēnijas izlasē nespēlējošais Kevins Kampls ir ar otru lielāko "Transfermarkt" vērtību (22 milj. eiro) starp Slovēnijas futbolistiem, atpaliekot tikai no Oblaka.
, 2019-06-10 10:16, pirms 5 gadiem
alguns rakstīja: Turnīra tabulā skatoties,šī ir pēdējā spēle ,lai Latvijas izlase spētu saglabāt kaut mazāko interesi par sevīm un der tikai uzvara.Cik tas reāli,nezinu.
Nereāli. Es neredzu šajā izlasē izsalkumu, pašcieņu un vēlmi uzlekt augstāk par pašu pakaļu. Bet es nedaudz ceru ka man sanaks kā Tev ar somu hokeja izlasi.
Kirils Buravcevs. Foto: LFF
12

Buravcevs nomaina Gluščuku un turpmāk vadīs LFF Futbola akadēmiju

Latvijas Futbola federācijas (LFF) Futbola akadēmijas galvenā trenera amatā iecelts pašmāju speciālists Kirils Buravcevs. Iepriekš kopš pērnā janvāra akadēmijas darbu pārraudzīja pašreizējais LFF sporta direktors Andrejs Gluščuks.
Vadims Ļašenko un Džanni Infantīno. Foto: LFF
170

Rīgas dome piešķir zemi futbola stadiona izveidei Lucavsalā

LETA. Rīgas dome trešdien nolēma nodot bezatlīdzības lietošanā Latvijas Futbola federācijai vairāk nekā 10 hektāru zemes Lucavsalā nacionālā futbola stadiona būvniecībai. Balstoties uz publiskotajiem aprēķiniem, nacionālā futbola stadiona projekta realizēšana varētu izmaksāt apmēram 44 miljonus eiro.
Foto: LOC
11

Latvijas vīriešu izlase jūnijā pēc astoņu gadu pauzes atgriezīsies Liepājā

Latvijas nacionālā futbola izlase 8. un 11. jūnijā piedalīsies Baltijas kausa izcīņā, mājas spēles aizvadot "Daugavas" stadionā Liepājā, paziņojusi federācija. Turnīra pirmajā spēlē 8. jūnijā Latvija spēlēs ar Lietuvu. Otrā pusfināla pārī Igaunija samēros spēkus ar Fēru salām. Ja otrajā mačā Latvijai pretiniekos būs Fēru salas, spēle notiks 11. jūnijā Liepājā. Pret Igauniju mačs notiktu Tallinā.