Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1601, Did:0, useCase: 3

Autors: Agris Suveizda

Grandu cīņa - čempione Spānija pret Franciju

Grandu cīņa - čempione Spānija pret Franciju
61 gadu vecais Visente del Boske un 46 gadu vecais Lorāns Blāns
Foto: AFP/Scanpix

Šovakar Ukrainas pilsētā Doņeckā tiks aizvadīta Eiropas futbola čempionāta trešā ceturtdaļfinālspēle. Tajā savā starpā tiksies C grupas uzvarētāja un pašreizējā Eiropas un pasaules čempione Spānija un D grupas otrās vietas ieguvēja Francija. Cīņas sākums plkst. 21:45 pēc Latvijas laika.

Spānijas un Francijas grupu turnīra sniegumā ir vairākas līdzības. Abas izlases, kas tika uzskatītas par grupas favorītēm, jau pirmajā mačā tikās ar potenciāli galveno sāncensi, un abas, pirmās ielaižot vārtus, nospēlēja neizšķirti 1:1 - attiecīgi ar Itāliju un Angliju. Otro kārtu abas aizvadīja krietni pārliecinošāk, pieveicot Īriju (4:0) un Ukrainu (2:0), bet pēdējā spēlē tika demonstrēts ļoti bāls sniegums - ja Spānijai izdevās izraut laimīgu uzvaru mačā (1:0 pret Horvātiju) un grupā, tad Francijai sakāve pret Zviedriju (0:2) maksāja ļoti dārgi. Tāpat visai līdzīgā situācijā ir abi galvenie treneri Visente Del Boske un Lorāns Blāns, kuri grupu turnīra laikā tā arī netika skaidrībā par, viņuprāt, labāko pamatsastāvu. Ja Spānijai nezināmais ir tikai viens - spēle ar vai bez izteikta uzbrucēja -, tad Blānam dilemma gaidāma praktiski visās līnijās. Paredzams, ka, apzinoties Spānijas spēku, Blāns pieturēsies pie formācijas ar diviem balsta pussargiem Alū Diarā un Janu Mvilā, bet trešais centra pussargs šoreiz būs Joans Kabajs, kura nozīmi pašreizējā modelī lieliski pierādīja viņa prombūtne pret zviedriem.

Pēdējās divās dienās Francijas izlasei, kas pret zviedriem pārtrauca 23 nezaudētu spēļu sēriju, gan izdevās novērst uzmanību no katastrofālā snieguma - proti, pēc sāpīgā zaudējuma ģērbtuvēs esot izcēlušies asas vārdu pārmaiņas (spēlētāju kritikas epicentrā esot bijis Samirs Nasrī, kuru daudz kritizē arī franču prese). Tiesa, izlases pārstāvji izteikušies, ka tas bijis normāls darba konflikts un ka tas ne tuvu nelīdzinoties situācijai pirms diviem gadiem Dienvidāfrikā. "Komandā nav konflikta. Notika vārdu pārmaiņas, un sekoja pretreakcija. Komandā ir spēlētāji ar atšķirīgiem raksturiem un personībām. Pēc zaudējumiem ir normāli būt sarūgtinātiem un šādi reaģēt. Mūsu mērķis bija, lai šī reakcija būtu pēc iespējas īsāka. Manuprāt, mums ir daudz sarežģījumu, un zinām, ka mūsu uzdevums kā treneriem nav viegls. Būvējam jaunu komandu, un tajā ir daudz spēlētāju, kuriem joprojām iekšā ir savi velniņi. Dzīve turpinās, un komanda funkcionē normāli," sacīja Blāns. "Visi atceras, kas notika 2010.gadā. Pēc tam, kad divreiz trīsreiz tiek pacelta balss, cilvēki uztraucas, ka tas var atkārtoties."

Spānija pēdējo četru gadu laikā ir dominējusi gan Eiropā, gan visā pasaulē, un ambīcijas Spānijā ir lielas. "Esam ievērojami pacēluši savus standartus. Esam kļuvuši par Eiropas un pasaules čempioniem, un tagad cilvēki no mums to prasa atkal. Taču viņiem nevajadzētu aizmirst, ka to paveikt nav viegli. Ir arī citas izlases, kas mainās un tiek pārbūvētas, kas arī ir būtisks faktors," teica Spānijas kapteinis Ikers Kasiljass. Madrides "Real" vārtsargs gan neuzskata, ka Spānijai nelabvēlīgā statistika savstarpējās spēlēs varētu kā ietekmēt izredzes šajā cīņā. "Nedomāju, ka vajadzētu skatīties uz rezultātiem pagātnē - šīs lietas var mainīties vienā mirklī. Taisnība, ka vēl nekad neesam Franciju uzvarējuši oficiālā spēlē, tāpēc centīsimies to izdarīt tagad. Taču nedomāsim par to. Domāsim par mūsu mērķi, kas ir sasniegt pusfinālu," teica Kasiljass.

"Man nevajadzēs domāt par to, ko teikt, lai motivētu spēlētājus. Viņi spēlēs pret labāko komandu pasaulē, kurai ir divi trīs labākie spēlētāji pasaulē katrā pozīcijā. Ja futbolisti nebūs motivēti pret šādiem spēlētājiem, viņi acīmredzot nebūs kaut ko sapratuši," teica Blāns. Francijai šovakar tiek atvēlēta pastarītes loma, taču aizsargs Lorāns Koscelnijs neuzskata, ka francūžiem būtu jābaidās no Spānijas. "Vai mēs baidāmies no Spānijas? Gan jā, gan nē. Ikviens sapņotu spēlēt pret Spāniju - neatkarīgi, vai tas būtu ceturtdaļfināls vai pusfināls. Mūs gaida aizraujoša spēle. To izbaudīt ir mūsu rokās, un neredzu, kāpēc mums būtu jābaidās. Spānijai ir savi plusi, taču tāpat arī mums. Spēlēsim pret pašreizējo čempioni, un domāju, ka šai spēlei ir visi nepieciešamie nosacījumi, lai tā kļūtu par fantastisku cīņu." Jāatzīmē, ka Koscelnijs, kurš vēl 2009.gada maijā spēlēja tikai Francijas otrajā līgā, šovakar aizsardzības centrā aizstās diskvalificēto Filipu Meksesu.

Blāns pēc stāšanās amatā izlasē cerēja ieviest līdzīga stila futbolu kā Spānijai. Francijas stilu atzīmēja arī Andress Injesta. "Francijai ir ļoti stipra komanda, un tā man dažbrīd atgādina Barselonu - it īpaši veidā, kādā uzspiež spēli pretiniekiem. Skaidrs, ka Francija centīsies cīnīties par bumbas kontroli, jo tai ir spēcīgi un tehniski apdāvināti spēlētāji. Mums būs jāparāda ļoti labs sniegums, lai iegūtu pārsvaru," teica Injesta. Kamēr "Barcelona" pussargs no pretiniekiem izcēla Kabaju, Kasiljass apbrīnoja sava kluba biedra Karima Benzemā talantu. "Man ir patiesi paveicies, ka spēlēju vienā komandā ar viņu. Tagad liktenis mūs ir novedis vienu pret otru - Karims ir fantastisks spēlētājs, bet ceru, ka viņam būs slikta spēle. Neviens komandā nedomā, ka mūs gaida viegla pastaiga parkā vai ka pretiniekus sagrausim. Lai uzvarētu, mums būs smagi jāstrādā," teica Kasiljass.

"Spānija ir spēles un visa turnīra favorīte. Ja vēlamies to uzvarēt, mums būs jāpieliek visos iespējamajos spēles aspektos. Neredzu variantus, kā to varētu izdarīt citādi. Ja spēlēsim kā pret Zviedriju, brauksim mājās. Mums vajadzēs parādīt raksturu," piesardzīgs bija Mvilā. "Vēlamies uzvarēt čempionātā. Pirmais solis bija izkļūšana no grupas, un to paveicām, nespēlējot labi. Protams, ar ceturtdaļfinālu nevēlamies samierināties. Spēlēsim pret Spāniju, bet kas par to? Esam gatavi izcīnīt titulu. Jau tagad zinām, ka būs ļoti grūti iegūt bumbu, bet varam izmantot viņu atstātās brīvās zonas. Protams, galvenais būs perfekta vārtu momentu realizācija - tas ir vienīgais veids, kā uzvarēt Spāniju." Ar lielu cieņu pret Spāniju izteicās arī Blāns: "Parasti saku, ka pēc iespējas mazāk jāpielāgojas pretiniekiem un jāizmanto savi trumpji, taču spēlēsim pret Spāniju, kurai ir ļoti specifisks stils. Esam spiesti pielāgoties, bet problēma ar Spāniju ir tā, ka tai bumba ir 65%-70% laika un viņi to nedos atpakaļ.

Zinām, ka Spānija pasaulē ir dominējusi pēdejos četrus gadus, bet ir pazīmes, ka Spāniju var ievainot. Ja pret Spāniju aizsargājas, to dara kompakti, ja pirmo 20-30 minūšu laikā izdodas ieiet spēlē, tad pret Spāniju būs iespēja uzvarēt. Vispirms gan ir jāizpilda šie kritēriji, citādi tiksi sodīts." Pēdējoreiz abas komandas savā starpā tikās 2010.gada martā, kad Spānija "Stade de France" francūžiem neatstāja nekādus variantus (2:0). Kopš tā laika Francijas sastāvs gan ir ievērojami mainījies - no Sendenī starta vienpadsmitnieka šovakar pamatsastāvā, visticamāk, izies tikai Igo Loriss un Franks Riberī (Spānijai tādu būs deviņi). Finālturnīros pēdējā savstarpējā cīņa notika 2006.gadā, kad Francija astotdaļfinālā uzvarēja ar 3:1 līdz ar to tieši Francija ir pēdējā izlase, kas spējusi izslēgt Spāniju. Kopumā oficiālās spēlēs - finālturnīros un atlases ciklā - abas komandas tikušās sešas reizes, un Spānija tikai vienreiz spējusi izvairīties no zaudējuma - 1996.gada Eiropas čempionāta grupu turnīrā (1:1, izlīdzinājuma vārtus gūstot 85.minūtē).

Komandu sākumsastāvi

Spānija (4-3-3): Kasiljass - Alba, Ramoss, Pikē, Arbeloa - Alonso, Busketss, Čavi - Injesta, Fabregass, Silva
Francija (4-3-3): Loriss - Klišī, Koscelnijs, Ramī, Reveijērs - Maludā, Mvilā, Kabajs - Riberī, Benzemā, Debušī

Izmantotie resursi:
UEFA EURO – UEFA.com
Goal.com
Sport : toute l'actualité sportive sur l'EQUIPE...
FIFA.com - Fédération Internationale de...

Kura izlase, Jūsuprāt, iekļūs pusfinālā?

  • 128

  • 94



, 2012-06-23 10:52, pirms 12 gadiem
Francija baigi bīstamais pretinieks Spānijai. Šovakar no 21:45-23:30 nekāda baigā līgošana nesanāks, visā Latvijā vīrieši sēdēs nevis pie ugunskuriem, bet gan pie televizoriem un skatīsies spēli. Vecenēm nāksies vienām pašām šašliķus cept!
, 2012-06-23 10:57, pirms 12 gadiem
Ceru uz ātriem vārtiem. Savādāk tā bumbošanās varētu ieilgt stipri pāri pusnaktij.

Sitieni vārtu rāmī arī ir gaidāmi?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2012-06-23 10:58, pirms 12 gadiem
Par Franciju!
, 2012-06-23 10:59, pirms 12 gadiem
Skudriniekss rakstīja: Francija baigi bīstamais pretinieks Spānijai. Šovakar no 21:45-23:30 nekāda baigā līgošana nesanāks, visā Latvijā vīrieši sēdēs nevis pie ugunskuriem, bet gan pie televizoriem un skatīsies spēli. Vecenēm nāksies vienām pašām šašliķus cept!
, 2012-06-23 11:04, pirms 12 gadiem
Favorīti ir spāņi, bet es par frančiem.
Spāņi jau apnikuši, gribu svaigas asinis!
, 2012-06-23 11:07, pirms 12 gadiem
fanošu par visām komandām, kas spēlēs pret ESP
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2012-06-23 11:18, pirms 12 gadiem
Jumtalapa rakstīja: Favorīti ir spāņi, bet es par frančiem.
Spāņi jau apnikuši, gribu svaigas asinis!
es labāk uzkodīšu sieru
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2012-06-23 11:21, pirms 12 gadiem
ahhh neredzesu
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2012-06-23 11:31, pirms 12 gadiem
Skudriniekss rakstīja: Francija baigi bīstamais pretinieks Spānijai. Šovakar no 21:45-23:30 nekāda baigā līgošana nesanāks, visā Latvijā vīrieši sēdēs nevis pie ugunskuriem, bet gan pie televizoriem un skatīsies spēli. Vecenēm nāksies vienām pašām šašliķus cept!
Tas ir pie nosacījuma, ka nebūs 11m Tā vēl ilgāk iznāks, un tas ir diezgan reāli.
, 2012-06-23 11:33, pirms 12 gadiem
Skudriniekss rakstīja: Francija baigi bīstamais pretinieks Spānijai. Šovakar no 21:45-23:30 nekāda baigā līgošana nesanāks, visā Latvijā vīrieši sēdēs nevis pie ugunskuriem, bet gan pie televizoriem un skatīsies spēli. Vecenēm nāksies vienām pašām šašliķus cept!
Sorry,sēdēšu pie ugunskura! Būšu MAdonas pusē pie ezera,tur nav televīzijas!
, 2012-06-23 11:34, pirms 12 gadiem
Paredzu, ka šai spēlei būs viszemākais TV reitings no visām EURO 2012 spēlēm. Līgo!
Slēpts komentārs: piedāvāju rabarberus pa 2 ls kg
, 2012-06-23 11:37, pirms 12 gadiem
Jautājums ir viens: cik televizoru šovakar pēc savu favorītu zaudējuma Latvijā būs samesti ugunskuros?

Līgo, Līgo!
, 2012-06-23 11:37, pirms 12 gadiem
šorīt pēc izlaiduma mani kalbasīīī!!!!!

The Black Keys - Lonely Boy (First Listen)
...
Slēpts komentārs: piedāvāju rabarberus pa 2 ls kg
Slēpts komentārs: piedāvāju rabarberus pa 2 ls kg
, 2012-06-23 11:43, pirms 12 gadiem
Var jau šito gabalu klausīties! Bet sēž jau aknās...

Gotye- Lyrics- Somebody That I Used To Know...
, 2012-06-23 11:46, pirms 12 gadiem
piedāvāju rabarberus pa 2 ls kg rakstīja: He he ANJO! Vienmēr ir patikuši tavi komentāri! Tevi par autoru!
Ja Sportacentrā ieviesīs joku sadaļu, varbūt paņems he he
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2012-06-23 11:47, pirms 12 gadiem
anjo rakstīja: Ja Sportacentrā ieviesīs joku sadaļu.
Kāpēc tik skarbi? :O
Tāda sajūta ka otrpus monitoram sēdētu kolorītais Erdogans !
, 2012-06-23 11:48, pirms 12 gadiem
Dziedāsim kopā ar Blānu???

France National Anthem
- YouTube
, 2012-06-23 11:50, pirms 12 gadiem
MAn liekas ka tūlīt AKKA/LAA ani savāks!Jeb to dara policija?
, 2012-06-23 11:53, pirms 12 gadiem
Varētu taču sagaidīt pirmo pagarinājumu, ko?
Pārliecinoši favorīti ir spāņi, ticības pretējam iznākumam maz, bet tā gribētos, lai Blāns atrod veidu kā apturēt to fūriju.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2012-06-23 12:08, pirms 12 gadiem
Makaka-1,5 rakstīja: Madonā vai tad rāda televīzija?
Jēkabpilī ir,par Madonu neesmu drošs
, 2012-06-23 12:15, pirms 12 gadiem
, 2012-06-23 12:25, pirms 12 gadiem
Viens ir skaidrs, ja ir vēlme aizstāvēt titulu, tad Francijai jātiek pāri bez liekām runām. Man vairāk interesē kā šovakar ar savu darbu tiks galā spāņu malējie aizsargi. Par skaistu futbolu!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2012-06-23 12:42, pirms 12 gadiem
anjo rakstīja: Ja Sportacentrā ieviesīs joku sadaļu, varbūt paņems he he
paņems,protams,ka paņems!!! Tava izcilā humora izjūta kāpj pāri malām, ne nosmieties!
UEFA ģenerālsekretārs Džanni Infantino un UEFA prezidents Mišels Platinī šodienas sēdē
Foto: AP / Scanpix
30

"Euro 2020" notiks 13 pilsētās, pieteikšanās - jau no aprīļa

Eiropas Futbola asociāciju savienība (UEFA) sēdē Nionā šodien noteica "Euro 2020" organizācijas pamatprincipus. Galvenā inovācija - finālturnīrs notiks trīspadsmit Eiropas pilsētās.
UEFA prezidents Mišels Platinī šodienas sēdē Lozannā
Foto: AFP/Scanpix
41

"Euro 2020" tiks aizvadīts visā Eiropā

UEFA Izpildkomiteja šodien tikšanās laikā Lozannā nolēmusi, ka 2020.gada Eiropas čempionāts tiks aizvadīts nevis kādā noteiktā valstī, bet gan dažādās Eiropas pilsētās. UEFA lēmuma pieņemšanā konsultējās ar UEFA dalībvalstīm un saņemtās atbildes bijušas pat ļoti pozitīvas.
Jānis Mežeckis
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze, f64
20

Mežeckis: "Eiropas čempionāts ar 24 komandām bija mūsu un skotu ideja"

Latvijas Futbola federācijas (LFF) ģenerālsekretārs Jānis Mežeckis intervijā "Sporta Avīzei" atklāj, ka ar ierosinājumu Eiropas čempionāta finālturnīra dalībnieču skaita palielināšanu līdz 24 komandām klajā savulaik nākušas Latvijas un Skotijas federācijas. Mežeckis nesen atgriezās no Eiropas čempionāta Ukrainā, kur strādāja par UEFA delegātu.