Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:128, Did:0, useCase: 3

Autors: Edmunds Novickis

No Maltas "Valletta" līdz "Glasgow Rangers" - Latvijas klubiem Eirokausu izloze

No Maltas "Valletta" līdz "Glasgow Rangers" - Latvijas klubiem Eirokausu izloze
Foto: AP/Scanpix

Šodien UEFA mītnē Nionā risināsies UEFA Čempionu līgas un UEFA Eiropas līgas kvalifikācijas turnīru pirmo divu kārtu izloze. Savas pretinieces uzzinās visas četras mūsu pārstāves - čempionvienība Jūrmalas "Spartaks", kā arī "Jelgava", "Ventspils" un "Liepāja".

Čempionu līga

Čempionu līgas (ČL) kvalifikācijas turnīra pirmajā kārtā piedalīsies to 10 valstu čempiones, kuras UEFA līgu rangā ieņem 46.-55. vietu. Pēc puslīdz cienīgiem pēdējiem diviem gadiem Latvija no šīs robežas ir attālinājusies un Jūrmalas "Spartaks" varēs sākt ar otro kārtu. "Spartaka" potenciālo pretinieku lokā ir 17 komandas:

KlubsValstsKlubsValsts
CelticSkotijaRosenborgNorvēģija
Red Bull SalzburgAustrijaAstanaKazahstāna
LudogoretsBulgārijaBATEBaltkrievija
CopenhagenDānijaMariborSlovēnija
LegiaPolijaHapoel Be'er ShevaIzraēla
RijekaHorvātijaSheriffMoldova
PartizanSerbijaQarabagAzerbaidžāna
APOELKipraFHIslande
MalmoZviedrija

Saistītais raksts: Ko izlozes māte var sniegt Latvijas klubiem?

Jau iepriekš noskaidrojām, ka, pirmkārt, ļoti liela loma ir izsētās/neizsētās komandas statusam un, otrkārt, pašai izlozei kā tādai. Piemēram, tam pašam neizsētajam "Spartakam" var ielozēt 50-60 miljonu vērtas (runa par futbolistu kopējo vērtību) "Celtic" vai "Red Bull Salzburg", bet var ielozēt arī Islandes FH, kas visdrīzāk ir aptuveni "Spartaka" līmeņa komanda.

Islandes čempiones gan arī ir vienīgais šāds izņēmums, pārējos dueļos "Spartaks" būs pastarīša lomā. Paskatoties uz izsēto komandu nosacīto lejasgalu, viss top skaidrs. Moldovas "Sheriff" 2013./14. gada sezonā piedalījās Eiropas līgas (EL) grupu turnīrā. Azerbaidžānas "Qarabag" šai pašā stadijā ir spēlējusi jau trīs(!) pēdējās sezonas pēc kārtas (piemēram, ar franču komandām "St. Etienne" un "Monaco" četrās spēlēs trīs neizšķirti un tikai viens zaudējums).

Izraēlas "Hapoel" no Beerševas pagājušajā sezonā ČL kvalifikācijā izsita pašu "Olympiakos" (1:0, 0:0) un izšķirošajā "play-off" par iekļūšanu ČL grupu turnīrā dramatiski zaudēja "Celtic" (2:5, 2:0). "Hapoel" pārcēlās uz EL grupu turnīru, kur aiz sevis atstāja "Southampton" - ar angļu komandu Izraēlas čempionei divi neizšķirti, bet grupas līderi Milānas "Inter" izdevās abas reizes pārspēt! Slovēnijas "Maribor" pēdējos 10 gados trīs reizes ir spēlējusi EL grupu turnīrā, bet 2014./15. gada sezonā arī ČL grupu turnīrā.

Pārējās izsētās komandas otrajā kārtā ir vēl krietni iespaidīgākas - ja ne sportisko sasniegumu ziņā, tad komandas futbolistu vērtību ziņā noteikti. Izceļams, ka "Rijeka" Horvātijā beidzot gāzusi no troņa Zagrebas "Dinamo", kas bija valsts čempione nemainīgi no 2005./06. līdz 2015./16. gada sezonai.

Eiropas līga

"Jelgava" un "Liepāja" (UEFA lieto tieši šo nosaukumu, ar kuru tika izcīnīta Eirokausu ceļazīme, nevis "Liepāja"/"Mogo") būs neizsētās un abām potenciālo pretinieku skaits ir 49 ("Ventspils" nevar būt):

KlubsValstsKlubsValsts
Red Star BelgradeSerbijaCSKABulgārija
Maccabi Tel-AvivIzraēlaDinamo MinskBaltkrievija
Kairat AlmatyKazahstānaSt. JohnstoneSkotija
VojvodinaSerbijaSkënderbeuAlbānija
Beitar JerusalemIzraēlaShakhtiorBaltkrievija
Lech PoznanPolijaFK HaugesundNorvēģija
Olimpija LjubljanaSlovēnijaNK DomzaleSlovēnija
NK OsijekHorvātijaLyngby BKDānija
OrdabasyKazahstānaDacia ChisinauMoldova
Glasgow RangersSkotijaHJK HelsinkiSomija
FC MidtjyllandDānijaRabotnickiMaķedonija
VideotonUngārijaMilsami OrheiMoldova
JagielloniaPolijaBotev PlovdivBulgārija
FerencvárosUngārijaZira FKAzerbaidžāna
SCR AltachAustrijaAS TrencínSlovākija
IFK NorrköpingZviedrijaMladostMelnkalne
AEK LarnacaKipraInter BakuAzerbaidžāna
FK SarajevoBosnija .Kalju NommeIgaunija
Odd GrenlandNorvēģijaShirakArmēnija
Levski SofiaBulgārijaLevadiaIgaunija
FC VaduzLihtenšteinaFK VentspilsLatvija
AIK StockholmZviedrijaValletta FCMalta
AEL LimassolKipraKR ReykjavikIslande
ZeljeznicarBosnijaStjarnan FCIslande
Slovan BratislavaSlovākijaCrusadersZiemeļīrija

Ja "Spartaka" gadījumā tikai brīnums (1 no 17 Islandes FH izskatā) var ļaut nebūt pastarītes lomā, jelgavniekiem un liepājniekiem izloze var sagādāt ļoti dažāda līmeņa pretiniekus. "Red Star", Telavivas "Maccabi" un "Glasgow Rangers" droši var saukt par grandiem. Tai pašā laikā otrā galā ir pāris Islandes komandas, Maltas "Valetta", divi igauņu klubi, Ziemeļīrijas komanda un tā tālāk.

Starp izsētajām ir arī Denisa Rakela jaunā komanda Poznaņas "Lech", tiesa, pats klubs šobrīd izdzēsis ziņu par Latvijas izlases uzbrucēja/pussarga pievienošanos, jo ir aizkavēšanās ar dokumentu saņemšanu no "Reading". Jācer, tas Denisam neliegs piedalīties Eiropas līgā - būtu taču skaisti atgriezties Liepājā, vai ne?

Tāpat starp izsētajām ir viens no vadošajiem slovāku klubiem "Slovan", kuru "Jelgava" pērn negaidīti izslēdza (0:0, 3:0). Un otrādi - ir arī Izraēlas "Beitar", kas jelgavniekus pērn pārspēja (1:1, 3:0), kā arī "Rabotnički", kas Maķedonijas svelmē izraidīja "Jelgavu" no Eiropas 2015. gada vasarā. Latvijas futbolam pazīstama ir arī "Vojvodina" (pret "Spartaku" pirms diviem gadiem 1:1, 3:0), Minskas "Dinamo" (pret "Spartaku" pērn 2:1, 1:0), ar to pašu "Red Star" nesekmīgi spēkojusies "Ventspils" (0:7, 1:2), ir spēlēts pret "Nomme Kalju".

Pavisam interesanti būtu, ja kāds no Latvijas klubiem tiktu ielozēts pret Soļigorskas "Shakhtyor" - savulaik ventspilnieki ar šo baltkrievu klubu tika galā, bet tagad to vada Oļegs Kubarevs, kurš 2016. gadā līdz Latvijas titulam aizveda "Spartaku". Par sporta direktoru "Shakhtyor" strādā mūsu futbola cilvēks Dmitrijs Hohlovs un jauno sezonu Soļigorskas klubs sācis braši, apsteidzot pēdējo gadu nemainīgo čempioni BATE.

"Ventspilij" šobrīd ir iespējami 48 varianti un, neskatoties uz Pola Ašvorta padoto bālo sniegumu Virslīgā, uz papīra tieši šim mūsu klubam ir lielākās cerības, jo tas ir vienīgais Latvijas pārstāvis ar izsētā statusu. Netrūkst tādu potenciālo pretinieku, kurus, visticamāk, var saukt par pusprofesionāliem klubiem.

KlubsValstsKlubsValsts
Shkendija TetovoMaķedonijaGandzasar KapanArmēnija
Vasas BudapestUngārijaDifferdange 03Luksemburga
Mladost LucaniSerbijaFlorianaMalta
Partizani TiranaAlbānijaCS Fola EschLuksemburga
Siroki BrijegBosnijaIrtyshKazahstāna
Torpedo KutaisiGruzijaValur ReykjavikIslande
MFK RuzomberokSlovākijaBangor CityVelsa
Zaria BaltiMoldovaFC PrishtinaKosova
SJK SeinäjokiSomijaProgrèsLuksemburga
ChikhuraGruzijaBala TownVelsa
Dinamo BatumiGruzijaDerry CityĪrija
FK LiepājaLatvijaLincoln Red ImpsGibraltārs
SuduvaLietuvaBallymena UnitedZiemeļīrija
Zeta GolubovciMelnkalneKI KlaksvikFēru salas
Nova GoricaSlovēnijaCork CityĪrija
Flora TallinnIgaunijaShamrock RoversĪrija
FK JelgavaLatvijaSant JuliàAndora
SK TiranaAlbānijaNSI RunavikFēru salas
Balzan FCMaltaColeraineZiemeļīrija
Sutjeska NiksicMelnkalneSt Joseph's FCGibraltārs
Atlantas KlaipedaLietuvaB36 TorshavnFēru salas
Pelister BitolaMaķedonijaTre PenneSanmarīno
FK TrakaiLietuvaConnah's QuayVelsa
Pyunik YerevanArmēnijaUE Santa ColomaAndora
VPS VaasaSomijaFolgoreSanmarīno

Ja par vēsturi, tad 2012./13. gadā pret Lietuvas "Sūduva" zaudēja Daugavpils "Daugava" (1:0, 2:3), 2005. gadā Intertoto kausa izcīņā "Dinaburg" pārspēja Velsas "Bangor City" (2:1, 2:0), šai pašā turnīrā "Cork City" 2001. gadā pieveica "Liepājas metalurgs" (1:0, 2:1), tāpat "Metalurgs" savulaik sagrāva Fēru salu B36 (3:1, 8:1).

Lai gan var uzskaitīt daudz klubu, kurus "Ventspilij" būtu pienākums apspēlēt, ir iespējami arī nelabvēlīgi varianti - pat tiktāl, ka mūsu komanda var nebūt favorītes lomā, piemēram, ja ielozē pretinieku no Slovākijas, Ungārijas vai kādas Balkānu valsts. Izloze sniegs visas atbildes!

Izlozes laiki (19. jūnijs, Niona)

TurnīrsStadijaSākuma laiks
ČLKvalifikācijas turnīra 1. un 2. kārta13:00
ELKvalifikācijas turnīra 1. kārta14:00
ELKvalifikācijas turnīra 2. kārta15:30

Mūsu EL pārstāves noskaidros ne tikai pirmo pretinieci, bet arī potenciālo pretinieci otrajā kārtā. Šobrīd mūsu EL dalībniecēm potenciālo pretinieku skaits pirmajā kārtā ir gandrīz 50, bet pāris stundas pirms izlozes visas komandas tiks sadalītas mazākās grupiņās un potenciālo pretinieku skaits strauji samazināsies līdz četriem pieciem klubiem. Tas pats attiecas uz "Spartaku" un ČL izlozi. EL kvalifikācijas turnīra pirmās kārtas spēles jau 29. jūnijā un 6. jūlijā, bet ČL kvalifikācijas otrās kārtas spēles ieplānotas 11./12. jūlijā un 18.-19. jūlijā. Izlozēm tiešraidē varēs sekot uefa.com.


, 2017-06-19 00:53, pirms 7 gadiem
Ceru uz Legia Spartakam. Var arī Partizan.
Lech gribētos redzēt Latvijā. Tāpat Jagiellonia un Ferencvaros.
, 2017-06-19 01:10, pirms 7 gadiem
Nu tad beidzot arī raksts par EL izlozi. Nedēļu jau gaidu
Ļoti ceru , ka dabūsim pretī Liepāju - pilsētu no kurienes pats nāku! Es pie glāzgovas dzīvoju un ļoti aktīvi apmeklēju 'gers' spēles . Miller , Bruno Alves , Cordozo , tiko vēl Aberdeen kapteini Ryrn Jack ieguvām + vēl Calcio . Katrā ziņā Gers novākušies un domāju,ka pat droši varam līdz grupu turnīram tikt. + vēl 50k līdzjūtēji palīdzēs
Ja dabūsim kādu normālu klubu pretī , tad noteikti 3d jāpērk biļeti un jādodas u Ibrox.

WE ARE THE PEOPLE!
, 2017-06-19 01:28, pirms 7 gadiem
WHU nespele shosezion. Pasekos Gers.
, 2017-06-19 01:30, pirms 7 gadiem
Spartakam chau. Ja netrapis uz Islandi,tad var ari nespelet
, 2017-06-19 01:45, pirms 7 gadiem
Žēl,ka Celtic komandai neviens spēcīgāks par zilina nevar iekrist
, 2017-06-19 01:53, pirms 7 gadiem
Zhel ka Ligas 2 uzvaretajiem Arbroath nav biletes uz EL
, 2017-06-19 02:12, pirms 7 gadiem
Labākais variants priekš Spartaka būtu FH, Ludogorets, Maribor - bezcerīgi nebūtu arī BATE, Malmo un Astana (šie ir klubi, kas ir spēlējuši CL). Sliktākie varianti ir Celtic, Red Bull, Rosenborg, Legia un APOEL.

Priekš Liepājas un Jelgavas EL vislabāk, ja iekristu jebkas no Islandes, Ziemeļīrijas, Fēru salām, Luksemburgas, Velsa, Īrija, Ziemeļīrija, Gibraltārs, Igaunija, Malta un Lietuva - tās visas komandas ir ņememas. Sliktākais variants būtu Dānija, Somija, Bulgārija, Serbija, Bosnija, Ungārija, Gruzija un Albānija.

Priekš FK Ventspils labākais variants būtu teju tas pats - bet izskatās, ka FK Ventspils cerības dabūt vāju pretinieku ir daudzl ielākas nekā Liepājai un Jelgavai.
, 2017-06-19 05:18, pirms 7 gadiem
Es gan ceru ka Aberdine dabus kadu no musejiem. Dzivoju pie Aberdines. Pagajusvasar ventspils bija,vel nesen Daugavu ari redzejam seit
, 2017-06-19 06:50, pirms 7 gadiem
Domāju, ka visi trīs tāpt nograbēs, ko tur daudz.
, 2017-06-19 07:16, pirms 7 gadiem
Ambrē - kur paliek Skotija?
, 2017-06-19 09:01, pirms 7 gadiem
Inters, man šķiet, tur spēlēja totiķi, zaudēt tam beer sheva... nu zemāk nav kur krist.
, 2017-06-19 09:40, pirms 7 gadiem
Kopš kuriem laikiem Karabah pieder musļiku Azerbaidžānai!!!? Tā ir Armēņu teritorija!!!
Nost ar čortiem allahiem, pie tam vēl Eiropas čempionātos!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2017-06-19 09:53, pirms 7 gadiem
šķidriņš rakstīja: Rīga būs Benficka. Jumta biļetes jau tirgo.
Pret kuriem? Pati Rīga tak nespēlēs
, 2017-06-19 09:57, pirms 7 gadiem
Tikai ne poļus, pilsētu pēc tam varēs taisīt pa jaunu.
, 2017-06-19 10:00, pirms 7 gadiem
RAGNARS rakstīja: Ambrē - kur paliek Skotija?
Pie tiem kurus negribas dabūt izlozē
, 2017-06-19 10:01, pirms 7 gadiem
Spartakam kirdik, nekus netiks
, 2017-06-19 10:01, pirms 7 gadiem
zaxx rakstīja: Ne vārda cikos izloze, ka tik uzskricēlēt savus skribelējumus.
Raksta beigās visi laiki ir pieminēti
, 2017-06-19 10:12, pirms 7 gadiem
Ambrē rakstīja: Labākais variants priekš Spartaka būtu FH, Ludogorets, Maribor - bezcerīgi nebūtu arī BATE, Malmo un Astana (šie ir klubi, kas ir spēlējuši CL). Sliktākie varianti ir Celtic, Red Bull, Rosenborg, Legia un APOEL.

Priekš Liepājas un Jelgavas EL vislabāk, ja iekristu jebkas no Islandes, Ziemeļīrijas, Fēru salām, Luksemburgas, Velsa, Īrija, Ziemeļīrija, Gibraltārs, Igaunija, Malta un Lietuva - tās visas komandas ir ņememas. Sliktākais variants būtu Dānija, Somija, Bulgārija, Serbija, Bosnija, Ungārija, Gruzija un Albānija.

Priekš FK Ventspils labākais variants būtu teju tas pats - bet izskatās, ka FK Ventspils cerības dabūt vāju pretinieku ir daudzl ielākas nekā Liepājai un Jelgavai.
Nekāds Gibraltārs, Velsa, Fēru Salas nevar kļūt par Jelgavas/Liepājas pretiniekiem, jo arī pirms izlozes atrodas neizsēto klubu pulkā
, 2017-06-19 10:26, pirms 7 gadiem
''Spartaka'' potenciālie pretinieki: København (DEN), BATE Borisov (BLR), Astana (KAZ), Rijeka (CRO), Sheriff (MDA), Hapoel Beer-Sheva (ISR).
, 2017-06-19 11:04, pirms 7 gadiem
''Ventspils'' potenciālie pretinieki: Derry City (IRL), Flora Tallinn (EST), Bala Town (WAL), Valur Reykjavík, Coleraine (NIR).

''Liepājas'' potenciālie pretinieki: Stjarnan (ISL), St Johnstone (SCO), Dinamo Minsk (BLR), Crusaders (NIR).

''Jelgavas'' potenciālie pretinieki: IFK Norrköping (SWE), Odd (NOR), HJK Helsinki (FIN), Ferencváros (HUN), Nõmme Kalju (EST).
, 2017-06-19 11:08, pirms 7 gadiem
''Liepājas'' potenciālie pretinieki: Stjarnan (ISL), St Johnstone (SCO), Olimpija Ljublana (SVN), Dinamo Minsk (BLR), Crusaders (NIR).
, 2017-06-19 12:46, pirms 7 gadiem
Nu, ja šādi varianti, tad Spartakam Rijeku, Liepājai Dinamo Minsk, Jelgavai Ferencvaros, bet Ventspilij lai ir Flora.
, 2017-06-19 12:48, pirms 7 gadiem
ČL no citiem groziem labprāt paskatītos uz Žalgiris-Partizan, bet uz Tallinu varētu atbraukt Legia
, 2017-06-19 13:03, pirms 7 gadiem
, 2017-06-19 13:26, pirms 7 gadiem
FK Jūrmala Spartaks spēlēs pret FC Astana
Mirklis pēc Lionas "Olympique" trešā vārtu guvuma. Foto: Pauline Figuet/Zumapress.com/Scanpix

Sieviešu Čempionu līgas pusfinālā pārsteigums un favorītes izglābšanās

Šodien tika aizvadītas UEFA Čempionu līgas pirmās pusfināla spēles, Londonas "Chelsea" izbraukumā negaidīti pieveicot (1:0) "Barcelona", bet turnīra titulētākajam klubam Lionas "Olympique" intervālā no 80. līdz 86. minūtei gūstot trīs vārtus pēc kārtas un uzvarot (3:2) Parīzes "Saint-Germain".
Birmingemas "Aston Villa" futbolisti pēc iekļūšanas UEFA Eiropas Konferences līgas pusfinālā. Foto: Sameer Al-Doumi/AFP/Scanpix
1

"Aston Villa" Francijā izglābjas un pendelēs tiek otrajā Eirokausu pusfinālā kluba vēsturē

UEFA Eiropas Konferences līgā pusfinālu sasniegušas Florences "Fiorentina", Birmingemas "Aston Villa", "Club Brugge" un Pirejas "Olympiacos" komandas.
Mohameds Salāhs. Foto: AFP/Scanpix
2

Eiropas līga: Liverpūle neizglābjas pēc fiasko, "Bayer" turpina sezonu bez zaudējumiem

Šovakar UEFA Eiropas līgas pusfinālu sasniedza Vācijas Bundeslīgas titulu nodrošinājusī Leverkūzenes "Bayer", kas 89. minūtē paglābās no sezonas pirmā zaudējuma. Savukārt galvenajai favorītei "Liverpool" nebija pa spēkam sasmelt savā laukumā izlieto.