Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:128, Did:0, useCase: 3

Autors: Agris Suveizda

Eiropas kalendārs: tuvākajās nedēļās gaidāms futbola līgu sprādziens

Eiropas kalendārs: tuvākajās nedēļās gaidāms futbola līgu sprādziens
"Leipzig" uzbrukuma līderis Tīmo Verners. Foto: imago images/opokupix/Scanpix

Pandēmijas laikā sacensības nepārtrauca Baltkrievijas augstākā līga, sestdien atsākās Fēru salu čempionāts, bet parīt atgriezīsies arī Vācijas Bundeslīga. UEFA visām rudens-pavasara līgām uzdevusi līdz 25. maijam iesūtīt iespējamos sezonas pabeigšanas scenārijus, un maija laikā liela daļa Eiropas līgu jau ir tikušas vismaz aptuvenā skaidrībā, kad grasās uzsākt spēlēšanu. Piedāvājam ieskatu, kā tuvāko nedēļu laikā varētu atgriezties Eiropas elites futbols.

Sezonas atsākšanas datuma noteikšanas process ir visai birokrātiska un ilga procedūra. Daudzos gadījumos vienkāršotā ķēdīte ir sekojoša: līga savā iekšienē vienojas par iespējamajiem scenārijiem, valdība visā valstī vai individuāli līgai atļauj aizvadīt sacensības no konkrēta datuma, bet tad līga vēlreiz lemj par kalendāru, jau izrietot no valdības lēmuma. Katrs no pirmajiem diviem posmiem var ritēt pat vairākas nedēļas un sastāvēt no vairākiem starpposmiem, tādēļ raksta apakšā zemāk esošajā tabulā datumi dalīti dažādās kategorijās – oficiālajos (valdības un līgas apstiprināts), provizoriskajos (vēl trūkst vai nu līgas, vai valdības paraksta) un neoficiālajos (tikai viens no variantiem un pagaidām visdrīzāk vēl bez valdības piekrišanas). Piemēram, Igaunija gribēja spēlēt 19. maijā, otrdien saņēma provizorisku atļauju spēlēt no 18. maija, bet šodien - arī oficiālu atļauju un publicēja tuvākās kārtas kalendāru, kas sāksies jau 19. maijā.

Pilnīgi skaidrs ir tas, ka nākamnedēļ atsāksies Čehijas čempionāts, kurā spēlē Dāvis Ikaunieks, un tāpat 23. maijs ar sarkanu apvilkts Ungārijas futbolā – tad būs kausa pusfināli un līgas pārceltās spēles. Līga, kurā spēlē Igors Tarasovs, pirmo pilno kārtu uzsāks 27. maijā. Ja pēkšņi nepasliktināsies situācija valstī, 26. maijā ar kausu atgriezīsies Polija, bet Ekstraklase, kurā spēlē Pāvels Šteinbors un Kristers Tobers, spēlēs 29. maijā. Ja nesekos negaidīti vīrusa uzliesmojumi, tad jūnija vidū vaļā vajadzētu būt aptuveni pusei Eiropas augstāko līgu – drīzāk pat vairāk, jo vairākās valstīs ar optimismu gaida valdības ierobežojumu mīkstinājumus, bet virkne valstu savu plānu vēl nav pieņēmusi, bet UEFA spiediena dēļ tas tuvākās pusotras nedēļas laikā būs jāizdara.

Jāuzsver gan, protams, ka sports iet roku rokā ar situāciju valstī – daudzos gadījumos valdība ir devusi zaļo gaismu, taču šo dažu nedēļu laikā var arī to izslēgt. Īpaši tas attiecas uz visvairāk vīrusa skartajām lielvalstīm. No stiprākajām līgām pagaidām lielākā neskaidrība ir Krievijā un Ukrainā, par kuru šajā pēcpusdienā gan parādījās baumas par atsākšanu 30. maijā. Savukārt vismaz piecās valstīs čempionāta sezona jau ir izbeigta - Francijā, Nīderlandē, Skotijā, Luksemburgā un Gibraltārā, ārpus Eirokausiem pašlaik atstājot savu valstu grandus Lionas "Olympique" (vēl var pretendēt, ja triumfē Čempionu līgā vai ja Francijā atļaus izspēlēt kausu finālus) un "Dudelange", kas rudenī spēlēja Eiropas līgas grupu turnīrā. Tāpat sezona uz izbeigšanas robežas ir Beļģijā - līga jau aprīļa sākumā nobalsoja par sezonas neturpināšanu, taču oficiāla statusa šim lēmumam vēl nav un šobrīd līga kopā ar citiem Beļģijas pasākumiem ir apturēta līdz jūlija beigām.

Kamēr lielāks spiediens pieņemt lēmumu gulstas uz rudens-pavasara līgām, jo UEFA iespējami drīz ir jānoskaidro nākamās Eirokausu sezonas dalībnieces, datumus zina arī daudz pavasara-rudens līgu. Igaunijai un Lietuvai vajadzētu atsākt maijā, Islande oficiālas spēles uzsāks 5. jūnijā, Norvēģija un Somija spēlēs jau 16. jūnijā, Zviedrija kā orientieri nospraudusi 14. jūniju (taču vēl gaida valdības verdiktu), bet Īrijas optimistiskākais variants ir 19. jūnijs. Jo ilgāk nāksies gaidīt, jo lielāka iespēja, ka pavasara-rudens līgām nāksies samazināt apļu skaitu. Somija, kas 16. jūnijā aizvadīs kausa spēles, bet līgu uzsāks tikai 1. jūlijā, sezonas apjomu gan grasās samazināt tikai nedaudz – tiks atceltas Eirokausu pārspēles pēc sezonas, taču regulārās sezonas formāts saglabāsies (divi apļi un vēl viens aplis pēc dalīšanās sešiniekos). Toties, piemēram, Kazahstāna neoficiāli runājusi par atgriešanos jūnijā un viena apļa likvidēšanu.

Noslēgumā jāatgādina, ka līgas atsākšana vai uzsākšana ir tikai pirmais solis. Grūtākais būs tās pabeigšana.

Augstāko līgu atsākšanās datumi

LīgaOficiāliProvizoriskiNeoficiāliAvots
BaltkrievijaNepārtrauca
Fēru salas09.05.
Vācija16.05.https://www.lfp.fr/Articles/COMMUNI...
Igaunija19.05.Premium liiga jätkub teisipäeval uue formaadiga...
Čehija23.05.https://www.fortunaliga.cz/clanek/1...
Ungārija23.05./27.05.Nem kell meghosszabbítani a szezont - Hírek - HLSZ
Kosova24.05./01.06.U mbajt takimi me përfaqësuesit e 12 klubeve të...
Polija26.05./29.05.https://www.pzpn.pl/federacja/aktua...
Dānija28.05.3F Superliga genstart i uge 22 | 3F Superliga
Austrija29.05./04.06.https://www.oefbl.at/oefbl/redaktio...
Melnkalne30.05.https://fscg.me/vijesti/7474/nastav...
LietuvaDrīkstēs no 30.05.30.05.https://lff.lt/news/10789/vyriausyb...
Serbija30.05.https://fss.rs/nastavak-prvenstva-3...
Horvātija30.05./06.06.https://hns-cff.hr/news/21365/nasta...
Izraēla30.05.https://www.football.co.il/news/foo...
Ukraina30.05.https://ua.tribuna.com/football/108...
Albānija03.06.https://fshf.org/sq/fshf-takim-pres...
Portugāle04.06.https://www.ligaportugal.pt/pt/epoc...
Bulgārija05.06.https://bfunion.bg/news/46810/0
Islande05.06./13.06.https://www.ksi.is/um-ksi/frettir/f...
Turcija12.06.https://www.tff.org/default.aspx?pa...
Spānija12.06.https://as.com/futbol/2020/05/10/pr...
AnglijaDrīkstēs no 01.06.12.06.https://www.bbc.com/sport/football/...
Itālija13.06.https://www.gazzetta.it/Calcio/Seri...
Zviedrija14.06.https://www.allsvenskan.se/nyheter/...
Norvēģija16.06.https://www.fotball.no/tema/nff-nyh...
Somija16.06./01.07.Suomen Cup jatkuu 16.6. - cup pelataan välieriä...
SlovākijaNe agrāk par 01.06.06.06.https://www.fortunaliga.sk/clanok/1...
Īrija19.06.https://www.sseairtricityleague.ie/...
BeļģijaNe agrāk par 01.08.Nespēlēshttps://www.sport.be/nl/jupilerprol...
FrancijaNespēlēshttps://www.lfp.fr/Articles/COMMUNI...
NīderlandeNespēlēshttps://eredivisie.nl/nl-nl/uitgeli...
SkotijaNespēlēshttps://spfl.co.uk/news/spfl-resolu...
LuksemburgaNespēlēsFédération Luxembourgeoise de...
GibraltārsNespēlēshttps://www.gibraltarfa.com/news/gi...

Piezīmes: 1) izņemot Igauniju, pārējie datumi atbilst situācijai vakardien jeb 13. maija vakarā, 2) tabulā primāri norādīts datums pirmajai līgas spēlei, taču divi datumi norādīti tad, ja vispirms sāks kauss un tikai tad līga.


, 2020-05-14 18:54, pirms 4 gadiem
Lai izdodas sprādziens !
, 2020-05-14 22:19, pirms 4 gadiem
nu nu
paskatīsimies
Mirklis pēc Lionas "Olympique" trešā vārtu guvuma. Foto: Pauline Figuet/Zumapress.com/Scanpix

Sieviešu Čempionu līgas pusfinālā pārsteigums un favorītes izglābšanās

Šodien tika aizvadītas UEFA Čempionu līgas pirmās pusfināla spēles, Londonas "Chelsea" izbraukumā negaidīti pieveicot (1:0) "Barcelona", bet turnīra titulētākajam klubam Lionas "Olympique" intervālā no 80. līdz 86. minūtei gūstot trīs vārtus pēc kārtas un uzvarot (3:2) Parīzes "Saint-Germain".
Birmingemas "Aston Villa" futbolisti pēc iekļūšanas UEFA Eiropas Konferences līgas pusfinālā. Foto: Sameer Al-Doumi/AFP/Scanpix
1

"Aston Villa" Francijā izglābjas un pendelēs tiek otrajā Eirokausu pusfinālā kluba vēsturē

UEFA Eiropas Konferences līgā pusfinālu sasniegušas Florences "Fiorentina", Birmingemas "Aston Villa", "Club Brugge" un Pirejas "Olympiacos" komandas.
Mohameds Salāhs. Foto: AFP/Scanpix
2

Eiropas līga: Liverpūle neizglābjas pēc fiasko, "Bayer" turpina sezonu bez zaudējumiem

Šovakar UEFA Eiropas līgas pusfinālu sasniedza Vācijas Bundeslīgas titulu nodrošinājusī Leverkūzenes "Bayer", kas 89. minūtē paglābās no sezonas pirmā zaudējuma. Savukārt galvenajai favorītei "Liverpool" nebija pa spēkam sasmelt savā laukumā izlieto.