Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:120, Did:0, useCase: 3

Autors: Bruno Pērkons

Federiko Makedas stāsts: no Mančestras zvaigznāja līdz Itālijas B Sērijai

Federiko Makedas stāsts: no Mančestras zvaigznāja līdz Itālijas B Sērijai
Federiko Makeda
Foto: AFP/Scanpix

2009. gadā Mančestras ''United'' rindās sevi spilgti pieteica 17 gadīgs supertalants Federiko Makeda, kurš savās pirmajās divās spēlēs pēc kārtas izrāva ''United'' uzvaras un ieguva milzīgu futbola sabiedrības uzmanību. Dzīves līkloči Makedu aizveduši līdz vietai, kur pats futbolists varbūt nemaz nebija cerējis nokļūt.

2009. gadā Mančestras ''United'' sastāvā debitēja 17 gadīgais itāļu talants Federiko Makeda. Tobrīd ''United'' galvenā konkurente uz Premjerlīgas titulu bija "Liverpool'' un katra uzvara bija ārkārtīgi nozīmīga. Smagā mačā pret ''Aston Villa'' Mančestra vēl 10 minūtes pirms spēles beigām atradās iedzinējos 1:2, taču Krištianu Ronaldu vienus vārtus atguva un spēlē atkal atgriezās intriga.

Tā brīža ''United'' galvenais treneris sers Alekss Fērgusons jau 61. minūtē laukumā laida 17 gadīgo debitantu Federiko Makedu. Mančestra bija tuvu, lai zaudētu punktus, spēles pamatlaikam noslēdzoties neizšķirti, taču otrajā kompensācijas laika minūtē viss mainījās. Bumbu pretinieku soda laukumā tehniski meistarīgi uztvēra Makeda un izpildīja ne to vieglāko sitienu, eleganti iegriežot bumbu tālajā stūrī un izraujot svarīgu uzvaru 3:2

Arī nākamajā spēlē pret ''Sunderland'' Makeda atradās uz rezervistu soliņa un spēlē iesaistījās 75. minūtē, nomainot Dimitaru Berbatovu. Rezultāts uz tablo vēstīja 1:1, taču atkal Mančestru izglāba Makeda, kurš ar pirmo pieskārienu spēlē guva vārtus un izrāva otro uzvaru pēc kārtas savā otrajā spēlē ''United'' sastāvā.

Vēl skaistāku profesionālā spēlētāja karjeras sākumu ir grūti iztēloties. Makeda kopumā Mančestrā aizvadīja 19 spēles, gūstot četrus vārtus un nopietni piesakot sevi futbola tirgū, taču ne vienmēr visi talantīgie futbolisti spēj izsisties līdz pašai augšai.

Makedas liktenis tobrīd bija skaidrs. Mančestras lielajai komandai viņš jebkurā gadījumā bija par zaļu un bija skaidrs, ka itālis tiks izīrēts kādai citai komandai, lai iegūtu spēļu praksi. Tā vietā, lai turpinātu attīstītu savas prasmes Anglijā, viņš izvēlējās doties uz mājām un pavadīja gadu Itālijas klubā "Sampdoria''.

Šis solis, iespējams, bija iemesls kādēļ Makeda lēnām sāka izgaist no lielās futbola skatuves. Pats futbolists vēlāk ar sažņaugtu sirdi runāja par šo lēmumu: "Neņemt vērā Aleksa Fērgusona ieteikumus - tā bija lielākā kļūda manā dzīvē.'' Šādu komentāru viņš izteica pēc tam, kad Fērgusons viņam bija ieteicis nedoties atpakaļ uz Itāliju, bet gan pierast pie Anglijas futbola un tikt izīrētam kādam angļu klubam, jo piedāvājumi tobrīd bija.

Makeda ''Sampdoria'' sastāvā 14 spēlēs neguva nevienus vārtus un pēc gada atgriezās Anglijā, pievienojoties kādreizējam Kaspara Gorkša klubam ''Queens Park Rangers''. Tā gadu no gada itālis pavadīja īrēs, līdz 2014. gadā viņu nopirka Anglijas pēc spēka otrās līgas komanda ''Cardiff City''.

Arī šajā komandā viņš nespēja nostiprināties un pēc divos gados aizvadītām 27 spēlēm, kurās tika gūti seši vārti, viņš atkal tika izīrēts - šoreiz ''Nottingham Forest''. Notingemā Makeda nepavadīja ilgu laiku, jo interesi par viņu izrādīja Itālijas B Sērijas klubs ''Novara'', uz kuru Makeda pārcēlās pagājušajā gadā.

Iespējams, Anglija nebija Makedas līga. Tā arī nevienā angļu klubā viņš nespēja veiksmīgi nostiprināties, bet ''Novara'' sastāvā viņam veicas jau daudz labāk. 18 spēlēs uzbrucējs guvis septiņus vārtus. Ja salīdzina ar to, ka kopš savas profesionālās karjeras sākumam līdz ''Novara'' laikam viņš guva kopumā tikai 23 vārtus, tad septiņi vārti 18 spēlēs priekš itāļa ir gana labs rādītājs.

Makedam nebija viegla bērnība. Viņa vecāki darīja visu, lai dēls kļūtu par profesionālu futbolistu. Makedas tēvs strādāja papildus nakts stundas apsardzes uzņēmumā, lai varētu vadāt futbolistu uz treniņiem, bet viņa māte tobrīd bija viesnīcas istabene.

Pievienojoties Mančestrai, Makedam tika maksāta simboliska aptuveni 600 eiro liela alga nedēļā, taču vēlāk tā izauga līdz 10 tūkstošiem, kas pamatīgi uzlaboja viņa ģimenes finansiālo situāciju. Diemžēl Makeda tā arī nespēja pierast pie Anglijas klimata un nekļuva par nākamo superzvaigzni. Šobrīd futbolistam ir 25 gadi un teorētiski viss ir iespējams, taču maz ticams, ka viņš spēs atgriezties tādā līmenī, kādā bija nonācis karjeras sākumā.

Izmantotie resursi: Goal.com

Federiko Makeda izrauj MU uzvaru 2009. gada spēlē pret ''Aston Villa''


, 2017-05-26 09:19, pirms 7 gadiem
Varēja nākt uz Ryga Efsy!
, 2017-05-26 09:58, pirms 7 gadiem
Uzbrucējs - visvairāk no veiksmes atkarīgais, meistarība ir pēc tam...
, 2017-05-26 10:31, pirms 7 gadiem
Man uz PC ir FIFA12,un šitas spēlē pa ST Tīri labs kadrs
, 2017-05-26 10:34, pirms 7 gadiem
Paldies, Bruno, par interesantu rakstu!
, 2017-05-26 12:45, pirms 7 gadiem
gola super skaists. atceros vinu ari no fifa spelesanas
Arne Slots. Foto: IMAGO/Box to Box Pictures/Scanpix

"Feyenoord" treneris Slots apstiprina "Liverpool" interesi: "Notiek sarunas starp klubiem"

Anglijas Premjerlīgas klubu "Liverpool" pēc sezonas pametīs galvenais treneris Jirgens Klops, kurš amatā atradies kopš 2015. gada. Viņa pienākumus varētu pārņemt Arne Slots. Nīderlandes speciālists apstiprinājis, ka notiek sarunas starp klubiem un ka viņš būtu ieinteresēts Liverpūles amatā.
Fila Foudena svinības. Foto: Pro Sports Images/Imago Images/Scanpix
3

Mančestras "City" ātri izrēķinās ar Braitonu un tuvinās pirmajai vietai

Anglijas futbola Premjerlīgas pēdējā pārceltajā 29. kārtas spēlē Mančestras "City" izbraukumā sakāva (4:0) Braitonas komandu.
Mohameds Salāhs un Trents Aleksandrs-Ārnolds. Foto: Action Images via Reuters/Scanpix
3

Zaudējums derbijā attālina "Liverpool" no cīņas par Premjerlīgas titulu

Šovakar zaudējumu Anglijas Premjerlīgas 29. kārtas pārceltajā spēlē piedzīvoja titula tīkotāja "Liverpool", kas pilsētas derbijā ar 0:2 atzina "Everton" pārākumu. Jirgena Klopa vadītā komanda pēdējos četros mačos guvusi tikai vienu uzvaru.