Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:108, Did:0, useCase: 3

LU grauj LSPA pirmkursniekus un izcīna 4. uzvaru pēc kārtas

LU grauj LSPA pirmkursniekus un izcīna 4. uzvaru pēc kārtas
Jānis Eiduks uzbrukumā
Foto: Renārs Buivids, www.bk.lu.lv

19.novembrī, pēc vairāk kā 2 nedēļu pārtraukuma, Latvijas Universitātes studenti aizvadīja Studentu Basketbola līgas (SBL) spēli, savā laukumā uzņemot LSPA 2.komandu. Rezultāts gan bija viennozīmīgs, lieliskām izspēlēm bagātā cīņā LU graujot LSPA studentus ar 114-53. Uzvarētāju rindās rezultatīvākais ar 20 punktiem bija Jānis Eiduks.

Jau no pirmajām spēles minūtēm pārliecinoša iniciatīva piederēja Latvijas Universitātes komandai. Jau pirmajā ceturtdaļā tika iegūts 25 punktu pārsvars, kas spilgti iezīmēja spēles tendenci un liecināja par LSPA pirmkursnieku izlases nespēju vēl adoptēties Studentu līgas TOP komandu līmenim. Pārsvarā LU uzbrukumi veidojās no pretinieku rupjām kļūdām un pārķertām bumbām, turklāt liela daļa no tiem tika noslēgti ar precīziem tālmetieniem, kas sekoja pēc vairāku piespēļu izspēlēm. Jau pēc spēlētām 17 minūtēm Latvijas Universitāte sasniedza 50 punktu robežu un līdz ar lielisko Eiduka alley-oop danku pēc Brizgalova piespēles puslaika izskaņā rezultāts vēstīja par 61-20 mājinieku labā.

Faktiski līdz ar 3.ceturtdaļas ievadu sekoja likumsakarīgais LU atslābums – pie vairāk kā 40 punktu pārsvara mājinieki sāka pieļaut kļūdas un aizvien biežāk parādījās pavirša spēle aizsardzībā, kas LSPA studentiem deva iespējas spēli līdzsvarot, tiesa, ievērojamo rezultāta starpību tas neapdraudēja, vēl jo vairāk, to laikus ar vairākām spēlētāju maiņām novēršot komandas trenerim Gunāram Gailītim, jo mačam tika pieteikti 11 savu potenciālu apliecināt kārojoši spēlētāji. Tāpat ceturtdaļas otrajā pusē atgriezās veiksme no tālmetienu līnijas un, neskatoties uz salīdzinoši vājo aizsardzību, arī šīs 10 minūtes noslēdzās ar pozitīvu rezultātu Latvijas Universitātei – 23-21, kopējam rezultātam kļūstot jau 84-41. Noslēdzošās 10 minūtes ar precīzu tālmetienu ievadīja Jānis Eiduks, kam sekoja vēl vairāki precīzi uzbrukumi, līdz ceturtdaļas vidū LU sasniedza 100 punktu robežu. Par komandas apņēmību cīnīties līdz pat pamatlaika beigām liecināja arī LSPA pirmie ceturtdaļas punkti vien 5. minūtē, taču daļa neveiksmju uzbrukumā droši norakstāma uz pašu spēlētāju paviršībām un regulāri dāvinātajām bumbām pretiniekam, ko LU ar prieku izmantoja. Atskanot spēles beigu sirēnai, rezultāts vēstīja 114-53 Latvijas Universitātes labā, kas nozīmēja par jau 4.uzvaru 4 spēlēs.

Latvijas Universitātes rindās rezultatīvākais ar 20 punktiem bija Jānis Eiduks, vēl 17 punktus un izcīnītas 9 atlekušās bumbas pievienojot vienīgajam komandas vidusskolniekam Armandam Ginteram. Tāpat ar 15 punktiem izcēlās Toms Broks. LSPA 2.komandas rindās rezultatīvākais spēlējās bija Raivo Lemiesis, kurš guva 9 punktus. Jāpiebilst, ka LU bija ievērojams pārsvars ne tikai visās metienu precizitātes statistikas ailītēs, bet arī citos nozīmīgākajos rādītājos: Atlekušās bumbas 49-34, rezultatīvas piespēles 27-11, kopējā efektivitāte 151-34.

Pēc spēles nelielu komentāru sniedza Toms Broks, kurš, kā jau minēts, mačā atzīmējās ar 15 gūtiem punktiem: ''Vai kaut kas par šo komandu bija zināms? Tikai tik daudz, ka to sauc ''LSPA-2'' un viņu līdzšinējie rezultāti. Arī treneris pirms spēles nekādas nianses neuzsvēra saistībā ar to, ko mēs no pretinieka varētu sagaidīt. Parasti jau pēc savstarpējām cīņām jaunatnes līgā vairāki studentu komandu spēlētāju uzvārdi ir dzirdēti, taču no šīs komandas man personīgi nebija zināms neviens basketbolists.
Jā, spēles gaitā tika izmesti un trāpīti vairāki tālmetieni (kopā 15 no 34, aut.), taču trenera uzstādījums nebija pamatā meklēt iespējas uzbrukt no tālās distances. Godīgi sakot tik brīva un nepiespiesta spēle pretinieka laukuma pusē sen nebija bijusi, līdz ar to arī pēc veiksmīgākas izspēles spēlētāji tika izvirzīti iespējami brīvākam metienam un, jo ilgāk ir laiks tam sagatavoties, jo lielāka iespēja, ka būs precīzs, kas arī šodien labi padevās.
Kādēļ 3.ceturtdaļā sekoja sīvāka spēle? Tas noteikti nebūtu tikai mūsu komandā un, ja nav konkrēta mērķa pretinieku sagraut ar noteiktu punktu starpību, tad spēle kļūst aizvien nepiespiestāka un šur, tur tiek noslinkots. Ikvienam būtu grūti sevi motivēt, jo pie 1.puslaikā sasniegtā burkāna vairs nebija un, par cik konkrēta mērķa spēles rezultātam nebija, atlikušo mača daļu aizvadījām ar lielu rezervi.
Kā tomēr izdevās sakoncentrēt spēkus noslēdzošajai ceturtdaļai? Protams, lielas korekcijas ieviesa treneris, izdarot atbilstošās spēlētāju maiņas, laukumā turot tieši tos spēlētājus, kas ir gatavi cīnīties aizsardzībā līdz finālsvilpei, taču arī mēs paši sapratām, ka cīņa ar pilnu atdevi ir jāaizvada līdz galam.''

Nākošo spēli Studentu līgā LU aizvadīs tieši pēc nedēļas, kad tajā pašā zālē, tajā pašā laikā sacentīsies ar LSPA 1.komandu.

Izmantotie resursi:
Basketbola komanda LATVIJAS UNIVERSITĀTE -...

Studentu Basketbola līga, 19.novembris

LU - LSPA-2 114-53 (33-12, 28-8, 23-21, 30-12)
Latvijas Universitāte: Eiduks 20+7AB, Ginters 17+9AB, Broks 15, Fricbergs 13, Immers 12, Bergs 11, Brizgalovs 10+6RP, Lerķis 8, Brigmanis 6, Rinkulis 2, Fridrihsons, Sviderskis.
LSPA-2: Lemiesis 9, Ronis 7+6AB, Veics 7, Ķēniņš 7, Rozentāls 7, Aleksejevs 6, Zaļmežs 6, Kļaviņš 2, Veispals 2.