Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2890, Did:0, useCase: 3

Pārbaudes mači liecina - Porziņģis būs nozīmīgs palīgs NBA titula tīkotājā

Toms Mālmeisters
Toms Mālmeisters

Pārbaudes mači liecina - Porziņģis būs nozīmīgs palīgs NBA titula tīkotājā
Kristaps Porziņģis. Foto. AFP. Scanpix

Jau nākamnedēļ gaidāms jaunās Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) sezonas sākums. To jaunā komandā sagaidīs Kristaps Porziņģis, kurš vasarā nonāca vienā no favorītēm Bostonas ''Celtics''. Pirmie trīs pārbaudes mači ar Kristapu ierindā liecinājuši, ka latvietim būs iespējas gan izcelties uzbrukumā, gan demonstrēt labākās prasmes aizsardzībā.

Nākamnedēļ ar pirmajām spēlēm sāksies Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) sezona, kuru jaunās komandās sagaidīs gan Kristaps Porziņģis, gan Dāvis Bertāns. Pirmais maiņas darījumā jūnija izskaņā nonāca vienā no galvenajām favorītēm uz NBA titulu Bostonas ''Celtics'', kas vasarā veikusi nozīmīgas izmaiņas sastāvā.

Neizcīnīts tituls kā iemesls nozīmīgu pārmaiņu veikšanai
Pēdējās sezonās Bostonas ‘’Celtics’’ uzskatāma par vienu no spēcīgākajām komandām līgā. Par tādu to uzskatīja arī 2022./2023. gada sezonas laikā. Kopš 2016./2017. gada klubs reizi spēlējis NBA finālā, bet četras reizes Austrumu konferences finālā. Tik tālu klubs aizspēlējās arī pērn, kad septiņās spēlēs ar 3-4 piekāpās Maiami ‘’Heat’’.

18. titula neizcīnīšana lika kluba basketbola operāciju prezidentam Bredam Stīvensam veikt sastāva atjaunināšanas darbus. Ja iepriekš klubs balstījās uz Džeisona Teituma, Džeilena Brauna un Markusa Smārta pleciem, tad vasarā pēdējais no tiem tika aizmainīts uz Memfisas ‘’Grizzlies’’. Konkrētajā maiņas darījumā, kurā iesaistījās trīs komandas, Bostonā nonāca latvietis Kristaps Porziņģis – daudzpusīgs spēka uzbrucējs, kurš var spēlēt arī centra pozīcijā, izplest laukumu citiem, iemest tālmetienu, doties caurgājienā un pabeigt partneru piespēles ar gūtiem punktiem zem groza. Šāda tipa garais spēlētājs Bostonai pēdējos gados bija trūcis – pērn laukumā garo duetu veidoja Els Horfords un Roberts Viljamss, kā arī Lūks Kornē. Epizodiski laukumā devās Bleiks Grifins, bet spēka uzbrucēja vietā sevi apliecināja Grants Viljamss.

2023./2024. gada sezonu Bostonas krāsās no minētajiem garajiem spēlētājiem sagaidījis vien pieredzējušais Horfords un Kornē. Grants Viljamss ‘’sign-and-trade’’ darījumā nonāca bijušajā Porziņģa mājvietā Dalasas ‘’Mavericks’’, bet Roberts Viljamss tika iesaistīts citā nozīmīgā maiņas darījumā, kurā uz Bostonu pārcēlās saspēles vadītājs Drū Holidejs. Šajā darījumā uz Portlendu ceļoja arī Malkolms Brogdons, kuru klubs jau mēģināja aizmainīt Kristapa Porziņģa piesaistes laikā. Toreiz Brogdona veselības problēmas lika atcelt darījumu, kurā viņš pārceltos uz Losandželosas ‘’Clippers’’. Savukārt Bleiks Grifins pagaidām ir bez komandas NBA.

Atsevišķi esošie ‘’Celtics’’ spēlētāji starpsezonā tika atalgoti ar jauniem līgumiem. Ienesīgāko no tiem saņēma viens no kluba vadošajiem spēlētājiem Džeilens Brauns. Viņš saņēmis vēsturē ienesīgāko līgumu – uz piecām sezonā 304 miljonus ASV dolāru. Viņa esošais līgums noslēdzas šajā sezonā, kurā viņš pelnīs 28 ar pusi miljonus dolāru. Neilgi pirms pirmās pārbaudes spēles jaunu līgumu saņēma Peitons Pričards, pusēm vienojoties par četru gadu līgumu par 30 miljoniem. Jauns līgums pēc Porziņģa maiņas tika noslēgts arī ar liepājnieku – pēc viņa pēdējās sezonas nākamajos divos gados viņš pelnīs 60 miljonus dolāru.

Ja pamatsastāvā var doties tādi spēlētāji kā Teitums, Brauns, Holidejs, Porziņģis un Horfords, tad nepieciešami arī rezervisti, kuri spēj dot rezultātu, kad pamatsastāva vīri dodas atpūtā. Komandā palicis Deriks Vaits, kurš pirmajā pārbaudes spēlē pret ‘’76ers’’ devās sākumsastāvā, 24 minūtēs gūstot septiņus punktus. Uz Bostonu pārcēlušies Ošē Brisets, Dalano Bantons un ukrainis Svjatoslavs Mihaiļuks. Brisets pagājušo sezonu pavadīja Indiānā, 65 spēlēs vidēji gūstot 6.1 punktu un izcīnot 3.4 atlēkušās bumbas. Bantons pirmās divas sezonas NBA karjerā pavadīja Toronto ‘’Raptors’’ (4.6 punkti, 1.5 atlēkušās), bet Mihaiļuks NBA spēlējis ‘’Lakers’’, ‘’Pistons’’, ‘’Thunder’’, ‘’Raptors’’, ‘’Knicks’’ un ‘’Hornets’’ rindās. Svarīgs spēlētājs no soliņa var būt Pričards, kurš bijis rezultativs pirmajās divās pārbaudes spēlēs – 26 punkti pret ‘’76ers’’ un 21 punkts pret ‘’Knicks’’. Vēl pie spēles laika pirmajās sagatavošanās cīņās tika tādi basketbolisti kā Lūks Kornē, Sems Hauzers, Lamars Stīvenss, Džordans Volšs, Venjens Gebriels, Dīdžejs Stjuarts, Džeidī Deivisons.

''Celtics'' sastāvs pārbaudes mačos

SpēlētājsDz.g.AugumsKlubs 22/23.Statistika 22/23
Džeisons Teitums1998203 cmCeltics30.1p; 8.8ab; 4.6rp
Drū Holidejs1990190 cmBucks19.3p; 5.1ab; 7.4rp
Džeilens Brauns1996198 cmCeltics26.6p; 6.9ab; 3.5rp
Kristaps Porziņģis1995221 cmWizards23.2p; 8.4ab; 2.7rp
Deriks Vaits1994193 cmCeltics12.4p; 3.6ab; 3.9rp
Peitons Pričards1998185 cmCeltics5.6p; 1.8ab; 1.3rp
Ošē Brisets1998201 cmPacers6.1p; 3.4ab; 0.7rp
Džeidī Deivisons2002190 cmCeltics1.6p; 0.8ab; 0.9 rp
Džordans Volšs2004201 cm--
Sems Hauzers1997203 cmCeltics6.4p; 2.6ab; 0.9rp
Venjens Gebriels1997206 cmLakers5.5p; 4.2ab; 0.5rp
Lūks Kornē1995218cmCeltics3.8p; 2.9ab; 0.8rp
Els Horfords1986206cmCeltics9.8p; 6.2ab; 3.0rp
Dalano Bantons1999206cmRaptors4.6p; 1.5ab; 1.2rp
Svjatoslavs Mihaiļuks1997201cmHornets6.9p; 1.7ab; 1.7rp
Džejs Skrabs2000196cmMagic6.5p; 3.0ab; 0.5rp
Lamars Stīvenss1997198cmCavaliers5.3p; 3.3ab; 0.5rp
Nemijass Kveta1999213cmKings2.4p; 2.2ab; 0.2rp

Kristaps Porziņģis, iespējams, kā viens no trūkstošajiem puzles gabaliņiem
Bostonas ''Celtics'' latviešu spēlētājam Kristapam Porziņģim kļuvusi par ceturto NBA komandu karjerā aiz Ņujorkas ''Knicks'', Dalasas ''Mavericks'' un Vašingtonas ''Wizards'', taču pirmo, kura tiek saukta par favorīti cīņā par titulu. Atsevišķas gaidas bija arī viņa laikā Dalasā, kad Kristaps veidoja duetu kopā ar Luku Dončiču, taču divas izstāšanās izslēgšanas spēļu pirmajās kārtās pret Losandželosas ''Clippers'' lika klubam pārvērtēt dueta lietderību. ESPN rangā, kurā Kristaps piedzīvojis 28 vietu lēcienu, tieši mazā izslēgšanas spēļu pieredze norādīta kā nelielais trūkums. Turklāt uzsvērts, ka tieši pēc snieguma nākamā gada pavasarī Bostonas fani vērtēs Porziņģa pienesumu vienībai.

Pēc karjeras sezonas Vašingtonā vasaru Kristaps sagaidīja ar gaidām pārstāvēt Latvijas izlasi 2023. gada Pasaules kausa izcīņā, taču plānus izjauca pēdas iekaisums. Veicis rehabilitāciju kopā ar izlasi, viņš Bostonas ierindā bija ar treniņnometnes pirmo dienu, varot ar pilnu jaudu trenēties un arī piedalīties pārbaudes spēlēs. 9. oktobra mačā pret ''76ers'' liepājniekam 24:34 minūtēs 17 punkti, piecas bumbas zem groziem un viena piespēle, otrajā mačā pret Filadelfiju viņam 17:04 minūtēs 11 punkti un piecas bumbas zem groziem, bet pagaidām rezultatīvāko sniegumu viņš aizvadījis naktī uz 18. oktobri, kad uzvarā pret ''Knicks'' 27:55 minūtēs guva 20 punktus, izcīnīja astoņas bumbas zem groziem un bloķēja divus pretinieku metienus.

Pārbaudes spēlēs demonstrētais sniegums devis vietu optimismam ''Celtics'' sekotāju rindās. Pamanītas Porziņģa stipras puses - spēja trāpīt praktiski no jebkuras laukuma vietas, kā arī kustīgums. Tāpat viņš var būt rezultatīvs pēc ''pick&roll'' situācijām un piespēlēm pēc partneriem. Netiek aizmirsts, ka Kristaps pastiprina ''Celtics'' aizsardzību tieši groza apakšā. Atsevišķas skaistas epizodes ar ''alley-oop'' triecieniem grozā no augšas pagaidām ļāvušas Kristapam iegūt arī ''Celtics'' līdzjutēju simpātijas.

Tieši uzbrukumā, kurā var izcelties Holidejs, Teitums, Brauns un Porziņģis Bostonas izpildījumā var būt samērā efektīvs. To uzsver arī Porziņģis. ''Ir ļoti viegli spēlēt ar viņiem visiem. Visu laiku sev saku, ka viņi sev pievērš tik lielu pretinieku uzmanību, ka man pašam paveras brīvi tālmetieni un brīvas iespējas gūt punktus. Komandas biedri mani atrod un es tikai mēģinu šos metienus realizēt.'' Pēdējā spēlē pret ''76ers'' Porziņģis spēlēja kā spēka uzbrucējs, bet centra pozīcijā darbojās Els Horfords. ''Mums tā bija pirmā oficiālā spēle kopā, un domāju, ka tas bija labs pirmais solis komandas ķīmijas radīšanā. Jo vairāk spēlējam kopā, jo labāk mēs saprotam cits cita spēli.'' Latvietim vēl arī jāaprod ar spēli aizsardzībā, kurā komanda izmēģina vairākus jaunus taktiskos risinājumus.

Porziņģa un ''Celtics'' sadarbības sākums vismaz pārbaudes maču kontekstā bijis veiksmīgs. Kopā ar viņu izcīnītas uzvaras trijās spēlēs, bet neveiksme piedzīvota, kad Kristaps nespēlēja. Porziņģa kontekstā bieži pieminēts apstāklis ir veselība, kas gan nebija nozīmīgs traucēklis iepriekšējā sezonā, kad ''Wizards'' sastāvā viņš laukumā devās 65 regulārās sezonas spēlēs. Loma komandā latvietim būs pietiekami ievērojama un, ja arī viņš nebūs pirmā izvēle uzbrukumā, jau pārbaudes spēlēs apliecinājies, ka pretinieku aizsardzības uzmanības pievēršana citiem līderiem paver iespējas Kristapam.

‘’Celtics’’ vieni no titula favorītiem
Dažādās aptaujās Bostonas ‘’Celtics’’ uzskatāma par vienu no 2023./2024. gada sezonas favorītēm. Līgas ģenerālmenedžeru aptaujā klubs saņēma 33% balsu, ka iekļūs finālā. Tikpat ieguva Denveras ‘’Nuggets’’, savukārt 34% ģenerālmenedžeri iebalsoja klubu kā Austrumu konferences uzvarētāju. Par procentu gan atpalika Milvoki ‘’Bucks’’, kas starpsezonā nozīmīgā maiņas darījumā pastiprinājās ar Deimienu Lilardu. Arī bukmeikeru vērtējumā Bostona ir viena no līgas favorītēm – tai ir otrais augstākais koeficients cīņā par potenciālo titula izcīnīšanu (ap 5.00), savukārt Austrumu konferencē tās uzvara novērtēta ar otro augstāko koeficientu (2.60). Nedaudz labāk gan cīņā par titula izcīnīšanu, gan uzvaru konferencē novērtēta jau minētā ‘’Bucks’’.

Lai aŗī Bostonu uzskata par vienu no titula pretendentēm, tiek uzskatīts, ka pēc sešinieka – Džeilena Brauna, Džeisona Teituma, Drū Holideja, Kristapa Porziņģa, Ela Horforda un Derika Vaita mugurām nav nozīmīga sastāva dziļuma, kas var kvalitatīvi aizstāt līderus, ja, piemēram, gadās traumas. NBA veidotajā materiālā kā viens no sezonas atslēgas spēlētājiem minēts kanādietis Ošē Brisets. Viņš var dot pienesumu spēka uzbrucēja pozīcijā, un Bostonai būs nepieciešami viņa precīzie metieni, kā arī spēle aizsardzībā. Pārbaudes spēlēs ar rezultatīvu sniegumu izcēlies Peitons Pričards.

Jebkurā gadījumā Kristapam Porziņģim pavērusies unikāla iespēja Latvijas basketbola vēsturē. Pēdējos gados Bostonai pietrūka aukstasinības izšķirošajos sezonas brīžos. Porziņģa un Holideja piesaiste un atsevišķas sastāva izmaiņas ļauj cerēt, ka 2023./2024. gada sezonā tādas pietiks. Jauno sezonu ''Celtics'' sāks nakti uz 26. oktobri, kad viesosies pie latvieša pirmās komandas līgā Ņujorkas ''Knicks''. Vēl oktobrī klubam gaidāmas spēles pret Maiami ''Heat'' (28. oktobrī) un vēl vienu Porziņģa bijušo klubu Vašingtonas ''Wizards'' (31. oktobrī).

Porziņģa statistika NBA

SezonaKomandaSPMin.PunktiAtl.b.Rez.pBlokiPārtv.b.
22/23Wizards6532.623.28.42.71.50.9
21/22DAL/WSH5129.020.28.12.31.60.7
20/21Mavericks4330.920.18.91.61.30.5
19/20Mavericks5731.820.49.51.82.00.7
17/18Knicks4832.422.76.61.22.40.8
16/17Knicks6632.818.17.21.52.00.7
15/16Knicks7228.414.37.31.31.90.7

Šeit un turpmāk - izcelti karjeras labākie rādītāji

SezonaUzbr. reitingsAiz. reitings+/-
22/23116.2114.8+1.4
21/22109.9109.5+0.4
20/21116.0115.3+0.7
19/20116.1109.3+6.9
17/18107.1106.7+0.4
16/17106.4108.7-2.4
15/16104.6104.3+0.3

Metienu precizitāte

SezonaMet. %Tālm. %Soda m.%
22/2349.8%38.5%85.1%
21/2245.9%31.0%86.7%
20/2147.6%37.6%85.5%
19/2042.7%35.2%79.9%
17/1843.9%39.5%79.3%
16/1745.0%35.7%78.6%
15/1642.1%33.3%83.8%

Cik tālu jaunajā sezonā aizspēlēsies Bostonas ''Celtics''?

  • 612

  • 50

  • 48

  • 38


  -1 [+] [-]

, 2023-10-19 11:18, pirms pusgada
Porziņģis par sviestmaizi, salīdzinot ar Džeilena Brauna līgumu!

  +1 [+] [-]

, 2023-10-19 11:36, pirms pusgada
oxa rakstīja: Porziņģis par sviestmaizi, salīdzinot ar Džeilena Brauna līgumu!
tak pats teica, ka pie bomāriem varēja iet pa lielu naudu, bet beidzot grib odziņu nogaršot.

  +2 [+] [-]

, 2023-10-19 11:41, pirms pusgada
oxa rakstīja: Porziņģis par sviestmaizi, salīdzinot ar Džeilena Brauna līgumu!
Nauda viņam tāpat pietiks dzīvei. Prieks redzēt, ka vēlas arī sasniegumus ne tikai naudu. + ja būs uzvaras un All-star spēle, nāks klāt daudz reklāmas līgumu. Jau tagad TD arēna dzirdamas papildus ovācijas, kad grozam uzbrūk KP. Ja labi spēlēs tad Bostona savu baltādaino smaidīgo mīluli apbērs ar reklāmas līgumiem tā, ka spēlētāja alga būs tikai sekundāra.

  -3 [+] [-]

, 2023-10-19 11:53, pirms pusgada
Robis rakstīja: Nauda viņam tāpat pietiks dzīvei. Prieks redzēt, ka vēlas arī sasniegumus ne tikai naudu. + ja būs uzvaras un All-star spēle, nāks klāt daudz reklāmas līgumu. Jau tagad TD arēna dzirdamas papildus ovācijas, kad grozam uzbrūk KP. Ja labi spēlēs tad Bostona savu baltādaino smaidīgo mīluli apbērs ar reklāmas līgumiem tā, ka spēlētāja alga būs tikai sekundāra.
kādi vēl daudz reklāmas līgumi

  +2 [+] [-]

, 2023-10-19 12:26, pirms pusgada
Rinn rakstīja: kādi vēl daudz reklāmas līgumi
Off the court reklāmu līgumi ir visiem.Piedāvājumu ir pilna pakaļa viņiem.
Kedām ar liekas līgums beidzas sezonas vai divu laikā.

  -2 [+] [-]

, 2023-10-19 12:58, pirms pusgada
GreenBoston#7 rakstīja: Off the court reklāmu līgumi ir visiem.Piedāvājumu ir pilna pakaļa viņiem.
Kedām ar liekas līgums beidzas sezonas vai divu laikā.
ok, kedām viņam bija līgums un būs
izņemot kedas viņam reklāmas līgumi veido vismaz 1mil sezonā? domāju ka ne veido ne veidos

  +1 [+] [-]

, 2023-10-19 13:36, pirms pusgada
Rinn rakstīja: ok, kedām viņam bija līgums un būs
izņemot kedas viņam reklāmas līgumi veido vismaz 1mil sezonā? domāju ka ne veido ne veidos
Es zinu ka viņam bija līgums ar Delta Air Lines.
NY laikā viņš parakstīja līgumu ar Kobes Body Armor dzērienu uzņēmumu.Atceros vēl bija kaut kādas reklāmas. Uzņēmumu gan liekas pārdeva Coca Cola un sportisti nomainījās.

Reāli ir jāskatās lokālie komandas kanāli un to reklāmas tieši spēles laikā.Tur visu laiku kaut kādas random reklāmas.

  -2 [+] [-]

, 2023-10-19 14:01, pirms pusgada
Robis rakstīja: Nauda viņam tāpat pietiks dzīvei. Prieks redzēt, ka vēlas arī sasniegumus ne tikai naudu. + ja būs uzvaras un All-star spēle, nāks klāt daudz reklāmas līgumu. Jau tagad TD arēna dzirdamas papildus ovācijas, kad grozam uzbrūk KP. Ja labi spēlēs tad Bostona savu baltādaino smaidīgo mīluli apbērs ar reklāmas līgumiem tā, ka spēlētāja alga būs tikai sekundāra.
kāds tev all star, ja trešā vijole komandā.

  -1 [+] [-]

, 2023-10-19 18:34, pirms pusgada
Ja turpinās 3pt mest ar 61% precizitāti (kā pagaidām pārbaudes spēlēs) tad tās būs galvassāpes jebkurai komandai.

     [+] [-]

, 2023-10-19 18:41, pirms pusgada
KP būs 24. lielākais līgums NBA
2022. reklāmās bija 4m USD

     [+] [-]

, 2023-10-19 19:08, pirms pusgada
Petrus rakstīja: Ja turpinās 3pt mest ar 61% precizitāti (kā pagaidām pārbaudes spēlēs) tad tās būs galvassāpes jebkurai komandai.
Smagi jāpīpē, lai cerētu sagaidīt tādu procentu būs galvassāpes arī, ja metīs vismaz 40%, kas jau būtu jaudīgi.

     [+] [-]

, 2023-10-20 00:51, pirms pusgada
Robis rakstīja: Nauda viņam tāpat pietiks dzīvei. Prieks redzēt, ka vēlas arī sasniegumus ne tikai naudu. + ja būs uzvaras un All-star spēle, nāks klāt daudz reklāmas līgumu. Jau tagad TD arēna dzirdamas papildus ovācijas, kad grozam uzbrūk KP. Ja labi spēlēs tad Bostona savu baltādaino smaidīgo mīluli apbērs ar reklāmas līgumiem tā, ka spēlētāja alga būs tikai sekundāra.
Tas ir pat ļoti iespējams, jo īpaši ņemot vērā, kā mainījusies Celtics publikas un apskatnieku attieksme jau pēc pāris pārbaudes spēlēs redzētā.