Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:132, Did:0, useCase: 3

NBA veiksmes stāsti: Veslijs Metjūzs

NBA veiksmes stāsti: Veslijs Metjūzs
Veslijs Metjūzs
Foto: AP/Scanpix

Nacionālās Basketbola Asociācijas (NBA) sezona jau pārsniegusi trešo daļu, tāpēc iespējams sākt kaut ko vērtēt. Šoreiz aizsāksim rakstu sēriju par tiem, kas patīkami pārsteiguši un atrodas tur, kur reti kurš tiem prognozēja atrasties pirms sezonas. Pirmajā daļā - Portlendas "Trail Blazers" basketbolists Veslijs Metjūzs.

Pēc četrām solīdām sezonām Marketas universitātē Metjūzs 2009. gada vasarā sāka savas profesionāļa gaitas. Pirmais atskaites punkts bija NBA drafts, kas daudziem jaunajiem basketbolistiem kļūst par pavērsiena punktu karjerās. Veslijs drafta vakaru pavadīja savas vidusskolas basketbola zālē, lai mazinātu spriedzi. Taču to pavisam noteikti nemazināja katra reize, kad apskatot telefonu, nekādi jaunumi tajā nebija atrodami. Tā arī drafts pagāja, bet Metjūzs netika izvēlēts. „Augot neviens nesapņo par būšanu nedraftētam vai spēlēšanu D-Līgā vai Eiropā. Tas nekad nav tavā fantāzijā. Es biju sagrauts,” notikumus atceras Metjūzs. „Kļūdas draftā tiek pieļautas visu laiku. Veslija nepaņemšana bija viena no tām,” tā skauts Čads Bukanans, kurš strādā Metjūza pašreizējā klubā Portlendas "Trail Blazers".

Skaidrs, ka nedraftētajiem spēlētājiem ir krietni grūtāk nostabilizēties NBA. 70 no 442 spēlētājiem, kas devās laukumā 2009./2010. gada regulārās sezonas laikā, bija nedraftēti, taču šo spēlētāju mūžs NBA ir salīdzinoši īsāks. Tie ir nepilni trīs gadi pretstatā sešiem gadiem, kas tikuši draftētajiem. Tomēr ir spēlētāji, kas spējuši apgāzt prognozes un izveidot solīdas NBA karjeras – Breds Millers, Bens Voless, Judoniss Haslems. Tagad pavisam noteikti var teikt, ka Veslijs Metjūzs ir viens no tiem.

Tomēr nedraftēšanai ir savi iemesli – skauti uzskatīja, ka Metjūzam nav pietiekami labs metiens vai atbilstošas atlētiskās īpašības. Bija arī otra puse – komandas nepamanīja, ka viņš ir lipīgs aizsargs un pietiekami gudrs, lai tiktu pie iespējas mācīties Stenfordas universitātē. Metjūzs atstāja arī pozitīvu iespaidu pirmsdrafta intervijās. „Mēs parasti prasām nosaukt tik daudz cilvēkus komandā cik vien viņi zina. Parasti nosauc vienu vai divus. Veslijs nosauca visu mūsu sastāvu,” tā Portlendas kluba skauts. Taču draftēšanai ar to nebija pietiekami un sākās jauns ceļš. Metjūzs izvēlējās spēlēt Jūtas "Jazz" komandā Orlando Vasaras līgā. Tur Metjūzam neizdevās parādīt savu labāku sniegumu, lielākoties tādēļ, ka vēloties parādīt sevi pēc iespējas labāk, basketbolists pārdega. Pēc neilga brīža jau sekoja Lasvegasas Vasaras līga, kur Metjūzs spēlēja Sakramento "Kings" sastāvā. Tur bija pavisam cits Metjūzs, parādot sevi no labākās puses. Taču pēc Vasaras līgas beigām piedāvājumi no NBA klubiem nesekoja. Sava vārda nedzirdēšana NBA draftā, neskaidrība par nākotni nenāca par labu Metjūzam, kurš mocījās ar bezmiegu. "Gaidīšana mani galināja nost."

Kāds Turcijas klubs Metjūzam piedāvāja 120 000 ASV dolāru pēc visiem nodokļiem, taču spēlētājs no tā atteicās. NBA sapnis tomēr bija daudzsološāks, ko Metjūzs nolēma izmēģināt. Tuvojoties NBA sezonai, sekoja piedāvājums no Jūtas "Jazz", ko Metjūzs labprātīgi pieņēma. Labākajā gadījumā Metjūzs varētu iekļūt Jūtas sastāvā kā trešais uzbrūkošais aizsargs. „Mans mērķis bija tiktāl atstāt labu iespaidu, ka viņiem nebūtu izvēles. Tas bija visu vai neko.” Iznāca labākais variants, jo "Jazz" nometnē sākās savainojumi ārējā līnijā, kas pavēra iespējas Metjūzam. Sākumā palīdzēja labs sniegums pārbaudes spēlēs, vēlāk jau Metjūzs veiksmīgi parādīja sevi regulārās sezonas pirmajās spēlēs līdz sezonas trešajā nedēļā jau pirmo reizi spēli sāka pamatsastāvā. Metjūza solīdais sniegums un teicamā spēle aizsardzībā tiktāl iepatikās "Jazz" galvenajam trenerim Džerijam Slounam, ka rezultātā Veslijs Metjūzs piedalījās visās 82 regulārās sezonas spēlēs. Regulārajā sezonā Metjūzam vidēji 9,4 punkti un 2,3 atlēkušās bumbas, bet desmit izslēgšanas spēlēs - vidēji 13,2 punkti un 4,4 atlēkušās bumbas.

Tā kā pirms sezonas ar "Jazz" bija noslēgts līgums uz vienu sezonu, Metjūzs šovasar bija brīvais aģents. Pirmajā gadā Metjūzs saņēma līgas minimumu debitantam – 457 588 ASV dolārus. Pats spēlētājs ar aģentu Lernsu Jangu cerēja tikt pie līguma, kura vērtība būtu aptuveni četri miljoni sezonā. Tomēr Portlendas klubs Metjūzu novērtēja vēl augstāk, piedāvājot piecu gadu līgumu par kopējo summu 32 miljoniem. Turklāt līguma specifika paredzēja, ka Metjūzs tā pirmajā gadā saņems 10,3 miljonus, no kuriem 90% tiks izmaksāti pirms treniņnometnes. Tas nozīmēja, ka Metjūzs tiks pie krietni lielākas algas kā daudzi 2009. gadā draftētie... Tomēr lielā nauda nav sabojājusi Metjūzu, jo lieli tēriņi NBA spēlētāja apmēriem netika plānoti – māja un mašīna, kā arī tas pats mammai un vecmammai.

Pagājušajā naktī Metjūzs atgriezās vietā, kur kļuva par NBA spēlētāju. Metjūzs ar "Trail Blazers" guva svarīgu uzvaru (96:91) izbraukumā pār Jūtas "Jazz", kurienes fani viņu uzņēma samērā ar labvēlīgu reakciju. Pēc 31 spēles šosezon Metjūzs ir stabila Portlendas vērtība - vidēji 30,4 minūtes, 15,7 punkti, 3,3 atlēkušās bumbas, 1,5 rezultatīvas piespēles. Vasarā daudzi eksperti smējās par "Trail Blazers" piedāvāto dāsno līgumu Metjūzam, taču kā izrādās, šis klubs zina, ko dara. Visticamāk februārī 24 gadus veco basketbolistu redzēsim NBA All-Star nedēļas nogalē spēlējam debitantu-otrgadnieku spēlē, bet tas ir tikai šī spēlētāja sākums.

Veslija Metjūza debijas sezonas momenti

Izmantotie resursi:
ESPN The Magazine
oregonlive.com

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +7 [+] [-]

, 2010-12-28 15:18, pirms 13 gadiem
veel vairak tadu rakstu deretu

  +4 [+] [-]

, 2010-12-28 15:20, pirms 13 gadiem
ļoti labs raksts ,varētu vēl kādu līdzīgu rakstu ielikt !

  +7 [+] [-]

, 2010-12-28 15:22, pirms 13 gadiem
lūdzu šo neuztvert kā uzbraucienu, bet gan kā veselīgu kritiku -
Pie tik gara un visaptveroša raksta par vienu konkrētu spēlētāju mūsu tehnoloģiju laikmetā prasās klāt arīdzan elementāra un visiem uzskatāma vizuāla iespēja novērtēt raksta varoni.
Jeb vienkārši sakot - kāpēc klāt nav kāds video ar šī spēlētāja 'hailaitiem'?

  +6 [+] [-]

, 2010-12-28 15:41, pirms 13 gadiem
paldies autoram par darbu un arīdzan par operativitāti saistībā ar manu iepriekšējo komentāru.
Laimīgu Jauno gadu visiem!

  +4 [+] [-]

, 2010-12-28 16:04, pirms 13 gadiem
Viņs patreiz ir izcils Roja aizvietotājs, viens no komandas līderiem. Žēl, bet šķiet ka Roja karjera ir ļoti apdraudēta, bet Metjūzs pierāda ka ir izcils snaiperis un komandas spēletājs.

  +2 [+] [-]

, 2010-12-28 17:06, pirms 13 gadiem
Metjūzs ir izcils tā saucamais role player, katrā komandā viņš noderētu!

     [+] [-]

, 2010-12-28 17:10, pirms 13 gadiem
Video čalis 2-3 točna nostaigā!

     [+] [-]

, 2010-12-28 20:50, pirms 13 gadiem
Skalabriinii ir labaaks par sho!!!

  +1 [+] [-]

, 2010-12-29 01:33, pirms 13 gadiem
gazxs rakstīja: Video čalis 2-3 točna nostaigā!
es to pašu ievēroju...
bet NBA šitos trīs solīšus pirms dunka nesvilpj.