Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:132, Did:0, useCase: 3

Autors: Rolands Eliņš

58 gadu vecumā pēkšņi mūžībā aiziet Derils Dokinss jeb Šokolādes Pērkons

58 gadu vecumā pēkšņi mūžībā aiziet Derils Dokinss jeb Šokolādes Pērkons
Derils Dokinss
Foto: AP/Scanpix

Sēru vēsts pāršalkusi NBA un basketbola pasauli, jo aizvadītajā naktī sirdstrieka atņēmusi dzīvību Derilam Dokinsam, bijušajam "76ers" un "Nets" centra spēlētājam, kurš NBA pavadīja 14 sezonas un ar savu iespaidīgo spēles stilu un spēku atstāja neizdzēšamu iespaidu uz basketbola attīstību.

Derils Dokinss mūžībā aizgājis 58 gadu vecumā, paziņojuši viņa ģimenes pārstāvji. Nāves iemesls bijusi sirdstrieka, kas pārsteigusi daudzus, jo iepriekš Dokinss par nopietnām veselības problēmām nav sūdzējies.

Ar iespaidīgu augumu un atlētismu apveltītais Dokinss savu NBA debiju piedzīvoja 1975. gadā "76ers" rindās, kļūstot par pirmo, kurš uzreiz pēc vidusskolas pabeigšanas iekļuvis drafta pirmajā kārtā, un, lai arī savu potenciālu pilnībā tā arī nerealizēja, kļuva par ietekmīgu figūru basketbola pasaulē. Slavenais mūziķis Stīvijs Vonders, apciemojot Filadelfijas komandu, sniedza Dokinsam iesauku, ar kuru viņš tiek atpazīts joprojām, proti, Šokolādes Pērkons ("Chocolate Thunder" - ang.val.). "Šo iesauku man sniedza cilvēks, kurš mani nekad tā arī neredzēja," 2011. gada intervijā ar īpaši platu smaidu atminējās Dokinss.

Dokinsa spēli patiešām var lieliski raksturot ar vārdu pērkons, jo tieši viņa dēļ NBA vadība bija spiesta mainīt groza uzbūvi un padarīt to daudz elastīgāku, jo Dokinss divas reizes NBA spēles laikā salauza grozu, vienkārši triecot bumbu tajā no augšas. Deviņas sezonas pēc kārtas viņš sasniedza vidēji spēlē 10 punktu robežu, bet savu rekordu (16.8 punkti) uzstādīja 1983./84. gadā "Nets" rindās. Tosezon Dokinss parūpējās arī par NBA rekordu, sakrājot 386 personiskās piezīmes, kas joprojām ir nepārspēts rādītājs.

Pēc NBA karjeras beigām Dokinss palika basketbolā, vairākas sezonas aizvadot Itālijā, uz brīdi pievienojoties arī pazīstamajai Hārlemas "Globetrotters", izmēģināja arī trenera darbu junioru līgās. Šovasar viņš pavadīja laiku, trenējot meiteņu vasaras basketbola komandu.

"Derils Dokinss ir spēka danku īstais tēvs," norādījis Šakils O`Nīls. "Es biju tikai viens no viņa dēliem." Dokinsa aiziešanu ar līdzjūtību pieminējuši vairāki bijušie un esošie NBA spēlētāji, atgādinot ne tikai par viņa talantu basketbola laukumā, bet arī pozitīvo attieksmi un plašo sirdi. Dokinsu ģimenei līdzjūtību izteicis arī NBA komisārs Adams Silvers, norādot, ka "NBA ģimenes sirds šobrīd ir salauzta Dokinsa pēkšņās un traģiskās aiziešanas dēļ."

"Tu biji viens no maniem visu laiku iecienītākajiem spēlētājiem," sociālajā tīklā "Instagram" Dokinsu uzrunā Dvaits Hovards, Hjūstonas "Rockets" centrs. "Tu iedvesmoji neskaitāmus jaunos spēlētājus. Paldies par mūsu ilgajām sarunām un lieliskajām kopīgajām atmiņām. Nespēju noticēt, ka tevis vairs nav, taču tagad tu esi labākā vietā. Tu biji danka īstais ieviesējs."

Derilu Dokinsu pieminot

Izmantotie resursi:
NBA.com


Deriks Vaits. Foto: AFP/Scanpix
2

Ceturtās spēles varonis Vaits: "Teicu Porziņģim, ka piesegsim viņu"

Nacionālās basketbola asociācijas regulārās sezonas uzvarētāja Bostonas "Celtics" svinēja otro panākumu izbraukumā, ar 102:88 pārspējot Maiami "Heat", un pirmās kārtas sērijā panāca 3-1. Divarpus minūtes līdz pirmā puslaika beigām savainojuma dēļ spēle priekšlaikus beidzās latviešu garajam spēlētājam Kristapam Porziņģim, kurš laukumu pameta pie 16 punktu pārsvara.
Džamals Marejs. Foto: AFP/Scanpix
17

Marejs danko pāri Lebronam un ar uzvaras metienu izslēdz "Lakers", tālāk arī "Thunder"

Nacionālās basketbola asociācijas Rietumu konferencē noskaidrotas jau trīs no četrām otrās kārtas dalībniecēm – tālāk tikušas arī Oklahomsitijas "Thunder" un Denveras "Nuggets", izslēdzot Ņūorleānas "Pelicans" (4-0) un Losandželosas "Lakers" (4-1).
Kristaps Porziņģis spēli pamet priekšlaicīgi. Foto. AFP. Scanpix
53

Satraukums Bostonā: Porziņģis iedzīvojas savainojumā un noslēdz spēli priekšlaicīgi

Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) izslēgšanas spēlē vien nepilnas 14 minūtes nospēlējis latvietis Kristaps Porziņģis, kurš ceturtajā sērijas spēlē pret Maiami "Heat" iedzīvojās savainojumā. Pagaidām nav skaidra savainojuma nopietnība. Bostonas "Celtics" uzvarēja šo spēli ar 102:88 un nonāca uzvaras attālumā no Austrumu konferences pusfināla.