Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:132, Did:0, useCase: 3

Vembanjamas debijas spožums un "Spurs" šīs sezonas posts

Rolands Eliņš

Vembanjamas debijas spožums un "Spurs" šīs sezonas posts
203cm garais "Wizards" spēlētājs Bilals Kulibalī un Viktors Vembanjama. Foto: Getty Images via AFP/Scanpix

Ar lielu ažiotāžu un daudzām jautājuma zīmēm Nacionālajā basketbola asociācijā tika sagaidīts Francijas debitants Viktors Vembanjama. Savas pirmās NBA sezonas pusē viņš atzīmējies ar superzvaigznes cienīgu statistiku un nodemonstrējis savu unikalitāti, tiesa, tas pārsvarā noticis komandas zaudējumos, kas arī liek nedaudz šaubīties par gada debitanta balvas ieguvēju sezonas noslēgumā.

Pirms 28 gadiem Sanantonio "Spurs" NBA sezonu sāka ar 13 zaudējumiem 15 spēlēs, un tobrīd kluba ģenerālmenedžeris nolēma atlaist galveno treneri un pats pārņemt komandas vadību. Šī ģenerālmenedžera vārds ir Gregs Popovičs, kurš kā "Spurs" galvenais treneris pēc tam kļuva par basketbola leģendu un joprojām ir komandas treneris.

Šo sezonu "Spurs" sāka bez īpašām ambīcijām uz kaut ko lielāku, taču praksē situācija izvērtusies vēl smagāka. 35 zaudējumi 43 spēlēs ir daiļrunīga statistika, un "Spurs" uzņēmusi pārliecinošu kursu uz kluba antirekordu (līdz šim sliktākā sezona bija iepriekš pieminētā 1996./97.g. sezona, kad komandai bija 20 uzvaras 82 spēlēs).

Kritiķu netrūkst nevienam, un arī tik nopelniem bagātam trenerim kā Popovičam jāuzklausa pārmetumi par komandas sniegumu, taču viņam vārdi kabatā nekad nav bijuši jāmeklē, un cienījamais vecums nebūt nav mazinājis Popa mēles asumu. Kad janvāra sākumā žurnālists viņam pirms spēles pret "Cavaliers" vaicāja, kā "Spurs" plāno apturēt pretinieku saspēli, Popovičs atbildēja: "Ai, mums droši vien tas neizdosies. Bet es varu tev kaut kādas muļķības pastāstīt, ja vēlies atbildi."

Par Popoviča atlaišanu no "Spurs" galvenā trenera amata šādas tādas runas novērotas, taču skaidrs, ka kluba organizācijā viņš spēlē ļoti lielu lomu, un lēmumu par aiziešanu, visticamāk, pieņems viņš pats. Turklāt loģisks ir arguments, ka "Spurs" šosezon uzvaru skaits nemaz nav galvenais - svarīgākais ir tas, vai piepildīsies uz vasarā draftēto Viktoru Vembanjamu liktās cerības un vai viņš attaisnos savu potenciālu kā basketbola brīnumbērns.

224cm garais Vembanjama NBA sabiedrībai par sevi bija licis runāt jau iepriekš, kad vēl spēlēja Eiropā, taču ASV basketbola cilvēkiem joprojām ir niķis uz ārpus-NBA notiekošo skatīties ar stereotipiem, un pirms Vembanjamas debijas tāpat tika runāts par viņa traumatiskumu, trauslumu, negatavību un ko tik vēl ne.

Tagad pagājusi pussezona, Vembanjama izlaidis tikai sešas spēles no 43, vidēji spēlē savācis "double-double", ir pārliecinošs līgas līderis bloķētajos metienos un, lai arī aizsardzībā viens pret vienu viņam vēl netrūkst vietu, kur pielikt, nebūt nevar apgalvot, ka slaidais un tievais francūzis pēc katra pretinieku centra pieskāriena kā vējapūka aizlido sāņus. Turklāt ļoti tiek novērtēta viņa darbība komandas kopējā aizsardzībā, ko daiļrunīgi apraksta sausā statistika

"Spurs" ir 25. labākā aizsardzība līgā (jeb sestā sliktākā), ielaižot 117.8 punktus vidēji 100 uzbrukumos. Taču, kad laukumā ir Vembanjama, "Spurs" ielaidusi jau krietni mazāk - 112.9 punktus vidēji 100 uzbrukumos. Tāpat jaunais francūzis pārsvarā pratis izvairīties no tādas garo spēlētāju un jauno spēlētāju problēmas kā liels piezīmju skaits - viņam ir tikai 2.3 piezīmes vidēji spēlē, kas ir pat mazāk nekā viņa vidējais bloku skaits. Šur tur pat tiek piesaukts, ka Vembanjama varētu tikt iekļauts sezonas aizsardzības izlasē, tiesa, par to tomēr liek šaubīties "Spurs" rezultāti, uzvaras gūstot gandrīz tikai lielos svētkos.

Tā vietā Vembanjama tiek veltīti izbrīna un sajūsmas pilni epiteti, norādot gan uz viņa kustību koordināciju, gan neticami garo roku veiklību, gan viņa fizisko stāju, uz kuras fona lielākā daļa NBA centru, kuri paši ir īsteni milži jebkurā sabiedrībā, spiesti skatīties uz augšu.

"Spurs" sezonas pirmajā pusē centusies atrast Vembanjamas vietu laukumā un ļāvusies eksperimentiem, kas arī tikai loģiski, ņemot vērā komandas daudzos zaudējumus un bezcerību turnīra tabulā. Viņš tika iespēlēts kā ceturtais numurs, pēc tam kā centrs, viņam mainīti saspēles vadītāji, un Popovičs medijiem atzinis, ka cenšas Francijas uzbrucējam dot maksimālu rīcības brīvību.

"Es vienreiz šādi jau apdedzinājos, kad centos ielikt rāmjos Manu Džinobili," intervijā sacīja Popovičs. "Manu man deva mācību, ka vienkārši jāaizveras un jāļauj viņam spēlēt. Viktors ir nedaudz līdzīgs šajā ziņā. Viņš zem groza dara lietas, kuras es pats nemaz nevarēju iepriekš iztēloties. Viņš arī labi lasa laukumu un gatavs spēlēt uz perimetra, viņš nekautrējas sākt ātros uzbrukumus, viņš nevairās no spēles ar muguru pret grozu. Viņa spēle aptver visus lauciņus."

Vembanjama vēl netiek izmantots pēc pilnas programmas un atsevišķās situācijās tiek pietaupīts. Viņa spēles laiks (28.5 minūtes vidēji spēlē) ir mazākais starp visiem līgas spēlētājiem, kuri šosezon vidēji iemetuši vismaz 18 punktus. Vembanjama ar vidēji iemestiem 20.3 punktiem ir 44. rezultatīvākais spēlētājs līgā, turklāt viņa rēķinā arī 10.0 atlēkušās bumbas vidēji spēlē, kas ir spēcīgs rādītājs jebkuram, nemaz nerunājot par debitantu. Tam Vembanjama klāt vēl pievieno 3.2 bloķētus metienus spēlē. Līdz debitantu rekordam viņam gan vēl tālu - pirms 40 gadiem Manute Bols savā debijas sezonā pamanījās bloķēt 5.0 metienus spēlē. Līdz šim Bols, kurš arī bija īsts milzis (231cm), ir vienīgais debitants līgas vēsturē, kurš sezonu pabeidzis kā bloķēto metienu līderis.

Skaidrs, ka Vembanjama ir favorīts uz gada debitanta titulu. Lielā ažiotāža ap viņu un mediju viļņi, kas sagaida katru līgas pastarītes "Spurs" izbraukumu, kalpos kā papildu katalizators viņa paša sniegumam laukumā. Gada debitanta balvā arī parasti komandas panākumi nespēlē galveno lomu (atšķirībā no MVP titula noteikšanas), jo uz šo balvu pārsvarā tomēr tēmē drafta augstākie numuri, kas parasti savukārt tiek iepriekšējā gada vājākajām komandām.

Taču Vembanjama tomēr nav vienīgais gada debitanta titula kandidāts, un spēcīgi uz to pieteicies arī 2022. gada drafta otrais numurs Čets Holmgrēns, kura statistika ir mazāk iespaidīga, taču tāpat debitantam ļoti pieklājīga, un Holmgrēms vidēji 17.1 punktu sametis nevis regulāros zaudējumos ar -15, bet gan komandā, kas šobrīd ir Rietumu konferences līdervienība. Dāvja Bertāna pārstāvētā "Thunder" jau rudenī tika uzlūkota kā "play-off" komanda, taču sezonas pirmajā pusē krietni pārspējusi uz sevi liktās cerības, izceļoties ar bilanci 30-13.

Vembanjama pret Holmgrēnu - statistika

SpēlētājsSPMin.PunktiAtl.b.Rez.p.Bl.Pārtv.b.Met.%
Viktors Vembanjama3728.520.310.02.93.21.146.4%
Čets Holmgrēms4330.217.17.23.52.60.654.1%

"Tas ir liels izaicinājums," medijiem pirms dažām dienām par komandas daudzajiem zaudējumiem izteicās Vembanjama. "Ne jau zaudējumi kā tādi, bet gan turpināt uzturēt sevī pārliecību, ka katra spēle ir svarīga. Pat tad, ja mums ir zaudējumu sērija, katrā nākamajā spēlē mums jāiziet laukumā ar paceltu galvu un bez padošanās. Tas ir grūti. Pirms nonākšanas NBA es biju iedomājies, ka šādās situācijās daži klubi atslābinās un vairs tik ļoti nesatraucas par rezultātiem, taču tā nepavisam nav."

"Zinu, ka nebūs viegli," turpināja Vembanjama. "Zinu, ka būs nepieciešams laiks, lai "Spurs" kļūtu par titula pretendenti. Taču pirms debijas es teicu, ka būšu gatavs visam, un pie saviem vārdiem pieturos. Neuzskatu, ka es tērēju šeit laiku, uzskatu, ka esmu pacietīgs. Uzticos mūsu komandai ilgtermiņā."

Vienu spēli šosezon "Spurs" pret "Thunder" jau aizvadīja, novembrī zaudējot ar 36 punktu starpību. Vembanjama toreiz guva astoņus punktus, kamēr Holmgrēms deviņus. Šonakt abām komandām paredzēta otrā no četrām savstarpējām spēlēm šosezon.

"Vembanjama mainīs basketbolu, esmu 100% drošs," sezonas pirmajā pusē sacīja Nikola Jokičs, serbu centrs, divkārtējais līgas NBA. "Viņš šo procesu jau ir sācis, tāpēc visiem varu ieteikt tikai izbaudīt viņa šovu."

Izmantotie resursi:
The official site of the NBA for the latest NBA...
https://www.si.com/nba/2024/01/18/v...
https://eu.usatoday.com/story/sport...

  -1 [+] [-]

, 2024-01-24 19:04, pirms 3 mēnešiem
Vai man tikai šķiet, ka šobrīd ar to spožumu tiek krietni pārspīlēts?

  +1 [+] [-]

, 2024-01-24 19:37, pirms 3 mēnešiem
Pirms 28 gadiem SA situācija pēc katastrofālas sezonas būtiski mainījās. Pēc savainojuma atgriezās komandas līderis Deivids Robinsons. Tā kā komanda dēļ pēdējās vietas tika pie pirmā drafta numura - Tima Dunkana, tad nākamajā sezonā izcīnīja titulu. Šobrīd pietrūkst otras zvaigznes.

  +1 [+] [-]

, 2024-01-24 19:43, pirms 3 mēnešiem
Okafors savā pirmajā sezonā ar spridzināja, kamēr klubam neko tabulā nevajadzēja un varēja atrasties savdabīgā siltumnīcā. Tā kā šeit ar vēl visādi var sanākt.

     [+] [-]

, 2024-01-24 21:02, pirms 3 mēnešiem
Būtu vēl labāk ja Pops mistiski kaut kādas mahinācijas netaisītu sezonas pirmajā pusē.
Mēģina nabaga Sohanu iespēlēt par PG kur viņš protams nekad nav spēlējis.Tajā pašā laikā Jones ir uz soliņa.

  +1 [+] [-]

, 2024-01-25 01:33, pirms 3 mēnešiem
timurietis rakstīja: Okafors savā pirmajā sezonā ar spridzināja, kamēr klubam neko tabulā nevajadzēja un varēja atrasties savdabīgā siltumnīcā. Tā kā šeit ar vēl visādi var sanākt.
Okafors bija nulle aizsardzībā, un arī uzbrukumā viņa arsenāls nebija diez ko iespaidīgs priekš "modernā" nba. Pilnīgi nesalīdzināmi spēlētāji.
Kā arī, ja pareizi atceros, tad bija stulbs kā zābāks, tāds getto variants, kas ticis pie naudas, un vairs neko negribēja darīt.

  +1 [+] [-]

, 2024-01-25 06:16, pirms 3 mēnešiem
optimuss rakstīja: Okafors bija nulle aizsardzībā, un arī uzbrukumā viņa arsenāls nebija diez ko iespaidīgs priekš "modernā" nba. Pilnīgi nesalīdzināmi spēlētāji.
Kā arī, ja pareizi atceros, tad bija stulbs kā zābāks, tāds getto variants, kas ticis pie naudas, un vairs neko negribēja darīt.
Nez kāpēc katrs rakstiet par citu Okaforu. Šķiet timurs domāja Emeka, kamēr optimuss Jahlil.

  -1 [+] [-]

, 2024-01-25 10:49, pirms 3 mēnešiem
Chet Holmgren par Četu Holmgrēmu var pārtapt tikai Aliņam vai Suveidžijam

     [+] [-]

, 2024-01-25 12:39, pirms 3 mēnešiem
Holmgrens nav 2022.gada drafta pirmais, bet otrais numurs. Nesaprotu, kā it kā profesionāls žurnālists, var tik elementāras kļūdas pieļaut

     [+] [-]

, 2024-02-07 07:30, pirms 3 mēnešiem
jubula rakstīja: Holmgrens nav 2022.gada drafta pirmais, bet otrais numurs. Nesaprotu, kā it kā profesionāls žurnālists, var tik elementāras kļūdas pieļaut
Nu ko tur brīnīties - izskatās, ka pirms publicēšanas rakstus nepārlasa.
Te vēl pāris pērles -

Vembanjama izlaidis tikai sešas spēles no 43, vidēji spēlē savācis "double-double",

Nikola Jokičs, serbu centrs, divkārtējais līgas NBA.