Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:132, Did:0, useCase: 3

Ūdenszellis Jonāns par izlasi: ''Es neteiktu, ka Dairim ir iecementēta vieta''

Andris Liepa
Andris Liepa

Ūdenszellis Jonāns par izlasi: ''Es neteiktu, ka Dairim ir iecementēta vieta''
Foto: Ekrānšāviņš

Raidījuma ''Ūdenszeļļi'' jaunākajā epizodē tā četri vadītāji atskatījās uz NBA Visu zvaigžņu spēli, Latvijas basketbola ''Užavas'' kausa izcīņas finālspēli un Latvijas valstsvienības kandidātu sarakstu.

Naktī no svētdienas uz pirmdienu Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA) tika aizvadīta ikgadējā Visu zvaigžņu spēle. Tajā tika uzstādīts jauns Zvaigžņu spēles rezultativitātes rekords, Austrumu konferences komandai ar 211:186 apspēlējot Rietumu konferences zvaigznes. Maču apsprieda arī ''Ūdenszeļļi'', pašu maču un tās konceptu gana kritizējot.

''Spēle atkal lika bišķīt vilties,'' sacīja viens no raidījuma vadītājiem Guntars Jonāns. Viņa kolēģis Artūrs Šēnhofs bija krietni asāks: ''Tā spēle bija pilnīgs sūds, saki normāli.''

''Varbūt ir jāatsakās? Kā jau visā pasaulē. Piemēram, šī nedēļas nogale bija tā, kur praktiski visur notika kausi. Polijā Mārtiņš Laksa meta trīspunktnieku konkursā. Acīmredzot, ja pat Eiropā, kuru mēs uzskatām par basketbola šova peļņas veidošanas vispār akmens laikmetā palikušu kontinentu, vairs nav Zvaigžņu spēles. Kaut ko citu var izdomāt,'' par NBA Visu zvaigžņu spēli izteicās Reinis Lācis.

Tieši ''Ūdenszeļļu'' raidījuma attīstība kalpoja par vienu no galvenajiem iemesliem basketbola kluba ''Rīgas Zeļļi'' izveidei. Aizvadītajā sestdienā Zeļļi savā debijas kausā aizvadīja Latvijas kausa finālspēli, kurā gan ar 69:94 piekāpās trīskārtējai kausa ieguvējai ''VEF Rīga''. Raidījumā komandas pārstāvji un Guntars Jonāns rezumēja aizvadīto finālcīņu.

''Apsveicam vefiešus. Apsveicam Latvijas basketbola līdzjutējus. Ļoti labs pasākums. Televīzijā labi izskatījās, uz vietas ļoti labi izskatījās. Sold-out,'' Šēnhofs, kurš reizē arī ir ''Rīgas Zeļļu'' ģenerālmenedžeris, atzinīgi vērtēja aizvadīto Latvijas kausa finālspēli.

''Būsim godīgi, kauss ir daudz labāka alternatīva zvaigžņu spēlei. Tas ir kaut kas interesants, kaut kāda jēga tam ir. Žēl, ka mums pietika benzīns trīsarpus ceturtdaļām,'' turpināja Šēnhofs.

''Regulārā sezona lēnām tuvojas beigām, nāk izslēgšanas spēles. Arī Mārtiņš Gulbis komentējot pieminēja, ka tā ir ļoti laba spēle sezonas vidū, kurā komandām zem spiediena apskatīties, kas ir kas, ko mēs varam un kādi mēs ieejam play-off,'' teica Jonāns.

''Pirmajos divos kausos gan Ventspilī, gan Liepājā bija smuki pilnas tribīnes, bet šis bija pirmais kauss, kurā nelaida iekšā par velti. Šoreiz LBS pārdeva biļetes,'' izmaiņu, kas skāra mača apmeklētājus, atzīmēja Rūdolfs Kugrēns.

''Ļoti aktīvi bija parastie līdzjutēji. Varbūt es kļūdījos, bet man uz vietas likās, ka ir skaļāks atbalsts no līdzjutējiem, jo visu spēli bija laba atmosfēra. Beigās beidzās, bet tas ir saprotami. Nevis VEF fanu sektors skaļš, tas ir tā kā saprotams. Viņi vienmēr dara savu darbiņu. Vidējais līdzjutējs aktīvi piedalījās, bļāva, izpauda emocijas. Pārsteidzoši labi,'' atmosfēru Jelgavā slavēja Šēnhofs.

''Man ir novēlējums Latvijas basketbolam. Lai tā nav tikai viena spēle – fināls, kurš ir smuks televīzijā, kur ir piedomāts. Tie nepilnie divi tūkstoši ir tas, uz ko būtu jāiet. Ne pilnīgi katrā regulārās sezonas spēlē, bet vismaz tajos mačos, ko rāda kādā televīzijā. Pierāda, ka cilvēki var atnākt uz spēlēm, piepildīt tribīnes, samaksāt par biļetēm un basketbolu uztaisīt par produktu, ko skatīties,'' Latvijas kausa sadaļu noslēdza Jonāns.

Astotās sezonas 15. epizodē Zeļļi apsprieda arī Latvijas vīriešu basketbola valstsvienības piecpadsmitnieku, kas gatavosies šajā nedēļā gaidāmajām ''EuroBasket 2025'' kvalifikācijas spēlēm. ''Esmu sagaidījis to, ko gribēju. Ļoti vēlējos izlasē redzēt Kārli Šiliņu. Viņš ir bijis izlasē, neoficiālās spēlēs, bet es pieļauju, ka te viņš varētu spēlēt vairāk. Man ir prieks, ka Ojārs Siliņš ir atpakaļ,'' teica Kugrēns.

''Ceru, ka izlase pati zina, ko tā grib, bet izskatās, ka šeit grib pārbaudīt visus tuvākos džekus, kas varētu palīdzēt pēc pusotra gada. Arī olimpiskajā kvalifikācijā. Atceraties, ka pirms čempja runājām, ka Ojāram būtu jābūt sarunā [par vietu sastāvā],'' sacīja Šēnhofs. ''Manuprāt, tiek darīts tas, kas jādara – vāc labu sastāvu, pie reizes pārbaudot tos, kas ir diskusijā. Ne tikai pārbaudīt, bet arī ievest komandā. Tas, ko viņi dara un ir labi darījuši, ir tas, ka komanda tikusi būvēta laika gaitā. Sākumā domāju, kāda jēga no šīm spēlēm, varbūt dot pilnīgāko iespēju. Tādā ziņā rīkojas racionāli. Ko sagaidīt? Es pat nezinu. Ļoti jocīga situācija, kā skatīties. Nav nekāda stresa,'' Šēnhofs turpināja.

Pirmo reizi izsaukumu uz pieaugušo valstsvienību izpelnījies vien 18 gadus vecais Roberts Blūms, kurš aizvada sekmīgu pirmo profesionālo sezonu ''VEF Rīga'' rindās. ''Paskaties, cik ātri viņš tika līdz šim brīdim. Pareizajā brīdī vispirms nospēlēja savu čempionātu un tad trāpa kādas divas, trīs lielās spēles pie večiem,'' debitanta iekļaušanu starp 15 izlases basketbolistiem komentēja Artūrs Šēnhofs.

''Es esmu vairāk par to, ka, ja ir iespēja, ir jāiedod kaut kāds avanss. Tas mums neko nemaksā,'' jaunu spēlētāju iekļaušanu izlases rotācijā atbalstīja Jonāns. ''Ir jāskatās, kas notiks pēc 2025. gada. Tāpēc, ka 2025. gadā pēc Eiropas čempionāta Rīgā, es domāju, ka notiks kaut kāda paaudžu maiņa. Tas nozīmē, ka kaut kam ir jābūt. Lai nav tā, ka beidzās, un tagad meklējam. Ir jābūt sarakstam ar jaunajiem spēlētājiem, kas būs nākamie. Viņi tajā apritē ir jātur iekšā. Šis ir labs variants. Arī ar šo sastāvu arēnu piepildīs, cilvēki atnāks un apskatīsies. Manuprāt, ļoti interesanti. VEF rindās Dairis un Roberts Blūms dala minūtes uz pusēm. Ja tā skatās, es neteiktu, ka Dairim ir iecementēta vieta,'' turpināja Latvijas izlases spēļu komentētājs Guntars Jonāns.

''Vienu niansīti pieminēšu. Tie bija pēdējie mēneši, kad es vēl strādāju kā žurnālists. Bija pirmā reize, kad vairāki jaunie tika iesaukti šajā sarakstā. Pirmo reizi parādījās Ričards Daniels Vanags, piemirsies, kas vēl. Banki pēc būtības treniņus organizē pedantiski – viss ir pa minūtēm, skaidrs, kas jāizpilda. Pirmo reizi es saskāros ar situāciju, ka mēs kā žurnālisti gaidījām 30-40 minūtes. Nu riktīgi gaidījām. Nebeidzās un nebeidzās. Zini cikos beigsies un tad viņus intervēsi. Tiekot pie kopuma ar jaunajiem, tā bija saskaršanās ar realitāti: ''Ā, okei, šitie uzreiz tā no pirmās sekundes visu nesaprot.'' Tur arī Robertam Blūmam un visiem pārējiem tā būs, es pieņemu, mazliet citādāka pieredze nekā tas, ar ko viņi iepriekš saskārušies. Te jau ir tāds Eirolīgas līmeņa treneris. Viņš sagaida, ka viss pa minūtēm tiek izpildīts. Ja tev kaut kas nepielec, viņš saka apstājamies un darām līdz tev aiziet,'' piemetināja Reinis Lācis.

Pilns raidījuma ieraksts