Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:132, Did:0, useCase: 3

Brāļi Bertāni starp Eiropas leģendām un jaunajām cerībām

Brāļi Bertāni starp Eiropas leģendām un jaunajām cerībām
Brāļi Gazoli. Foto: EPA/Scanpix

Negaidīta ziņa pāršalca Latvijas basketbola sabiedrību 27. februāra rītā. Slavenais ESPN žurnālists un Nacionālās Basketbola asociācijas (NBA) apskatnieks Adrians Vodžnarovskis savā Twitter kontā publicēja ierakstu, kas vēstīja par Ņūorleānas “Pelicans” un latviešu basketbolista Daira Bertāna līguma pārrunām. Marta pirmajā dienā šīs baumas kļuva par realitāti, un latviešu NBA spēlētāju pulciņš kļuva par vēl vienu Bertānu bagātāks. Gaidot Daira debiju NBA laukumos, nācās aizdomāties, cik tad daudz Eiropas kontinenta brāļu ir bijuši pirms mūsu Bertāniem?

Pau un Marks Gazoli (Spānija)

Gazolu brāļi bieži tiek piesaukts kā panākumiem bagātākais brāļu duets basketbola vēsturē, un to ir grūti apstrīdēt. Pau, kurš vēl pirms 48 stundām bija Dāvja komandas biedrs, ir vecākais no Gazoliem un 6. jūlijā svinēs savu 39. dzimšanas dienu. NBA karjeras laikā Pau ir ieguvis labākā debitanta balvu, sešas reizes piedalījies Visu zvaigžņu spēlē, četras reizes iekļauts kādā no līgas simboliskajām izlasēm un izcīnījis divus līgas čempiona titulus, spēlējot plecu pie pleca ar vienu no visu laiku spožākajām līgas zvaigznēm Kobe Braiantu.

Lai gan piecus gadus jaunākais brālis vēl nav izcīnījis čempiona titulu, arī Marka līdzšinējais karjeras rezumē ir iespaidīgs. Marks trīs reizes ticis iekļauts Visu zvaigžņu spēles sastāvā, un pa reizei spēlētāja vārds fiksēts līgas pirmajā un otrajā simboliskajā izlasē. Vērienīgākais Marka karjeras individuālais sasniegums ir līgas labākā aizsardzības spēlētāja gods, kuru spēlētājs ieguva par sniegumu 2013. gada sezonā. Līdz pat šī gada februārim, kad spēlētājs maiņas darījuma ietvaros nonāca Toronto, Marka vienīgais pieraksts NBA bija Memfisas “Grizzlies” komandā, kuras sastāvā desmit sezonu laikā septiņas reizes “grit and grind” dēvētā komanda spēja sasniegt izslēgšanas spēles spēcīgajā Rietumu konferencē. Ja baumas par Pau Gazola pievienošanos Milvoki “Bucks” komandai apstiprināsies, tad pastāv liela iespēja, ka abu brāļu pārstāvētās komandas varētu tikties kādā no Austrumu konferences izslēgšanas spēļu kārtām vai pat konferences finālā.

Interesanti, ka 2008. gadā abu brāļu vārdi tika iesaistīti maiņas darījumā, kura rezultātā Pau nonāca “Lakers” rīcībā, bet Memfisas “Grizzlies” ieguva tiesības uz Marku, kurš vēl tikai brieda NBA laukumiem spēlējot Spānijā. Šī brāļu samainīšana vietām kalpoja par svarīgu pagrieziena punktu abu spēlētāju karjeru turpmākajai attīstībai.

Gorans un Zorans Dragiči (Slovēnija)

Pēc 2014. gada Pasaules kausa, kura ietvaros brāļi Dragiči un Slovēnijas izlase demonstrēja veiksmīgu sniegumu iekļūstot labāko astoņu pasaules nāciju pulkā, Zorans pievienojās vecākajam brālim Goranam Fīniksas “Suns” komandā. Gorans kopš NBA debijas 2008. gadā sevi līgai jau bija pierādījis. Slovēnis nupat bija aizvadījis savu veiksmīgāko sezonu, kuras laikā viņš kļuva par Fīniksas uzbrukuma līderi un ieguvis līgas Visvairāk progresējušākā spēlētāja balvu. Taču tas nedeva nekādas priekšrocības Zoranam, kuram Fīniksā bija jākonkurē ne tikai ar brāli, bet tādiem aizsargiem kā Aizeja Tomasu un Ēriku Bledso. Zoranam iespēja doties laukumā tika dota sešās spēlēs, kurās vidēji laukumā pavadītas vien divas minūtes.

Interesanti, ka Dragiči nebija vienīgie brāļi komandas sastāvā. “Suns” rindas pārstāvēja arī dvīņu brāļi Morisi. Tas Fīniksai deva iespēju veikt grūti labojamu ierakstu NBA vēstures lappusēs. 2014. gada 15. novembrī “Suns” galvenais treneris Džefs Hornačeks laukumā vienlaicīgi sūtīja brāļus Morisus un brāļus Dragičus. Tas kļuva par pirmo gadījumu līgas vēsturē, kad vienas komandas sastāvā laukumā vienlaicīgi atradās divi brāļu pāri.

Tās pašas sezonas vidū Gorans vēlējās tikt aizmainīts no Fīniksas, ko klubs arī gana ātri nokārtoja. Maiņas darījumā tika iekļauts arī Zorans, un tā sezonu brāļi pabeidza Floridas krastos Maiami. Maiami “Heat” rindās Zorans aizvadīja 10 mačus, sezonas noslēdzošajā spēlē pat gūstot 22 punktus, taču tā arī bija pēdējā reize, kad Zorans Dragičs piedalījās kādā NBA regulārās sezonas spēlē. Starpsezonā “Heat” Zoranu aizmainīja uz “Celtics”, savukārt Bostona nekavējoties spēlētāju atbrīvoja. Zorans atgriezās atpakaļ Eiropā, kur spēlē joprojām. Taču Gorans “Heat” pamata saspēles vadītāja funkcijas joprojām pilda augstākajā līmenī. Par to liecina arī pērnā gada saņemtais uzaicinājums piedalīties Visu zvaigžņu spēlē. Šī sezonas lielākā daļa izlaista savainojumu dēļ, taču spēlētājs ir atgriezies ierindā un gatavs palīdzēt “Heat” komandai sasniegt izslēgšanas spēles otro sezonu pēc kārtas.

Jannis, Tanasis un Kostas Adetokunbo (Grieķija)

Nigērijas ģimene ar četriem dēliem, kura labākas dzīves meklējumos pārcēlās uz Grieķiju. Tieši šādi sākas stāsts par Adetokunbo ģimeni, kuras trīs atvases Tanasis, Jannis un Kostas dažādām sekmēm centušies vai cenšas iekarot NBA laukumus.

Lai gan Jannis ir divus gadus jaunāks par brāli Tanasi, tieši viņš bija pirmais no brāļiem, kurš debitēja NBA laukumā. Garais un kalsnais zēns, kurš apveltīts ar atlētiskumu un izveicību, uz sevi liktās cerības ir attaisnojis pilnībā. Šobrīd Jaņņa pārstāvētā Milvoki “Bucks” komanda ir visas līgas līdere un kā pirmā nodrošinājusi vietu izslēgšanas spēlēs. Paša spēlētāja vārds tiek piesaukts starp galvenajiem pretendentiem uz līgas vērtīgākā spēlētāja balvu, turklāt pamatoti. Jannis vidēji spēlē gūst 26.8 punktus, izcīna 12.6 bumbas zem groziem un rezultatīvi asistē parteriem 5.9 reizes mačā.

Vecākā brāļa Tanaša vārds NBA draftā izskanēja otrās kārtas izskaņā gadu pēc Jaņņa debijas. Tanasis nonāca Ņujorkā, taču savu pirmo sezonu nācās pavadīt “Knicks” fārmklubā Vestčesterā. Otrajā sezonā Tanasis sagaidīja debiju Ņujorkas “Knicks” kreklā, kļūstot arī par Kristapa Porziņģa komandas biedru. Taču Tanaša pieredze aprobežojās ar divām aizvadītām spēlēm un dažām minūtēm laukumā. Pēc noslēgtā desmit dienu try out līguma beigām Tanasis atkal nonāca Vestčesterā, kur pavadīja atlikušo sezonas daļu. Pēc sezonas spēlētājs atgriezās Eiropā, un jau otro sezonu pēc kārtas aizstāv grieķu granda “Panathinaikos” krāsas.

Tālu no debijas NBA nav arī trešais brālis Kostas, kurš ir Porzinģa jaunā kluba Dalasas “Mavericks” paspārnē. Lai gan Kostas vēl nav piedalījies oficiālā NBA mačā, veiksmīgas apstākļu sakritības rezultātā savu iespēju debitēt spēlētājs varētu sagaidīt jau šajā sezonā.

Villijs un Huans Ernangomesi (Spānija)

Spāņu brāļi no Madrides, kuru karjeras patreiz atrodas pašā sākuma punktā. Villijs ir vecākais no brāļiem un latviešu līdzjutējiem varētu būt zināms labāk, jo ir labs Kristapa Porzinģa draugs un bijušais komandas biedrs Ņujorkā. Savu līdz šim veiksmīgāko sezonu aizvadīja tieši 2016. gadā, kas bija spēlētāja debijas sezona basketbola mekā. Sezonas otrajā pusē spānis regulāri statistikas ailes aizpildīja ar double double rādītājiem. Taču gaidītais progress nākamajā sezonā neturpinājās. “Knicks” rindas tika papildinātas ar citiem meistarīgiem centra spēlētājiem, kuri atņēma jaunā spēlētāja minūtes. Pie šādas notikumu attīstības Villijs pieprasīja savu aizmainīšanu. Spēlētājs nonāca Maikla Džordana pārvaldītajā Šarlotes “Hornets” vienībā, kur aizvada arī šo sezonu. Taču arī “Hornets” rindās konkurence par vietu garo spēlētāju rotācijā ir ļoti spraiga, par ko liecina spāņa vidēji mačā aizvadītās 13 minūtes.

Gadu jaunākais Huans savu debiju NBA piedzīvoja vienā sezonā ar brāli. Ar 15. kārtas numuru 2016. gada jauno spēlētāju draftā Huanu izvēlējās Denveras “Nuggets”. Atšķirībā no brāļa Huana debija klusajā Denverā nebija tik skaļa un pamanāma. Jaunajam spēka uzbrucējam pirmajās divās sezonās netika uzticēta pārāk liela un nopietna loma, taču šajā sezonā Huans ir nopelnījis lielāku trenera Melouna uzticību. Spēlētajs laukumā pavada vidēji 22 minūtes, un sev atvēlētajā laikā gūst septiņus punktus, kas ir līdzīgs rādītājs kā vecākajam brālim.

Izmantotie resursi:
The official site of the NBA | NBA.com
https://www.basketball-reference.com/

Rakstu sagatavoja Sportacentrs.com Jauno žurnālistu akadēmijas dalībnieks

  +9 [+] [-]

, 2019-03-03 17:21, pirms 5 gadiem
Paldies par rakstu!

  +1 [+] [-]

, 2019-03-03 18:26, pirms 5 gadiem
Cik populāri ir NBA sezonas laikā sastavu papildināt ar spēlētajiem no Eiropas ? Daudz tādu gadījumu ir ?

  +1 [+] [-]

, 2019-03-03 19:45, pirms 5 gadiem
Vajag vēl otru Kurucu NBA,un tad statistiku-cik brāļu ir NBA!

     [+] [-]

, 2019-03-03 20:18, pirms 5 gadiem
Edgars008 rakstīja: Cik populāri ir NBA sezonas laikā sastavu papildināt ar spēlētajiem no Eiropas ? Daudz tādu gadījumu ir ?
Bieži jau nav, tik jautājums vai noturās. Šosezon, pirmais, kas nāk prātā bija Nunnalijs.