Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2979, Did:0, useCase: 3

PK izlozes atskaņas: par Latvijas izlases mērķiem un pretiniekiem

Rolands Eliņš

PK izlozes atskaņas: par Latvijas izlases mērķiem un pretiniekiem
Dairis Bertāns. Foto: LBS

Nedēļas nogalē Latvijas basketbola izlase noskaidroja savus pretiniekus Pasaules kausa finālturnīrā un par divām vietām otrajā kārtā cīnīsies pret Franciju, Kanādu un Libānu. Sportacentrs.com uzrunātie basketbola zinātāji Kārlis Muižnieks, Edmunds Valeiko un Reinis Lācis dalījās savā viedoklī par izlozes rezultātiem, visi kā viens īpaši izceļot basketbolista Daira Bertāna pirmo publisko reakciju pēc izlozes.

"Ļoti patika, kā izteicās Dairis - nav ko čīkstēt, jāiet un jāspēlē"

"Negribu dzirdēt un redzēt nevienu komentāru, ka mums atkal neveicas, smaga grupa utt! Esam Pasaules kausā, tur nav vāju komandu. Un, lai kaut ko izcīnītu, ir jāuzvar stipras komandas. Labi sagatavojamies, ejam un cīnāmies. Par lielu Latviju!" uzreiz pēc izlozes šādi sociālajos tīklos rakstīja viens no Latvijas izlases līderiem Dairis Bertāns, un viņa vārdi atrada vairākas dzirdīgas ausis, sak, tieši šāda attieksme izlasei ir nepieciešama.

"Jā, grupa nav viegla," atzina basketbola treneris Edmunds Valeiko. "Bet man ļoti patika, kā to raksturoja Dairis, proti, nav ko čīkstēt un pīkstēt, jāiet un jāspēlē. Un par to esmu runājis jau sen - ja vēlamies kaut ko sasniegt, tad par saviem mērķiem ir jārunā skaļi, lai mēs nebaidītos no atbildības un nebaidītos no tā, ka patiešām varam kaut ko sasniegt. Skaidrs, ka šī grupa nav viegla, bet Pasaules kausā vāju komandu nav."

"Tā jau bieži bijis, ka mēs neko, neko, tik tā pa klusiņām, un beigās tāpat sanāk tā, un sabiedrība tāpat aprunā tos spēlētājus, ja varu tā izteikties," turpināja Valeiko. "Mums jāpriecājas, ka jau esam Pasaules kausā un jāizbauda tas, un pilnīgi pareizi, ka jau šobrīd tiek ieņemta pozīcija, ka izlase ies uz uzvaru katrā spēlē, un par to ir jārunā! Šis izlases modelis apliecinājis, ka no mērķiem nav jāslēpjas un nevajag katram pašam par sevi kaut ko klusiņām apkārt, kā latvieši pieraduši. Tagad ir konkrēts mērķis, izlase ies uz katru spēli ar uzvaru un tēmēs uz tikšanu ļoti tālu, un tas, godīgi sakot, bija jūtams arī jau pirms kvalifikācijas."

Tam piekrita arī bijušais Latvijas izlases treneris Kārlis Muižnieks: "Ja reiz esam sasnieguši tādu mentālo noskaņojumu, ka tēmējam uz augstām vietām lielajos turnīros, tad loģiski, ka jābūt gataviem cīnīties arī pret pasaules vadošajām komandām, pie kurām pieder arī Francija un Kanāda. Tā pragmatiski skatoties, jā, varēja būt labāka izloze, bet, ja reiz skatāmies uz augšu un vēlamies titulus un medaļas, tad jāpieveic arī spēcīgas pretinieces."

Basketbola apskatnieks Reinis Lācis savukārt aicināja neslēpties no faktiem - no pieejamajiem variantiem izlozē tika iegūta vissmagākais variants. "Saprotu, ko Dairis Bertāns domāja ar savu ierakstu, un viss pareizi - spēlētājiem tieši tā arī jādomā. Bet no līdzjutējiem, sekotājiem un žurnālistiem ir loģisks secinājums, ka sliktāka izloze nevarēja būt, ja skatāmies pēc pretinieku spēka - no katra groza tika saņemta augstāk rangā izliktā izlase. Te jāuzsver, ka fakta konstatēšana vēl nenozīmē automātisku žēlošanos. Tas gluži vienkārši ir fakts. Un arī no šādas grupas ir visas iespējas iekļūt otrajā kārtā."

"Pārsvarā par izlozi arī tiek runāts ielozēto pretinieku sakarā," turpināja Lācis. "Bet arī spēļu vieta nav optimāla. Grupas izspēlēšana Filipīnās tomēr dotu sava veida ilūziju, ka "play-off" tepat vien notiek un ka tagad mums atliek vien aizspēlēties tik tālu, cik vien sanāk. Tagad arī LBS varētu būt savas loģistikas problēmas, domājot par iespējamo pārcelšanos, tiesa, tā noteikti būtu pozitīva problēma, ko risināt."

Pasaules kausa izloze: A, C, E un G grupas

#A grupaC grupaE grupaG grupa
1FilipīnasASVAustrālijaSpānija
3ItālijaGrieķijaVācijaBrazīlija
5Dominikāna (2)JaunzēlandeSomijaIrāna
7AngolaJordānijaJapānaKotdivuāra

Pasaules kausa izloze: B, D, F un H grupas

#B grupaD grupaF grupaH grupa
2SerbijaLietuvaSlovēnijaFrancija
4PuertorikoMelnkalneVenecuēlaKanāda
6ĶīnaMeksikaGruzijaLatvija
8DienvidsudānaĒģipteKaboverdeLibāna

Kanāda un Francija - vai līdzīgas izlases?

"Var apgalvot, ka Francija un Kanāda vienā ziņā ir līdzīgas komandas, proti, ka abas ir fiziski atlētiskas izlases," sacīja Valeiko. "Svarīgi būs, kā mūsu izlases ārējā līnija noturēsies pret to. Kura mums būs parocīgāka pretiniece? Es teikšu tā - jāuzvar visās trīs grupas spēlēs un tad nevajadzēs par to domāt. Skaidrs, ka būs grūti, taču arī ļoti interesanti."

"Jā, sava veida līdzības ir," piekrita Lācis. "Taču ir arī būtiskas atšķirības starp šīm izlasēm. Francijai jau ilgus gadus ir galvenais treneris Vensāns Kolē, kuram ir savas iestrādnes. Francija nebaidās sastāvā ņemt vairākus garos spēlētājus un spēlēt reizē ar diviem garajiem laukumā, kamēr Kanādai treneris Niks Nērss ir tāds progresīvs basketbola prāts ar vairākām inovācijām aizsardzības ziņā, un Kanādai lielākais spēks varētu būt tieši uz perimetra. Bet jā, Francijai un Kanādai ir arī vairākas līdzības."

Favorītus kā tādus šobrīd nosaka iepriekšējie sasniegumi un spēlētāju sniegums šobrīd, norādīja Muižnieks: "Bet līdz Pasaules kausam vēl var būt vairākas izmaiņas, saku no pieredzes. Pirmkārt, sastāvi var būt būtiski atšķirīgi, otrkārt, tie spēlētāji, kas šobrīd lieliski spēlē NBA "play-off", augustā jau var rādīt citādu sniegumu. Mēs paši atlases ciklā jau redzējām, ka, piemēram, Serbijas spēlēs šie NBA spēlētāji nemaz nebija tik ļoti motivēti. Tāpat arī FIBA basketbols ir atšķirīgs no NBA basketbola. Tādēļ par to, ka Kanādai ir pilns sastāvs no NBA, nevajag krist uzreiz panikā. Mums ir labs treneris, noteikti pretinieki būs izpētīti un atrastas viltības, ko izmantot pret viņiem, un noteikti būs atrasti ieroči, ko izmantot pret šādiem pretiniekiem un arī uzvarēt viņus."

Taču, ja monēta gaisā būtu jāmet tagad, pret kuru favorīti Latvijai būs labākas izredzes - Kanādu vai Franciju? "Jautājums vietā," teica Lācis. "Vēsturiski mums nav gājis īpaši labi pret viņiem, bet šobrīd es laikam teiktu, ka pret Franciju. Daži Francijas līderi tomēr ir nedaudz pagājuši garām savas karjeras pīķim, un arī jaunā superzvaigzne Viktors Vembanjama - lai arī tas skan nedaudz naivi - tomēr savā pirmajā lielajā turnīrā varētu piedzīvot problēmas. Uz to gan es nepaļautos," viņš pasmaidīja un atgādināja, ka tā šobrīd tomēr ir tikai minēšana.

PK H grupas kalendārs

DatumsKomandas
25.08.Kanāda-Francija
Latvija-Libāna
27.08.Libāna-Kanāda
Francija-Latvija
29.08.Kanāda-Latvija
Libāna-Francija

Mazāk zināmā pirmā PK pretiniece Libāna

Pasaules kauss Latvijai sāksies ar maču pret Libānas izlasi, kuras sastāvā arī cītīgākajiem Eiropas basketbola sekotājiem nav daudz pazīstamu uzvārdu. Libāna ieņem 43. vietu FIBA rangā, kas ir krietni augstāk nekā citām potenciālajām pretiniecēm no izlozes astotā groza, un nav nemaz tik tālu no Latvijas (29. vieta).

"Ja piesaucām grupas spēku, tad jāsaka, ka ar grupas kalendāru gan no mūsu puses viss laikam ir kārtībā, jo pret Libānu jāaizvada pirmā spēle, un tad varēs jau paskatīties, kā Kanāda un Francija izskatās Pasaules kausā," sacīja Valeiko. "Protams, pret Libānu noteikti nebūs tā, ka apspēlēsim to uz vienas kājas, to uzreiz noraidu. Turnīru vienmēr ir patīkami iesākt ar uzvaru, tiesa, te varam paskatīties arī uz neseno PK kvalifikācijas ciklu, kur zaudējums pirmajā mačā netraucēja aizvadīt izcilu kvalifikācijas turnīru."

"Uz papīra esam labāki par Libānas izlasi, bet tas būs jāpierāda laukumā," sacīja Muižnieks. "Būtu ļoti svarīgi turnīru sākt ar uzvaru, tas dotu pārliecību arī nākamajos mačos. Te gan ir viena puse, no kuras skatāmies mēs, un vienmēr ir arī pretinieku skatu punkts - arī Libānas izlase droši vien tieši grupas pirmo maču pret Latviju izvirzīs kā savu labāko iespēju uzvarai kādā spēlē grupu turnīrā."

Savukārt Lācis atzīmēja, ka Libānas izlasi pārstāv pirms dažiem gadiem "Ventspilī" spēlējušais Džonatans Ārledžs, kurš sešās PK atlases spēlēs vidēji iemeta 11.2 punktus. "Ārledžs Ventspilī tīri labi atzīmējās, bet tas tomēr parāda kaut ko par šīs izlases spēku. Latvijas basketbola līgā spēlējošs leģionārs - tas tomēr nav spēlētājs, no kura būtu jābaidās. Par citiem spēlētājiem pagaidām arī man ir maz informācijas, taču spēle pret Libānu - tā ir jāņem bez variantiem."

"Un tā nav pretinieku nenovērtēšana," uzsvēra Lācis. "Libāna ir Āzijas vicečempione, un vairākas Eiropas valstis varētu apskaust Āzijas valstis par to basketbola situāciju un popularitāti. Taču mums tomēr jāceļ sava latiņa, galu galā, ja mums sastāvā uz PK brauc Kristaps Porziņģis, Dāvis Bertāns un citi vadošie spēlētāji, tad Libāna ir jāuzvar. Tā ir nevis pretinieku nenovērtēšana, bet gan sava spēka apzināšanās."

  +2 [+] [-]

, 2023-05-02 18:11, pirms gada
Reinis godīgi pateica, principā sliktākā izloze (ok Libānas vietā Sudāna būtu vēl sliktāk), kāda vien varēja būt, joprojām izjūtam sekas LBS treneru politikai, kas ir novedusi pie bēdīgas vietas rangā un 6.groza izlozē. Tai pat laikā skaidrs, ka ja uzkrīt truļi un Kanādai teiksim neatbrauc Aleksanders, Marejs un Vigins tad jau ir varianti.

  -1 [+] [-]

, 2023-05-02 19:32, pirms gada
Edgars rakstīja: Reinis godīgi pateica, principā sliktākā izloze (ok Libānas vietā Sudāna būtu vēl sliktāk), kāda vien varēja būt, joprojām izjūtam sekas LBS treneru politikai, kas ir novedusi pie bēdīgas vietas rangā un 6.groza izlozē. Tai pat laikā skaidrs, ka ja uzkrīt truļi un Kanādai teiksim neatbrauc Aleksanders, Marejs un Vigins tad jau ir varianti.
Pat bez tiem trijiem, Kanādai ir ko paņemt. Ja nemaldos tas pats Powels, ar ko KP kopā spēlēja

  +2 [+] [-]

, 2023-05-02 19:50, pirms gada
Kanāda pagaidām ir tikai apliecinājusi, ka ir papīra pūķis.
Vismaz viņiem ir jāsavāc labākie spēlētāji, spēlētājiem jābūt izcilā formā, jārespektē pretinieks un jānoskauto pretinieki!(grūti pateikt vai šogad viņi to visu izdarīs)

     [+] [-]

, 2023-05-02 19:54, pirms gada
Šeit vietā ir citēt sportacentra leģendu Bimbambolu: https://twitter.com/bimbambols/stat...

Pēc visām šīm gaudām un vaimanām, es vismaz uzzināju, ka Kanādā spēlē basketbolu.

  -1 [+] [-]

, 2023-05-02 19:58, pirms gada
labdien rakstīja: Šeit vietā ir citēt sportacentra leģendu Bimbambolu: https://twitter.com/bimbambols/stat...

Pēc visām šīm gaudām un vaimanām, es vismaz uzzināju, ka Kanādā spēlē basketbolu.
jā, pašaura pierīte tas bimbambols

     [+] [-]

, 2023-05-02 20:41, pirms gada
Real Rebel rakstīja: Pat bez tiem trijiem, Kanādai ir ko paņemt. Ja nemaldos tas pats Powels, ar ko KP kopā spēlēja
Protams, ja ir 20-22 NBA spēlētāji sastāvu var novākt labu, arī ja pēc gariem PO daži atsaka, tāpēc arī teicu šances ir tikai tad, ja kādi 2-3 no potenciālā starta piecinieka nebūs un mums uzkritīs virs vidējā, jo neticās, ka pie Nersa laukumā būs tāds bardaks, kā 2018.-19.

  +1 [+] [-]

, 2023-05-02 22:50, pirms gada
Edgars rakstīja: Reinis godīgi pateica, principā sliktākā izloze (ok Libānas vietā Sudāna būtu vēl sliktāk), kāda vien varēja būt, joprojām izjūtam sekas LBS treneru politikai, kas ir novedusi pie bēdīgas vietas rangā un 6.groza izlozē. Tai pat laikā skaidrs, ka ja uzkrīt truļi un Kanādai teiksim neatbrauc Aleksanders, Marejs un Vigins tad jau ir varianti.
Viginss diez vai varētu būt, jo viņš atteica ilgtermiņa saistības (līdz Parīzei-2024) ar izlasi - https://basketball.realgm.com/wiret...

protams, ja pats ļoti gribēs (cerēsim uz veiksmīgu Warriors spēli un daudzām sērijām), un būs kāds caurums pieteikumā - protams, ir iespēja. bet nujā - viegla spēle Džakartā negaida tik un tā..

  +1 [+] [-]

, 2023-05-03 01:06, pirms gada
Ja tiekam ārā no šīs grupas tad varam pacīnīties arī par medałām, ja nevaram tad nav starpības vai izstājamies 1/4 vai grupas kvalifikācijā. Vāju pretinieku nav, tā pati Libāna nav nekāda vājā.

  +1 [+] [-]

, 2023-05-03 07:31, pirms gada
Āfrika12 rakstīja: Ja tiekam ārā no šīs grupas tad varam pacīnīties arī par medałām, ja nevaram tad nav starpības vai izstājamies 1/4 vai grupas kvalifikācijā. Vāju pretinieku nav, tā pati Libāna nav nekāda vājā.
Tieši tā, tādai arī jābūt pareizai uzvarētāju psiholoģijai!

  -2 [+] [-]

, 2023-05-03 08:22, pirms gada
labdien rakstīja: Tieši tā, tādai arī jābūt pareizai uzvarētāju psiholoģijai!
Te daudziem ir grūtības salāgot kopā divas savstarpēji neizslēdzošas lietas. Viens ir sūdīga izloze, bet otrs ir tā nesalaužamā can-do pieeja.

Izloze ir ļoti neveiksmīga un tā ir ievērojami samazinājusi izredzes uz augstu vietu, uz vietu OS. Tas, ka jāspēj uzvarēt stipras komandas, protams, bet varbūtība uzvarēt Franciju, Spāniju, Kanādu un/vai Brazīliju pa virsu Libānai, ir maza.

A/B grupā uz diviem QF spotiem pretendē Serbija, Itālija, Dominikāna, Ķīna, Puertoriko.

Šobrīd uz Top 8, atkarībā no Kanādas sastāva, visdrīzāk ir ap 5% varbūtība, A/B zarā būtu vairākas reizes lielāka. Hokejā izcīnīt medaļas katru gadu ir līdzīga varbūtība. Tas tā, salīdzinājumam.

Izredzes uzvarētāju psiholoģija nekādā veidā nemaina - izstiepies vai saraujies.

Vienlaikus jāsaprot, ka seedings ir no mums pašiem atkarīgs. Ja Latvijas basketbola panākumi nav slotas kāta ziedēšana, tad nākamajā PK jābūt augstākā grozā un pretinieki būs vieglāki. Bet gribēt visu un uzreiz rada risku sāpīgi sasisties un bimbambolistiem radīs lielu vilšanos.

Teiksim, diez vai par adekvātām varētu saukt tādas publiskas, skaļas gaidas uz medaļām hokeja PČ.

     [+] [-]

, 2023-05-03 08:38, pirms gada
MachimoI rakstīja: Izloze ir ļoti neveiksmīga un tā ir ievērojami samazinājusi izredzes uz augstu vietu, uz vietu OS.
OS mēs taču tāpat boikotēsim.

  +3 [+] [-]

, 2023-05-03 08:48, pirms gada
Jautājums ir viens.Kādi mērķi pasaules kausā?Ja tās ir augstas vietas,tad par izlozi vispārībā nav ko pukstēt,jo lai izcīnītu augstas vietas,tad ir arī jāuzvar stipras komandas.Ja uzdevums tikai piedalīties,tad varam papukstēt par izlozi,ka uz haļavu netiekām tālāk.

  -1 [+] [-]

, 2023-05-03 08:56, pirms gada
alguns rakstīja: Jautājums ir viens.Kādi mērķi pasaules kausā?Ja tās ir augstas vietas,tad par izlozi vispārībā nav ko pukstēt,jo lai izcīnītu augstas vietas,tad ir arī jāuzvar stipras komandas.Ja uzdevums tikai piedalīties,tad varam papukstēt par izlozi,ka uz haļavu netiekām tālāk.
Atkal tā pati loģikas kļūda

     [+] [-]

, 2023-05-03 13:45, pirms gada
labdien rakstīja: Tieši tā, tādai arī jābūt pareizai uzvarētāju psiholoģijai!
Bet parasti taču lēni ieskrienas grupā 0:0 Bufons Itālija

     [+] [-]

, 2023-05-03 22:04, pirms gada
Ņemot vērā ka olimpiskās spēles valdība visticamāk liks boikotēt tad nospraust mērķi tikt olimpiādē nav īsti jēgas, jācīnās cik tālu var, pēc labi aizvadīta PK piemēram tas pats Dāvis Bertāns var tikt pie vēl kāda NBA līguma, to pašu Pasečniku var izsaukt, to pašu Žagaru var pamanīt. Jebkurā gadījumā jācīnās kā komandai par uzvaru visos mačos.

     [+] [-]

, 2023-05-03 22:16, pirms gada
Ja izlase spēlēs tādā līmenī kā tajā gadā kad slovēņiem padirsām tad tādas izlases kā Francijas un Kanādas ir uzvaramas. Tikai ir maza nianse, Bagatskis stresa situācijās neprata kontrolēt izlasi, bet Banki prot izdomāt dajebko ja spēle neiet,