Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Ervīns Mežnieks: "Kad spēlējam par 100%, bailes pazūd"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Ervīns Mežnieks: "Kad spēlējam par 100%, bailes pazūd"
Ervīns Mežnieks Baltijas jūras kausa izcīņā Tallinā
Foto: www.basket.ee

"Centāmies apturēt Kristapu Pļavnieku, taču pretinieku sastāvā iemest varēja arī rezervisti. Mums bija grūti viņus nosegt, tāpēc ielaidām daudz punktu," pēc trešā fināla VEF Rīgas skolu superlīgā teica Rīgas 64. vidusskolas komandas līderis Ervīns Mežnieks.

Apņēmīgais puisis sevi pieteica 2012. gada Eiropas U16 čempionātā. Grupu turnīrā Ventspils Olimpiskajā centrā Mežnieks kopā ar Raulu Avenīti, Dāvi Čīmu, Rihardu Lomažu un Rinaldu Mālmani veidoja Latvijas izlases triecienspēku, apspēlējot Krieviju un nākamo čempioni Turciju.

Mežnieks pabeidza turnīru kā otrais rezultatīvākais kadetu izlases spēlētājs, vidēji 14,5 punktiem pievienojot 4,3 atlēkušās bumbas un 3,7 izprovocētas piezīmes. Nākamajā gadā viņš iekļuva U18 izlases sastāvā, bet šosezon jau kļuvis par tās līderi. Mežnieks nebaidās kļūdīties un šī svarīgā palīdz viņam labi nospēlēt. Ceturtdien pret spēcīgo Rīgas 49. vidusskolu viņš sameta 31 punktus, priecējot skatītājus gan ar efektīviem dankiem, gan aukstasinīgiem metieniem no distances.

Visu laiku trenējies U18 izlasē. Pirms ceturtdienas iznāca saspēlēties ar puišiem?
Nekādas gatavošanās nebija, atnācu un spēlēju. Pirms tam iepazinu komandu grupas turnīrā un “play-off” spēlēs. Lai saspēlētos, ar to pietika. Katrs spēlētājs atdeva sevi visu un laukumā kļuvām par vienotu komandu. Uzskatu, ka nospēlējām godam.

Sākumā pārstāvēju Teikas vidusskolu, taču izkritām apakšgrupā. Atbilstoši līgas noteikumiem, Armands Ginters man piedāvāja uzspēlēt 64. vidusskolas sastāvā. Labo attiecību vārdā piekritu.

Bija arī citi uzaicinājumi?
Armands mani uzrunāja jau pirms sezonas, tātad par visu bijām vienojušies. Finālā spēlēju trešo gadu pēc kārtas. Pirmajās divās reizēs izdevās to paveikt Teikas vidusskolas sastāvā, bet iznākums neatšķīrās.

Ervīns Mežnieks iesildīšanās laikā. Foto: Romāns Kokšarovs

Pirmā uzvara Eiropas U16 čempionātā Ventspilī tika izcīnīta, nosūtot Krieviju uz izdzīvošanas turnīru

Ervīns Mežnieks 2012. gada vasarā

Tev sākumā aizgāja tālmetieni, pārējiem gan nekrita.
Manuprāt, savu lomu nospēlēja uztraukums, jo spēlējām pilnu tribīņu priekšā. Par cīņas sparu pārmetumu nav. Visi izdarīja, ko varēja.

49. vidusskolas sastāvā gandrīz visi puiši regulāri spēlē basketbolu. Zaudējāt uz nevienlīdzīgu sastāvu rēķina?
Centāmies apturēt Kristapu Pļavnieku, taču pretinieku sastāvā iemest varēja arī rezervisti. Mums bija grūti viņus nosegt aizsardzībā, tāpēc ielaidām daudz punktu.

Otrajā puslaikā bija brīdis, kad sajutāt, ka varat atsisties?
Man šķiet, mums pietrūka enerģijas no soliņa. Nebija spēlētāju, kuri varētu ienest laukumā papildus enerģiju un paši vairāk nevarējām nospēlēt tik enerģiski. Zaudējām spēles ritmu, sākās “zilie” metieni.

Pārejot pie U18 izlases. Pārdzīvot par zaudējumiem nav īpaša iemesla, jo svarīgākās spēles būs vasarā.
Faktiski visu rudeni, ziemu un pavasari gatavojamies vasarai. Skaidrs, ka mūsu prioritāte ir spēles Eiropas junioru čempionātā.

Kas notiek ģērbtuvēs pirms spēlēm pret Eirokausu komandām?
Var just, ka spēlētāji ir sabijušies. Kad nododamies spēlei par 100%, bailes pazūd. Uzreiz ir lielāka pārliecība un spēle aiziet savādāk.

Skaidrs, ka labākā spēle U18 izlasei vēl nav bijusi. Vari nosaukt kādu tikšanos, kur izdevies nospēlēt labā līmenī?
Labi un kvalitatīvi nospēlējām pret Jēkabpili. Neizturējām vienīgi galotnē, kad pretinieki iekrāja sev vajadzīgo pārsvaru. Pārējās spēles izcelt nevaru.

Ervīns Mežnieks un Kristaps Porziņģis. Foto: Romāns Kokšarovs

Metieni no grūtām situācijām Ervīnam ir ierasta lieta

Laužoties cauri Ukrainas izlases aizsardzībai

Eiropas U16 čempionāta spēlē pret Ukrainu

Zini variantus, ko varētu darīt nākamajā sezonā?
Precīzāk zināšu pēc Eiropas čempionāta. Esmu saņēmis pāris piedāvājumus no Amerikas universitātēm, taču domāju, ka radīsies arī citas iespējas. Izvērtēšu, lai izvēlētos sev labāko piedāvājumu. Vairāk orientējos studiju virzienā, taču neizslēdzu iespēju arī vidusskolu pabeigt Amerikā.

Ervīns Mežnieks

Pozīcija: Uzbrucējs.
Dzimšanas diena: 1996. gada 12. marts.
Sporta skola: VEF skola.
Pirmā trenere: Maija Čunda.
Jaunatnes izlases: U16 (Ventspils 2012 – desmitā vieta), U18 (Latvija 2013 – ceturtā vieta).
LBL: 13 spēlēs vidēji guvis 11,7 punktus, izcīnījis 5,2 atlēkušās bumbas un izdarījis 1,2 rezultatīvas piespēles.