Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Viedoklis: Latvijas izlase kopš Banki debijas - labākā uzvaru bilance visā pasaulē

Rolands Eliņš

Viedoklis: Latvijas izlase kopš Banki debijas - labākā uzvaru bilance visā pasaulē
Klāvs Čavars spēlē pret Spāniju. Foto: FIBA

Latvijas basketbola izlase "EuroBasket 2025" ciklu sāka ar uzvaru pār Spānijas izlasi, ko pieveica jau otro reizi gada laikā. Tas ir tieši par divām reizēm vairāk nekā kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas. Panākumi pret basketbola lielvalstīm Latvijas spēlētāju izpildījumā kļuvuši par apskaužamu un patīkamu regularitāti, ko nepieciešams attiecīgi novērtēt, nevis pieņemt par pašsaprotamu realitāti.

Luka Banki Latvijas izlases galvenā trenera amatā debitēja pirms diviem ar pusi gadiem, pirmajā pārbaudes spēlē zaudējot Polijai. Ja kāds tobrīd LBS ģenerālsekretāram Kasparam Ciprusam pateiktu, ka pēc tam nākamajās 25 spēlēs oficiālajos turnīros Latvija izlase izcīnīs 22 uzvaras, viņš droši vien ieteiktu steidzami pārbaudīt lietoto tablešu derīguma termiņu.

Taču fakts ir tieši tāds - Latvijas izlases bilance 25 oficiālajās spēlēs (proti, neskaitot pārbaudes mačus) Lukas Banki vadībā ir 22-3. Tā ir labākā bilance pasaulē (!!!) šajā laika periodā, un tā ir nevis metaforiska uzslava, bet gan fakts. Kopš 2021. gada vasaras neviena cita izlase, kas regulāri spēlē FIBA turnīros, nav cietusi zaudējumus retāk nekā Latvija (vienīgi te varētu argumentēt par Austrāliju, kurai šajā laikā ir bilance 27-4 un viens zaudējums bija par neierašanos uz spēli Irānā, taču statistikā tehniskais zaudējums tāpat ir zaudējums).

Protams, dažādām izlasēm šajā laikā bijuši dažādi turnīri un dažādi pretinieki, un katras spēles vērtības noteikšanai punktu izteiksmē jau kalpo FIBA ranga sistēma, taču nu nekādi nevar apgalvot, ka Latvija savu bilanci iekrājusi kaut kādos pagraba turnīros. Nebūt ne - no 25 spēlēm Latvija gandrīz pusi (12) aizvadījusi pret FIBA ranga "Top20" izlasēm, turklāt astoņas spēles (gandrīz trešdaļa) bijusi pret "Top10" izlasēm. Taču zaudējumi tāpat bijuši reti, principā sanāk viens zaudējums vidēji 10 mēnešos, un tas ir mazāk nekā olimpiskajai čempionei ASV un pasaules čempionei Vācijai.

Kopš 2021. gada vasaras - pasaules labāko izlašu rezultāti oficiālos mačos

ValstsFIBA rangāSpēlesBilance
ASV1.3324-9
Spānija2.3224-8
Vācija3.3932-7
Austrālija43127-4
Serbija5.3022-8
Kanāda6.3022-8
Argentīna7.3223-9
Latvija8.2522-3
Francija9.3123-8
Lietuva10.3121-10

Glorificēt Banki kā vienīgo iemeslu, kura dēļ Latvijas basketbola izlase principā izņēmusi vārdu "zaudējums" no savas vārdnīcas, neaicinu, taču noteikti jāatzīst, ka Latvijas izlases lēciens pāri rekordaugstumā novietotajai latiņai bijis ja ne no vietas, tad ar ļoti īsu ieskriešanos. Pirms tam rezultāti nebija pat tuvumā šobrīd rādītajiem. Laika periodā no 2017.-2021. g. Latvijai oficiālās spēlēs bija bilance 8-10, pirms tam no 2014.-2017.g., kad tika izcīnīta labākā vieta EČ kopš neatkarības atjaunošanas, 25 spēlēs tika gūtas 17 uzvaras, bet pirms tam 2012.-2013.g. bija bilance 9-6 un 2007.-2011.g. Latvijas izlase iespēja 8-17.

Protams, var saprast argumentus, ka 22. februāra uzvara pār Spāniju bijusi bez paliekošas sportiskās vērtības, jo "EuroBasket 2025" kā mājiniece Latvijas izlase jau kvalificējusies un šos mačus var droši izmantot kā pārbaudes spēles pirms OS atlases turnīra vasarā. Pirmais pretarguments - kops neatkarības atjaunošanas brīža līdz 2023. gada 1. septembrim Latvija Spānijas izlasi nebija pieveikusi ne reizes astoņu spēļu laikā - ne pārbaudes mačos, ne citur. Otrais pretarguments - Spānijai jau tā nebija nekāda pārbaudes spēle, bet gan EČ kvalifikācijas mačs. Jā, gan jau spāņi neizturējās pret to kā "būt vai nebūt finālturnīrā" spēli, bet tās visas jau ir viņu problēmas.

Ja salīdzina Latvijas un Spānijas izlašu pašreizējos 12-niekus, tad pilnībā loģiskas liekas bukmeikeru pirmsspēles prognozes, Spāniju nostādot milzīgas favorītes lomā ("Olybet" koeficients uz Latvijas uzvaru pirms spēles svārstījās ap 6.50). Spānijai bija sastāvā deviņi Eirolīgas spēlētāji, Latvijai viens, bet par mača galveno zvaigzni kļuva Rihards Lomažs, kuram šosezon Eirolīgā ir nospēlētas 19 minūtes (nevis vidēji mačā, bet kopā). Spānijai garajā galā ir veči ar vairāku sezonu pieredzi NBA, bet galvenais spēks zem groziem bija Klāvs Čavars. Protams, šodien dienas kārtībā tiek pieņemti joki par tēmu, sak, "Spānijas basketbolisti šodien var ar sarauktām pierēm domāt, ja reiz Čavars ar mums izdarās šādi, tad kādas kvalitātes centri spēlē Japānas 1. un 2. līgā"?

Ja Banki un Latvijas izlase nebūtu izlutinājuši mūs iepriekšējos divos gados, esmu puslīdz drošs, ka uzvara pār Spāniju jau šobrīd tiktu prognozēta kā Latvijas sporta lielākais panākums 2024. gadā. Bet tagad - apetīte rodas ēdot. Un Banki ar saviem palīgiem Jāni Gailīti un Artūru Visocki-Rubeni ir atklājuši ļoti garšīgu marinādes recepti, sāls vietā liekot uzvaras pār Eiropas basketbola grandiem.

Kas ir Eiropas basketbola grandi? Diskutējams jēdziens, tad nu par atskaites punktu ņemsim tikai tās izlases, kas kopš Latvijas neatkarības atgūšana kļuvušas par Eiropas čempionēm (Spānija, Slovēnija, Francija, krievija, Grieķija, Lietuva, Serbija, Itālija, Vācija). No 1991.-2021.g. Latvijas izlase aizvadīja pret šīm izlasēm aizvadīja 40 oficiālas spēles un guva desmit uzvaras, turklāt piecas no tām bijušas pret bez-Dončica Slovēniju. Proti, 25% uzvarētu spēļu.

Vai līdz ar 2021. gada vasaru Latvijas basketbola talantu resurss pēkšņi pieauga desmitkārt? Vai Latvijas basketbolisti pēkšņi pārpludināja Eirolīgas klubus un piepildīja NBA draftu ar sarkanbaltsarkanajiem karogiem? Laikam jau īsti nē. Bet kopš 2021. gada vasaras Latvijas izlasei spēlēs pret Eiropas grandiem uzvaru procents ir absurdi lieliskajā 80% līmenī (8-2)... Un tas viss ar to, ka Banki no savas kāršu kavas vēl nemaz nav izspēlējis trumpja dūzi - Kristaps Porziņģis Banki vadībā pagaidām aizvadījis tikai divas oficiālas spēles.

Principā loģiski ir vaicāt, vai tad, ja komanda regulāri apspēlē Eiropas grandus, tā pati nav pieskaitāma pie Eiropas grandiem? Izklausās jau pareizi un labi, bet vīriešu izlases rezultāti tomēr nav vienīgais un visprecīzākais spogulis valsts basketbola sistēma novērtēšanai, un droši vien arī lielākie Latvijas basketbola patrioti neaizstāvēs ideju, ka vietējā basketbola sistēma divu gadu laiku izrāvusies priekšā kaut vai tai pašai Lietuvai.

Ko no tā visa izsecināt? Vai ar to vēlos pateikt, ka ceturtdien Saragosā Latvija uzvaru izcīnīja kaut kā uz labu laimi? Noteikti nē. Vai nākamajās spēlēs pret basketbola lielvalstīm jāiziet ar nokārtu galvu un domām "labi, savu veiksmi esam izsmēluši"? Protams, arī nē. Vai tagad par pašsaprotamu jāuzskata fakts, ka Latvijas izlasei zaudējumi kļuvuši par vēl retāku parādību nekā ASV basketbola izlasei? Nu, piedodiet, atvainojiet.

Šur un tur paspēju sajust viedokļus, ka "EuroBasket 2025" Rīgā ir īsta vieta un laiks, kur vajag ņemt medaļas. Latvijas izlases pašreizējie rezultāti patiešām atbalsta šādas cerības, taču vismaz ar vienu kāju varbūt tomēr paliksim uz zemes, atminēsimies, cik augstu bija Latvijas izlases latiņa vēl pirms nieka dažiem gadiem, kad lielajiem finālturnīriem vispār nesanāca kvalificēties, un uzvaras pār Spāniju, Serbiju, Franciju, Lietuvu, Itāliju utt. novērtēsim kā patiešām lielu panākumu Latvijas basketbola izlases 12-nieka izpildījumā konkrētajā vakarā, nevis basketbola lielvalstij piedienošu likumsakarību.

1 2 42 komentāri

  +7 [+] [-]

, 2024-02-23 17:46, pirms 2 mēnešiem
Vienas valsts uzrakstīšana ar mazo burtu... + no manis par asprātību!

  +3 [+] [-]

, 2024-02-23 17:52, pirms 2 mēnešiem
tas nav viedoklis, tas ir fakts

  +3 [+] [-]

, 2024-02-23 17:52, pirms 2 mēnešiem
Iedotu Lukam palīgos Šūmaheru, Uveli un Veco - redzētu kāds būtu rezultāts...
P.S. Par to, ka visādi gramatikas tezauri datorā jau sen vairs neprotestē, ka paraša rakstāma ar mazo burtu - fakts!

  +5 [+] [-]

, 2024-02-23 17:54, pirms 2 mēnešiem
Spānija, Slovēnija, Francija, krievija, Grieķija, Lietuva, Serbija, Itālija, Vācija).

Par šo autoram liels plus , ar mazo burtu 🥹🥳😘
Slēpts komentārs: visvaldis_niedra_662212

     [+] [-]

, 2024-02-23 18:04, pirms 2 mēnešiem
Papētiju astronomijas līkni kur šis veiksmīgais periods beidzas pie bilances 54-6 (kas nozīme turpinājuma būs 32-3) un tad sākas pamatīga lejupslīde 2-14 (kaut gan zvaigznēs nespēju redzēt ar ko tas saistīts, iespējams ar trenera maiņu vai ko citu)

     [+] [-]

, 2024-02-23 18:11, pirms 2 mēnešiem
Eļļiņš atkal ar savu boksera talantu - Lomažs MVP. Viņu moš kā 3.labāko varētu izcelt, bet arī tur es liktu Zoriku. Pirmās divas vietas bez jautājumiem sadala Rodions un Klāvs, ja ju kāds man jautā.

  +1 [+] [-]

, 2024-02-23 18:12, pirms 2 mēnešiem
Eliņ labs raksts!!!

  +3 [+] [-]

, 2024-02-23 18:23, pirms 2 mēnešiem
Interesanti cik gadus mums jāuzvar gandrīz visi lai ne tikai citi mūs pieskaitītu pie grandiem bet pat savējie ņaudētāji...
Te labi redzams kāda mums mentalitāte - kad slikti tad gaužamies un vaimanājam, kad labi tad tāpat atrodam kam piesieties, upuru mentalitāte.

  +6 [+] [-]

, 2024-02-23 18:56, pirms 2 mēnešiem
visvaldis_niedra_662212 rakstīja: Autoram jau nu gan būtu jāzin, ka valstis ir rakstāmas ar lielo burtu. Bet nu te jau sen ignorē visu.. sākot ar uzvārdu kropļošanu un, nu jā - visu pārējo.
vatņik zūdi niedrēs

  +2 [+] [-]

, 2024-02-23 19:31, pirms 2 mēnešiem
nu vispār jau rakstās kā ruZZia. bet nu, ja latviskojam, šādi arī der.

  +5 [+] [-]

, 2024-02-23 19:39, pirms 2 mēnešiem
visvaldis_niedra_662212 rakstīja: Autoram jau nu gan būtu jāzin, ka valstis ir rakstāmas ar lielo burtu. Bet nu te jau sen ignorē visu.. sākot ar uzvārdu kropļošanu un, nu jā - visu pārējo.
Urlandija nav pelnījusi lai viņus rakstītu ar lielo burtu 🤬🤮
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2024-02-23 19:45, pirms 2 mēnešiem
Neko superjaunu Latvijas basketbolistiem Banki neiemācīja, bet spēlētāju psiholoģija ir apgriezta kājām gaisā. Ja iepriekš pret lielajām izlasēm spēlētāji gāja laukumā ar vārdiem, ka mums ir labi spēlētāji, cīnīsimies, tad redzēs, kas sanāks, tad tagad spēlētāji iet laukumā uzvarēt, vienalga vai tā ir Spānija, Francija vai vēl kāds grands. Var redzēt, ka spēlētājiem nav ne miņas no kaut kādas mandrāžas, kas iepriekš bija neatņemama sastāvdaļa.

  +3 [+] [-]

, 2024-02-23 19:48, pirms 2 mēnešiem
pareizi rakstās k*ievija, jo tas ir lamu vārds.
Slēpts komentārs: NIPEM
Slēpts komentārs: NIPEM

  +3 [+] [-]

, 2024-02-23 20:40, pirms 2 mēnešiem
Kuš, cienītāj.

  +4 [+] [-]

, 2024-02-23 20:55, pirms 2 mēnešiem
Orku sieriem mute vaļā,ka autors iedrošinājies uzrakstīt okupantu valsti-krieviju ar mazo burtu .Te labi redzams kas ir kas.(kaut gan jau agrāk bija zināms).
Palasiet labāk arī citus Latvijas medijus-tur jau sen krieviju raksta kā pašreiz to vajag .

  +1 [+] [-]

, 2024-02-23 21:23, pirms 2 mēnešiem
striker rakstīja: Orku sieriem mute vaļā,ka autors iedrošinājies uzrakstīt okupantu valsti-krieviju ar mazo burtu .Te labi redzams kas ir kas.(kaut gan jau agrāk bija zināms).
Palasiet labāk arī citus Latvijas medijus-tur jau sen krieviju raksta kā pašreiz to vajag .
vel nē. muskovija, vai orklande nav redzēts.

     [+] [-]

, 2024-02-23 21:29, pirms 2 mēnešiem
Daiņa Riepu Paradīze rakstīja: vel nē. muskovija, vai orklande nav redzēts.
Toties ir redzēts,ka tas tavs kubls ir piedir8ts

     [+] [-]

, 2024-02-23 21:32, pirms 2 mēnešiem
striker rakstīja: Toties ir redzēts,ka tas tavs kubls ir piedir8ts
prasi vesnajam ivītim, kapēc atstāja klūgu.
bet nu mēs īrē, tapēc katru reizi cits.
un redzējis tu toč neesi, jo neesi guest-list.

  -1 [+] [-]

, 2024-02-23 21:39, pirms 2 mēnešiem
rīt Dinas vārdadienu svinam. būs pīrādziņi. tad ar W sērijas turpināšanos un W pret kariju. soļojam uz ploviem un finālu pret KP ar Bostonu!

     [+] [-]

, 2024-02-23 21:39, pirms 2 mēnešiem
Daiņa Riepu Paradīze rakstīja: prasi vesnajam ivītim, kapēc atstāja klūgu.
bet nu mēs īrē, tapēc katru reizi cits.
un redzējis tu toč neesi, jo neesi guest-list.
Nevajag taisnoties, ir video,kur redzams, ka tu di*s tajā kublā,vnk-kur mazgājas,tur arī di*š un otrādi.

     [+] [-]

, 2024-02-23 21:41, pirms 2 mēnešiem
striker rakstīja: Nevajag taisnoties, ir video,kur redzams, ka tu di*s tajā kublā,vnk-kur mazgājas,tur arī di*š un otrādi.
studijā, lūdzu.

     [+] [-]

, 2024-02-23 21:42, pirms 2 mēnešiem
Daiņa Riepu Paradīze rakstīja: rīt Dinas vārdadienu svinam. būs pīrādziņi. tad ar W sērijas turpināšanos un W pret kariju. soļojam uz ploviem un finālu pret KP ar Bostonu!
domaju jakokerke vala alus un nakti jamauc uz klubu?

     [+] [-]

, 2024-02-23 21:45, pirms 2 mēnešiem
Čavars, tas kas no Japānas rakstīja: domaju jakokerke vala alus un nakti jamauc uz klubu?
šovakar nav! tikai galdi.

     [+] [-]

, 2024-02-23 21:46, pirms 2 mēnešiem
Daiņa Riepu Paradīze rakstīja: šovakar nav! tikai galdi.
tad jachapo pa rigas barcikiem un jamekle zakji strindzenes, neko darit!

     [+] [-]

, 2024-02-23 21:46, pirms 2 mēnešiem
mēs jau funktierē, ka vajag savu uzčinīt, lai nav jāīrē.

     [+] [-]

, 2024-02-23 21:48, pirms 2 mēnešiem
Daiņa Riepu Paradīze rakstīja: studijā, lūdzu.
Ekshibicionistu kompānija novākusies.

     [+] [-]

, 2024-02-23 21:50, pirms 2 mēnešiem
striker rakstīja: Ekshibicionistu kompānija novākusies.
ļepājas pludina aizmugure neielien ekrānā?

  +1 [+] [-]

, 2024-02-23 22:19, pirms 2 mēnešiem
Ļoti labs raksts!!

  -1 [+] [-]

, 2024-02-23 23:15, pirms 2 mēnešiem
sapnis rakstīja: Ļoti labs raksts!!
Vienīgi autors visus nopelnus pielīmē Banki, bet ne mazāk svarīgs ir Bertānu faktors !
Tāpat arī Valmiera un Cēsis dod būtisku pienesumu. Un Klāvs no Mazsalacas

  -2 [+] [-]

, 2024-02-23 23:24, pirms 2 mēnešiem
striker rakstīja: Toties ir redzēts,ka tas tavs kubls ir piedir8ts
Nesaprotu, kāpēc tāda ažiotāža ap šo negadījumu
Tāpat skaidrs, ka tā bija provokācija no atbraucējiem
Rūjienieši tādas cūcības nedara

  -2 [+] [-]

, 2024-02-23 23:37, pirms 2 mēnešiem
Daiņa Riepu Paradīze rakstīja: mēs jau funktierē, ka vajag savu uzčinīt, lai nav jāīrē.
Pie Daiņa
1 2 42 komentāri