Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Autors: Māris Noviks

Valters Vēveris: "Mājās neļausim nevienam kāpt sev uz galvas"

Valters Vēveris: "Mājās neļausim nevienam kāpt sev uz galvas"
Valters Vēveris
Foto: Mikus Kļaviņš

"Pagājusī sezona kļuva par lēcienu, arī pārliecības ziņā. Biju nospēlējis vienu sezonu ar pieaugušajiem un laukumā varēju doties bez uztraukuma," spēlēšana Valmieras bērnu sporta skolā un Vidzemes augstskolā kļuva par tramplīnu Valtera Vēvera startam Eiropas U18 čempionātā, kas 28. jūlijā sāksies Liepājā un Ventspilī.

Latvijas U18 puišu basketbola izlase ir talantīga ne tikai basketbola laukumā. Viņi var pagatavot ēst, izveidot spēcīgu pludmales volejbola komandu un labu kori, kā arī sarīkot atraktīvu pasākumu. Inteliģentais aizsargs Vēveris atzīst – sākot no U14 vecuma, puiši saliedējušies tik ļoti, ka atsevišķi komandas būvēšanas pasākumi nav nepieciešami.

Eiropas čempionāts sāksies Tev pazīstamā zālē – Ventspilī esi aizvadījis nozīmīgas spēles LBL otrajā divīzijā.
Ventspilī notikušas gan nozīmīgas spēles, gan tikšanās ar radiem. Pilsētā dzīvo manas mammas māsas bērni – māsīca Luīze Šepte un brālēns Kristofers Šepte. Mammas māsa dzīvoja Valmierā un tad kopā ar vīru pārcēlās uz Ventspili. Basketbols mums visiem ir asinīs.

Basketbola bumbu paņēmi rokās sešu gadu vecumā. Tev ir divi brāļi – varbūt sāki spēlēt viņu ietekmē?
Abi brāļi ir jaunāki par mani – esmu vecākais. Ģimenē spēlējuši visi – vecāki, omamma, arī opis labprāt ņēmis bumbu rokās. Mammas brālis Jānis Cekuls (2001. gadā kļuva par LBL čempionu Ventspils sastāvā) spēlēja NJCAA komandā “Trinity Valley Community College” (Atēnas, Teksasa).

Dzīvē nekad neesmu pieļāvis citu domu – tikai basketbols. Tā bija mana pirmā izvēle, nekas netika uzspiests. Izmēģinājis sevi esmu daudzos sporta veidos, piemēram, braucu ar BMX, skrituļdēli. Bija dažādi hobiji. Nekas no tā netraucēja basketbolam.

Tev bija BMX ritenis?
Bija, pārdevu. Valmierā braukāju skeitparkā. Bērnībā, vasarās tas bija ļoti populāri. Tiklīdz sākās nopietni basketbola treniņi, ritenis tika likts pie malas.

Kura ir Tava pirmā basketbola zāle?
Valmieras piektā vidusskola. Valmieras sporta skolas treniņi notika dažādās vietās. Trenējos pie dažādām grupām, taču piektās vidusskolas zāle ir un paliks manējā.

Trenējies pie Evas un Alvila Kaufmaņiem?
Kaufmaņu ģimene mani izaudzināja (basketbolā). Pamatus ieliku pie viņiem, kamēr U12 vai U13 vecumā savā paspārnē paņēma Roberts Zeile. Visu laiku spēlēju ar vecākiem spēlētājiem, jo Kaufmaņi trenēja vecākas grupas.

Kad vecuma grupu spēki izlīdzinājās, pārgāju pie Roberta. Sāku trenēties “Vidzemes Augstskolas” komandā un individuāli strādāju ar Robertu. Tagad? Ziemassvētku rītā zvanu Robertam – ejam uz zāli!

Vidzemes Augstskolā sāki trenēties 15 gadu vecumā?
Pat ātrāk – četrpadsmit gados. Pirmo sezonu nospēlēja LBL3 komandā, bet pēdējās divas sezonas esmu LBL2 vienībā. Pagājusī sezona kļuva par lēcienu uz augšu, arī pārliecības ziņā. Vienu gadu ar pieaugušajiem biju nospēlējis un varēju iet laukumā bez uztraukuma.

Kas ir “īstie veči” komandā?
Noteikti Oto Grīnbergs un Jānis Engers. Viņi basketbolā daudz apguvuši un var sadot jaunajiem. Mūsu komandā nekāda dalīšana jaunajos un vecajos nenotiek – esam labs kolektīvs. Klavieres nes visi.

Cik zinu, Tev radās iespēja izmēģināt spēkus ārzemēs. Kur tas notika?
Tas bija šosezon ziemā. Aizbraucu pie pāris komandām Spānijā. Šobrīd esmu izvēles priekšā. Arī Valmierā veidojas interesanta situācija (BK “Valmiera” nestartēs Latvijas-Igaunijas līgā, pieteikumu iesniegusi “Valmiera Glass/ViA” – Sportacentrs.com). Nevēlos pieņemt pārgalvīgus lēmumus – visu mierīgi izvērtēšu. Klubs Spānijā – ja tā notiks, apvienošos ar vienu latviešu džeku.

Tev ir talants – pasākumu vadīšana.
Manā skolā – Valmieras Pārgaujas ģimnāzijā – esmu vadījis dažādus pasākumus. Biju skolēnu un jauniešu domē. Izveidojās labas attiecības ar skolotājām. Viss sākās devītajā klasē. Tika nolemts, ka skolēni paši vadīs savu izlaidumu – izvēle krita uz mani.

Kopš tā laika, kad skolā notiek sarīkojumi – pirmais septembris, Ziemassvētku labdarības pasākums – man piedāvā tos vadīt. Man patīk un sanāk to darīt.

Aicina uz citām skolām?
Tik traki nav (smaida). Viss notiek Valmieras Pārgaujas ģimnāzijā. Ir forši – nav pirmajā septembrī jāiet uz skolu drūmā noskaņojumā. Tā vietā varu paņemt mikrofonu, uzkāpt uz skolas jumta un uzjautrināt pārējos.

Mūziku arī liec?
Nē, ar dīdžeju viss saskaņots. Uz jumta kāpju ar vēl diviem džekiem.

Kas notiek pirmajā septembrī? Divpadsmitie ved iekšā pirmos?
Valmierā ir Pārgaujas sākumskola un Pārgaujas ģimnāzija. Tās ir atsevišķas skolas – otrajā var mācīties no septītās klases. Sarīkojums sākas ar smuku gājienu. Visi kopā ienāk skolas teritorijā, seko svinīgās runas.

Latvijas U18 komandai esi teicis kādu runu?
Baltijas jūras kausā (katra gada pirmajā nedēļas nogalē notiek Tallinā, piedalās Latvijas, Igaunijas, Somijas un Zviedrijas komandas) treneris iecēla par komandas kapteini. Toreiz teicu pirmās uzrunas, vasarā vēl ne.

Salīdzinot Baltijas jūras kausu un vasaru, komanda kļuvusi stiprāka?
Klāt nākuši divi spēlētāji, bez kuriem nevar iztikt – Artūrs Žagars un Artūrs Kurucs (abi ziemā spēlēja Spānijā). Stiprāki esam noteikti, taču mūsu galvenais trumpis ir komandas mikroklimats. Kopā esam spēcīgi.

Kā komanda esam ceļa pašā sākumā. Kā cilvēki un grupa – esam ļoti labā sastāvā. Visi draudzīgi, visi iesaistās. Esam bijuši kopā no U14 vecuma. Zinām, kā varam padarīt viens otru labāku. Zinām, kad jāpiespiežas. Tas būs mūsu trumpis.

Pēc iepriekš redzētā nešaubos, ka treneri komandu labi pazīst un labi sagatavo. Vai bijuši saliedēšanas pasākumi ārpus laukuma?
Brīvdienā esam pabraukājuši ar mašīnām pa pilsētu – tā bija spontāna ideja. Atsevišķs pasākums bija tikai pēc Eiropas U16 čempionāta – pie Edvarda Mežuļa uzcepām šašliku. Domāju, ka saliedēšanās pasākumi mums nav vajadzīgi, jo saliedējamies katru dienu.

Vai ir kādas zināšanas par pretiniekiem grupas spēlēs Ventspilī – Horvātiju, Grieķiju, Itāliju?
Esam skatījušies. A grupa ir grūta, taču... Manuprāt, nav tādu pretinieku, pret kuriem automātiski esam lemti zaudējumam. Varam iet un cīnīties ar jebkuru. Šajā Eiropas čempionātā viss būs atkarīgs tikai no mums pašiem. Ja nospēlēsim savu spēli, viss būs kārtībā.

Vēl viena čempionāta īpatnība – ļoti viltīgs formāts. Viena spēle, neatkarīgi no grupas turnīra rezultātiem, izšķir, vai komanda būs pirmajā vai otrajā astoņniekā. Grupas turnīrs it kā ļauj iegūt labāku pozīciju, taču ceturtā spēle var visu mainīt.
Domāju, ka uz to neskatīsimies. Cīnīsimies par uzvaru katrā spēlē. Esam Latvijā – mājās neļausim nevienam kāpt sev uz galvas.

Alvils Kaufmanis, Valtera pirmais treneris

"Mamma un tētis veda Valteru uz treniņiem vēl bērnudārza vecumā – pie divus trīs gadus vecākiem bērniem. Vienu divas reizes nedēļā. Treniņus pārmaiņus vadīju es un mana sieva. Valters vienmēr gribēja iemest bumbu grozā un uzvarēt. Viņš ir uzvarētāja tips.

Skolas noliktavā sameklēju Valteram speciālu bumbu, lai viņš var trāpīt grozā. Uzvarētāja gars bija redzams no paša sākuma – viņš centās pirmais tikt pie bumbas, pirmais pabeigt (vingrinājumu). Jebkādiem līdzekļiem.

Valtera metiens ir dabas dots, ielikts ģimenes gēnos. Salīdzinot ar citiem audzēkņiem, Valters vienmēr bijis atklātāks un sirsnīgāks. Vienmēr vēlējās parunāt ar treneri. Domāju pārdesmit minūtes – nespēju atcerēties nevienu gadījumu, kad Valters mēģināja darīt zēniem ierastas palaidnības.

Viņš sāka trenēties piektās vidusskolas zālē. Vidzemes Olimpiskajā centrā tikām reti. Valters vienmēr gribēja iet laukumā, neskatoties uz rezultātu. Tas redzams arī Vidzemes Augstskolas spēlēs. Atpūties vai nē: “Trener, gribu iet spēlēt!”

Valters ir ļoti mērķtiecīgs. Kārtīgs basketbolists. Par komandas kapteini kļuva, kad sāka spēlēt ar 2000. gadā dzimušajiem puišiem. Vecāki viņu atbalstīja visu laiku – veda uz treniņiem, brauca uz sacensībām gan Latvijā, gan Eiropas čempionātos."

Roberts Zeile, "Valmiera Glass/ViA" un U18 izlases treneris

"Valters trenējas pie manis – Valmieras Bērnu sporta skolā – jau no bērnības. Vienmēr bijis viens no labākajiem starp saviem vienaudžiem Latvijā. Likumsakarīgi, ka viņš turpināja trenēties pie manis arī “Valmiera Glass/ViA” komandā. Sākumā LBL3, pēc tam LBL2, kur šosezon 18 gadu vecumā jau bija komandas rezultatīvākais spēlētājs.

Valters ir ļoti talantīgs un apveltīts ar izcilu metienu. Ar prieku vēroju viņa attieksmi pret treniņiem, basketbolu un dzīvi kā tādu. Vienmēr pirmais ierodas treniņā un pēdējais aiziet. Ļoti profesionāla attieksme, neskatoties uz vecumu.

Kārtējo reizi apstiprinās ģimenes vērtība! Un Valteram ar to ir paveicies. Valteram ir arī divi jaunāki brāļi, kuri noteikti centīsies viņu pārspēt :) "

Latvijas U18 izlase Ventspilī

Latvijas U18 izlasei visas spēles Ventspils Olimpiskajā centrā sāksies plkst. 18:30 – sestdien, 28. jūlijā, ar Horvātiju; svētdien, 29. jūlijā, ar Grieķiju; otrdien, 31. jūlijā, ar Itāliju un astotdaļfinālā, trešdien, 1. augustā, ar B grupas komandu (Francija, Krievija, Turcija, Vācija).

Liepājas Olimpiskajā centrā (adrese: Brīvības iela 39) notiks C grupas (Spānija, Ukraina, Somija, Bosnija) un D grupas (Lietuva, Lielbritānija, Melnkalne, Serbija) spēles, kā arī četri astotdaļfināli.

Īpašais piedāvājums "Seko Latvijas U18 izlasei"

Skatītājiem ir iespēja apmeklēt visas Latvijas spēles, Basket.lv un bezrindas.lv izvēloties piedāvājumu “Seko Latvijas U18 izlasei”. Piedāvājuma cena – 15 eiro (+0,60 eiro komisija) par septiņām spēlēm. Pirmās četras spēles notiks 28., 29., 31. jūlijā, kā arī 1. augustā plkst. 18:30 Ventspils Olimpiskajā centrā, savukārt 3.-5. augustā Latvija spēlēs galvaspilsētā – “Arēnā Rīga” vai “Elektrum” Olimpiskajā centrā.

Par U18 čempionātu

Latvija trešo reizi rīko Eiropas U18 čempionātu basketbolā vīriešiem – tas ir prestižākais jaunatnes turnīrs. Sacensībās piedalās 2000. gadā dzimuši un jaunāki spēlētāji. Latvija 2007. un 2010. gadā izcīnīja bronzas medaļu, bet 2013. gadā Liepājā un Rīgā tika līdz ceturtajai vietai.

Eiropas U18 čempionāts tiek līdzfinansēts no valsts līdzekļiem. Turnīru atbalsta Liepājas, Ventspils un Rīgas pašvaldības. Visas spēles tiks pārraidītas FIBA kanālā YouTube. Latvijas spēles, kā arī pusfinālu un finālu translēs LTV7.

KALENDĀRS (Ventspils; Liepāja)

Sestdiena, 28. jūlijs
14:00 Turcija – Vācija; Lielbritānija – Melnkalne
16:15 Grieķija – Itālija; Lietuva – Serbija
18:30 Horvātija – Latvija; Spānija – Bosnija
20:45 Krievija – Francija; Ukraina – Somija

Svētdiena, 29. jūlijs
14:00 Itālija – Horvātija; Serbija – Lielbritānija
16:15 Francija – Turcija; Melnkalne – Lietuva
18:30 Latvija – Grieķija; Bosnija – Ukraina
20:45 Vācija – Krievija; Somija – Spānija

Otrdiena, 31. jūlijs
14:00 Horvātija – Grieķija; Melnkalne – Serbija
16:15 Turcija – Krievija; Somija – Bosnija
18:30 Itālija – Latvija; Lietuva – Lielbritānija
20:45 Francija – Vācija; Spānija – Ukraina

Seko Eiropas U18 čempionātam: #FIBAU18Europe #TrīsZvaigznes


, 2018-07-18 15:41, pirms 6 gadiem
Cienu pret šīm puiku komandām sabojāja pāris čali kuriem uzšpļaut uz Latvijas izlasi.
, 2018-07-18 15:59, pirms 6 gadiem
Turās!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2018-07-18 21:47, pirms 6 gadiem
Solïds jauns cilvēks kuram allaž patīkami paspiest roku. Manuprāt, Valters tiks tālu! Starp citu, intervijā laikam varēja pieminēt, ka Jāņa Cekula vairs nav šajā pasaulē. Bija talantīgs puisis, kurš "sadega" basketbolā...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Aleksandrs Petrovičs (vidū). Foto: SIPA/Scanpix
1

Petrovičs atgriežas Latvijas kvalifikācijā ielozētās Brazīlijas trenera amatā

Brazīlijas Basketbola federācija pavēstījusi par izmaiņām vīriešu basketbola izlases trenera amatā. Tajā atgriezies horvātu speciālists Aleksandrs Petrovičs, kurš tajā nomainījis līdzšinējo speciālistu Gustavo Konti. Brazīlija šajā vasarā Rīgā cīnīsies par vietu 2024. gada Parīzes olimpisko spēļu turnīrā.
Kevins Durents ar olimpisko zeltu. Foto: AP/Scanpix
40

Lebrons, Durents, Karijs, Embīds un citi – ASV uz Parīzi vedīs superzvaigžņu sastāvu

Olimpisko spēļu vīriešu basketbola turnīrā četras reizes pēc kārtas uzvarējusi ASV izlase, un šovasar Parīzē tā visdrīzāk spēlēs zvaigžņotā sastāvā – kā ziņo ESPN, jau izvēlēti vienpadsmit no divpadsmit spēlētājiem, vienu vietu vēl paturot brīvu.
Petijs Milzs. Foto: FIBA
6

Joprojām bez Simonsa, ar desmit NBA vīriem: Austrālija paziņo OS kandidātu loku

Austrālijas basketbola izlases galvenais treneris Braiens Gurdžians nosaucis 22 spēlētāju loku, no kuriem tiks izraudzīts divpadsmitnieks dalībai vasarā gaidāmajā Parīzes olimpisko spēļu basketbola turnīrā. Ierindā joprojām nav Bena Simonsa, bet ir desmit citi NBA spēlējoši basketbolisti.