Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

ASV atspēlējas un apstādina sensacionālo Mali, septīto reizi izcīnot U19 pasaules kausu

Kārlis Justovičs
Kārlis Justovičs

ASV atspēlējas un apstādina sensacionālo Mali, septīto reizi izcīnot U19 pasaules kausu
ASV un Mali spēles epizode. Foto: FIBA

FIBA Pasaules kausā U19 izlasēm Grieķijai piederošajā Krētas salā par labāko komandu šovakar salīdzinoši grūtā cīņā kļuva ASV, kas ar 93:79 apspēlēja turnīra galvenās sensācijas autorus Mali basketbolistus. Savukārt bronzu spraigā cīņā ar Lietuvu nopelnīja Francijas izlase.

Pirmos divus punktus spēlē guva Džeilens Sagss, izvirzot vadībā ASV, taču turpinājumā Mali veica 11:1 izrāvienu, panākot 11:3 pārsvaru. Teju visu pirmo ceturtdaļu vadībā (16:9, 22:17) atradās tieši Āfrikas spēcīgākā komanda, kas pirmajā divu minūšu pārtraukumā devās ar divu punktu handikapu bagāžā (22:20). Arī otrajā ceturksnī neliela iniciatīva piederēja Mali, kas daudz efektīvāk izmantoja sev dotās uzbrukuma iespējas. Tiesa līdz puslaika noslēgumam ASV spēja atspēlēties un nu jau paši iekrāt divu punktu pārsvaru (42:40).

Kā izšķirošā izrādījās trešā ceturtdaļa, amerikāņiem beidzot spējot salauzt pārsteidzoši labi spēlējošās Mali pretestību un būt pārākiem tajā ar 31:15, kas pirms noslēdzošajām desmit minūtēm nu jau septiņkārtējiem pasaules čempioniem deva drošu +18 (73:55).

Mali valstsvienība gan nedomāja nolaist rokas un padoties, kā rezultātā maliešiem izdevās veikt 15:2 izrāvienu un mazāk nekā četras minūtes līdz pamatlaika beigām pietuvoties līdz septiņu punktu atstatumam (77:84). Tiesa atlikušajā laikā atkal dominēja amerikāņi, nodrošinot čempionu titula atgriešanos atpakaļ ASV.

Amerikāņu rindās zīmīgākais sniegums padevās Keidam Kaningemam, kurš Mali grozā iemeta 21 punktu, savāca septiņas atlēkušās bumbas, iedeva septiņas rezultatīvas piespēles un pieļāva astoņas kļūdas. Savukārt Mali sastāvā pa 17 punktiem iekrāja Abduls Karims Kulibalī un Hasans Dramē. Otrajam arī deviņas bumbas zem groziem.

Iepriekš notikušajā spēlē par trešo vietu Francija pirmā puslaika izskaņā iekrāja 13 punktu pārsvaru (34:21) pār Lietuvas izlasi. Mača otrajā cēlienā lietuvieši vairākkārt pietuvojās līdz viena punkta atstatumam, taču panākt kāroto neizšķirtu un vadību mūsu dienvidu kaimiņiem neizdevās. Beigās Francija izcīnīja uzvaru ar 73:68.

Francūžu panākumu ar 33 punktiem un septiņām atlēkušajām bumbām kaldināja Žoels Ajaji. Tikmēr lietuviešiem 23 punktus guva Klaids Metriķis.

Jau iepriekš ziņojām, ka Latvijas U19 izlase pasaules kausu noslēdza 12. vietā 16 komandu konkurencē.

U19 pasaules kausa medaļnieces (1979. - 2019. gads)

GadsZeltsSudrabsBronza
1979ASVBrazīlijaArgentīna
1983ASVPSRSBrazīlija
1987DienvidslāvijaASVItālija
1991ASVItālijaArgentīna
1995GrieķijaAustrālijaSpānija
1999SpānijaASVHorvātija
2003AustrālijaLietuvaGrieķija
2007SerbijaASVFrancija
2009ASVGrieķijaHorvātija
2011LietuvaSerbijaKrievija
2013ASVSerbijaLietuva
2015ASVHorvātijaTurcija
2017KanādaItālijaASV
2019ASVMaliFrancija

  +2 [+] [-]

, 2019-07-07 22:31, pirms 5 gadiem
Mali labi cīnījās.
Ja Āfrika sāks nopietni attīstīt jauniešu basketbolu, tad Eiropai 10-20 būs nopietna konkurence. Līdz šim jau tikai atsevišķi talanti uzplauka, bet ka būs sistēma, tad bail pat iedomāties potenciālu.
Slēpts komentārs: zigiss

  +7 [+] [-]

, 2019-07-07 23:01, pirms 5 gadiem
zigiss rakstīja: interesanti paskatīties turnīru, jo kādiem 1-2 no šiem pēc laika varētu būt redzami NBA. kādi ~5 varbūt sasniegs Eirolīgas līmeni.

par LAT nav ko pārdzīvot - mēs esam mazi un katrs no svara - ar labā formā esošu Žagaru dalītu 2 - 4.vietu.
Nedaudz, tā maigi sakot, nepārvērtē Žagara lomu? Ja taktika bija PŪST ap 40 3p metieniem pa spēli, tur arī trīs Žagari NEKO nespētu mainīt!!!

  -1 [+] [-]

, 2019-07-07 23:02, pirms 5 gadiem
zigiss rakstīja: Mali labi cīnījās.
Ja Āfrika sāks nopietni attīstīt jauniešu basketbolu, tad Eiropai 10-20 būs nopietna konkurence. Līdz šim jau tikai atsevišķi talanti uzplauka, bet ka būs sistēma, tad bail pat iedomāties potenciālu.
Par Āfriku, palūko, kur palika Āfrikas otrā vieta šajā čempī...

     [+] [-]

, 2019-07-07 23:05, pirms 5 gadiem
Ko par to teiktu Visockisrubenis???

  +4 [+] [-]

, 2019-07-07 23:28, pirms 5 gadiem
zigiss rakstīja: interesanti paskatīties turnīru, jo kādiem 1-2 no šiem pēc laika varētu būt redzami NBA. kādi ~5 varbūt sasniegs Eirolīgas līmeni.

par LAT nav ko pārdzīvot - mēs esam mazi un katrs no svara - ar labā formā esošu Žagaru dalītu 2 - 4.vietu.
Murgot tak nevajag!

  +1 [+] [-]

, 2019-07-07 23:49, pirms 5 gadiem
wolmar rakstīja: Murgot tak nevajag!
Neko daudz jau nemurgo, tikai pārvērtē Žagara lomu, ar viņu mēs varbūt cīnītos par 5.-8.vietu.

  +1 [+] [-]

, 2019-07-07 23:54, pirms 5 gadiem
zigiss rakstīja: Mali labi cīnījās.
Ja Āfrika sāks nopietni attīstīt jauniešu basketbolu, tad Eiropai 10-20 būs nopietna konkurence. Līdz šim jau tikai atsevišķi talanti uzplauka, bet ka būs sistēma, tad bail pat iedomāties potenciālu.
Es neesmu bijis Mali, bet esmu paviesojies citā Āfrikas valstī ar līdzīgu nosaukumu Malavī. Tad lūk tur vidējā mēneša alga bija ap 3 dolāriem (17 gadus atpakaļ), bet bija nodoklis par bērniem - 9 dolāri. Pārsvarā visās ģimenēs bērni vismaz 5+, bet dēļ nodokļa tiek piereģistrēts tikai vecākie no dažādiem dzimumiem (ja vispāri tiek reģistrēti) un ja nu kādas attiecības ar valsti, tad pārējie tiek uzrādīti kā jau reģistrētie. Šad tad gan sanāk iekrist un tad reģistrējot jau vairs reti kad uzrādās patiesais dzimšanas laiks, piecgadnieku var piereģistrēt kā tikko dzimušu.
Nezinu kā ir Malī - bet ļoti apšaubu, ka tie visi čaļi ir dzimuši tai laikā, kas norādīts viņu dokumentos...

  +1 [+] [-]

, 2019-07-08 00:10, pirms 5 gadiem
viedoklis rakstīja: Nedaudz, tā maigi sakot, nepārvērtē Žagara lomu? Ja taktika bija PŪST ap 40 3p metieniem pa spēli, tur arī trīs Žagari NEKO nespētu mainīt!!!
nevajag nenovērtēt līdera lomu un ietekmi, īpaši ja tas ir spēles organizētājs.

pērn rezultātu redzējām - Eiropā bija priekšā visiem, izņemot Serbiju. es jau nesaku, ka 100% būtu medaļas - bet reāli cīnītos vienā līmenī par 2.-8.vietu ar labām izredzēm

  +2 [+] [-]

, 2019-07-08 00:15, pirms 5 gadiem
viedoklis rakstīja: Par Āfriku, palūko, kur palika Āfrikas otrā vieta šajā čempī...
nuja loģiski - tagad jau nav sistēmas. bet redzam, ka Mali ieliek sistēmas ietvaros un jau ir rezultāts. Senegāla, Nigērija - jau ir grupa ar labiem spēlētājiem.

NBA sāk projektu un palīdzēs attīstīt Āfriku. ja pašas valstis izveidos arī jēdzīgas jauniešu sistēmas, tad ar viņu cilvēku resursiem protams, ka potenciāls lielāks nekā Eiropas mazajās valstīs..

  +1 [+] [-]

, 2019-07-08 00:19, pirms 5 gadiem
timurietis rakstīja: Es neesmu bijis Mali, bet esmu paviesojies citā Āfrikas valstī ar līdzīgu nosaukumu Malavī. Tad lūk tur vidējā mēneša alga bija ap 3 dolāriem (17 gadus atpakaļ), bet bija nodoklis par bērniem - 9 dolāri. Pārsvarā visās ģimenēs bērni vismaz 5+, bet dēļ nodokļa tiek piereģistrēts tikai vecākie no dažādiem dzimumiem (ja vispāri tiek reģistrēti) un ja nu kādas attiecības ar valsti, tad pārējie tiek uzrādīti kā jau reģistrētie. Šad tad gan sanāk iekrist un tad reģistrējot jau vairs reti kad uzrādās patiesais dzimšanas laiks, piecgadnieku var piereģistrēt kā tikko dzimušu.
Nezinu kā ir Malī - bet ļoti apšaubu, ka tie visi čaļi ir dzimuši tai laikā, kas norādīts viņu dokumentos...
atsevišķi Āfrikas reģioni un pilsētas, īpaši ar naftu bagātie - attīstītāki nekā Latvija..

uzrakstīji tā it kā Mali nemācētu spēlēt, bet kaut kādi bārdaini onkuļi fiziski visus nospiestu - skaidrs, ka neredzēji spēles un kā viņi izskatās

  +3 [+] [-]

, 2019-07-08 00:45, pirms 5 gadiem
Principā Mali vīriešu basketbols tikai pēdējos gadus tā pa īstam parādījies pie apvāršņa. Pieaugušo Āfrikas čempionātos Mali tikai viena bronzas medaļa, pie tam izcīnīta 1972. gadā. Tagad viņiem ienāk jauna talantīga paaudze, kas pa lielam basketbolā ir skolojusies Francijā. Šie basketbolisti ir arī patreizējie Āfrikas U16 un U18 čempioni. Mali spēlēja arī pagājušajā gadā notikušajā pasaules U17 čempī Argentīnā, tomēr ne tik veiksmīgi kā šeit (zaudēja 1/8finālā), lai gan vairāki šīs izlases spēlētāji pievērsa sev uzmanību arī tur. Viņu centrs Oumar Ballo, kad dzīvoja Mali, tur spēlēja jauniešu komandā kā futbola vārtsargs, bet basketbolam pievērsās tikai tad, kad pārcēlās uz Franciju brāļa ietekmē, kam tur ir sekmīga profesionāla basketbolista karjera. Ballo sevi labi parādījis Mali jaunatnes izlasēs, piedalījies arī Mehiko notiekošajā NBA Latīņamerikas akadēmijā (acīmredzot tur pielaiž censoņus arī no citiem kontinentiem), no nākamās sezonas spēlēs NCAA Gonzagas universitātē. Domājams, viņš stabili ir nākamais NBA spēlētājs. Arī citi komandas līderi kā Kanoute un Drame formējušies kā basketbolisti Francijā, kur arī spēlē. Arī viņi un noteikti arī vēl vairāki citi no tas komandas pēc šī turnīra saņems labus piedāvājumus. Būs interesanti pavērot viņu izaugsmi. Tā ka kopumā jau nevar apgalvot, ka tas ir sistemātisks tieši Āfrikas basketbola panākums. Bet ir fakts, ka daudzi censoņi no dažādām Āfrikas valstīm pēdējos gadus dodas vai nu uz Eiropu vai ASV. Savācot tādus talantus kopā, reizēm var sanākt pat ļoti laba komanda.

     [+] [-]

, 2019-07-08 10:08, pirms 5 gadiem
ak68 rakstīja: Principā Mali vīriešu basketbols tikai pēdējos gadus tā pa īstam parādījies pie apvāršņa. Pieaugušo Āfrikas čempionātos Mali tikai viena bronzas medaļa, pie tam izcīnīta 1972. gadā. Tagad viņiem ienāk jauna talantīga paaudze, kas pa lielam basketbolā ir skolojusies Francijā. Šie basketbolisti ir arī patreizējie Āfrikas U16 un U18 čempioni. Mali spēlēja arī pagājušajā gadā notikušajā pasaules U17 čempī Argentīnā, tomēr ne tik veiksmīgi kā šeit (zaudēja 1/8finālā), lai gan vairāki šīs izlases spēlētāji pievērsa sev uzmanību arī tur. Viņu centrs Oumar Ballo, kad dzīvoja Mali, tur spēlēja jauniešu komandā kā futbola vārtsargs, bet basketbolam pievērsās tikai tad, kad pārcēlās uz Franciju brāļa ietekmē, kam tur ir sekmīga profesionāla basketbolista karjera. Ballo sevi labi parādījis Mali jaunatnes izlasēs, piedalījies arī Mehiko notiekošajā NBA Latīņamerikas akadēmijā (acīmredzot tur pielaiž censoņus arī no citiem kontinentiem), no nākamās sezonas spēlēs NCAA Gonzagas universitātē. Domājams, viņš stabili ir nākamais NBA spēlētājs. Arī citi komandas līderi kā Kanoute un Drame formējušies kā basketbolisti Francijā, kur arī spēlē. Arī viņi un noteikti arī vēl vairāki citi no tas komandas pēc šī turnīra saņems labus piedāvājumus. Būs interesanti pavērot viņu izaugsmi. Tā ka kopumā jau nevar apgalvot, ka tas ir sistemātisks tieši Āfrikas basketbola panākums. Bet ir fakts, ka daudzi censoņi no dažādām Āfrikas valstīm pēdējos gadus dodas vai nu uz Eiropu vai ASV. Savācot tādus talantus kopā, reizēm var sanākt pat ļoti laba komanda.
NEaizmirsšim, ka Āfrika nav valsts un tie talanti ir izmētāti pa visu kontinentu.