Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

PK2023 pretinieki: vai trīsgades plāns ļaus Kanādai īstenot tās potenciālu?

Toms Mālmeisters
Toms Mālmeisters

PK2023 pretinieki: vai trīsgades plāns ļaus Kanādai īstenot tās potenciālu?
Šejs Gildžess-Aleksanders. Foto: AP/Scanpix

29. aprīļa pēcpusdienā Latvijas basketbola vīriešu izlase noskaidroja pretinieces 2023. gada Pasaules kausa finālturnīrā. Indonēzijas pilsētā Džakartā H grupā tā spēkosies pret Francijas, Kanādas un Libānas izlasēm. Portāls ‘’Sportacentrs.com’’ plašāk iepazīstina ar katru no pretiniecēm, turpinot ar FIBA rangā 15. vietu ieņēmušo hokeja dzimteni Kanādu.

Lai arī Kanādā populārākais sporta veids ir hokejs, tajā dzimst arī talantīgi basketbolisti, kuri vēlāk nonākt Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA). Toronto ‘’Raptors’’ ir vienīgā šīs valsts vienība, kura piedalās NBA apritē, 2018./2019. gada sezonā izcīnot čempiontitulu. Līdz šīs sezonas beigām to trenēja esošais vīriešu izlases galvenais treneris Niks Nērss. Tieši kanādiešus var uzskatīt par ceturtā groza spēcīgāko pretinieku, taču vismaz pēdējos gados lielākajos finālturnīros Kanāda ar augstiem rezultātiem nav izcēlusies.

Kanāda - augsts potenciāls, kurš vēl nav realizēts praksē

Ja no otrā groza ielozētā Francija ir samērā titulēta basketbola valsts, tad to nevar attiecināt uz Kanādu. Lai arī kanādieši šobrīd FIBA rangā ir par 14 pozīcijām augstāk nekā Latvija (15. vietā), tās lielākais panākums nozīmīgākajos basketbola turnīros bijis ļoti sen – 1936. gada olimpiskajās spēlēs hokeja dzimtenes pārstāvji ierindojās otrajā vietā. Pēdējie panākumi gūti 2015. gada FIBA Amerikas kausā un Panamerikas spēlēs – pirmajā Kanāda ieguva bronzas medaļas, bet otrajā zaudēja finālā. FIBA Pasaules kausā šī Ziemeļamerikas valsts piedalīsies jau 15. reizi, un tās augstākais rezultāts ir izcīnītā sestā vieta 1978. un 1982. gada turnīros. Pirms četriem gadiem iegūta vien 21. vieta, 2014. gada turnīram tā nekvalificējās, bet vēl četrus gadus iepriekš bija 22. vieta.

Arī pirms četriem gadiem Kanāda tika ielozēta vienā no sarežģītākajām grupām – tai bija jāspēlē pret Austrāliju, Lietuvu un Nigēriju. Vienīgā uzvara tika izcīnīta pret nigēriešiem (82:60), kas deva trešo vietu apakšgrupā un nekvalificēšanos labāko 16 vidū. Cīņā par 17. līdz 32. vietu Kanāda vispirms apspēlēja Jordānu (126:71), bet piekāpās Vācijai (76:82). Jāmin, ka pirms četriem gadiem sastāvā bija vien divi spēlētāji ar NBA pierakstiem – Korijs Džozefs (tobrīd ‘’Kings’’) un Kems Bērčs (tobrīd ‘’Magic’’). Abi joprojām ir basketbola mekas apritē, Džozefam šo sezonu pabeidzot Detroitā, bet otrajam Toronto. 2019. gadā pārējie spēlētāji ar Kevinu Pangosu priekšgalā pārsvarā nāca no dažādiem Eiropas klubiem. Par rezultatīvāko turnīrā toreiz kļuva Kails Viltjers, kurš vidēji guva 16.4 punktus un kurš šo sezonu pavadīja Ķīnā.

Kanāda, līdzīgi Latvijai, 2023. gada Pasaules kausa kvalifikācijas ciklā piedzīvoja tikai vienu zaudējumu (bilance 11-1). Pirmajā Amerikas zonas posmā tā palika nepārspēta C grupā, apspēlējot Dominikānas republiku, Bahamas un Virdžīnu salas valstsvienības, bet otrajā posmā vēl pieci panākumi tika svinēti pret Argentīnu, Venecuēlu un Panamu. Vienīgā neveiksme piedzīvota pret Argentīnu (72:83). Cikla laikā izlases sastāvā laukumā devās 30 spēlētāji, tostarp arī NBA spēlējošie. Kellijs Oliniks un Dvaits Pauels nospēlēja četras spēles, Šejs Gildžess-Aleksanders un Nikeils Aleksanders-Vokers trīs, bet Korijam Džozefam tikai viena spēle. Oklahomsitijas ‘’Thunder’’ līderis Gildžess-Aleksanders trijos mačos vidēji meta 26.3 punktus, bet jau minētajam Viltjeram tikpat spēlēs 21.8 punkti. Visos mačos (12) piedalījās divi spēlētāji – Fils Skrabs un Tomass Skrabs, abiem ikdienā spēlējot Spānijas kluba ‘’Obradoiro’’ rindās. Amerikas zonā Kanāda kļuva par rezultatīvāko komandu (97.7 punkti spēlē), labāko piespēlētāju (21.2 piespēles spēlē) un otro labāko cīnītāju par bumbām (43.3 bumbas zem groziem).

Kanādas sniegums Pasaules kausa kvalifikācijā

1. posmsRezultāts2. posmsRezultāts
Kanāda – Bahamas115:73Kanāda – Argentīna99:87
Bahamas – Kanāda77:113Panama – Kanāda50:106
Kanāda – Dominikānas republika85:79Kanāda – Venecuēla94:56
Kanāda – Virdžīnu salas94:46Kanāda – Panama112:71
Dominikānas republika – Kanāda75:95Argentīna – Kanāda83:72
Virdžīnu salas – Kanāda67:113Venecuēla – Kanāda57:74

Kopš 2019. gada vasaras Kanādas basketbola izlases galvenā trenera amatu ieņem Niks Nērss, kurš no 2013. līdz pat šīs sezonas beigām strādāja Toronto ‘’Raptors’’ – vispirms kā asistents, bet vēlāk piecas sezonas kā galvenais treneris, aizvedot vienību līdz čempiontitulam 2018./2019. gadā. ‘’Esmu priecīgs, ka kopā visi atgriezīsimies pie darba augustā, lai turpinātu to, ko veiksmīgi sākām kvalifikācijas ciklā. Izaicinošais pārbaudes spēļu kalendārs pēc iespējas labāk mūs sagatavos H grupas mačiem, kuri nesolās būt viegli,’’ pēc izlozes Kanādas Basketbola federācijas mājaslapā citēts treneris.

Nērsu var saukt par speciālistu, kurš nebaidās riskēt ar neordināriem taktiskajiem risinājumiem. Tā, piemēram, 2019. gada NBA finālā viņš īstenoja aizsardzības taktiku, kā rezultātā četri basketbolisti spēlēja pēc zonas principiem, bet viens individuāli sedza ‘’Warriors’’ vienu no līderiem Stefenu Kariju. ‘’Viņš ir ļoti radošs treneris. Nērss iegūto pieredzi prot labi izmantot un viņš nebaidās īstenot kādu trakāku taktisko izvietojumu,’’ par kolēģi teica ‘’Warriors’’ treneris Stīvs Kers. ‘’The Old Man & The Three’’ raidierakstā Nērss vairāk skaidroja savu trenera filozofiju, vēršot uzmanību uz spēlētāju attīstību. ‘’Cilvēki man prasa – kāda ir mana trenera filozofija? Tas ir nopietns jautājums. Tev ir jāiepotē spēlētājos, ka ir jāuzvar spēlēs. Manuprāt, svarīgi ir noteikt, vai varam palielināt katra spēlētāja tirgus vērtību? Lai to paveiktu, palīdz pirmā uzdevuma sasniegšana – spēļu uzvarēšana. Nebaidos ar spēlētājiem daudz runāt, kā viņi var nonākt labākā situācijā, kā noslēgt apjomīgākus līgumus un kā no 13. spēlētāja komandā kļūt par devīto vai no devītā uz sesto. Daudz laika pavadām, lai padarītu viņus labākus, taču nebaidāmies arī mācīt viņus, kā uzvarēt. Jā, ir vēl daudz citu nianšu, kas tevi padara par labu treneri, bet šīs ir svarīgākās.’’

Valsts basketbola talanti pamanīti NBA klubu rindās un šogad zināms par vismaz 22 spēlētāju pierakstiem šo vienību sastāvos. Bez jau kvalifikācijā spēlējošā Gildžesa-Aleksandera savu klubu rindās nozīmīgas lomas spēlē arī Ārdžejs Berets (Ņujorkas ‘’Knicks’’), Endrjū Viginss (Goldensteitas ‘’Warriors’’) un Džamals Marejs (Denveras ‘’Nuggets’’). Sagaidāms, ka tieši viens no Denveras ‘’Nuggets’’ līderiem šajā vasarā posīsies uz FIBA Pasaules kausu. 2022. gada maijā viņš ar valstsvienību vienojās par tās pārstāvēšanu nākamajos trijos gados (līdz 2024. gada olimpiskajām spēlēm) un šī gada martā gan viņš, gan Nērss pauda optimismu par spēku apvienošanu vasarā. ‘’Vispirms man jācīnās par NBA titulu. Pēc tam, kad beigsies sezona NBA, būšu priecīgs redzēt citus izlases komandas biedrus,’’ teica Marejs. ‘’Man šķiet, ka Džamals tiešām ļoti vēlas spēlēt izlasē. Viņš to jau ir vārdiski apliecinājis,’’ piebalsoja Kanādas treneris. Ar lielām cerībām izlasē tiek sagaidīts, ka vadošo aizsargu duetu veidotu Marejs sadarbībā ar Gildžesu-Aleksanderu. ‘’Abi grib spēlēt izlasē, ir jau bijuši izlases nometnes tuvumā un izrādījuši veselīgu attieksmi pret Kanādas pārstāvēšanu,’’ apgalvoja Nērss.

Pieminētā vienošanos ar Mareju trīs gadu periodā (no 2022. līdz 2024. gadam) pārstāvēt Kanādas izlasi panākta ne tikai ar viņu, bet vēl 13 spēlētājiem, no kuriem 11 ikdienā pārstāv NBA komandās. Tieši ap šiem 14 spēlētājiem tiks veidots komandas kodols līdz 2024. gada Parīzes spēlēm, ja kanādieši tām kvalificēsies. Pie tam, minētie spēlētāji piekrituši apmeklēt izlases nometni un būt tās tuvumā arī gadījumos, ja veselības likstu dēļ nevar spēlēt. Var pat teikt, ka Kanādas izlasē izveidota trīs gadu programma, kas savu kulmināciju mērķē sasniegt nākamgad Francijā. ''Ja šī komanda dosies laukumā un noturēsies kopā dažus gadus, tad pēc pāris vasarām redzēsiet ļoti labus rezultātus,’’ tā iniciatīvu komentēja Nērss, norādot uz jau plaši zināmo tēzi, ka Kanādas izlasei pieejams talantīgu spēlētāju loks, taču pagaidām ar to nav bijis gana, lai sasniegtu augstākos rezultātus. ‘’Sapratām, ka mums ir nepieciešama saliedēta komanda. Mums ir talantīgi spēlētāji, taču mums kaut kā jāturas kopā – kreisajai rokai ir jāzina, ko dara labā roka. Nevēlos trenēt to kā G-līgas komandu. Esmu jau to pieredzējis, ka katrā spēlē ienāk četri jauni spēlētāji,’’ norādīja galvenais treneris.

14 spēlētāju sarakstā nav atrodams Goldensteitas ‘’Warriors’’ viena no vadošā spēlētāja Endrjū Viginsa vārds. Viņš pēdējo reizi pārstāvēja Kanādu olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrā, trijās spēlēs vidēji iespējot 21.7 punktus, sešas atlēkušās bumbas un 2.3 piespēles. Tokijas spēlēm kanādieši nekvalificējās, savas kvalifikācijas pusfinālā zaudējot Čehijai (101:103). Tieši šis zaudējums vēlāk lika domāt par trīs gadu plāna izstrādi. ‘’Viņi vēlējās ilgtermiņa iesaisti. Šobrīd mana prioritāte ir titula izcīnīšana ar ‘’Warriors’’. Man ir bērni un ģimene, kā arī dzīve ārpus basketbola. Nejūtu vajadzību izrādīt trīs gadu lojalitāti gan Goldensteitai, gan Kanādas izlasei. Pienāks vasara un tad arī pieņemšu lēmumu,’’ atklāja Viginss, kurš piebalsoja, ka viņu vairāk interesē dalība olimpiskajās spēlēs. ‘’Ja viņi kvalificēsies, labprāt pārstāvēšu izlasi Parīzē.’’ Nērss uz Viginsa atteikumu iekļauties trīs gadu programmā atbildēja, ka viņam vismaz līdz 2024. gada vasarai būs jāgaida, vai sastāvā vispār atradīsies brīva vieta. Priekšroka vispirms tiks dota sarakstā iekļautajiem 14 basketbolistiem, kuri tas rindās gatavi spēlēt regulāri.

Trīs gadu (2022.-2024. gads) programmā iekļautie 14 Kanādas spēlētāji

SpēlētājsDz.gadsAugumsKlubs 2023Vidējie rādītāji (reg.sez.)
Nikeils Aleksanders – Vokers1998198Timberwolves (NBA)23sp; 5.9p; 1.8 ab; 1.4 rp
Ārdžejs Berets2000198Knicks (NBA)73 sp; 19.6p; 5.0 ab; 2.8 rp
Kems Bērčs1992206Raptors (NBA)20sp; 2.2 p; 1.3 ab; 0.4 rp
Oušī Brisets1998201Pacers (NBA)65sp; 6.1 p; 3.4 ab; 0.7 rp
Dilons Brukss1996201Grizzlies (NBA)73sp; 14.3 p; 3.3 ab; 2.6 rp
Luguencs Dorts1999190Thunder (NBA)74sp; 13.7 p; 4.6 ab; 2.1 rp
Zeks Īdejs2002220Purdue Boilmakers (NCAA)34 sp; 22.3 p; 12.9 ab; 1.5 rp
Melvins Edžims1991201Unicaja (ACB)30 sp.; 5.5 p; 2.9 ab; 0.8 rp
Šejs Gildžess-Aleksanders1998198Thunder (NBA)68 sp; 31.4 p; 4.8 ab; 5.5 rp
Korijs Džozefs1991190Pistons (NBA)62 sp; 6.9 p; 1.7 ab; 3.5 rp
Džamals Marejs1997190Nuggets (NBA)65 sp; 20.0 p; 4.0 ab; 6.2 rp
Kellijs Oliniks1991211Jazz (NBA)68 sp; 12.5 p; 6.2 ab; 3.7 rp
Kevins Pangoss1993188Olimpia (Itālija)13 sp; 8.6 p; 2.0 ab; 3.8 rp
Dvaits Pauels1991208Mavericks (NBA)76 sp; 6.7 p; 4.1 ab; 0.9 rp

Pie labvēlīgiem apstākļiem tieši no šiem spēlētājiem tiks veidots Kanādas basketbola izlases sastāvs dalībai 2023. gada Pasaules kausā. Jāmin, ka NBA vēl no Kanādas šajā sezonā spēlēja tādi basketbolisti kā Dalano Bantons (31 sp., 4.6 p), Brendons Klārks (56 sp., 10.0 p), Keilebs Hjūstens (51 sp., 3.8 p), Mfiondu Kabangele (4 sp., 1.5 p), Eidžejs Losons (14 sp., 3.9 p), Trejs Lailss (74 sp., 7.6 p.), Benedikts Maturins (78 sp., 16.7p), Jūdžins Omoruji (40 sp., 7.0 p) un Šeidons Šārps (80 sp., 9.9 p). No minētajiem Klārks pavisam noteikti nevarēs Kanādai palīdzēt Pasaules kausā, jo martā iedzīvojās Ahilleja cīpslas plīsumā. No 14 sarakstā atrodamajiem spēlētājiem Kevins Pangoss visu sezonu Eirolīgas klubā ‘’Olimpia’’ mocījās ar dažāda rakstura savainojumiem, bet Kristapam Porziņģim un Dāvim Bertānam zināmākais ir ‘’Mavericks’’ spēka uzbrucējs Dvaits Pauels – Porziņģis bija viņa komandas biedrs līdz 2021./2022. gada sezonas vidum, pēc kā maiņas darījumā uz Dalasu jau devās Bertāns. Savukārt jaunais Zeks Īdejs ir talantīgs spēlētājs, kurš izlēmis pieteikties 2023. gada NBA draftam. Pagaidām viņam prognozē vietu otrās kārtas beigās.

Lielākā daļa no šiem 14 spēlētājiem jau pārbaudīja savus spēkus 2022. gada vasarā Pasaules kausa kvalifikācijas ciklā, uzvarot gan Argentīnu (99:87), gan Panamu (106:50). Uzvarā pār Argentīnu laukumā devās Gildžess-Aleksanders (23 punkti), Melvins Edžims (pieci punkti), Nikeils Aleksanders-Vokers (astoņi punkti), Kevins Pangoss (pieci punkti), Korijs Džozefs (astoņi punkti), Dvaits Pauels (12 punkti), Kellijs Oliniks (21 punkts), bet Zeks Īdejs palika rezervē. Nākamajā spēlē nepiedalījās Gildžess-Aleksanders, taču tas neliedza izcīnīt pārliecinošu uzvaru.

Ja FIBA Pasaules kausā Kanāda nav izcēlusies ar labākajiem rezultātiem, tad to nevar teikt par iespēto jauniešu vecumos. U19 Pasaules kausā kanādiešiem ir viena zelta un viena bronzas medaļa, un tās izcīnītas laika posmā no 2017. līdz 2021. gadam. Pirms sešiem gadiem tā finālā apspēlēja Itāliju (79:60) un tās izlases sastāvā spēlēja Ārdžejs Berets, finālā iemetot 18 punktus un izcīnot 12 bumbas zem groziem. Savukārt 2021. gada turnīrā Rīgā spēlēja Benedikts Maturins, Keilebs Hjūstens un Zeks Īdejs, visiem esot vieniem no vienības līderiem. Bronzas mačā Maturinam 31 punkts, Hjūstenam 17, bet Īdejam 12.

Kanādas basketbola federācija norādījusi, ka vīriešu izlase 2023. gada Pasaules kausam sāks gatavoties augusta pirmajās dienās. Pirms turnīra tai paredzētas piecas pārbaudes spēles un visas izbraukumā. Vispirms tai gaidāma pārbaudes spēle pret Vāciju, bet vēlāk dalība turnīrā Hamburgā, kurā startēs arī Vācija, Jaunzēlande un Ķīna. Šī turnīra pusfinālā kanādieši cīnīsies pret Jaunzēlandi, bet tālāk uzvaras vai zaudējuma gadījumā gaidāms mačs vai nu pret Vāciju vai Ķīnu. Vēlāk tā dosies uz Spānijas pilsētu Granadu, kur aizvadīs mačus pret Spāniju un Dominikānas republiku.

Pēc neatkarības atgūšanas Latvijas vīriešu basketbola izlase vēl nekad pret Kanādu nav spēlējusi. Debijas reize sanāks ar augstu likmi – abu mačs gaidāms kā noslēdzošais grupu turnīrā (29. augustā) un, iespējams, ka tieši tajā noskaidrosies, kura no izlasēm kvalificēsies uz nākamo grupu turnīru. Augsts individuālais meistarības līmenis un radošs treneris, kurš sevi pierādījis NBA apcirkņos – potenciāli divi no Kanādas trumpjiem, bet ne vienīgie. Atšķirībā no iepriekšējā turnīra 2019. gadā, šajā izlase var doties ar krietni vairāk par diviem NBA spēlētājiem sastāvā, no kuriem daži (Šejs Gildžess-Aleksanders, Džamals Marejs) ir līderi savu vienību rindās.

Kanādas basketbola izlases panākumi

TurnīrsSasniegumi
Olimpiskās spēlesSudrabs 1936. gadā
Pasaules kauss6. vieta 1978. un 1982. gadā
FIBA Amerikas kaussSudrabs 1980./1999. gadā
Bronza 1984./1988./2001./2015. gadā
Panamerikas spēlesSudrabs 2015. gadā

Kanādas pārbaudes spēles pirms PK2023

DatumsSpēle
09.08Vācija – Kanāda
12.08Jaunzēlande – Kanāda
13.08Vācija vai Ķīna – Kanāda
17.08Spānija – Kanāda
18.08Dominikānas republika – Kanāda

H grupas Latvijas pretinieču apskats

# PK2023 pretinieki: titulētā Francija gaida Gobēra lēmumu un mērķē uz zeltu

Izmantotie resursi:
https://www.basketball.ca/news/cana...
https://www.cbc.ca/sports/olympics/...
https://bleacherreport.com/articles...
https://en.wikipedia.org/wiki/Canad...
https://www.fiba.basketball/basketb...
https://www.fiba.basketball/basketb...
https://www.thestar.com/sports/bask...
https://basketnews.com/news-187063-...
https://www.sportsnet.ca/nba/articl...

     [+] [-]

, 2023-05-07 16:22, pirms gada
njaa.. Ja mūsējie uzvarēs FRA vai CAN, tad jau būs varoņi. Galvenais pirmo spēli vinnēt, lai šādai uzvarai būtu arī nozīme turnīra ietvaros

     [+] [-]

, 2023-05-07 17:29, pirms gada
Kādi varoņi?, jūs visi pārvērtējat Kanāda izlasi, kas bija ar viņiem Olimpiskā kvalī , kad tas kvali pie viņiem notika., Čehija aizlika kāju priekšā...https://www.fiba.basketball/oqt/canada/2020

Itkā sastāvu būtu vājāks, toreiz vēl Vigins spēlēja

     [+] [-]

, 2023-05-07 17:44, pirms gada
zaxx rakstīja: Kādi varoņi?, jūs visi pārvērtējat Kanāda izlasi, kas bija ar viņiem Olimpiskā kvalī , kad tas kvali pie viņiem notika., Čehija aizlika kāju priekšā...https://www.fiba.basketball/oqt/canada/2020

Itkā sastāvu būtu vājāks, toreiz vēl Vigins spēlēja
tikai piebildīšu, ka olimpiskajā kvalifikācijā no tabulā 14 norādītajiem uzvārdiem, kuri apņēmušies to pārstāvēt līdz nākamajai vasarai, bija tikai pieci (aleksanders-vokers, dorts, džozefs, berets, pauels). kā jau rakstīju, šīs zaudējums Čehijai lika viņiem domāt par trīs gadu perspektīvas veidošanu. redzēsim, vai šī pieeja viņiem dos rezultātu.

     [+] [-]

, 2023-05-07 21:09, pirms gada
Ja LV izlase grib kko sasniegt, tad kāda starpība, kurā osmā, kas nāk pretī. Pie mūsu trumpjiem varu minēt to, ka LV džeki lielākoties spēlē Eiropā, kuras basītis ir vairāk uz aizsardzību būvēts, kas bieži vien ir nepārāk parocīgs NBA spēlējošajiem

     [+] [-]

, 2023-05-08 01:59, pirms gada
Saprotu Jūsu kaujinieciko noskaņojumu. Es ļoti ceru, ka uzvarēs visus pret ko būs jāspēlē. Tomēr, basketbols nav futbols un arī nez hokejs. Basketbola ļoti daudz var noteikt pat viens spēlētajs, kur nu vēl tik daudz augstas kvalitātes spēlētaji. Tādi spēlētaji kā Gildžess-Aleksanders un Murejs vienītī var izšķirt spēles likteni, bet abi kopā esot laukumā!? Es negribu noniecināt mūsējos, bet būsim reāli - tas kas mums būtu sasniegumi nebūt neparedz uzvarēt visus pretiniekus. Pasaules kauss jau ir notikums priekš mums, sapņot par medaļām ir naivi. Var paveikties, bet būsim reāli, lai pēctam puiši nav jānozākā - redz, kaut kādiem hokejistiem zaudējuši. Tāpat kā pēc zaudējuma Poerteriko visi zākāja, lai arī zaudējam komandai kuras sastāvā bija spēlētāji pamanijušies savā karjerā vinnēt pat ASV izlasi.

     [+] [-]

, 2023-05-08 11:21, pirms gada
Jācer, ka Marejs, Viginss un Barets pēc iespējas ilgāk turpinās izpumpēties playofos. Tad pastāv iespēja, ka kāds no šiem trim arī atteiks.