Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Pasaules U19 čempionātā otro reizi pēc kārtas triumfē ASV

Kristaps Pildiņš
Kristaps Pildiņš

Pasaules U19 čempionātā otro reizi pēc kārtas triumfē ASV
Džeilens Brensons
Foto: FIBA

Šodien ar ASV basketbolistu triumfu Grieķijā noslēdzies pasaules U19 čempionāts. Amerikāņi finālā sīvā cīņā, mača pagarinājumā ar rezultātu 79:71 pārspēja Horvātijas vienaudžus, triumfējot otro reizi pēc kārtas. Par čempionāta vērtīgāko spēlētāju tika atzīts ASV izlases līderis Džeilens Brensons.

Spēle par 3. vietu

Cīņā par bronzas godalgām viennozīmīgi favorīti bija Grieķijas basketbolisti, kas nopietni pakutināja nervus ASV U19 izlasei, kas šajā čempionātā neizjuta pretestību no nevienas citas komandas. Tikmēr turki vakar dabūja kārtīgu pērienu no Horvātijas jaunajiem basketbolistiem.

Spēli ar ciešu un kompaktu aizsardzību sāka laukuma saimnieki, bet ar punktu gūšanu tiem neveicās. Turki izvirzījās vadībā ar 5:2. Pirmā ceturtdaļa bija ļoti nerezultatīva, sešas minūtes vadībā turoties Turcijas basketbolistiem. Tad grieķiem izdevās jau daudz biežāk uzlauzt pretinieku aizsardzību, daudz spēlējot uz groza apakšu. Turkiem punkti nāca daudz grūtāk, bet pēdējā minūtē izdevās pārtvert vairākas bumbas un noslēgt pirmo desmitminūti ar neizšķirtu rezultātu 16:16. Otro ceturtdaļu ar efektīvu uzbrukumu sāka Tailers Dorsijs, tiekot arī pie iespējas izpildīt soda metienu. Ar to gan iniciatīvu neizdevās iegūt, turkiem ātri vien iegūstot nelielu vadību un to spējot noturēt (25:21). Līdz pat pirmā puslaika beigām turki turējās trīs līdz piecus punktus priekšā un galu galā uzvarēja to ar rezultātu 36:31.

Otrā puslaika ievadā laukumā turpināja dominēt Turcijas basketbolisti, kuriem izdevās palielināt rezultāta starpību līdz 13 punktiem (46:33). Lai arī grieķi centās, pretinieki bija uz viļņa un izmantoja katru pretinieku vājību. Varēja redzēt, ka mājinieki vakardienas spēlē pret ASV bija patērējuši daudz spēka, šodien nespējot trāpīt grozā no pilnīgi brīvām pozīcijām un groza apakšas. Turki kontrolēja mača gaitu visu trešo ceturtdaļu, saglabājot 12 punktu pārsvaru (56:44). Rezultāts auga ļoti gausi, bet piecu minūšu laikā grieķiem izdevās samazināt rezultāta starpību zem 10 punktiem. Ar to gan vēl bija par maz, lai saasinātu spēli. Turcijas basketbolisti stabili aizvadīja arī atlikušo spēles laiku, izcīnot uzvaru un tiekot pie bronzas godalgām - 80:71.

Lielisku spēli aizvadīja Furkans Korkmažs, kurš atzīmējās ar 28 punktiem, astoņām atlēkušajām bumbām un piecām pārtvertām bumbām, bet 16 punkti un astoņas atlēkušās bumbas Egemena Givena rēķinā. Grieķijas komandas labā attiecīgi 19 un 13 punktus guva Tailers Dorsijs un Tomass Kottas, kuram arī astoņas atlēkušās bumbas.

Fināls

ASV un Horvātijas basketbolisti tika ielozēti A grupā un savā starpā tikās jau otrajā sacensību dienā. Mačs bija ļoti rezultatīvs, bet aizritēja ASV izlases zīmē, kas izcīnīja uzvaru ar rezultātu 103:81. Horvātiem tas līdz šim bijis vienīgais zaudējums čempionātā, un viņi noteikti vēlējās revanšēties un izcīnīt zelta medaļas.

Lielo finālu ar aktīvu spēli uzbrukumā un aizsardzībā sāka ASV jaunie basketbolisti, izvirzoties vadībā ar 6:0. Horvāti ātri atspēlēja četrus punktus, bet tad rezultāts iestrēga. Sākoties otrās ceturtdaļas otrajai pusei, ASV U19 izlase atjaunoja sešu punktu pārsvaru, bet horvāti atkal atspēlējās un ar individuālām pūlēm panāca izlīdzinājumu (10:10). Horvāti izmantoja amerikāņu atslābumus aizsardzībā, kas ļāva spēlei saglabāties līdzīgai. Pēc 10 spēlētām minūtēm rezultāts bija 14:13 ASV labā.

Otrās ceturtdaļas pirmajā pusē komandas cīnījās kā līdzīga ar līdzīgu. Nopietnas izspēles nebija vērojamas, basketbolistiem vairāk cīnoties divcīņās vienam pret vienu. Varētu likties, ka šādā stilā labāk spēlētu amerikāņi, bet horvāti pierādīja pretējo, četrās minūtēs izvirzoties vadībā ar 22:19. Līdzīga cīņa turpinājās arī ceturtdaļas otrajā pusē, bet nedaudz labāk veicās amerikāņiem - 34:31.

Trešo ceturtdaļu aktīvi iesāka ASV basketbolisti, cenšoties iegūt vēl lielāku pārsvaru, bet horvāti spēja atbildēt ar rezultatīviem uzbrukumiem, turoties dažu punktu attālumā. Sākoties ceturtdaļas otrajai pusei amerikāņi realizēja divus tālmetienus, pirmo reizi iegūstot vismaz 10 punktu pārsvaru (47:37). Pēc minūtes pārtraukuma horvāti uzlaboja spēli aizsardzībā un ar 8:0 izrāvienu samazināja deficītu līdz diviem punktiem (45:47). ASV jaunie basketbolisti atkal sāka meklēt laimi no tālās distances, bet metieni bija sasteigti un neprecīzi. Iniciatīvu uzņēmās Džeilens Brensons, kurš beidzot trāpīja un pēc ilgāka laika papildināja ASV komandas punktu krājumu. Tā pirms izšķirošās spēles daļas ASV U19 izlase atradās vadībā ar 50:47.

Ceturtās ceturtdaļas ievadā horvātiem izdevās panākt izlīdzinājumu, līdz ar ko mačs varēja sākties tikpat kā no jauna (52:52). ASV basketbolisti sāka daudz aktīvāk segt pretiniekus pa visu laukumu, bet pirmajās minūtēs tas lielas problēmas neradīja. Ceturtdaļas vidū ASV izlasei izdevās atsevišķi sekmīgi uzbrukumi, kas ļāva iekrāt piecu punktu pārsvaru. Horvāti meklēja variantus kā atspēlēties un atrada, tālmetienu realizējot Nikam Slavicam. Horvātiem uz brīdi izdevās arī izvirzīties vadībā pēc Luka Boziča tālmetiena, bet amerikāņi sniedza pienācīgu atbildi, atjaunojot trīs punktu pārsvaru, kad atlicis spēlēt bija mazāk par minūti (67:64). Atlikušajā laikā horvāti samazināja rezultāta starpību līdz minimumam un tika arī pie pēdējā uzbrukuma. Amerikāņi labi turēja aizsardzību, bet muļķīgu piezīmi uzsita Džeksons. Luka Bozičs devās izpildīt divus soda metienus, realizējot tikai vienu. Džeilenam Brensonam vēl bija iespēja izraut uzvaru, bet tāls trīspunktu metiens nebija precīzs - 67:67.

Pagarinājumu pārliecinoši sāka ASV basketbolisti, pēc Džeisona Teituma trieciena grozā no augšas izvirzoties vadībā ar 71:67. Pēc minūtes pārtraukuma horvāti nespēja lauzt cīņas gaitu, nonākot iedzinējos ar astoņu punktu deficītu, kas bija jāatspēlē divās minūtēs. Amerikāņi šādu iespēju vairs nedeva, gala rezultātā svinot panākumu un otro reizi pēc kārtas kļūstot par pasaules čempioniem - 79:71.

ASV U19 izlases labā 14 punktus guva un septiņas rezultatīvas piespēles atdeva Džeilens Brensons, bet pa 13 punktiem un attiecīgi 16 un sešām atlēkušajām bumbām Harijam Džilam un Džeisonam Teitumam. Horvātijas komandā ar 23 punktiem un sešām rezultatīvām piespēlēm izcēlās Niks Slavica.

Par šī pasaules čempionāta vērtīgāko spēlētāju jeb MVP atzina ASV izlases basketbolistu Džeilenu Brensonu, kurš turnīra gaitā apliecināja sevi kā komandas līderi. Viņam čempionātā vidēji 14 punkti, 5.6 rezultatīvas piespēles un 3.3 atlēkušās bumbas. Vēl simboliskajā pieciniekā iekļāva Brensona komandas biedru Hariju Džilu, Marko Arapoviču no Horvātijas, Taileru Dorsiju no Grieķijas, kā arī Turcijas basketbolistu Furkanu Korkmažu.

FIBA pasaules U19 čempioni

GadsČempioneFināliste
1979ASVBrazīlija
1983ASVPSRS
1987DienvidslāvijaASV
1991ASVItālija
1995GrieķijaAustrālija
1999SpānijaASV
2003AustrālijaLietuva
2007SerbijaASV
2009ASVGrieķija
2011LietuvaSerbija
2013ASVSerbija
2015ASVHorvātija

Medaļu tabula

ValstsZSBK
ASV6309
Serbija1203
Grieķija1113
Lietuva1113
Austrālija1102
Horvātija0123

Pasaules U19 čempionātu MVP

GadsSpēlētājs
1987Tonijs Kukočs (Dienvidslāvija)
1991Dežans Bodiroga (Dienvidslāvija)
1995EftimiossRentziass (Grieķija)
1999Andrejs Kiriļenko (Krievija)
2003Endrjū Boguts (Austrālija)
2007Milans Mačvans (Serbija)
2009Mario Delašs (Horvātija)
2011Jons Valančūns (Lietuva)
2013Ārons Gordons (ASV)
2015Džeilens Brensons (ASV)

Latvijas izlase pasaules U19 čempionātos piedalījusies divas reizes - 1999. gadā Portugālē tika izcīnīta devītā vieta, bet 2011. gadā Rīgā - 10. vieta.

     [+] [-]

, 2015-07-05 22:55, pirms 9 gadiem
šogad ir 2015.gads

  +1 [+] [-]

, 2015-07-05 23:17, pirms 9 gadiem
Cik tur trūka, lai Horvāti šiem uz galvas uzkakātu. Eh

     [+] [-]

, 2015-07-06 10:28, pirms 9 gadiem
RAGNARS rakstīja: Cik tur trūka, lai Horvāti šiem uz galvas uzkakātu. Eh
Horvātiem vispār biedējoša jaunatne aug