Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Džikičs izbeidz līgumu Izraēlā un kļūst par Latvijas olimpiskās pretinieces Gruzijas galveno treneri

Agris Suveizda

Džikičs izbeidz līgumu Izraēlā un kļūst par Latvijas olimpiskās pretinieces Gruzijas galveno treneri
Aleksandars Džikičs. Foto: FIBA

Gruzijas vīriešu basketbola izlase pavēstījusi, ka par tās jauno galveno treneri līdz "EuroBasket 2025" cikla beigām kļuvis 52 gadus vecais serbu speciālists Aleksandars Džikičs, kurš līdz šodienai vadīja Izraēlas klubu Jeruzalemes "Hapoel".

Gruzijas Basketbola federācija pēc Pasaules kausa finālturnīra nepagarināja līgumu ar grieķu treneri Iliasu Zurosu, kurš izlasi vadīja kopš 2016. gada, un jau vairākus mēnešus lenca Džikiču, kuru laist gan nevēlējās Jeruzalemes klubs. Tomēr šodien "Hapoel" paziņoja par līguma izbeigšanu, pamatojot to ar treneru personīgajām grūtībām Izraēlas drošības situācijas dēļ, un jau tajā pašā dienā Džikičs oficiāli stājās pie Gruzijas valstsvienības stūres.

No 1999. līdz 2005. gadam Džikičs bija Belgradas "Partizan" asistents, no 2005. līdz 2007. gadam bija Dveina Keisija palīgs NBA komandā Minesotas "Timberwolves", bet pēc tam kā galvenais treneris strādājis ar Slovēnijas ("Krka"), Lietuvas ("Rytas"), Serbijas ("Partizan"), Melnkalnes ("Budučnost"), Spānijas ("Estudiantes") un Izraēlas klubiem, kā arī neilgi ar Ziemeļmaķedonijas izlasi.

Džikičs ar "Krka" 2011. gadā uzvarēja Eiropas Izaicinājuma kausā, 2018. gadā ar "Budučnost" kļuva par Adrijas līgas čempionu, ticis pie četriem Slovēnijas un viena Melnkalnes titula, bet 2023. gadā viņš ar Mareka Mejera pārstāvēto "Hapoel" ieguva Izraēlas kausu, Līgas kausu, līgā sasniedza pusfinālu un tika atzīts par Izraēlas labāko treneri. Šosezon "Hapoel" ar bilanci 5-1 Čempionu līgas pirmajā posmā izcīnīja pirmo vietu grupā, apsteidzot Saloniku PAOK, Stambulas "Galatasaray" un Lisabonas "Benfica", bet Izraēlas sezona sākta ar bilanci 2-3 un devīto vietu.

Jūlijā Rīgā paredzēts viens no olimpiskajiem kvalifikācijas turnīriem, kurā par vienu ceļazīmi cīnīsies Latvija, Gruzija, Filipīnas, Brazīlija, Kamerūna un Melnkalne. Gruzijai kvalifikācija jāsāk tieši pret Latviju, vēl grupā būs Filipīnas. Nākammēnes Gruzija arī sāks Eiropas čempionāta atlasi, kur būs vienā grupā ar Dāniju, Serbiju un vienu no finālturnīra saimniecēm Somiju. Finālturnīru rīkos arī Kipra, Polija un Latvija, kur paredzētas arī izšķirošās spēles. Pirms Zurosa gruzīnus ilgus gadus trenēja cits serbs – Igors Kokoškovs.

Izmantotie resursi:
საქართველოს ეროვნულ ნაკრებს ალექსანდარ ჯიკიჩი...
https://www.hapoel.co.il/news?NewsI...