Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:133, Did:0, useCase: 3

Autors: Andrejs Siliņš

Rezultatīvais Strēlnieks pret Madridi, Lomažs uzņems krīzē esošo "Fenerbahce"

Rezultatīvais Strēlnieks pret Madridi, Lomažs uzņems krīzē esošo "Fenerbahce"
Jānis Strēlnieks. Foto: Euroleague

Šovakar ULEB Eirolīgas 10. kārtas spēles aizvadīs vairāku latviešu basketbolistu komandas - Rihards Lomažs un Lionas-Vilērbānas ASVEL 21:45 uzņems Stambulas "Fenerbahce", Rolands Šmits un "Barcelona" 22:00 tiksies ar Telavivas "Maccabi", bet Jānis Strēlnieks un Maskavas CSKA viesosies pie Madrides "Real".

Desmitā kārta sākās vakar, un "Khimki" ar Dairi Bertānu un bez Jāņa Timmas ierindā izbraukumā atzina "Valencia" pārākumu (84:89). Tas bija Himku ceturtais zaudējums desmit spēlēs un vēl nesen vadošajā četriniekā bijusī komanda nu noslīdējusi uz septīto pozīciju. Tomēr šī sezona pagaidām dāvājusi pēdējos gados līdzvērtīgāko turnīru, kas nozīmē, ka katrs zaudējums vai uzvara var nozīmēt ievērojamas svārstības komandu izvietojumā kopvērtējuma tabulā.

ASVEL grib vēl viena granda skalpu

Šovakar Eirolīgā pēc vairākiem gadiem atgriezusies ASVEL ar Rihardu Lomažu sastāvā mājās uzņems Stambulas "Fenerbahce" - pēdējo gadu grandu, kam šī sezona sanākusi pagalam nesekmīga. Lūkojoties tabulā, 2017. gada čempionvienības vārdu var sameklēt, vien ar acīm nobraucot neierasti zemu - pēc deviņām spēlēm turku superklubs ir priekšpēdējā pozīcijā, un sakrājis tikpat uzvaru, cik pēdējā vietā esošie debitanti "Zenit" (2-7). Vasarā klubs nespēja noturēt vairākus iepriekšējās sezonas līderus Marko Guduriča (uz Memfisas "Grizzlies") un Erika Grīna (Ķīna) personās, tomēr vissāpīgākais izrādījusies itālieša Nikolo Melli zaudēšana ("Pelicans"). Uz papīra skatoties, klāt pienācēji varbūt pat ir spožāki (Nando De Kolo, Deriks Viljamss), un savu varējumu apliecina arī statistikas ailēs (De Kolo vidēji 20,9 punkti, Viljamsam - 10,2 punkti un 4,2 bumbas). Tomēr zem sava ierastā līmeņa spēlējuši iepriekšējo gadu vadošie vīri kā Džidži Datome (5,0 punkti), Nikola Kaliničs (5,3), Žofrijs Loverņs (5,7), Kostas Slukas (8,6), pat pagājušās sezonas Eirolīgas MVP Jans Veselijs (7,6).

Zaudējumā CSKA turku kluba galvenais treneris Žeļko Obradovičs tika TV kameru pieķerts, minūtes pārtraukumā smagi nolamājot savus spēlētājus. Par to tika sacelta zināma ažiotāža, un nākamajā mačā, pirms divām dienām zaudējot Barselonā, Obradovičs vienā no taimautiem ķērās pie pavisam cita veida komunikācijas: "Vai es jūs varu palūgt nedaudz spēlēt aizsardzībā?" Deviņkārtējais Eirolīgas čempions Obradovičs klubā strādā jau septīto sezonu pēc kārtas, un serbu speciālistam sniegtais uzticības kredīts pēc visa līdz šim paveiktā (pieci gadi pēc kārtas "Final Four", pirmais Eirolīgas tituls kluba vēsturē) palicis liels, tāpēc runām par Obradoviča atlaišanu nav pamata. Toties var sākt būvēt pamatu runām par to, ka pēc sezonas sadarbība varētu arī netikt turpināta (pašreizējais līgums vasarā beigsies).

Lomaža ASVEL otrdien jau spēlēja ar vienu Stambulas komandu, ar 84:90 piekāpjoties "Anadolu Efes", kas pēc vakardienas uzvaras pār Milānu kļuvusi par tabulas līderi. Lomažs otrdien septiņās minūtēs guva četrus punktus, taču aizmeta garām visus četrus tālmetienus (kopumā netrāpīti jau pieci trīspunktnieki pēc kārtas). Vidēji sezonā Lomažs desmit minūtēs guvis 5,5 punktus, bet spēles laiks un iespējas ko paveikt bijušas turnīra debitantam atbilstoši svārstīgas - ja izdodas labs pirmais iznāciens, seko arī nākamais. Šajā sezonā virknei ASVEL spēlētāju ir iespēja sevi atklāt plašākai publikai un censties nopelnīt lielākus līgumus nākotnē no naudīgākiem Eirolīgas klubiem, un uzvaras pār tādiem vēsturiskiem grandiem kā "Panathinaikos", "Olympiacos", CSKA to tikai sekmē. Pagaidām ar savu akciju celšanu lieliski nodarbojas Tonje Žekiri. Nigēriešu centrs vidēji guvis 11,1 punktu un izcīnījis 10,8 bumbas, bet 8. kārtas spēlē Belgradā savāca pat 19 bumbas - lielākais viena spēlētāja izcīnīto bumbu skaits vienā mačā kopš 2011. gada decembra, kad Donāts Motejūns izcēlās ar 21 bumbu Gdiņas komandas rindās.

Šmits un "Barsa" pret Kaspi un rezultatīvo "Maccabi"

Ceturtdaļstundu pēc ASVEL un "Fenerbahce" mača sākuma ap centra apli pulcēsies "Barcelona" un "Maccabi" starta piecinieki, un, ļoti iespējams, starp desmit vīriem būs arī Rolands Šmits. Latviešu uzbrucējs sācis pamata pieciniekā pēdējos trīs "Barsas" mačus. Šādu lēmumu komandas treneris Svetislavs Pešičs pieņēma pēc Viktora Klavera gūtā savainojuma 6. kārtas spēlē Milānā. Līdz tam Šmits Eirolīgā spēlēja neregulāri, izejot laukumā tikai trijās no sešām spēlēm. Vieta pamata sastāvā gan nav garantējusi sprādzienu statistikas ailēs.

Pret "Žalgiri" Šmits ļoti labi sāka spēli, ātri gūstot piecus punktus, bet vēlāk punktu ražu vairs nepapildinot. "El Clasico" mačā Madridē Rolandam tikai nepilnas sešas laukumā pavadītas minūtes, bet otrdien mājās pret "Fenerbahce" uzbrucējs tika pie līdz šim lielākā spēles laika sezonā (18:41), bet sakrāja vien divus punktus (metieni no spēles - 1/4) un divas bumbas. Iespējams, tas saistīts ar to, ka iepriekš Šmits pārsvarā spēlēja spēka uzbrucēja pozīcijā, bet, no sastāva izkrītot Klaveram, Rolands kļuvis par vieglo uzbrucēju jeb trešo numuru.

Šovakar "Barsai" pretī stāsies Telavivas "Maccabi". Izraēlas superklubs aizvada labu sezonu (6-3), tomēr otrdien Milānā nespēja turpināt uzvaru sēriju. Sešiem panākumiem pēc kārtas sekoja zaudējums "Olimpia" (88:92). Jaņņa Sfairopulosa vadītā komanda ir rezultatīvākā visā turnīrā (vidēji 87,8 punkti spēlē), bet izteikts līderis punktu gūšanā ir Turcijas pilsonis Skotijs Vilbekins (vidēji 17 punkti, realizēti 50,7% trīspunktnieku). Vismaz deviņus punktus vidēji sametuši vēl četri spēlētāji. Starp viņiem arī Omri Kaspi - pēc desmit gadiem NBA atgriezies dzimtajā klubā, uzbrucējs līdz šim vidēji guvis 12 punktus, izcīnījis 5,3 bumbas un atdevis 3,2 piespēles, ar +18,3 efektivitātes reitinga punktiem esot efektīvākais komandas spēlētājs.

Vai Strēlnieka rezultativitāte turpināsies arī Madridē?

Pēdējo divu gadu Latvijas labākais basketbolists Jānis Strēlnieks uzņēmis teicamu formu, pēdējās trīs spēlēs vidēji gūstot 17 punktus izcīnot 3,0 bumbas, atdodot 2,7 piespēles un pārtverot 1,3 bumbas. Tiesa, Jāņa pārstāvētā CSKA komanda spēlējusi viļņveidīgi, šajā laikā zaudējot ASVEL un "Baskonia", bet uzveicot "Fenerbahce". Šovakar pretī stāsies "Real", pret ko CSKA bieži cīnījusies ne tikai regulārajos turnīros, bet arī izšķirošajos mačos par tituliem. "Madride pēdējā laikā spēlējusi ļoti labu basketbolu. Šī mums ir svarīga spēle, īpaši pēc pēdējā zaudējuma," Eirolīgas mājaslapā citēts Strēlnieks.

Šīs dienas pretinieki "Real" sakrājuši tādu pašu bilanci (6-3), taču pēdējās četrās spēlēs izcīnītas tikai uzvaras. Pagājušajā nedēļā madridieši svinēja uzvaru "El Clasico" mačā pret "Barsu" (86:76), bet otrdien mājās uzveica citu krievu superklubu - Daira Bertāna un Jāņa Timmas pārstāvēto "Khimki" (104:76). Madridiešu trumpis ierasti bijis tas, ka komandā ir daudz potenciālo līderu. Šosezon vidēji 12,6 punkti Entonijam Rendolfam, pagājušās sezonas Spānijas līgas MVP Fakundo Kampaco pievienojis 10,7 punktus, 5,3 piespēles un 1,9 pārtvertas bumbas. 9,3 punkti un 5,1 bumba Džordanam Mikijam, 8,8 punkti un 4,1 piespēle Serhio Juļam.

Mājās "Real" šosezon nav zaudējusi, kamēr CSKA pēdējie divi zaudējumi piedzīvoti tieši izbraukumos. Maskaviešiem sākusies Spānijas tūre - otrdien spēle Vitorijā, šovakar Madridē, bet nākam piektdien Barselonā. Tiesa, desmit dienas pēc kārtas pavadīt Spānijā nesanāks, jo pirmdien Maskavā jāaizvada VTB līgas mačs pret "Nizhny Novgorod".

Spēles sākums 22:00, un viens no tās arbitriem būs nule kā par Latvijas gada labāko tiesnesi atzītais Oļegs Latiševs.

ULEB Eirolīgas 10. kārta

DatumsLaiksSpēleRez.
21. novembris20:00Žalgiris – Crvena zvezda59:61
21:00Alba – Olympiacos80:99
21:45Olimpia – Anadolu Efes76:81
22:00Valencia – Khimki89:84
22. novembris21:30Bayern – Panathinaikos
21:45ASVEL – Fenerbahce
22:00Barcelona – Maccabi
22:00Baskonia – Zenit
22:00Real Madrid – CSKA

Eirolīgas kopvērtējums

#KomandaU-Z+/-
1Anadolu Efes8-2+42
2Barcelona7-2+77
3Olimpia Milano7-3+18
4Maccabi Tel Aviv6-3+95
5CSKA6-3+84
6Real Madrid6-3+34
7Khimki6-4+3
8Panathinaikos5-4+24
----
9Lyon ASVEL5-4-46
10Baskonia4-5+21
11Bayern4-5-23
12Olympiacos4-6-23
13Valencia Basket4-6-42
14Žalgiris3-7-5
15Crvena Zvezda3-7-30
16ALBA Berlin3-7-64
17Fenerbahce2-7-73
18Zenit2-7-91

, 2019-11-22 14:15, pirms 4 gadiem
Madridē briest klope uz 200pts!
, 2019-11-22 15:20, pirms 4 gadiem
Kā pašlaik izskatās ar Strelnieku? Vinš ir jau pamatsastava speletajs? Vai tikai pret vājākiem pretiniekiem?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Kostass Slukass. Foto: IPA/SIPA/Scanpix

Slukass revanšējas un saber 29 punktus, Madrides "Real" jau soli no Final 4

Grieķu basketbolists Kostass Slukass, kurš ULEB Eirolīgas izslēgšanas spēļu turnīra pirmajā cīņā pieļāva izšķirošo kļūdu, aizvadīja iespaidīgu 29 punktu spēli Atēnu "Panathinaikos" rindās, kaļot savas komandas panākumu ar 95:79 pār Telavivas "Maccabi". Savukārt vienas uzvaras attālumā no četru fināla nonākusi Madrides "Real".
Džordans Loids un Niks Kalatess. Foto: EPA/Scanpix
1

"Fenerbahce" uzvar pagarinājumā, arī "Olympiacos" pārāka viesos

Šovakar ULEB Eirolīgas ceturtdaļfinālu sērijas ar uzvarām sākušas Stambulas "Fenerbahce" un Pirejas "Olympiacos", abām virsroku ņemot izbraukuma spēlēs.
Kemnicas "Niners" basketbolisti ar Eiropas kausu. Foto: Ernesto Uhlmann/Niners Chemnitz

Bundeslīgas vicelīdere Kemnica kluba spožāko sezonu turpina ar Eiropas kausa izcīnīšanu

FIBA Eiropas kausa izcīņā otro reizi triumfējis Vācijas klubs, Kemnicas "Niners" komandai šovakar izbraukumā ar 95:105 pagarinājumā piekāpjoties Stambulas "Bahçeşehir Koleji", taču summā esot pārāka ar 180:179.