Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:133, Did:0, useCase: 3

Autors: Māris Noviks

Jānis Blūms: "VEF tagadne ir svarīgāka par pagātni"

Jānis Blūms: "VEF tagadne ir svarīgāka par pagātni"
Jānis Blūms
Foto: Vladislavs Proškins, f64

Latvijas vīriešu basketbola valstsvienības kapteinis Jānis Blūms ceturtdien, 21. jūlijā, kļuva par "VEF Rīga" spēlētāju. Sportacentrs.com aprunājās ar aizsargu par viņa pašreizējām sajūtām un redzējumu.

Preses konferencē teici, ka VEF par tevi interesējies kopš aiziešanas no “Lietuvos rytas” 2013. gadā. Kurā brīdī piekriti piedāvājumam?
Pagājusī sezona sanāca saraustīta. Pusi sezonas nospēlēju Itālijā, puse pagāja, atveseļojoties pēc savainojuma. Kad atgriezos un spēlēju izlasē, Latvijā biju nodzīvojis jau vairākus mēnešus. Bērni paspēja pie manis pierast, arī pašam pārgāja vēlme braukt citur. Ja piedāvājumu izteiktu liels ārzemju klubs, apsvērtu, taču uz vidusmēra komandām negribējās braukt.

VEF izteica labu piedāvājumu uz diviem gadiem, arī pats gribēju spēlēt Latvijas čempionātā un VTB līgā. Klubam ir jauns treneris, būs jauns sastāvs un man piedāvāta iespēja šajos procesos piedalīties. Tā ir iespēja izveidot komandu, kura patiktu līdzjutējiem, neaizmirstot par rezultātu uzlabošanu.

Izšķiršanos izdarīji pirms vai pēc spēlēšanas valstsvienībā?
Pēc spēlēšanas izlasē. Pirms brauciena uz Belgradu nevēlējos neko parakstīt, turpinot gaidīt piedāvājumus no pāris vidusdaļas komandām Itālijā. Tie nebija tik vilinoši, lai nolemtu atkal doties uz ārzemēm.

Vai VEF piedāvājums ir konkurētspējīgs, salīdzinot ar pērnās sezonas priekšlikumu no Avelīno kluba?
Līgums ar Avelīno klubu bija lielāks un labāks. Saku paldies viņiem par iepriekšējo sezonu, jo viss notika korekti un profesionāli. Neskatoties uz savainojumu, viss tika nodrošināts un klubs parādā nepalika.

Kā vērtē VEF pašreizējo statusu? Cik ambicioza komanda tā ir un vai apmierina tās sportiskie mērķi?
Kluba prezidents Edgars Jaunups vienmēr bijis ambiciozs. VEF vienmēr grib uzvarēt. Aizvadītajos gados kļūdas ir bijušas, taču tagad centīsimies uzbūvēt labu, līdzjutējiem simpātisku komandu. Tā, lai paši justos komfortabli, lai izcīnītu vairāk uzvaru.

Vai esi saņēmis labas atsauksmes no citiem spēlētājiem par spēlēšanu VEF?
Dažādas atsauksmes. Katra pieredze bijusi savādāka, taču, galvenais – kā būs tagad. Sportā dominē tagadne, nevis pagātne vai nākotne. Ja uzvari, viss ir labi. Ja zaudē – sāc meklēt, kāpēc. Domāju, ka VEF ir līdzīgi. Jāskatās arī, kā zaudē. Ja zaudē, atdodot visu, nav, ko pārmest, jo pretinieks bija labāks.

Minēji par ģimenes interesēm. Cik liela loma lēmuma pieņemšanā bija sievai un bērnu izglītībai?
Ļoti liela loma. Sieva visu laiku kopā ar mani dzīvoja ārzemēs, nebraucot projām tikai divus vai trīs pēdējos gadus. Ārzemēs vienam ir grūti – tu mauc, kamēr ģimene mājās, bērni iet skolā un neredzi, kā viņi izaug. Daudzus gadus bijām kopā un tā jānotiek arī nākotnē. Sieva sākusi strādāt, bērni paaugušies – man ir ļoti svarīgi redzēt, kā viņi sevi piepilda. Agrāk sieva dzīvoja manu dzīvi, tagad pilnveido sevi. Man ir svarīgi redzēt viņu priecīgu un ģimeni laimīgu.

Var teikt, ka janvārī notika ģimenes atkalapvienošanās?
Varu daļēji piekrist, jo līdz Jāņiem turpināju domāt par spēlēšanu ārzemēs. Galīgo lēmumu pieņēmu pēc izlases spēlēm Belgradā.

Zinot, kā izturies pret darbu un daudzās labvēlīgās atsauksmes, droši vien tagad trenējies.
Uz preses konferenci ierados pēc treniņa. Pēc izlases strādāju vienu reizi dienā – joga, pilates, skrējieni sadarbībā ar treneri Viktoru Lāci, mazliet basketbola. Var teikt, ka līdz treniņnometnes sākumam būs aktīvā atpūta.

Vai pēc savainojuma radītās pauzes basketbola apetīte ir augstā līmenī?
Gatavojoties izlasei, ļoti dzinu sevi uz priekšu, lai tiktu ātri atpakaļ. Dzinu tā, lai (sportiskajā formā) būtu priekšā visiem. Tagad beidzot esmu atpakaļ.

Latvijas Basketbola savienībai ir spēkā līgums ar valstsvienības galveno treneri Ainaru Bagatski līdz 2017. gada Eiropas čempionāta noslēgumam. Vai pats sevi redzi nākamgad izlasē?
Noteikti. Ja galvenais treneris gribēs, lai palīdzu, palīdzēšu. Neatteikšu kā viens otrs. Gribas aizbraukt arī uz pasaules čempionātu – tā kā vēl divus gadus spēlēšu noteikti. Ja kāds būs labāks un būs kā piemērs, nemaz neiešu un necentīšos aizņemt kāda cita vietu. Saprotu, ka kādreiz vieta būs jāatdod, taču, kamēr nav izveidojusies rinda, spēlēšu.


, 2016-07-21 19:21, pirms 8 gadiem
zelta vardi...vel vareja pacitet Ziedoni un nodungot kko no Ozola....mes visi par VEF!
bet zelts lai paliek pie Gaujas!
, 2016-07-21 19:27, pirms 8 gadiem
Nezināju , kad izvēloties klubu , neinteresējas par kluba pagātni un reputāciju !!!!
, 2016-07-21 19:28, pirms 8 gadiem
"Ja galvenais treneris gribēs, lai palīdzu, palīdzēšu. Neatteikšu kā viens otrs." Uh, KP dabū no kapteiņa
Noteikti izlases mērķis nākamgad būs ceļazīme uz PČ. Visu cieņu Jānim par cīņassparu jaunajā modelī, bet līdz tam laikam māc šaubas, ka Blūms noturēs izlases līmeni.
, 2016-07-21 19:47, pirms 8 gadiem
juings rakstīja: Nezināju , kad izvēloties klubu , neinteresējas par kluba pagātni un reputāciju !!!!
"ka" nevis "kad" - Tavā gadījumā.
, 2016-07-21 20:41, pirms 8 gadiem
Laikam pārstāšu dzert!!!
, 2016-07-21 20:42, pirms 8 gadiem
kapitāla intervija un kapitāls vecis...prieks par blūmu, jeb kurā gadījumā....ceru ka sanāks čalim viss.... paraugs basī bez variantiem..... ceru ka vismazz paris līdzjūtējus klāt nabaga vefam dabs...... es token uz paris spēlem aiziešu
, 2016-07-21 20:42, pirms 8 gadiem
demarkus rakstīja: zelta vardi...vel vareja pacitet Ziedoni un nodungot kko no Ozola....mes visi par VEF!
bet zelts lai paliek pie Gaujas!
Joptavi cik daudz Vef fanu,ja pirms stundas Vefu nolika tad tgd tau visi ir ''hajā'' Apbrīnojami!!
, 2016-07-21 21:58, pirms 8 gadiem
Ka jau visu laiku teicu, līdzjutēji nāk uz zvaigznēm vai uz skaistu spēli. Ar Blūmu VEF ir dabujis simpātisku kapteini, ja vel komanda būs daudz maz latviska un komandas vadība pārstās domāt kategorijās mums ir fantastisks produkts tikai tie stulbie līdzjutēji nenāk, tad ir varianti, bet lielas cerības nololoju.
, 2016-07-21 22:28, pirms 8 gadiem
Vienkārši - visu cieņu, īsts patriots.
Lai VEFam izdodas sakomplektēt sakarīgu komandu!
, 2016-07-21 22:33, pirms 8 gadiem
Blūmam nākotnē jāsāk domāt par trenera darbu Īsts vecis kāds bijis jau no Saldus laikiem,kad 7 klasē spēlējām kopā basīti! cīnījās kā traks
, 2016-07-21 23:24, pirms 8 gadiem
Šķēlem ir līgums ar Valmieru? Būtu nesūdīgi abus vefā redzēt... uz skatītājiem tas varētu nostrādāt☺
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2016-07-21 23:34, pirms 8 gadiem
bebitis rakstīja: Šķēlem ir līgums ar Valmieru? Būtu nesūdīgi abus vefā redzēt... uz skatītājiem tas varētu nostrādāt☺
Kā 2001. gadā spēlējot LMT sastāvā
, 2016-07-21 23:35, pirms 8 gadiem
Jankas vecumā jātrenējas rāmāk
, 2016-07-21 23:36, pirms 8 gadiem
Brīži ar stabilo ģimeni dos vaorāk
, 2016-07-22 10:58, pirms 8 gadiem
Ko var kasīties tai KP izvēlei klāt. Sūkstās kā aizvainoti tēvaiņi. Ja viņš ietu uz izlasi, tad nevarētu vasarā neko pielikt. Pēc 4 gadiem būs monstrs, un tad atbrauks uz izlasi.
Intervija laba, man patika. Latvijas izlases Mants Kalnietis.
, 2016-07-22 13:03, pirms 8 gadiem
blu3 rakstīja: Ko var kasīties tai KP izvēlei klāt.
Varbūt Bertāns bija domāts.
, 2016-07-24 08:57, pirms 8 gadiem
Jā, šobrīd jau Blūma griesti ir VEF.
Džabari Pārkers uzbrukumā pret Pirejas "Olympiacos". Foto: Barça Basket

Pārkers Barselonai nokārto pirmo uzvaru, "Monaco" spožs spēles sākums un beigu daļa

ULEB Eirolīgas ceturtdaļfināla sērijās pretiniekus panākušas "Monaco" un "Barcelona" vienības.
Mirklis no Mursijas UCAM un Malagas "Unicaja" spēles. Foto: FIBA

Rodions iemet 12, Mursijai neizdodas sasniegt Čempionu līgas finālu

FIBA Čempionu līgas finālčetrinieka sacensībās Belgradā pustukšu tribīņu priekšā pusfinālos uzvarēja Tenerifes un Malagas komandas.
Kostass Slukass. Foto: IPA/SIPA/Scanpix

Slukass revanšējas un saber 29 punktus, Madrides "Real" jau soli no Final 4

Grieķu basketbolists Kostass Slukass, kurš ULEB Eirolīgas izslēgšanas spēļu turnīra pirmajā cīņā pieļāva izšķirošo kļūdu, aizvadīja iespaidīgu 29 punktu spēli Atēnu "Panathinaikos" rindās, kaļot savas komandas panākumu ar 95:79 pār Telavivas "Maccabi". Savukārt vienas uzvaras attālumā no četru fināla nonākusi Madrides "Real".