Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:131, Did:0, useCase: 3

Jānis Gailītis: "LBL briesmas nāk no visām pusēm"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Jānis Gailītis: "LBL briesmas nāk no visām pusēm"
Jānis Gailītis preses konferencē 27. septembrī
Foto: Romāns Kokšarovs, f64

"Liepāja, "Barons", Jēkabpils, Ogre – katra no šīm komandām var izrādīt konkurenci LBL līderiem. Pozitīvi, ka pirms daudzām spēlēm nevarēs noteikt uzvarētāju," otrdien, 27. septembrī, sarunā ar Sportacentrs.com teica Jānis Gailītis – cilvēks, kurš "VEF Rīga" strādājis no kluba atjaunošanas dienas.

Jānis Gailītis, "VEF Rīga" galvenais treneris

"Par VEF komplektāciju joprojām atbild treneri. Uzņemamies pilnu atbildību par izvēlētajiem spēlētājiem. (Kluba padomes priekšsēdētāju) Edgaru (Jaunupu) negribu un nevaru vainot. Priekšā daudz darba, komanda ir veidošanās procesā. Sastāvs ir sabalansēts, viens spēlētājs var papildināt otru. Mēģināsim atraisīt un veicināt mūsu spēlētāju progresu.

No 2016. gada sezonas sastāvā palicis tikai Mārtiņš Meiers. Centāmies un atradām piecus laba līmeņa latviešu spēlētājus. Pirmkārt, meklējām augošus basketbolistus, kuri, attiecīgi strādājot, kļūs par stabiliem valstsvienības spēlētājiem. Tādi ir Kaspars Vecvagars un Iļja Gromovs. Kapteinim – Jānim Blūmam – būs uzdevums parādīt viņiem ceļu.

Līdzjutēju interesei piesaistījām Armandu Šķēli. Esam gandarīti par viņa atgriešanos Rīgā un domājam, ka viņam tā būs pareiza izvēle. Arnolds Helmanis sevi labi parādījis kā cilvēks, uz kuru var paļauties. Ap nosauktajiem spēlētājiem tiek veidots komandas kodols. Sastāvā ir Niks Jansons un Eduards Hāzners – VEF skolas spēlētāji, kuri centīsies pāriet profesionālajā sportā.

Pozīcijās, kur nevarējām atrast vai atļauties latviešu spēlētājus, meklējām papildinājumus ārzemēs. Sagaidāms, ka četri ārzemnieki mūsu sastāvā paliks līdz sezonas beigām. Pazīstamākais no viņiem ir lietuvietis Arns Labucks. VEF vajag lietuvieti. Jā, arī Kaspars Vecvagars runā lietuviski. Mums nav izteikta pirmā numura, taču Kasparam dosim iespēju par tādu kļūt."

Teici, ka sastāva komplektācija pilnībā ir treneru rokās. Vai esi apmierināts ar iespēju robežās izdarīto?
Pārliecības pagaidām nav tikai par vienu pozīciju – horvātu spēlētāju ar serbu basketbola skolas saknēm Nemaņju Bezbradicu. Viņam dots divu mēnešu pārbaudes laiks, no kura pagājušas divas nedēļas. Sezona ir gara, izmaiņas – iespējamas. Lielākajai daļai spēlētāju VEF ir iespēja tikt uz augšu. Viņiem ir ambīcijas. Dažiem – pieredze un ambīcijas.

Iepriekšējā sezonā pārņēmi klubu sezonas vidū un bija iespējama tikai daļēja sastāva pārbūve. Vai tagad izdevies nonākt tuvāk vēlamajam variantam?
Tagad ir savādāk. Pagājušajā sezonā nebija daudz laika, pārmaiņas notika spēļu režīmā. Šogad laika bija vairāk, taču pirmo treniņu pilnā sastāvā aizvadījām tikai šodien (27. septembrī). Vienmēr var vairāk vēlēties.

Šosezon regulārajā sezonā paredzētas 48 spēles. Pērn bija 42 spēles. Laika izteiksmē ietaupījums sanāk trīs vai četras nedēļas. Vai esi apmierināts ar iegūto laiku spēlētāju pilnveidošanai?
Sastāvā ir daudz jaunu spēlētāju, divus VEF skolas audzēkņus ieskaitot. Viņiem daudz jāmācās un jātrenējas. Blīvāku spēļu režīmu viņiem būtu grūti izturēt. Faktiski pastāvīgi varam rēķināties ar 10 spēlētājiem, tāpēc 42 spēles ir optimāls variants.

Valmiera, VEF, Ventspils – visiem nosauktajiem klubiem ir augsti mērķi.Vai redzi vēl kādu klubu, kas var iesaistīties cīņā par LBL medaļām?
Liepāja izskatās ļoti solīdi. “Baronu” vēl neesmu redzējis, taču ar viņiem jārēķinās. Jēkabpils pulcējusi spēcīgu sastāvu. Ogre otrajā sezonā nāk ar citām ambīcijām. Man šķiet, ka briesmas nāk no visām pusēm. Tas sola interesantu čempionātu. Pirms spēlēm nevarēs noteikt uzvarētāju un tas ir pozitīvi.

Iespēja spēlēt Aizkrauklē, Daugavpilī, Mārupē, Saldū, Saulkrastos – pašam tas ir interesants izaicinājums?
(Pasmaida) Vieglāk un ērtāk būtu spēlēt zālē, kur trenējamies, taču kluba nostāja nav slikta. Tā ir apsveicama iniciatīva, kuru vajadzētu vairāk novērtēt. Redzam, ka uz spēlēm reģionos nāk ļoti daudz bērnu, kuriem VEF spēle ir notikums. Ja varam aizbraukt pie viņiem, iespējams, ir vērts paciest nosacītas neērtības. Arī reģionos ir vecāki cilvēki, kuri tik bieži netiek uz Rīgu. Viņi ir priecīgi, nāk un saka paldies. Manuprāt, tas ir pozitīvi.

Kādas pozitīvas lietas komandas darbā redzēji pārbaudes spēļu laikā?
Esam atvērti iespējai atrast basketbolu, kādu vēlamies spēlēt. Katrā spēlē tuvojamies vēlamajam modelim. Labā ziņa ir tā, ka spēlētāji sāk pieņemt jaunas lomas. Dažiem tās ir krietni lielākas, nekā bijušas līdz šim. Vēlamies paplašināt spēlētāju arsenālu un iespējas laukumā. Skaidrs, ka būs kļūdas un no malas viss neizskatīsies tik labi, taču darīsim visu, lai spēlētāji kļūtu labāki un konkurētspējīgāki.

Saka, ka saspēles vadītājs ir treneris laukumā. Vai aizsargam Jānim Blūmam var piedēvēt līdzīgu lomu laukumā un ģērbtuvēs?
Jānis ir pieredzējis spēlētājs, kurš var un pasaka vajadzīgos vārdus. Labi, ka viņš atrodas blakus jaunajiem spēlētājiem, dod savus ieteikumus laukumā un ārpus tā. Jāņa klātbūtnes efekts ir liels.

Pusi vasaras strādāji ar Latvijas U18 izlasi. Latvijā ir treneri, kuri gadiem strādā bez pārtraukuma. Vai tev bija vismaz nedēļa brīva laika?
Sastāva komplektēšana ir ļoti darbietilpīgs process. Līdz septembra vidum par sastāvu domājām katru dienu, samērojot vēlmes ar nosacīti ierobežotām iespējām. Paveicām milzīgu darba apjomu. Vasara kā vasara.

Kurus latviešu spēlētājus vēlējāties, taču nevarējāt iegūt vai atļauties?
Ir spēlētāji, kurus joprojām labprāt redzētu laukumā, un ir vesela virkne, kurus nevaram atļauties finansiāli. Vairāk skatāmies uz tiem, kuri grib un var. Konkrētus uzvārdus nevēlos nosaukt.

VTB līgā izveidojies lielais piecinieks – CSKA, Himki, Kazaņa, Krasnodara un Sanktpēterburga. Vai citu valstu komandām izdosies apsteigt pārējos Krievijas klubus cīņā par vietu izslēgšanas spēlēs?
Pret Ņižņijnovgorodu, Saratovas “Avtodor” un Krasnojarskas “Enisey” varam spēlēt un vinnēt. Mūsu mērķis ir iekļūt “play-off”, taču tas vairāk būs atkarīgs no pašiem, nevis pretiniekiem. Mums ir milzīgas iespējas progresam. Varam jau tagad spēlēt labi, taču pēc Jaunā gada varam spēlēt vēl labāk.

Vai pastāv iespēja turpināt darbu ar Latvijas U18 izlasi? Vai būs jādeleģē pienākumi?
Vakar uzzināju, ka Eiropas čempionāta norise paredzēta 12.-21. decembrī Turcijas pilsētā Samsunā. Par pārējo vēl nav lemts un runāts. Sastāvu noteiks sarunas starp federāciju un klubiem. Notiks mēģinājums sapulcēt visus labākos junioru vecuma spēlētājus, Kristeru Zoriku ieskaitot. Izlasēs spēlēt ir gods, sākot no jaunākajiem vecumiem. Pārējo iesaistīto pušu, tai skaitā žurnālistu, uzdevums ir radīt labvēlīgus apstākļus un vidi. Jāsaprot, ka, ja cilvēks nāk uz izlasi, viņš daudz ziedo. Domāju, jābūt iecietīgākiem un vairāk jānovērtē (spēlētāju gatavība spēlēt izlasēs), tad vēlme spēlēt būs krietni lielāka.

  -1 [+] [-]

, 2016-09-27 16:51, pirms 8 gadiem
Nu lai izdodas!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2016-09-27 19:00, pirms 8 gadiem
Tātad jāvaino Gailītis nevis Jaunups, interesanti

  -4 [+] [-]

, 2016-09-27 19:12, pirms 8 gadiem
taspatspuisis rakstīja: Tātad jāvaino Gailītis nevis Jaunups, interesanti
kārtējo reizi labi izrādies ar savu nezināšanu, jo VEF treneri praktiski visu laiku ir izvēlējušies sev spēlētājus

  +2 [+] [-]

, 2016-09-27 20:41, pirms 8 gadiem
Real Rebel rakstīja: kārtējo reizi labi izrādies ar savu nezināšanu, jo VEF treneri praktiski visu laiku ir izvēlējušies sev spēlētājus
Un? Nezināju tāpēc, ka neinteresējos par komandu, kura vienmēr daudz ko sola un stāsta (gan par mērķiem, gan par algām, tiesām u.t.t.) un ņem katru leģionāru, kuru var paņemt paņemšanas pēc
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2016-09-27 21:04, pirms 8 gadiem
It ka jau puika labs un centigs, bet... Bet bus ta, ka bus.

  +3 [+] [-]

, 2016-09-27 21:17, pirms 8 gadiem
Treneris Gailītis izvēlas spēlētàjus? ...bet laikam jau budžeta ietvaros...un kurš atbild par budžetu? ...es domāju agrāk, ka Jaunups, tad Gailītis arī budžetu veido?
...varēja SC pajautāt par Biedriņa vēlmi spēlēt Vefà...

  -1 [+] [-]

, 2016-09-27 22:11, pirms 8 gadiem
dakots rakstīja: Treneris Gailītis izvēlas spēlētàjus? ...bet laikam jau budžeta ietvaros...un kurš atbild par budžetu? ...es domāju agrāk, ka Jaunups, tad Gailītis arī budžetu veido?
...varēja SC pajautāt par Biedriņa vēlmi spēlēt Vefà...
+ par Biedriņu gan varēja pajautāt!!!

  -2 [+] [-]

, 2016-09-27 22:13, pirms 8 gadiem
dakots rakstīja: Treneris Gailītis izvēlas spēlētàjus? ...bet laikam jau budžeta ietvaros...un kurš atbild par budžetu? ...es domāju agrāk, ka Jaunups, tad Gailītis arī budžetu veido?
...varēja SC pajautāt par Biedriņa vēlmi spēlēt Vefà...
Budžets un sastāva veidošana nav viens un tas pats

  -3 [+] [-]

, 2016-09-27 22:13, pirms 8 gadiem
taspatspuisis rakstīja: Un? Nezināju tāpēc, ka neinteresējos par komandu, kura vienmēr daudz ko sola un stāsta (gan par mērķiem, gan par algām, tiesām u.t.t.) un ņem katru leģionāru, kuru var paņemt paņemšanas pēc
tad kāda velna pēc lien te?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -2 [+] [-]

, 2016-09-27 23:18, pirms 8 gadiem
NU šis teikums gan ir nepareizs un muļķīgs:
"Jāsaprot, ka, ja cilvēks nāk uz izlasi, viņš daudz ziedo"
Japāņu vecmāmiņa, vismaz jauniešu vecumā spēlēt valsts izlasē ir galvenais mērķis un nevis kaut kāds ziedojums, Gailītim šīberis virinās.
Ir jau daži izņēmuma gadījumi - trauma vai situācija kā KP šogad, bet tie ir tikai izņēmumi. Ja jaunieša gados netiek izlasē (sava vecuma), tad jau to basketbolu turpmāk var spēlēt ar vectētiņu, nevis sapņot par izcilu karjeru un miljoniem.

  +1 [+] [-]

, 2016-09-27 23:29, pirms 8 gadiem
Real Rebel, tad pēc tavām domām, sastāvs nav atkarīgs no budžeta? ...smagi kļūdies, ja tā domā...pēc tavas loģikas nav starpības vai 1 mio, vai 10 mio - Gailītis nokompletēja, ko gribēja...tici man, ja Jaunups dabūtu 10 mio, tad Gailītis izvēlētos citus spēlētājus...tagad saprati, ka nevis Gailītis komplektē patstāvīgi viens pats, bet gan naudas ietvaros, kuru gādā Jaunups?

  -2 [+] [-]

, 2016-09-27 23:46, pirms 8 gadiem
dakots rakstīja: Real Rebel, tad pēc tavām domām, sastāvs nav atkarīgs no budžeta? ...smagi kļūdies, ja tā domā...pēc tavas loģikas nav starpības vai 1 mio, vai 10 mio - Gailītis nokompletēja, ko gribēja...tici man, ja Jaunups dabūtu 10 mio, tad Gailītis izvēlētos citus spēlētājus...tagad saprati, ka nevis Gailītis komplektē patstāvīgi viens pats, bet gan naudas ietvaros, kuru gādā Jaunups?
Dakot, saproti, ka Jaunups iedod gan jau to apmēru budžetam un cik saprotu ar to viss pa lielam beidzas, tālāk Gailītis tā ietvaros priekš sevis piesaista spēlētāju, ko viņi (treneru korpuss) ir izvelējušies, respektīvi paši izveidojuši sastāvu, tā finansiālā rocība ir blakus aspekts, kas viņus ierobežo. Galvenais, ka nav tā, ka Gailīti noliek fakta priekšā, ka paņēma tādu un tādu spēlētāju un nu tiec galā. tad tas jau būtu vienkārši....to īsti nelamājoties nevar pateikt

     [+] [-]

, 2016-09-28 11:22, pirms 8 gadiem
"Pārliecības pagaidām nav tikai par vienu pozīciju – horvātu spēlētāju ar serbu basketbola skolas saknēm Nemaņju Bezbradicu"
Negribas ticēt, ka tad, ja neies spēle (kā negāja Liepājā), tiešām netiks meklēti čaļi Hāznera un Jansona vietā. Tad ar naudu ir pilnīgā diiii