Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:133, Did:0, useCase: 3

Autors: Rolands Eliņš

Bertomeu plāno krasas izmaiņas Eiropas klubu basketbola struktūrā

Bertomeu plāno krasas izmaiņas Eiropas klubu basketbola struktūrā
Hordi Bertomeu
Foto: ITAR-TASS/Scanpix

ULEB Eirolīgas prezidents Hordi Bertomeu jaunās sezonas sākumā dalījies ar medijiem par līgas nākotnes plāniem, kas paredz daudz skaidrāku kvalifikācijas sistēmu un daudz tiešāk to sasaistīt ar Eiropas kausu un nacionālajiem čempionātiem, proti, ar komandu pārcelšanos no vienas līgas uz otru, ņemot vērā tās sportisko rezultātus.

"Eirolīga kļūs par īstu Eiropas basketbola līgu, izmantojot Eiropas tradīciju ar komandu pazemināšanu un pacelšanu no vienas līgas otrā," pavēstīja Hordi Bertomeu. "Esam vienojušies ar klubiem un līgām turpināt darbu pie galējā līgas formāta izveides, kurš paredz vienotas piramīdas izveidi ar Eirolīgu šīs piramīdas virsotnē. Zem tās būtu Eiropas kauss un nacionālie čempionāti, kuri būtu cieši sasaistīti. Lai arī būtiskākās vienošanās jau ir panāktas, vēl jāprecizē detaļas. Šajā sezonā centīsimies to izdarīt, un jau 2015./16. gadā Eirolīgā būs vairākas pārmaiņas, kas ļoti ietekmēs arī licences iegūšanu."

Bertomeu pārmaiņu nepieciešamību pamatoja ar to esošās sistēmas sarežģītību, sakot, ka to bija grūti saprast gan līdzjutējiem, gan reizēm arī klubiem, turklāt neskaidrību ļoti palielināja tas, ka dažos gadījumos kāda kluba dalība Eirolīgā bija atkarīga no cita nacionālā čempionāta rezultātiem.

"Plāna pirmais punkts ir atmest valstu rangu, kurš nosaka, no kurām līgām klubi kvalificējas Eirolīgai," saka Bertomeu. "Šī ranga vietā tiks skaidri noteiktas tās līgas, kurām būs šāda iespēja, līdz ar to katrs klubs laicīgi zinās, ka, kļūstot par savas valsts čempionu, nodrošinās vietu Eirolīgā. Turklāt šāds formāts padarīs nevajadzīgu arī licencēšanas sistēmu - labākie Eiropas kausa klubi gluži vienkārši pacelsies uz Eirolīgu, no kuras savukārt tiks pazemināti vājākie klubi, tāda pati saikne būs arī starp Eiropas kausu un nacionālajām līgām. Taču, lai īstenotu šo mērķi, jāpadara līdzīgāki vietējo līgu reglamenti, lai klubiem būtu pēc iespējas līdzīgāki apstākļi cīņā par čempionu titulu."

Bertomeu gan nevēlējās šīm pārmaiņām dot kādu konkrētu termiņu, sakot, ka dažas lietas tiks iekļautas jau nākamās sezonas reglamentā. Netika arī paskaidrots, kā tas varētu ietekmēt atsevišķu valstu klubu pārstāvniecību Eirolīgā, taču Bertomeu bija optimisma pilns, ka beidzot iekļūšana Eirolīgā būs atkarīga tikai no katra klubam sekmēm un panākumiem, turklāt sniegs arī sava veida stabilitāti, tādējādi dodot ieganstu nevis īstermiņa finansējumam un uzplaukumam, bet pārdomātai attīstībai.

Izmantotie resursi:
Jordi Bertomeu, President and CEO, Euroleague...


, 2014-10-16 12:51, pirms 10 gadiem
Man patīk šīs pārmaiņas.
, 2014-10-16 13:01, pirms 10 gadiem
Tak sen jau bija laiks!
, 2014-10-16 13:38, pirms 10 gadiem
Apsurda sistēma, ja neievieš vienotus saprātīgus algu griestus visām komandām, tad jebkurā gadījumā uzvarēs nevis sportiskais, bet naudas princips.

Ļoti atklāti tiek lobēts, ka Eirolīgā būs tikai bagātās komandas, tagad LV klubam līdz Eirolīgai netikt nekādi. Ja iepriekš bija cerība uz kādu "dāvanu" licenzes veidā, tad tagad sportiskā veidā sasniegt nereāli!
, 2014-10-16 14:23, pirms 10 gadiem
Skudriniekss rakstīja: Apsurda sistēma, ja neievieš vienotus saprātīgus algu griestus visām komandām, tad jebkurā gadījumā uzvarēs nevis sportiskais, bet naudas princips.

Ļoti atklāti tiek lobēts, ka Eirolīgā būs tikai bagātās komandas, tagad LV klubam līdz Eirolīgai netikt nekādi. Ja iepriekš bija cerība uz kādu "dāvanu" licenzes veidā, tad tagad sportiskā veidā sasniegt nereāli!
Ja jau nereāli sasniegt sportiskā veidā, tad tas arī nozīmē, ka Eirolīgā nav ko meklēt, jo tur jāspēlē spēcīgākajām komandām, nevis tām ,kas tieks ar Tevis minēto "dāvanu" palīdzību.
, 2014-10-16 14:29, pirms 10 gadiem
Ulebs Latvijas pārstāvi automātiski pie sevis nevilks, lai cik tradīcijām bagāta nebūtu valsts un basketbols populārs. Te arī redzama galvenā atšķirība no putina hokeja. Par VTB neizteikšos
, 2014-10-16 14:41, pirms 10 gadiem
Ruck&Maul rakstīja: Ulebs Latvijas pārstāvi automātiski pie sevis nevilks, lai cik tradīcijām bagāta nebūtu valsts un basketbols populārs. Te arī redzama galvenā atšķirība no putina hokeja. Par VTB neizteikšos
Tradīcijas mums ir lielas, bet vērojot tukšās tribīnes
ULEB un VTB spēlēs... basketbols varētu būt vismaz 2x populārāks,
nekā tas ir šobrīd.
, 2014-10-16 20:28, pirms 10 gadiem
Līgas noteiks ULEB, kāds tur sportiskais princips??? Būtu, kā futbolā reitings valstīm, tad varētu runāt. Patreiz, tieši otrādi, tiek likvidēts sportiskais princips, uzvar nauda.
, 2014-10-17 00:13, pirms 10 gadiem
Skaidrs tikai tas, ka nekas nav skaidrs... Redzēs, kā šī "ideja" attīstīsies, uz kuru pusi. Nelabas aizdomas, ka tas būs bagātajiem klubiem par labu...
Artūrs un Rodions Kuruci. Foto: FIBA

Brāļiem Kuruciem un Mursijas komandai bronza Čempionu līgā, tituls "Unicaja"

FIBA Čempionu līgas pirmo trijnieku šosezon pilnībā aizņems Spānijas klubi. Belgradā notiekošā finālčetrinieka spēlē par trešo vietu Mursijas Katoļu universitātes (UCAM) vienība ar 87:84 pieveica Grieķijas "Persiteri".
''Partizan'' galvenais stratēģis Žeļko Obradovičs. Foto: KK Partizan

''Partizan'' uz divām sezonām pagarina līgumu ar titulēto Obradoviču

Serbijas basketbola grands Belgradas ''Partizan'' pavēstījis, ka panākta divu gadu līguma pagarināšana ar komandas pašreizējo galveno treneri Žeļko Obradoviču.
Džabari Pārkers uzbrukumā pret Pirejas "Olympiacos". Foto: Barça Basket

Pārkers Barselonai nokārto pirmo uzvaru, "Monaco" spožs spēles sākums un beigu daļa

ULEB Eirolīgas ceturtdaļfināla sērijās pretiniekus panākušas "Monaco" un "Barcelona" vienības.