Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:377, Did:0, useCase: 3

Lietuvas katastrofa. Skats no Rīgas

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Lietuvas katastrofa. Skats no Rīgas
Ramūns Butauts trešdien atkāpsies no Lietuvas valstsvienības galvenā trenera amata
Foto: Romualds Vambuts, SportaCentrs.com

Piecās spēlēs piedzīvojot četrus zaudējumus, Lietuvas vīriešu basketbola valstsvienība jau divas dienas pirms kvalifikācijas kārtas noslēguma zaudēja cerības iekļūt Eiropas čempionāta labāko komandu astoņniekā.

Neatkarīgi no pēdējās spēles ar Serbiju (un Polijas sacensības ar Spāniju) iznākuma lietuviešiem nav izredžu finišēt pat labāko desmitniekā. Visas pārējās komandas kvalifikācijas kārtā izcīnījušas vismaz vienu uzvaru un savstarpējā cīņā Ramūna Butauta padotie zaudējuši poļiem. 12. vieta būs tikai par pozīciju augstāk nekā ziemeļu kaimiņiem latviešiem.

Katastrofa. Tik briesmīgi lietuviešiem klājies tikai 2001. gadā Turcijā, pēc zaudējuma latviešiem finišējot 12. vietā. Interesanti, ka arī toreiz neveiksme sekojusi gadu pēc spēlēšanas Olimpiskā turnīra pusfinālā, taču izgāšanās lielumu nevajadzētu pārspīlēt.

Pirmkārt, stratēģiski Eiropas čempionāts ir trešais nozīmīgākais turnīrs pēc Olimpiskajām spēlēm un Pasaules čempionāta. Šogad ceļazīmes uz Londonu netiek dalītas un tas padara ciešanu kausu mazāk rūgtu. Attiecībā uz 2012. gadu nekas nav zaudēts.

Otrkārt, pat šādā situācijā Lietuva nav zaudējusi cerības startēt 2010. gada Pasaules čempionātā. Sacensību rīkotājiem – FIBA Pasaule – rezervē ir četras „wild-card” un samērā droši var apgalvot, ka trīs no tām paliks Eiropā. Kandidātu atlasē noteicošās būs komerciālās intereses un tās runā par labu Eiropas pasaulei.

Lietuvai ir divi stipri argumenti. Pirmais – sportiskais. Lietuvieši ir trīskārtēji Eiropas čempioni (Rīga 1937, Kauņa 1939, Stokholma 2003), turklāt piecas reizes pēc kārtas spēlējuši Olimpisko spēļu pusfinālā (Barselona 1992, Atlanta 1996, Sidneja 2000, Atēnas 2004, Pekina 2008). Otrais arguments ir nākamā Eiropas čempionāta finālturnīra rīkošana 2011. gadā plus labas attiecības ar FIBA Eiropa vadību (FIBA Eiropa prezidents un Grieķijas basketbola federācijas goda prezidents Georgs Vasilakopuloss personīgi piedalījās Grieķijas izlases galvenā trenera Jona Kazlauska izraudzīšanā un Lietuvā viesojies daudzkārt).

Galvenie pārmetumi Lietuvas basketbolistu virzienā mērķējami nevis par to, kas, bet notika. Bezcerīgi zaudējumi Polijai un Slovēnijai, 0:23 izrāviena pieļaušana pret Spāniju, neveiksmīgā aizsargu rotācija, līdera trūkums laukumā raisa kaimiņu neizpratni. Palikušam bez Eirolīgas uzvarētāja Jasikēviča un finālista Šiškauska, kā arī virknes citu lielmeistaru, Butautam vienalga bija jācīnās par vietu labāko sešniekā un automātisku nokļūšanu Pasaules čempionātā. Kā jau solījis, treneris atkāpsies. Tomēr lepnumu lietuvieši nezaudēs un, jādomā, godam sarīkos 2011. gada čempionātu. Jānovēl izdošanās, jo Baltijas basketbola „lokomotīve” nedrīkst palikt bez oglēm.

Lietuvieši joko "Kā tika izgudrots basketbols"

EuroBasket 2011 prezentācija, YouTube video

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2009-09-15 14:11, pirms 15 gadiem
skaidrs, ka tādām valstīm, kā Maķedonija vai Slovēnija (ja viņi netiks automātiski) wild card nedos. Toties zemāk esošām ir lielākas cerības, kā Lietuvai un par Itālijai.

     [+] [-]

, 2009-09-15 14:12, pirms 15 gadiem
pagaidaam bilance mums vienaada, kas palīdzē spievērt uz laiku leishu mutes, ka mums līdz viņiem augt un augt

  +7 [+] [-]

, 2009-09-15 14:16, pirms 15 gadiem
Moš Latvijai iedos!!!Ja solīsim ka uz Turciju brauks 3 tukstoši fanu.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2009-09-15 14:20, pirms 15 gadiem
Guntis7 rakstīja: Moš Latvijai iedos!!!Ja solīsim ka uz Turciju brauks 3 tukstoši fanu.
mūs tik panākumu nasta neapgrūrtina

 +10 [+] [-]

, 2009-09-15 14:25, pirms 15 gadiem
Šajā kontekstā nākas secināt, ka Latvijas izlase ar minimālu piepūli ir panākusi salīdzinoši maksimālu rezultātu. Kāda jēga LT izlasei kapāt papildus 3 spēles, ja tikai vienu vietu augstāk ieņem, bet paliek nedēļa mazāk laika pēdējam pirmssezonas kodienam?

     [+] [-]

, 2009-09-15 14:28, pirms 15 gadiem
nu viena wild card acīmredzot tiks krieviem, ja šie nekvalificēsies pa tiešo. Savādāk jau Kiriļenko visus uz turieni neaicinātu...

     [+] [-]

, 2009-09-15 14:36, pirms 15 gadiem
trakais v.4 rakstīja: Itāļiem?viņi pat kvalifikāciju nespēj pārvarēt,kur vēl wild card?
vienīgi mārketinga dēļ iedotu,lai makaronu rīmas neraud
par to jau ir runa. ne jau par velti ir tik daudz wild card. FIBA jau zināja, ka būs lielas ziepes, ja uz PČ sūtīs, piemēram, Eiropas 8 labākās izlases pēc EČ rezultātiem. Kuram ir interese par Maķedoniju, Poliju, Slovēniju vai Vāciju bez Novicka?

  +2 [+] [-]

, 2009-09-15 14:36, pirms 15 gadiem
Atvainojos, nekā personīga pret Novika kungu, bet diezgan pastulbs raxts. Bezjēdzīgs un tukšs. Kautkāds vēsturisku faktu savārstījums. Iespējams sagrūsts viss kas nāk prātā domājot par Lietuvas izlasi. Maksā par simbolu skaitu? Common. Kāds īpašs skatījums un pievienotā vērtība veidojas, ja tiek analizēts KĀDĒĻ tā notika (treneris, saspēles vadītājs, komandas gars, spēles stils kombinācijas, etc.) un kāda izskatās NĀKOTNE (kurš būs nākamais treneris, kāda ir jaunatne pēc šīs paaudzes, etc.). Savukārt šis ir tukšs ūdens.

  +1 [+] [-]

, 2009-09-15 14:39, pirms 15 gadiem
Video (pirmais) rulez.

  +3 [+] [-]

, 2009-09-15 14:45, pirms 15 gadiem
Wild-card parasti dod grandiem, kas dažādu objektīvu vai subjektīvu iemeslu dēļ, nav tikuši uz PČ. Un, piemēram, ceturdaļfināla neveiksminiekiem nebūt nebūs augstāka prioritāte par tādu komandu kā Lietuva. Tā piemēram uz 2006. gada PČ, Wild-card ieguva nevis ceturdaļfināla divas neveiksminieces (Krievija un Horvātija), bet gan supergrandi Serbija, Itālija un arī Turcija. Tāka, lietuviešiem ir ļoti liela iespēja tika pie Wild-card, jo panākumi ir vieni no labākajiem Eiropā.

  +3 [+] [-]

, 2009-09-15 16:14, pirms 15 gadiem
ZhanisVimba rakstīja: Wild-card parasti dod grandiem, kas dažādu objektīvu vai subjektīvu iemeslu dēļ, nav tikuši uz PČ. Un, piemēram, ceturdaļfināla neveiksminiekiem nebūt nebūs augstāka prioritāte par tādu komandu kā Lietuva. Tā piemēram uz 2006. gada PČ, Wild-card ieguva nevis ceturdaļfināla divas neveiksminieces (Krievija un Horvātija), bet gan supergrandi Serbija, Itālija un arī Turcija. Tāka, lietuviešiem ir ļoti liela iespēja tika pie Wild-card, jo panākumi ir vieni no labākajiem Eiropā.
Tieshi taa... Un maz ticaas ka LT divus turniis tik shvaki nospeelees...