Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1038, Did:0, useCase: 3

Ko darīt, ja sastiepta potīte? Konsultē sporta ārste Sandra Rozenštoka: 2.daļa

Ko darīt, ja sastiepta potīte? Konsultē sporta ārste Sandra Rozenštoka: 2.daļa
Foto: klab.lv

 Potīšu traumas basketbolā dažkārt tiek uztvertas kā iesnas – nepatīkamas, neizbēgamas un pārvaramas bez īpašas ārstēšanas. Vai tā ir? Latvijas Basketbola savienības medicīnas konsultante Sandra Rozenštoka turpina atbildēt uz jautājumiem, kas izskanējuši Swedbank Latvijas Jaunatnes basketbola līgas audzēkņu vecāku vidē.

 

„Vai tiesa, ka pēc pirmā potītes sastiepuma krasi pieaug risks, ka savainojums atkārtosies?”

Recidīva risku nevajag pārspīlēt. Ja bijusi laba rehabilitācija, risks nav lielāks, kā bijis pirms traumas. Jebkurā gadījumā ir vērts īpaši parūpēties par potītes nostiprināšanu.

„Kā var novērtēt potītes stāvokli – vai esi traumas riska grupā, vai nav pamata uztraukties?”

Pie spoguļa paceļoties pirkstgalos var labi redzēt, cik potītes stabilas – vai tās notur ķermeņa svaru, vai dreb? Ja stāvot uz abām kājām viss ir kārtībā, var pamēģināt nostāties uz vienas, mazliet pieturoties ar roku. Ja kaut kas nav kārtībā, jādomā par profilaksi – jākonsultējas ar sporta ārstu vai fizioterapeitu.

„Pasaules vicečempions Andris Jēkabsons savulaik stāstīja, ka bērnībā treneris daudz licis skraidīt basām kājām pa Liepājas kāpu smiltīm – tāpēc profesionāļa karjerā ar potītēm problēmu nekad nav bijis. Taisnība?”

Jā, tas noteikti ir palīdzējis. Skrienot pa smiltīm pēdām visu laiku jāpielāgojas mainīgai virsmai, saites nostiprinās. Līdzīgu efektu dod daudzi vingrinājumi, saišu stiprumu ietekmē arī iedzimtība.

Svarīga nozīme ir apaviem. Lai cik skaistas būtu basketbola botas, piemēram, vieglatlētikas treniņos tās nevajadzētu vilkt kājās. Lai kāja iemācās strādāt pareizi – veicot piesēdienus, ieņemot aizsardzības stāju. Lai būtu pareizs pacēliens pirkstgalos, no kura sākas palēciens.

„Puika sastiepa  potīti, taču nāk virsū svarīgas spēles. Cik lielā mērā var paļauties  uz potītes sargu?”

Sargs noder sākumposmā, tikko atgriežoties laukumā pēc traumas. Bet ieteicams ar tā lietošanu neaizrauties, lai nepieradinātu kāju un neatņemtu potītei „motivāciju” strādāt pašai.  Treniņos jāskatās pēc nodarbības satura – ja paredzēts viens metienu treniņš, tad labāk, lai kāja paliek brīva. Spēlē gan ieteicams nodrošināties pret risku.

     [+] [-]

, 2012-03-11 20:35, pirms 12 gadiem
kur var atrast 1.dalu?

     [+] [-]

, 2012-03-12 17:42, pirms 12 gadiem