Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1038, Did:0, useCase: 3

Valdemāra Baumaņa kauss – Gunai Lagzdiņai un Kasparam Vecvagaram

Valdemāra Baumaņa kauss – Gunai Lagzdiņai un Kasparam Vecvagaram
Valdemāra Baumaņa kausa ieguvēja Guna Lagzdiņa.
Foto: Mārtiņš Sīlis

  Latvijas Basketbola savienības Jaunatnes komisija par Latvijas labākajiem jaunajiem basketbolistiem 2012.gada sezonā atzinusi uzbrucēju Gunu Lagzdiņu un saspēles vadītāju Kasparu Vecvagaru. Trešdien abi laureāti kopā ar Swedbank Latvijas Jaunatnes basketbola līgas Sezonas treneriem un tiesnešiem, kā arī mācībās labākajiem basketbolistiem viesosies Saeimā, kur saņems tradicionālās balvas – Valdemāra Baumaņa kausus.

 

Guna Lagzdiņa  basketbolistes gaitas sākusi Tukuma sporta skolā pie treneres Daces Aumales un turpinājusi BS Rīga/Rīdzene pie trenera Aigara Neripa, Aināra Čukstes un viņu kolēģiem. Pārstāvējusi Latviju Eiropas U16, U18 un U20 čempionātos. Šosezon kļuva par Latvijas vicečempioni TTT/Rīga sastāvā un Swedbank LJBL čempioni U19 grupā BS Rīga/Rīdzene sastāvā.

„Sezona gājusi kā pa viļņiem. Pirmais gads tik nopietnā komandā kā TTT Rīga, nebija viegli ne fiziski, ne emocionāli. Labākās spēles? Visas spēles Baltijas līgā un Latvijas čempionāta otrais finālmačs ar SK Cēsis, kad izrāvām uzvaru otrajā pagarinājumā. Neatceros savu statistiku, bet atmiņā jau visvairāk paliek uzvaras emocijas pēc grūtām cīņām.

Tuvākajā darba kārtībā palicis viens izlaiduma eksāmens 49.vidusskolā. Pēc tam visas domas saistās ar U20 izlase, kur šosezon daudzas spēlētājas būs jaunākas par mani – tātad būs liela atbildība, izaicinājums. Par astoņdesmit procentiem esmu izlēmusi, ka mācības turpināšu tepat Latvijā. Bet vispirms koncentrējos tuvākajiem mērķiem – skolas beigšanai un izlasei.”   

Kaspars Vecvagars basketbolu apguvis BS Rīga (pirmais treneris – Matīss Vārna, pēc tam Arnis Krištopans un Ziedonis Jansons).  Pārstāvējis Latviju Eiropas U16 un U18, kā arī pasaules U19 čempionātos. 2010.gadā Latvijas U18 izlases sastāvā izcīnījis Eiropas čempionāta bronzas medaļu. Jau otro gadu trenējas un spēlē Kauņas Žalgira sistēmas komandās, šogad Kauņas KK Baltai sastāvā debitēdams Lietuvas basketbola līgā (LKL). Tikko Latvijas otrās izlases sastāvā piedalījās turnejā pa Ķīnu.

"Aizvadīto sezonu sāku Lietuvas otrajā līgā, bet izdevās labi nospēlēt un lielāko sezonas daļu pavadīju KK Baltai komandā, spēlējot gan Lietuvas virslīgā, Baltijas līgā. Esmu apmierināts, jo treneris uzticējās un ļāva diezgan daudz spēlēt. Atmiņā palikusi uzvara pār Kalev/Cramo, pašam veiksmīgi izdevās nospēlēt pret Šauļu komandu. Arī treneris Ainars Bagatskis bija apmierināts ar manu spēli Ķīnas turnejā.

Kaut gan divas sezonas esmu spēlējis Lietuvā, mācības Rīgas Vācu ģimnāzijā turpināju un esmu tuvu finišam. Vēl tikai jānokārto izlaiduma eksāmenus, ko Ķīnas turnejas dēļ man pārcēla uz jūnija beigām. Vasarā noteikti spēlēšu Latvijas izlasē, bet treneris Bagatskis ar kolēģiem vēl lems, kurā mani izmantot vislietderīgāk - U20 vai pieaugušo valstsvienībā. Līgums mani joprojām saista ar Kauņas Žalgiri, bet nākamā sezona visticamāk būs jānospēlē kādā komandā, kam Kauņas klubs mani izīrēs."

Valdemārs Baumanis (1904-1992) bija Latvijas vīriešu valstsvienības sastādītājs un treneris pirmajā Eiropas čempionātā 1935.gadā Ženēvā, kur latvieši izcīnīja pirmo vietu un 1939.gadā Kauņā, kur Latvijas komanda finišēja otrā. Bijis izcils basketbola un arī futbola rīkotājs, pēc Otrā pasaules kara dzīvojis Francijā un ASV, aktīvi piedaloties trimdas latviešu sporta dzīves organizēšanā. (Vairāk par Valdemāru Baumani skat.: Ženēvas triumfa kaldinātājs )

Valdemāra Baumaņa vārdā nosauktos kausus Latvijas labākajiem jaunajiem basketbolistiem pasniedz kopš 1994.gada. Šajā laikā kausus ieguvuši: 1994.gadā – Kristiāna Kandere un Kristaps Purnis, 1995.gadā – Linda Eglīte un Kaspars Kambala, 1996.gadā – Gunta Baško un Andris Umbraško, 1997.gadā – Anita Mikāle un Raimonds Vaikulis, 1998.gadā – Anita Mikāle un Raimonds Jumiķis, 1999.gadā – Dace Brumermane un Raitis Grafs, 2000.gadā – Dace Cinīte un Kaspars Cipruss, 2001.gadā – Anete Jēkabsone un Kristaps Janičenoks, 2002.gadā – Zane Eglīte un Gatis Jahovičs,  2003.gadā – Elīna Zīke un Rinalds Sirsniņš, 2006.gadā – Anete Horelika un Krists Pīternieks, 2008.gadā – Baiba Eglīte, Jānis Strēlnieks un Dairis Bertāns, 2010.gadā – Sabīne Niedola un Artjoms Butjankovs, 2011.gadā – Anete Kiršteine un Dāvis Bertāns.