Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1576, Did:0, useCase: 3

Liene Bernsone: basketbols un studijas ASV - absolūti pozitīva pieredze

Liene Bernsone: basketbols un studijas ASV - absolūti pozitīva pieredze
No kreisās: Florida International University absolvente Liene Bernsone, Latvijas Goda konsuls Barijs Movels un Lāsma Jēkabsone.
Foto: FIU

 Spriežot par ASV studentu basketbola devumu Latvijai parasti pieminam valstsvienību zvaigznes Guntu Baško un Lieni Jansoni, Ievu Kubliņu un Zani Tamani, Kasparu Kambalu un Rihardu Kuksiku. Taču ceļš uz ASV augstskolām ir atvērts ne tikai spilgtajiem līderiem – pēdējos desmit gados to izstaigājuši vairāki desmiti LJBL absolventu, īpaši meitenes. Viena no viņām – SK Cēsis centra spēlētāja Liene Bernsone, kura iepazīstina ar savu pieredzi.

 

„Spēlēju Latvijas jaunatnes izlasēs un mani pamanīja amerikāņu „izlūki”, kas Eiropā meklē papildinājumu savām augstskolu komandām. Piedāvāja mācīties divās augstskolās. Izvēlējos Florida International, kur jau studēja Dace Cinīte.

Ar četriem gadiem Amerikā esmu ļoti apmierināta. Spēlēju labā komandā, basketbolistes stipendija nodrošināja mācības, apdrošināšanu, dzīvošanu, ēšanu. Pašai vajadzēja maksāt tikai par ceļu uz Ameriku un mājup.

Apvienot spēlēšanu ar mācībām nebija viegli. Noteikumi ir stingri – ja mācībās ir sliktas sekmes, nevar spēlēt. Tāpēc komanda ne tikai kopā trenējās, bet bija arī noteiktas stundas, kad kopā mācījāmies. Basketbols Amerikas augstskolās ir lielā cieņā, tāpēc profesori ir gana atsaucīgi, ja jāpārceļ kāds ieskaites darbs. Taču labu atzīmi vajadzēja nopelnīt ar reālām zināšanām.

Komandā bija meitenes, kurām mācības sagādāja grūtības un dažas spēles nācās aizvadīt nepilnā sastāvā. Ne man, ne, cik zinu, citām latvietēm šādu problēmu nav bijis.

 Četri studiju gadi deva lieliskas angļu valodas zināšanas, noslīpēja komunikācijas prasmi un vairoja pārliecību par saviem spēkiem. Izvēloties mācību programmu, jau laikus izraudzījos kursus, kuri noder Eiropā un arī Latvijā.

Atgriežoties Eiropā, noder gan iegūtā dzīves pieredze, gan arī konkrētās zināšanas biznesa vadībā. Absolūti pozitīva pieredze.”