Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:933, Did:0, useCase: 3

Tiesāšanas jaunā mode – tīrāk un pieklājīgāk

Tiesāšanas jaunā mode – tīrāk un pieklājīgāk
Basketbola noteikumi nav mainījušies, bet to interpretācijā daži akcenti - gan.
Foto: Romualds Vambuts,sportacentrs.lv

 Jaunās sezonas pirmās spēles gan Eirolīgas kvalifikācijas turnīrā, gan Baltijas Basketbola līgā atstājušas ne tikai rezultātu ierakstus, bet arī sajūtu, ka tiesnešu svilpes šoruden skan savādāk, nekā pēdējos gados pierasts. Kas jauns basketbola noteikumos vai to traktējumos – par to runāju ar FIBA nacionālo tiesnešu instruktoru Latvijā Juri Kokaini.

 

Par nopietnām izmaiņām noteikumos FIBA skaļi nav ziņojusi...

Tādu arī nav. Būtībā ir runa par niansēm jau spēkā esošo noteikumu interpretācijā, lai spēli padarītu tīrāku un tātad skatāmāku.

Kāds ir iemesls un mehānisms šādai akcentu maiņai? Savainojumu skaita pieaugums? Skatītāju skaita krišanās, jo dzelžaina aizsardzība aizvien biežāk ņem virsroku pār radošu spēli uzbrukumā un tehniskajiem trikiem?

Acīmredzot ir veikta analīze par iemesliem, kas traucē basketbola attīstībai. Katrā ziņā jaunas vēsmas bija jūtamas jau Eiropas čempionāta finālturnīra laikā, kad instruktori regulāri vērsa uzmanību uz to, lai meistarīgākajiem basketbolistiem netiktu atņemtas priekšrocības ar tādiem paņēmieniem, kuri ir pretrunā basketbola noteikumu burtam un garam. FIBA sagatavojusi īpašus videomateriālus, kas ilustrē jaunās prasības un ar jaunajām vēsmām iepazīstinājusi nacionālos instruktorus, kuri tālāk strādā ar kolēģiem savās valstīs. ULEB savu turnīru tiesnešus īpaši instruējusi pirmssezonas semināros. Katrā ziņā šajā aspektā starp abām organizācijām nekādu atšķirību nav – nostāja ir vienota.

Uz kādiem basketbola aspektiem tas attiecas īpaši?

Pirmkārt, netīru spēli aizsardzībā ar rokām – dažādas turēšanas (hand checking), kavējot garāmgājienus ar bumbu vai vietas ieņemšanu bez bumbas.

Otrkārt, bloku „tīrība” uzbrukumā.

Vai basketbols nekļūs par „baletu”?

Fiziskais kontakts starp spēlētājiem var būt, taču tam jābūt „tīram”.

Kā formulētas izmaiņas?

Īsi var teikt tā: ja redzi pārkāpumu – svilp! Tas attiecas arī uz nesportisko sodu piešķiršanu jebkurā situācijā, kad pārkāpums tam atbilst.

Tātad tiesnešiem strādāt būs vieglāk?

Vienā ziņā jā, jo nav īpaši jālauza galva par situācijas traktēšanu. Toties paaugstinās prasības pret koncentrēšanos visas spēles garumā, jo garām laist neko nedrīkst un rīcībai jābūt konsekventai.

Jaunā „mode” jau radījusi neizpratni treneros, spēlētājos un skatītājos...

Visu klubu pārstāvji bija aicināti uz LBS tiesnešu semināru, kas notika 1.oktobrī. Diemžēl neviens neieradās... Komunikācija, protams, būs arī turpmāk. Jaunos akcentus ilustrējoši videomateriāli tiks izvietoti uz LBS servera. Arī skatītāji ar laiku pieradīs. Līdzīga situācija pirms pieciem gadiem  bija hokejā, kad šķita, ka tiesneši svilpj vienā laidā. Taču pakāpeniski visi pierada un tagad ir apmierināti, ka dažādu netīru paņēmienu kļuvis daudz mazāk, bet ātrākie un tehniskākie spēlētāji var izpausties visā krāšņumā.

Tehniskās piezīmes sezonas pirmajos mačos - komunikācijas trūkums?

Arī viena no jaunajām vēsmām. FIBA un ULEB uzstādījums ir skaidrs – treneru un spēlētāju uzvedībai jāiekļaujas pieklājības „rāmjos”, turklāt uz katru reakciju par tiesnešu lēmumiem jābūt tiesnešu pretreakcijai – sarunai ar vainīgo, brīdinājumam un, visbeidzot, tehniskajai piezīmei.  Šai ziņā ULEB nostāja ir vēl drakoniskāka, jo ir žesti un replikas, kas jāsoda ar tehnisko piezīmi pat bez brīdinājuma. Bet viņiem, strādājot ar Eirolīgas zvaigznēm, arī problēmu ir vairāk.

Latviešiem raksturīga liela centība dažādu priekšrakstu izpildīšanā. Vai nebūs tā, ka arī jūs, tiesneši, sezonas sākumā būsiet pārāk skarbi jauno traktējumu lietošanā?

Nekāda uzstādījuma svilpt pa labi un pa kreisi, protams, nav. Tomēr pie jaunumiem jāpierod visiem – gan spēlētājiem, gan arī tiesnešiem, un šajā procesā var gadīties dažādas situācijas. Tiesnešu cunftes vārdā varu teikt, ka analizēsim savu darbu gan klātienē, gan pētot video un lūkosim panākt vienādu situācijas traktējumu visu tiesnešu izpildījumā. No kļūdām neizbēgsim, tomēr ceru uz pozitīvu komunikāciju, lai basketbols kļūtu vēl tīrāks un interesantāks.

Guntis Keisels

  +3 [+] [-]

, 2011-10-03 17:18, pirms 13 gadiem
Dzīvosim - redzēsim. Čempja laikā tiešām likās ka skatos citu basketbolu - bet noteikti, ne patīkamāku acij! Daudzi sodi, un vēl vairāk strīdīgu epizožu par labu "talantīgajiem", jeb zvaigznēm!

  +4 [+] [-]

, 2011-10-03 17:24, pirms 13 gadiem
vakar spēlējot, bija briesmīgi. Likās ,ka nonākuši esam starp sievietēm. Un kā nu ne- spēlētāji to izrādīja un attiecīgi saņēma tehniskās,ka maz neliekas. Pretīgi,ja godīgi. Pirmstam bija normāla veču spēle, bet ja tgd nav cīņas,tad kas tas par kontakta sportaveidu? Nenormāli pārspīlēti bija, pie katra agresīva caurgājiena sev var dabūt sodu jau pie pirmā soļa, pirmā pieskāriena. Bet tas ir + rezervistiem,jo vairāk spēles laika,pateicoties daudzajām piezīmēm. .. Tad jau labāk leišu basketbols

  +2 [+] [-]

, 2011-10-03 17:31, pirms 13 gadiem
Kur var redzēt LBL1 tiesnešu sarakstu?

  +2 [+] [-]

, 2011-10-03 17:32, pirms 13 gadiem
jaa skatiijos Venspils Liepaaja ari itik svilpa un svilpa tas tak nav basketbols

  +2 [+] [-]

, 2011-10-03 17:36, pirms 13 gadiem
Jaunos akcentus ilustrējoši videomateriāli tiks izvietoti uz LBS servera. Arī skatītāji ar laiku pieradīs

Visiem lietotājiem jābūt piekļuvei LBS serverim.

  +1 [+] [-]

, 2011-10-03 17:36, pirms 13 gadiem
Kapēc LBL nepubicē tiesnešu nozīmējumus?

  -2 [+] [-]

, 2011-10-03 19:04, pirms 13 gadiem
1 rakstīja: Kapēc LBL nepubicē tiesnešu nozīmējumus?
Cik tev gadu, bērniņ?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2011-10-03 23:42, pirms 13 gadiem
Man arī nepatīk šī skrupulozā tiesāšana, goda vārds, vēl aizies līdz trakajām futbola pārkāpumu simulēšanām... Nu bet lab, redzēsim.