Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1032, Did:0, useCase: 3

Čempionu līga: trešdien Venēcijā spēle sāksies ar +7

Čempionu līga: trešdien Venēcijā spēle sāksies ar +7
Ronalds Zaķis un BK "Ventspils": Venēcijā cīņa par Čempionu līgas astotdaļfinālu.
Foto: bkventspils.lv

Trešdien, 22. februārī, plkst.21:30 BK "Ventspils" FIBA Čempionu līgā aizvadīs izslēgšanas spēļu turnīra pirmās kārtas atbildes maču Venēcijā, tiekoties ar vietējo "Umana Reyer" (Best4sport TV tiešraide). Ventspilnieki uz šo atbildes maču līdzi ņem septiņu punktu handikapu, bet nākamajā kārtā iekļūs tā komanda, kura uzvarēs divu spēļu summā.

Pirmā spēle. Pirmajā mačā bija vairāki zīmīgi atskaites punkti. Līdz pat septītajai minūtei ventspilnieki lēni, bet pacietīgi iekrāja nelielu 14:10 pārsvaru, taču otrās ceturtdaļas vidū viesi divreiz panāca sev lielākos plusus šajā mačā (21:29, 23:31). Līdz vadības atgūšanai bija jāpagaida krietns laiks, un tas notika otrā puslaika trešajā minūtē, kad Dīns ar trejaci panāca 37:36. Vēl viens nepatīkams brīdis bija pēdējās ceturtdaļas trešajā minūtē, kad Umana Reyer vēlreiz pietuvojās savam lielākajam pārsvaram (52:58), taču nākamās trīs minūtes tiek uzvarētas ar 13:3 (Mārim Gulbim šajā izrāvienā septiņi punkti) un nepilnas četras minūtes pirms mača beigām jau 65:61. Pēdējā minūte aizrit Villija Dīna zīmē, kuram aizsardzībā divas reizes pēc kārtas izdodas pārķert nevīžīgās pretinieku piespēles un šo melno darbu pārvērst četros punktos. Tieši Dīna pēdējie labie darbi nodrošināja ventspilnieku lielāko pārsvaru šajā spēlē (74:67).

Pirmajā mačā BK Ventspils bija labāka vairākos statistikas rādītājos. Atlēkušajās bumbās uzvarēts ar 44:38, kļūdās – 12:14, pārķertajās bumbās – 9:8, no soda laukuma gūtajos punktos – 34:26, rezervistu gūtajos punktos – 34:27.

Vēsturiskā pieredze. Līdz šim BK Ventspils kādā no Eiropas klubu turnīriem pirmo play off kārtu savā laukumā bija uzsākusi septiņas reizes un četros gadījumos pirmajā mačā izcīnījusi uzvaras, taču tikai divos gadījumos iekļuvusi nākamajā kārtā. Abi gadījumi bijuši labi sen un abos gadījumos pirmajā kārtā pārvarēta viena un tā pati komanda. 1998./99. gada Saportas kausa izcīņā pirmajā mačā savā laukumā tika pārspēta Kazaņas Unics (88:73, atbildes spēlē 79:74), bet 2002./03. gada Saportas kausa izcīņā tas pats Unics Ventspilī tika uzvarēts ar 88:79 (viesos 76:79).

2004./05. gada ULEB kausa izcīņas pirmā kārta tika iesākta ar 87:86 uzvaru Ventspilī pār Reggio Emilia, taču ar viena punkta handikapu atbildes spēlei izbraukumā bija par maz (83:85). Ar uzvaru pirmā play off kārta tika iesākta arī 2011./12. gada sezonas FIBA Challenge Cup – ar 83:63 pār ungāru Szolnoki Olaj. Šī bija tā reize, kad +20 nenospēlēja nekādu lomu, jo nākamajā kārtā iekļuva komanda, kura uzvarēja sērijā līdz divām uzvarām. Ventspilnieki sava laukuma priekšrocības tomēr neprata izmantot. Vispirms bija zaudējums izbraukumā (76:82), bet trešajā mačā atkal savā laukumā atkal neveiksme (78:82).

Šodien FIBA Čempionu līgas atbildes spēle tiek sagaidīta ar +7, kas nebūt negarantē uzvaru divu spēļu summā, taču latviešiem ir teiciens – trīs lietas, labas lietas. Ja līdz šim bijušas tikai divas reizes (no septiņām), kad otrā play off kārta sasniegta pēc uzvaras pirmajā spēlē savā laukumā), tad kāpēc lai tieši tagad nebūtu trešā reize.

Pieci pēc kārtas. Kad Umana Reyer ieradās Ventspilī uz pirmo spēli, komanda Itālijas čempionātā bija itin pārliecinoši iekārtojusies turnīra tabulas otrajā vietā tūlīt aiz Eirolīgas dalībnieces Milānas Olimpia, taču atbildes spēle tiek sagaidīta ne pašā labākajā omā un arī turnīra tabula vairs neizskatās tik pievilcīga. Skaitot kopā visus turnīrus, kuros piedalās Umana Reyer, komanda jau ir piedzīvojusi piecus zaudējumus pēc kārtas. Pirms viesošanās Ventspilī Itālijas čempionātā bija zaudētas divas spēles pēc kārtas, tad Ventspilī zaudējums FIBA Čempionu līgā, tad atkal neveiksme nacionālajā čempionātā (73:74 pret Reggiana), bet aizvadītās nedēļas nogalē zaudējums arī Itālijas kausa izcīņas ceturtdaļfinālā – 68:76 pret Brescia. Kopā – pieci zaudējumi pēc kārtas un šai sērijai ļoti piestāvētu arī sestais…

Papildinājums. Kas mainījies abās komandās kopš pirmās spēles pirms divām nedēļām? Visticamāk, ka šīs izmaiņas atbildes mačā vēl nebūs pamanāmas. Jau iepriekšējā LBL spēlē pret LU ventspilnieku pieteikumā bija ierakstīts Andrejs Gražulis. Tiesa, viņš laukumā neizgāja, taču tā bija zīme, ka kuru katru nākamo spēli viņš izies arī laukumā. Venēcijā Andrejs vēl komandai nevarēs palīdzēt, tāpēc Andrejs vēl turpina stiprināties Ventspilī.

Jūtot, ka komandas mehānismā iemetusies rūsa, Umana Reyer treneri rezerves atraduši ārpus esošajiem resursiem un ir paspējuši papildināt sastāvu ar urugvajiešu centra spēlētāju Estebanu Batistu. 33 gadus vecā, 2,08 m garā un 122 kg smagā CV ir ļoti pievilcīgs. Pat 70 spēles NBA (Atlnatas Hawks), taču šajā līgā viņš spēlēja pirms desmit gadiem. Vēl ir krietna pieredze Eirolīgā, kurā aizvadītas 85 spēles (Maccabi, Caja Laboral, Anadolu Efes, Panathinaikos), taču pēdējās divas sezonas viņš pavadījis Ķīnā. Tieši no Ķīnas Batista ieradies Venēcijā, un līdzi viņš atvedis šās sezonas 36 spēles, kurās ik mačā viņš guvis 17,7 punktus un izcīnījis 12,7 atlēkušās bumbas. Gana iespaidīga statistika, taču vēl nekur nav teikts, ka viņš savu pirmo maču Venēcijas komandā aizvadīs tieši pret ventspilniekiem un ticamība, ka tā tiešām būs, nav pārāk liela.