Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2551, Did:0, useCase: 3

Zaķis: "Pirmajā mēnesī zaudēju septiņus kilogramus..."

Andrejs Siliņš

Zaķis: "Pirmajā mēnesī zaudēju septiņus kilogramus..."
Ronalds Zaķis
Foto: aba-liga.com

Ronalds Zaķis pēc pirmajām deviņām savas profesionālā basketbolista sezonām šovasar pirmoreiz pieņēma izaicinājumu izmēģināt spēkus ārpus dzimtenes un pievienojās pazīstamajam slovēņu klubam Ļubļanas "Union Olimpija". Debija leģionāra maizē izdevusies godam - sezonas ievadā Zaķis pēc statistikas cipariem ir viens no labākajiem mūsu spēlētājiem ULEB Eiropas kausā. Rubrikai "Aiz sānu līnijas" Ronalds pēc pirmajiem mēnešiem Slovēnijā stāsta par savu līdzšinējo pieredzi un novērtē iespēju, kas pavērusies: "Par naudu šobrīd nedomāju, vairāk koncentrējos uz to, ka varu būt šeit un spēlēt."

Svētdien pret "Cedevita" sanāca pamatīgs zaudējums...
- Jā, "Cedevita" ir laba komanda, Eirolīgā uzņēmusi labu tempu un spēlē ļoti labi. Savukārt mēs paši nespēlējām diez ko labi. Pēc tam skatījāmies video, un treneris teica, ka izskatāmies tā, it kā spēlētu bez enerģijas. Šobrīd Adrijas līgā "Cedevita" un "Budučnost" izskatās uzņēmušas labāko formu, lai gan šajā līgā visas komandas sitās nepārtraukti. Rezultāti ir ap 60-70 punktiem, dominē aizsardzība.

Gan jau arī "Crvena Zvezda" jāpieskaita favorītēm?
- Pret "Zvezda" bija pilna zāle, pirmo reizi spēlēju tādā atmosfērā un bišķi iekšā bija uztraukums. Bet, ja jāsalīdzina, tad "Cedevita" šobrīd izskatās mazliet jaudīgāka nekā "Zvezda". Bet viņi noteikti pieliks, budžets viņiem to atļauj un gan jau arī komanda vēl nav ieskrējusies.

Kopumā četras uzvaras desmit spēlēs - objektīvi skatoties, rezultāts ir atbilstošs spēku samēram?
- Kādas divas trīs spēles paši galotnē izlaidām, divas - točna. Pašā sezonas sākumā pēdējās sekundēs izlaidām uzvaras pret "Igokea" izbraukumā un "Sutjeska" mājās. Šeit uz katru spēli jāiet un jāsitas, nav tā, ka tu vari iet uz spēli un jau zini, ka uzvarēsi vai ka zaudēsi. Ar to arī šī līga ir interesanta - visi var uzvarēt visus.

Un Belgradas "Partizan" atrodas pēdējā vietā tabulā...
- Nu, ja! Lai gan, cik sapratu, viņiem šogad ir diezgan jauna komanda. Protams, vārds paliek vārds.

Pēdējās četrās sezonās "Olimpija" nav spēlējusi Adrijas līgas "Final Four". Vai šogad ir kāds konkrēts uzstādījums, mērķis?
- Oficiāli neesmu dzirdējis, bet, cik runāju ar čaļiem, "Olimpija" Slovēnijā ir klubs ar vārdu, tāpēc svarīga ir pilnīgi katra spēle un tā arī pret to attiecas. Pagājušogad komanda bija ļoti tuvu četriniekam, palika kā pirmā aiz svītras. Svarīgas ir abas - gan Adrijas, gan Slovēnijas līgas...

Slovēnijā pagājušajā sezonā komanda vispār netika pusfinālā...
- Jā, un komanda it kā bija laba, spēlējām pret viņiem ar VEF. Viņi ceturtdaļfinālā zaudēja "Tajfun" [kas pēc tam izcīnīja čempiontitulu]. Šogad arī jau ar viņiem spēlējām. Neviens vispār nevarēja iemest un atkal zaudējām (59:73). Smieklīgi, ka Eiropas kausā metam pa 80 punktiem, bet Adrijas līgā pret "Tajfun" nevarējām iemest 60. Visi bija ļoti dusmīgi par to. Skaties video un nesaproti, kas notika. Video skatīšanās šeit ir ļoti daudz - visu var izanalizēt.

Vairāk nekā VEF un "Ventspilī"?
- Aptuveni jau tas pats, vienīgi šeit viss tiek parādīts ļoti sīki. Ja līdz spēlei ir divas dienas, tad katru dienu ir pa vienam video un spēles dienā pat divi.

Kā kluba vadība reaģē uz zaudējumiem?
- Vadība pie komandas nenāk, vairāk runā treneris, kurš savukārt runā ar vadību. Protams, neapmierināja sniegums pret "Cedevita" - vairāk nevis pats fakts, ka zaudējām, bet veids, kādā tas notika. To arī lika mums saprast, un treneris pēc tam sarīkoja smagus treniņus.

Gašpers Potočniks ir gados jauns speciālists, nav ar īpaši iespaidīgu CV. Kāds viņš ir kā treneris?
- Viņš daudz runā, individuāli pastāsta katram, ko sagaida, tāpat jautā, kā jūties, kādas ir domas par komandas spēli. Man patīk. Citreiz ir pāris mači, kuros nenoķer spēli, un tad viņš mierīgi visu pastāsta.

Kāda stila basketbolu viņš piedāvā komandai?
- Pirmkārt, aizsardzībā jāspēlē fiziski, pie "pick'n'roll" vienmēr spēlējam "step-out" aizsardzību, pēc tam lielais sprintā skrien atpakaļ. Uzbrukumā jāiet pēc iespējas ātrāk un arī diezgan daudz spēlējam "pick'n'roll". Viņš spēlēs vēlas tikpat lielu intensitāti, kāda ir treniņos. Nezinu, kā tas izskatās no malas, bet man šķiet, ka spēlējam ļoti ātri. Ne par velti atbraucu un pirmajā mēnesī zaudēju septiņus kilogramus. Tagad mazliet esmu atguvis, bet šeit nav tik daudz darba svaru zālē, vairāk uz dziļo muskulatūru.

Šonedēļ svarīga spēle Eiropas kausā pret "Dolomiti Energia Trento". Esat jau tur?
- Nē, nē, brauksim dienu pirms mača, tas ir tikai trīs stundu attālumā. Mājās vinnējām ar vienu punktu, tagad izbraukumā būs ļoti grūti. Viņi arī spēlē ātru basketbolu, bez centriem, bet ar atlētiskiem uzbrucējiem. Visas komandas pamazām uzņem īsto ritmu un turpinājumā būs tikai stiprākas. Mums visām komandām grupā iet ļoti līdzīgi...

Uzvarējāt Bilbao, kas ir pirmajā vietā.
- Jā, tā bija ļoti laba spēle. Pirms tam bijām zaudējuši, nebija labākais brīdis, bet aizbraucām uz Spāniju, noķērām kopīgu ritmu un labi nospēlējām. Īpaši pie viņiem mājās, kur Bilbao ierasti spēlē ļoti labi. Sākumā šķita, ka Bilbao dominēs, bet tik traki nav, arī pastarītes var kaut ko uzvarēt. Lai tiktu tālāk, jāuzvar visas mājas spēles un kaut ko jāmēģina aizķert arī izbraukumā.

Pēc statistikas skatoties, tu aizvadi labāku sezonu nekā iepriekšējo VEF sastāvā. Vai arī pēc spēles tu tā jūties?
- VEF man biežāk bija jāpousto [ar muguru pret grozu jāieņem vieta soda laukumā - aut.piez.], šeit vairāk jāspēlē "pick'n'roll", jo visi ārējie to var darīt. Uzbrukums ir diezgan plašs, un no tā arī veidojas situācijas. Mums ir labs saspēlnieks Zeks Raits, kurš labi prot atrast brīvos spēlētājus.

Interesanti, ka Eiropas kausā tev ir vairāk bumbas uzbrukumā nevis aizsardzībā.
- Tas tāpēc, ka es vairāk pievēršu uzmanību sava cilvēka atbloķēšanai, izstumšanai no pozīcijas, lai viņš varētu paņemt bumbu. Eiropas kausā visi centri pārsvarā ir lielāki par mani, un visi mēģina iet pēc uzbrukuma bumbām. Es nostrādāju uz atbloķēšanu, un kāds no mūsu mazajiem savāc bumbu, lai var ātri ievadīt uzbrukumu. Varbūt tāpēc citreiz bumbas nav tik daudz, cik gribētos. Bet kopsummā esmu ļoti apmierināts, kaut vai tikai par to, ka esmu šeit nokļuvis. Vasarā labi pastrādāju, gribēju tikt izlasē un atbraucu uz Slovēniju labā formā.

Cik runāju ar cilvēkiem, sākotnēji tiki ņemts kā rezerves centrs, bet minūšu ziņā tu laukumā esi vairāk nekā jaunais serbu čalis Vučetičs. Viņam tā vieta pamata sastāvā ir objektīvi piešķirta vai tomēr mazliet mākslīgi?
- Puisis normāli spēlē, lielām rokām, pats garš, diezgan pasmags un spēcīgs. Viņš ir no šī reģiona, varbūt arī tam ir sava loma. Bet nav pateikts tā, ka tikai viņš ies pamatā. Domāju, ka tas ir atkarīgs arī no treniņiem. Katru dienu sevi jāpierāda trenerim no jauna. Es gatavojos uz spēli vienādi - eju pamatā vai no soliņa. Ja neizeju pamatā, treneris pasaka, lai malā pasildos un neizlecu laukumā negatavs.

Pret Oldenburgu zaudējāt, bet tev pašam lieliska spēle - 17 punkti, piecas bumbas, četras piespēles. Tā bija pagaidām labākā spēle šosezon?
- Jā, tā bija laba spēle, bet nevar teikt, ka es viens pats visu paveicu. Mazie spēlētāji atrada mani labās situācijās, dabūju papildus enerģiju un tad jau arī pats izcīnīju pāris bumbas, izkārtoju situācijas un iemetu.

Cauri gadiem "Olimpijai" gājis dažādi - ne tikai sportiskajā, bet arī organizatoriskajā ziņā. Kā ar to otro lietu ir šogad?Algas laikā maksā?
- Cik runāju ar savu aģentu [Jāni Porziņģi], pagaidām problēmas nav, viss ir kārtībā. Pats pārāk neiedziļinos šajā jautājumā, šobrīd man tas nav tik svarīgi. Vairāk koncentrējos uz to, ka varu būt šeit un spēlēt.

Pirms braukšanas neprasīji padomu kādam no tiem mūsējiem, kas "Olimpijā" jau spēlējuši iepriekš (Dāvis Bertāns, Roberts Štelmahers, Kaspars Cipruss)?
- Nē, kāds gan tur padoms, vienkārši jābrauc uz jāstrādā. Man jau ir 28 gadi. Protams, šis ir pirmais gads ārpus Latvijas un pirmās pāris nedēļas bija grūtāk, kamēr pierodi. Daudz palīdzēja komandas biedri, sieva, aģents - nebija tā, ka iemeta nezināmajā un lika tikai pašam kārpīties.

Bet izjūtu ziņā? Ir citādāk nekā spēlēt Latvijā?
- Protams. Plus tas, ka viss notiek angliski, uzreiz vairāk jākoncentrējas arī uz to. Latvijā tomēr treneris visu varēja pastāstīt latviešu valodā. Katru dienu šeit ir kaut kas jauns, kaut kas interesants.

Kā tu vispār tiki pie šī darba?
- Piedāvājums nāca diezgan negaidīti. Vasara bija jau otrā pusē, nekādi īpašie piedāvājumi nebija, runājām ar "Ventspili" un VEF, bet līdz galam netikām pie vienošanās, un es turpināju vienkārši trenēties. Tad vienu dienu zvanīja Jānis un teica, ka "Olimpija" piedāvājot līgumu. Prasīja, ko darām, un es teicu - protams, braucam! Viss notika kādās divās trīs dienās.

Ronalds Zaķis

Dzimis: 1987. gada 8. jūlijā Talsos
Pozīcija: Centrs
Augums: 207 cm
Klubu karjera:
BK Ventspils 2006-2008,
VEF Rīga 2008,
BK Ventspils 2008-2014,
VEF Rīga 2014-2015,
Union Olimpija (Slovēnija) 2015-šobrīd

2014/2015 Adrijas līgā: 17,4 minūtes, 7,2 punkti, 2,4 atlēkušās bumbas, 1,1 rezultatīva piespēle.
2014/2015 ULEB Eiropas kausā: 19,3 minūtes, 10,6 punkti, 3,2 bumbas, 1,8 rezultatīvas piespēles.

     [+] [-]

, 2015-11-18 14:30, pirms 8 gadiem
Nezinaju, ka Janis piestrada par agentu, kam vel vins ir agents?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +4 [+] [-]

, 2015-11-18 15:15, pirms 8 gadiem
Interesanti kurai komandai nav svariiga katra speele

  +1 [+] [-]

, 2015-11-18 15:22, pirms 8 gadiem
Mr Kastro rakstīja: Interesanti kurai komandai nav svariiga katra speele
VEFam

     [+] [-]

, 2015-11-18 15:30, pirms 8 gadiem
Basketbola_experts rakstīja: Nezinaju, ka Janis piestrada par agentu, kam vel vins ir agents?
Man liekas, ka viņš ir arī Kristapa aģents? Vismaz tas būtu loģiski.

  +3 [+] [-]

, 2015-11-18 16:04, pirms 8 gadiem
Šis gan jocīgi - džeks nezin vai viņam kontā ienāk alga .. tad dzīvo uz sievas rēķina vai alga iet caur aģentu?

"Algas laikā maksā?
- Cik runāju ar savu aģentu [Jāni Porziņģi], pagaidām problēmas nav, viss ir kārtībā."

  +3 [+] [-]

, 2015-11-18 16:07, pirms 8 gadiem
Krokodils rakstīja: Man liekas, ka viņš ir arī Kristapa aģents? Vismaz tas būtu loģiski.
oficiālais Kristapa aģents ir Andy Miller, pārstāv attiecībās ar klubu un saņem aģenta %. Jānis droši vien vairāk par sadzīves jautājumiem, kur dzīvot un ar ko vizināties..

Kristaps Porzingis Player Profile, New York...

  +4 [+] [-]

, 2015-11-18 16:41, pirms 8 gadiem
Krokodils rakstīja: Man liekas, ka viņš ir arī Kristapa aģents? Vismaz tas būtu loģiski.
Viņš noteikti nav KP aģents. Viņš KP ir vnk labā roka, kas izdara visu, lai KP var domāt tikai par bbolu. Un tas nav aģenta darbs.

  -3 [+] [-]

, 2015-11-18 19:35, pirms 8 gadiem
KP agents vina bracka ahahhhahahhaha nu cmon un ka Zakis var zinat vinam ir alga vai nav ja visa nauda sievai ,tadel jau ari apreceja vinju jo otru tadu mulki neatrast