Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2551, Did:0, useCase: 3

Ko nozīmē būt draftētam NBA?

Andrejs Siliņš

Ko nozīmē būt draftētam NBA?
Jānis Timma
Foto: NBA.com

Uz vietu 2014. gada NBA draftā kandidēs viens Latvijas spēlētājs - Ojārs Siliņš. Pirms gada draftētais Jānis Timma rubrikā "Aiz sānu līnijas" stāsta, ko nozīmē būt draftētam spēlētājam, kurš paliek spēlēt Eiropā vēl vismaz sezonu pēc nodraftēšanas.

Ja spēlētājs draftā tiek izvēlēts pirmajā kārtā jeb viņa vārds tiek nosaukts starp pirmajiem 30 izvēlētajiem, basketbolists tiek pie garantēta kontrakta ar konkrēto NBA klubu. Tiesa, ne vienmēr spēlētāji izmanto iespēju uzreiz doties pāri okeānam. Piemēram, Rikijs Rubio 2009. gada draftā tika izvēlēts ar augsto piekto numuru, bet NBA sāka spēlēt tikai divus gadus vēlāk.

Tiem, kuri tiek draftēti otrajā kārtā, garantētu līgumu nav - sava lietderība un atbilstība uzreiz ielēkt lielajā līgā jāpierāda turpmākās vasaras laikā. Ja tiec iekļauts sastāvā sezonai, līgums var būt arī tikai daļēji garantēts un sevis pierādīšana turpinās no spēles uz spēli. Jebkurā gadījumā - ja esi izvēlēts otrajā kārtā, konkrētajai komandai pieder tiesības uz tevi un bez īpaša kluba organizēta darījuma tu nedrīksti spēlēt nevienā citā komandā.

Tie ir noteikumi, bet - ko pašam spēlētājam nozīmē būt draftētam un spēlēt Eiropā? Atbildi sniedz Memfisas "Grizzlies" 60. izvēle 2013. gada draftā Jānis Timma.

"Pirmkārt, tikt draftētam - tas ir prestižs. Kurš katrs netiek draftēts. Otra lieta - tu zini, ka kāds skatās uz tevi un paļaujas uz tevi. Varbūt ne uzreiz pirmajā gadā, bet pēc gada, pēc diviem jau rēķinās ar tevi. Ja esi draftēts, tev vasarās ir vieta, kur trenēties un parādīt sevi, parādīt to, kā esi attīstījies sezonas laikā," krāslavietis Timma stāsta ieguvumus un arī pienākumus, kādus uzliek nonākšana 60 draftēto pulkā.

"Ja tiec izvēlēts draftā, protams, tev paveras plašākas iespējas spēlēšanai Eiropā un arī citas NBA komandas tevi pamana, seko līdzi tavām gaitām," turpina pavasarī par Latvijas čempionu kļuvušais Timma, kurš pēdējās divas sezonas pārstāvējis "Ventspils" krāsas. "Drafts uzliek arī papildu atbildību un tādu kā papildu motivāciju sasniegt nākamos mērķus un iet tālāk uz priekšu nevis apstāties savā izaugsmē."

Jānis 2013. gada vasarā tika izvēlēts ar 60. kārtas numuru, un to paveica Memfisas "Grizzlies". Kluba viceprezidents basketbola operāciju jautājumos Džons Holindžers maijā bija Rīgā, lai klātienē vērotu Timmu darbībā. Uzbrucējs gan norāda, ka saikne ar klubu sezonas gaitā ir biežāka: "Ar mani sazinās diezgan bieži, un spēles skatās gandrīz visu laiku. Nekādas īpašas programmas netiek dotas, bet viņi pasaka, pie kā jāpiestrādā vairāk."

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +4 [+] [-]

, 2014-06-16 10:55, pirms 10 gadiem
par leenu 3nr. Par iisu 4nr.

  -2 [+] [-]

, 2014-06-16 11:57, pirms 10 gadiem
Nesaprotu, kāda jēga no drafta 2. kārtā, ko tas spēlētājiem dod, kāpēc par to vajag tā priecāties? Cik es saprotu, tas pilnīgi neko negarantē, bet vienkārši aizliedz parakstīt līgumu ar jebkuru citu NBA klubu?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +7 [+] [-]

, 2014-06-16 12:30, pirms 10 gadiem
Slice rakstīja: Nesaprotu, kāda jēga no drafta 2. kārtā, ko tas spēlētājiem dod, kāpēc par to vajag tā priecāties? Cik es saprotu, tas pilnīgi neko negarantē, bet vienkārši aizliedz parakstīt līgumu ar jebkuru citu NBA klubu?
negarantē, bet tajā pašā laikā var gadīties kā Bertānam, ka notraumējas, un tur cik,dzirdēts SAS ārsti savu roku arī pielika, lai atgrieztos vēl labāks. turklāt tas ko Timma teica, ka starpsezonā nevis marinējies te, individuāli vai arī ar vietējiem speciem, bet gan ir iespēja doties uz USA strādāt ar kluba treneriem un kopā ar citiem jaunajiem, kas jau spēlē Nba vai arī nesen draftēti..

  +4 [+] [-]

, 2014-06-16 15:00, pirms 10 gadiem
Slice rakstīja: Nesaprotu, kāda jēga no drafta 2. kārtā, ko tas spēlētājiem dod, kāpēc par to vajag tā priecāties? Cik es saprotu, tas pilnīgi neko negarantē, bet vienkārši aizliedz parakstīt līgumu ar jebkuru citu NBA klubu?
Nu tak izlasi ko Timma saka, bez lieka patosa, skaidri un pa punktiem

  -2 [+] [-]

, 2014-06-16 15:21, pirms 10 gadiem
jā ,varētu taču kādu interviju ar biedru. pirms nedēļas pat redzēju Cabo kafeinīcā, tā kā LV viņu satikt var un par nākotnes plāniem arī var pajautāt. Varbūt VEF atlika visus jaunumus uz šo nedēļu, jo viņi plāno paziņot ne tikai par Mazuru, bet varbūt arī to, ka Biedrs nākamajā sezonā spēlēs VEFiņā?

  +2 [+] [-]

, 2014-06-16 15:37, pirms 10 gadiem
frizbijs rakstīja: par leenu 3nr. Par iisu 4nr.
garumu uztrenēt nevar, bet pirmo ātrumu gan tik jāstrādā, tas paša ziņā

  +2 [+] [-]

, 2014-06-16 15:47, pirms 10 gadiem
black1 rakstīja: jā ,varētu taču kādu interviju ar biedru. pirms nedēļas pat redzēju Cabo kafeinīcā, tā kā LV viņu satikt var un par nākotnes plāniem arī var pajautāt. Varbūt VEF atlika visus jaunumus uz šo nedēļu, jo viņi plāno paziņot ne tikai par Mazuru, bet varbūt arī to, ka Biedrs nākamajā sezonā spēlēs VEFiņā?
Un, ja vēl nesanāks ieiet spēlē , tad Biedrs iestāsies no jauna sportaskolā

  -2 [+] [-]

, 2014-06-16 18:46, pirms 10 gadiem
ļoti informatīvs raksts ar vienu no LV inteliģentākajiem Balleriem.

Timma, lai gan draftēts, nu noteikti nav tas, kurš var pastāstīt par NBA aizkulisēm

  +1 [+] [-]

, 2014-06-17 10:42, pirms 10 gadiem
Timmam jākļūst daudz ātrākam un smagi jāpieliek metienā, lai kaut neliekas izredzes iekļūt NBA būtu.

  +1 [+] [-]

, 2014-06-17 16:17, pirms 10 gadiem
Timma nākamsezon paliks spēlēt Ventspilī? Vajadzētu atrast spēcīgāku klubu..