Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:132, Did:0, useCase: 3

Bertomeu: "Eirolīga un NBA ziemās nelaidīs spēlētājus uz valstsvienībām"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Bertomeu: "Eirolīga un NBA ziemās nelaidīs spēlētājus uz valstsvienībām"
Hordi Bertomeu un Žeļko Obradovičs
Foto: AFP/Scanpix

Starptautiskās Basketbola federācijas un pasaules vadošo komerclīgu pretstāve turpinās. Eirolīgas un NBA vadība iebilst pret FIBA centieniem rīkot nacionālo izlašu spēles novembrī un februārī, norādot, ka šajā laikā neļaus saviem spēlētājiem pārstāvēt valstsvienības.

Starptautisko sacensību kalendāra reforma sākās pirms vairākiem gadiem. 2013. gada novembrī FIBA vadība atkārtoti paziņoja, ka no saviem plāniem neatteiksies. Tie paredz, ka 2019. gada Pasaules kausa izcīņas kvalifikācijas spēles sāksies 2017. gada novembrī.

Jaunā kalendāra ietvaros nacionālās valstsvienības kvalifikācijas cīņas aizvadīs klubu sezonas laikā, turklāt katra "loga" standarta garums būs deviņas dienas. Konsultācijas par 2014.-2023. gada kalendāru iet pilnā sparā, taču pret jauno kārtību būtiskas iebildes ir pasaules vadošajām komerclīgām – “Turkish Airlines” Eirolīgai un NBA.

Eirolīgas vadītājs Hordi Bertomeu trešdien, 26. martā, intervijā Spānijas laikrakstam AS norādīja, ka, ieviešot jauno FIBA kalendāru, Eirolīgas spēlētāji nevarēs sezonas laikā pārstāvēt valstsvienības. NBA vadība līdzīgu nostāju pauda jau iepriekš.

“FIBA vienpusēji pieņēma jauno kalendāru, nosakot, ka no 2017. gada valstsvienību spēles tiks aizvadītas februārī un novembrī. NBA pateica, ka nelaidīs spēlētājus. FIBA neiebilda. Taču, ja Eirolīga darīs to pašu, FIBA radīsies iebildumi,” teica Bertomeu.

“Mēs neesam NBA, taču FIBA nevar izlikties, ka tā ir FIFA,” turpina Eirolīgas vadītājs. “Kad FIFA veido kalendāru, Mesi ir pienākums sezonas laikā braukt uz Paragvaju. Taču FIBA neiebilst, ja Rikijs Rubio februārī izlaiž valstsvienības spēli Ungārijā. Tādējādi NBA spēlētāji nebrauks pārstāvēt savas komandas Amerikā, Eiropā, Āzijā vai Āfrikā.”

Bertomeu uzskata, ka FIBA jāņem vērā Eirolīgas ierosinājumus. “Valstsvienības mums ir svarīgas. Mēs reklamējam FIBA Pasaules kausa izcīņu un piedāvājām divas alternatīvas. Pirmā no tām paredz izlašu spēles jūnijā un jūlijā. Otrais variants ir spēlēt septembrī un oktobrī, ņemot vērā, ka gribam sākt Eirolīgas sezonu novembrī. Taču viņi mūs neuzklausīja. FIBA projekts sāk zaudēt vērtību. Eirolīga turēsies pie saviem plāniem un neļaus spēlētājiem ziemā pārstāvēt valstsvienības.”

Eirolīgas vadītājs domā, ka juridiski taisnība ir viņa pusē. “Daži tiesneši jau pieņēma lēmumu, ka spēlētājam nav obligāti jāspēlē valstsvienībā, kā tas notika Mavrokefalida un Grieķijas gadījumā. NBA un Eirolīgas spēlētāji ziemā nespēlēs izlasēs. Mums patīk FIBA projekts, taču nevaram ciest viņu kalendāru. Ir labi, ka Eiropas čempionāts notiks reizi četros gados, tomēr viņi nedrīkst iebrukt mūsu telpā. Tā mēs teicām 2000. gadā.”

Ženēva tikmēr gatavo savus priekšlikumus. FIBA vēlas, lai basketbola kontrolpaketes turētāji (stakeholders) – gan federāciju pārstāvji, gan sponsori – tiktu iekļauti lēmumu pieņemšanas procesā, kā arī skaidri noteikt viņu atbildību un lomu sadali. Organizācija apstiprināja Sportistu komisijas (Athletes Commission) izveidi un nolēma, ka FIBA izpildvarā tiks atvēlēta vieta NBA pārstāvim.

No 2013. gada novembra līdz 2014. gada oktobrim FIBA debatēs par ilgtermiņa stratēģijas izveidi sieviešu basketbola attīstībai.

Izmantotie resursi:
"Ni la NBA ni la Euroliga van a parar por...

  -1 [+] [-]

, 2014-03-26 17:10, pirms 10 gadiem
Daudz loģiskāk, ja basketbolisti spēlētu savu sezonu laikā līdzīgi kā futbolā vai vismaz uzreiz pēc sezonas kā hokejā. Tagad reāli- jānokapā sezona, jāgatavojas izlasei un ar izlasi spēlējošie kavē klubus

  +1 [+] [-]

, 2014-03-26 17:16, pirms 10 gadiem
sapnis rakstīja: Daudz loģiskāk, ja basketbolisti spēlētu savu sezonu laikā līdzīgi kā futbolā vai vismaz uzreiz pēc sezonas kā hokejā. Tagad reāli- jānokapā sezona, jāgatavojas izlasei un ar izlasi spēlējošie kavē klubus
EČ un PČ jānotiek jūlijā, vai agusta sākumā, tad viss būs ok.

  +1 [+] [-]

, 2014-03-26 17:53, pirms 10 gadiem
NBA piesauca tā kā Eirolīga būtu tas pats

  +2 [+] [-]

, 2014-03-27 09:00, pirms 10 gadiem
Kad beigs futbola, basketbola un hokeja čempionātus līdzināt 1 pret 1? Katram sporta veidam sava specifika! Basketa čempionātam jānotiek pirms sezonas, hokeja un futbola čempionātiem - pēc sezonas. Tā viņi nepārklāsies un visi laimīgi. Nevajag izdomāt divriteni vēlreiz!