Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:132, Did:0, useCase: 3

Sāksies NBA jaunā sezona - ar Milvoki, Bostonu un Denveru galveno favorītu lomās

Rolands Eliņš

Sāksies NBA jaunā sezona - ar Milvoki, Bostonu un Denveru galveno favorītu lomās
Nikola Jokičs NBA fināla ceremonijā. Foto: Kyle Terada/USA Today Sports/Scanpix

Šonakt tiks aizvadītas pirmās divas spēles Nacionālās basketbola asociācijas 2023./24. gada sezonā. Sezonu plkst. 2.30 atklās čempiones "Nuggets" mačs pret "Lakers", kam sekos ļoti interesantais Goldensteitas "Warriors" mačs pret pamatīgi pārveidoto Fīniksas "Suns" (plkst. 5.00).

Aizvadīta kārtējā interesantā NBA starpsezona, kurā notikušas vairākas nozīmīgas pārmaiņas komandās, taču sezonas priekšvakarā jāsecina, ka spēku samēru sašūpošanās līgas augšgalā nemaz tik ļoti nav notikusi. Ja paskatās uz 22./23. gada sezonas "Top6" favorītu sarakstu, tad no tā šobrīd izkritusi tikai "Nets", kamēr Bostona, Milvoki, "Suns", "Warriors" un "Clippers" turpat vien ir.

Tas gan nenozīmē, ka favorītes vasarā ir gulējušas, gluži otrādi. Gandrīz visas līgas vadošās komandas veikušas nozīmīgas pārmaiņas starpsezonā, un tas šoreiz tiešā veidā attiecās arī uz Latvijas basketbolu, jo Kristaps Porziņģis maiņas darījumā nonācis Bostonas "Celtics" vienībā. Bostona ieguvusi arī Drū Holideju, reizē pamanoties paturēt Džeisonu Teitumu, Deriku Vaitu un Džeilenu Braunu, un kopā ar Porziņģi "Celtics" mērķis ir skaidrs - NBA čempiones tituls.

Vērts gan pieminēt, ka starp galvenajām favorītēm "Celtics" tika ierindota arī iepriekšējos gados - 2022. gada vasarā izdevās sasniegt finālu, tur zaudējot "Warriors", bet iepriekšējā sezonā konferences finālā negaidīti tika zaudēts Maiami "Heat". Bostonas algu saraksts (51 miljons virs algu griestiem) skaidri apliecina, ka komanda savas kārtis izliek tā, lai uz titulu tēmētu jau šosezon, nevis kaut kad nākotnē.

Par Bostonas galveno konkurenti uz titulu tiek nosaukta Milvoki "Bucks", kas šovasar ar veiklu maiņas darījumu papildināja savas rindas ar Deimienu Lilardu. Lilarda un Jaņņa Adetokunbo kombinācija vienā komandā izklausās draudīga, turklāt "Bucks" arī cer uz lielāku pienesumu no Krisa Midltona, kurš traumu dēļ iepriekšējā sezonā piedalījās tikai 33 spēlēs. Milvoki šosezon spēlēs jauna galvenā trenera Eidriena Grifina vadībā, kurš nomainījis Maiku Budenholceru.

No trenera starpsezona atvadījās arī Fīniksas "Suns", kas Montija Viljamsa vietā nozīmeja Frenku Vogelu, kuram tagad būs iespēja strādāt ar Devinu Bukeru, Kevinu Durentu un Bredliju Bīlu. Šīs trijotnes arsenāls uzbrukumā izskatās neapturams, taču vēl ir atklāti jautājumi par to, kā tas viss saliksies kopā laukumā.

Krietni mazāk jautājumu ir par Denveras "Nuggets", jo čempionvienība nekādas īpašās pārmaiņas uzvarētāju sastāvā šovasar neieviesa. Ja zobrati griežas visātrāk visā līgā, kāpēc tos mainīt? Nikolam Jokičam paredz vēl vienu MVP līmeņa sezonu, un viņam apkārt netrūkst augsta līmeņa spēlētāju, kuri jau saspēlējušies savā starpā un izcīnījuši NBA titulu.

Savukārt "Warriors" šī būs pirmā sezona kopš 2011. gada, kad komandas ģenerālmenedžera amatā nav Boba Maiersa. Viņš atkāpies no amata un varas grožus nodevis Maikam Danlīvijam, kuram viens no pirmajiem lielajiem darbiem komandā bija darījums, kura rezultātā Zelta štata komandā nonāca Kriss Pols, tāpat jāatzīmē, ka tika pagarināts līgums ar Dreimondu Grīnu. Komanda ar Stefenu Kariju un Kleju Tompsonu sastāvā, protams, jāpieskata līgas favorītēm.

Starp sezonas favorītēm velti meklēt Sanantonio "Spurs", taču šī komanda piesaistīs ļoti plašu uzmanību. "Spurs" šovasar draftēja Francijas basketbola sensāciju Viktoru Vembanjamu, kurš, kā izskatās pēc pārbaudes spēlēm, gatavojas satriekt arī ASV basketbola fanus. Vembanjama izceļas ar savu iespaidīgo augumu, ko apvieno ar lielisku basketbola tehniku, un viņa gaidāmā debijas sezona tiek sagaidīta ar milzīgu interesi.

Nozīmīgākās pārmaiņas starpsezonā

SpēlētājsNo - Uz
Kristaps PorziņģisNo Wizards uz Celtics
Kriss PolsNo Suns uz Warriors
Bredlijs BīlsNo Wizards uz Suns
Deimiens LilardsNo Trail Blazers uz Bucks
Drū HolidejsNo Bucks uz Celtics
Danilo GallināriNo Celtics uz Wizards
Viktors VembanjamaDraftēts Spurs
Dilons Brukssno Grizzlies uz Rockets
Diandrē Eitonsno Suns uz Trail Blazers

Pie starpsezonas pārmaiņām noteikti vērts atgādināt arī Dāvja Bertāna nonākšu "Thunder" komandā, taču gan Bertāns, gan Porziņģis savas pirmās spēles jaunajā sezonā aizvadīs nākamajā dienā (naktī uz ceturtdienu). Savukārt šonakt NBA sezona tiks atklāta ar mačiem Denverā un Sanfrancisko.

Pagājušās sezonas čempione "Nuggets" uzņems Losandželosas "Lakers" ar Lebronu Džeimsu un Entoniju Deivisu priekšgalā. Arī "Lakers" tiek atzīmēta starp sezonas favorītēm, taču fakts ir tāds, ka Lebrons sezonas sākumu sagaidīs kā līgas vecākais spēlētājs. 38 gadus vecais Džeimss aizvadīs savu 21. NBA sezonu, un līdz šim tik daudz nospēlējuši tikai septiņi spēlētāji, un neviens no viņiem savā 21. sezonā nav guvis vairāk par vidēji 7.4 punktiem. Šosezon netrūks arī citu vecuma rekordu, ko Džeimss, visticamāk, pārspēs, ja vien spēs turpināt spēlēt apmēram tādā pašā līmenī, kā iepriekšējā sezonā, kad vidēji mačā iemeta 28.9 punktus.

Par intereses trūkumu nevarēs sūdzēties arī otra spēle - "Warriors" uzņems "Suns", un Krisam Polam uzreiz būs iespēja tikties ar komandu, kas viņu šovasar aizmainīja. "Warriors" sastāvā sezonas sākumā gan nebūs Dreimona Grīnda, bet arī Fīniksa varētu nebūt pilna gatavībā, jo mazāku traumu dēļ uz jautājuma zīmes ir Bukera un Bīla spēlēšana. Tās nav labas ziņas Fīniksai, jo abu spēlētāju traumatiskums varētu būt nozīmīgs faktors - Bukers iepriekšējā sezonā izlaida 29 spēles, kamēr Bīls izlaida 32 spēles.

Fīniksai toties sastāvā būs Kevins Durents, kuram tā būs pirmā spēle "Warriors" mājas arēnas "Chase Center" līdzjutēju priekšā. Pirms sešiem gadiem, kad Durents pārstāvēja "Warriors", viņš pats piedalījās šīs arēnas simboliskajā atklāšanas ceremonijā, bet pēc komandas maiņas šeit spēlēja tikai vienreiz, kad Covid-19 dēļ līdzjutēji arēnā netika ielaisti. Savukārt iepriekšējo "Suns" maču viesos pret "Warriors" Durents izlaida traumas dēļ. "Nezinu, vai tikšu sagaidīts silti vai arī izsvilpts. Taču esmu gatavs visam un koncentrēšos savai spēlei," medijiem teica Durents.

NBA sezonas atklāšanas dienu kalendārs

DienaLaiksSpēle
25.10.2:30Nuggets-Lakers
5:00Warriors-Suns
26.10.2:00Hornets-Hawks
2:00Pacers-Wizards
2:00Knicks-Celtics
2:00Magic-Rockets
2:30Nets-Cavaliers
2:30Heat-Pistons
2:30Raptors-Timberwolves
3:00Bulls-Thunder
3:00Grizzlies-Pelicans
4:00Jazz-Kings
4:30Spurs-Mavericks
5:30Clippers-Trail Blazers

Sezonas favorīti - "Olybet" bukmeikeru vērtējums par iespējām iegūt titulu

KomandaKoeficientsKomandaKoeficients
Bucks4.50Celtics5.00
Nuggets5.50Suns7.00
Warriors13.00Lakers13.00
Clippers17.00Mavericks19.00
Heat21.0076ers23.00
Grizzlies26.00Cavaliers29.00
Pelicans41.00Kings41.00
Knicks51.00Raptors51.00
Hawks71.00Timberwolves71.00
Thunder101.00Nets101.00

Izmantotie resursi:
The official site of the NBA for the latest NBA...
ESPN - Serving Sports Fans. Anytime. Anywhere.

  +9 [+] [-]

, 2023-10-24 16:03, pirms 7 mēnešiem
Nozīmīgākās pārmaiņas starpsezonā-Danilo Gallināri No Celtics uz Wizards
Slēpts komentārs: Shed

     [+] [-]

, 2023-10-24 17:06, pirms 7 mēnešiem
Bostona pārliecinoši līderi uz titulu. Būšu pārsteigts, ja DEN-BOS nebūs fināla pāris. Buki? Neticu Deimam. Un vēl vairāk neticu perimetra aizsardzībai. Suns - neticu, ka vienā sezona var izveidot saliedētu komandu, jo no pagājušā gada tur tikai Durants + Bukers un neticu,ka pensionāri var izcīnīt titulu. Nemaz nesākšu par lielā tro traumām.

  +5 [+] [-]

, 2023-10-24 17:06, pirms 7 mēnešiem
Shed rakstīja: Nu nu, Bostonu kā galveno favorīti...
Komanda ir palikusi vājāka kā pērn un uzreiz favorīte
Ko tu pīpē?

  +3 [+] [-]

, 2023-10-24 17:11, pirms 7 mēnešiem
Beidzot NBA sākas, Ceru ka KP būs lieliska sezonu kas beigsies jūnijā ar NBA titulu..

  +3 [+] [-]

, 2023-10-24 17:13, pirms 7 mēnešiem
Kāds var pateikt,kāpēc Buki ir favorīti bukmeikeru vērtējumā? Bostona tak viņus vienos vārtos iznesīs!
Slēpts komentārs: Shed
Slēpts komentārs: Shed

  +2 [+] [-]

, 2023-10-24 18:28, pirms 7 mēnešiem
Heiteri sāk izlīst no krūmiem!

  -2 [+] [-]

, 2023-10-24 19:36, pirms 7 mēnešiem
Jā,viss pareizi ka iezīmējāt Buļļus!💪🏻

  +1 [+] [-]

, 2023-10-24 20:41, pirms 7 mēnešiem
Madzigais rakstīja: Jā,viss pareizi ka iezīmējāt Buļļus!💪🏻
Iezīmēja Thunder ar Bertānu priekšgalā!
Ja Bertāns metīs troikas kā 5 gadus atpakaļ - tad tur kaut kas var sanākt!

  +2 [+] [-]

, 2023-10-24 20:42, pirms 7 mēnešiem
Prognozēju Lebronam Džeimsam jaunu pensionaru rekordu un vidēji 12 punktus spēlē!

  -2 [+] [-]

, 2023-10-24 20:52, pirms 7 mēnešiem
oxa rakstīja: Prognozēju Lebronam Džeimsam jaunu pensionaru rekordu un vidēji 12 punktus spēlē!
Fak off

  -1 [+] [-]

, 2023-10-24 20:54, pirms 7 mēnešiem
Lakers in 8