Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:111, Did:0, useCase: 3

Sporta špikeris: kā skaita punktus boksā?

Krišjānis Pundurs
Krišjānis Pundurs

Sporta špikeris: kā skaita punktus boksā?
Entonijs Džošua un Oleksandrs Usiks sagaida tiesnešu lēmumu pirmajā cīņā. Foto: Action Images via Reuters/Scanpix

Sporta špikeris – vienkārši par sarežģīto! Īstā vieta tiem, kam zināšanas par sportu nav stiprā puse.

Šajā špikerī par to, kā skaita punktus bokā, elementus, ko tiesneši vērtē cīņā un tiesnešu lēmumu veidi.

• Titulcīņās atvēlēti 12 raundi pa trīs minūtēm, un, ja cīņa nenoslēdzas priekšlaicīgi [ar nokautu, diskvalifikāciju, savainojumu u.c.], uzvarētājs tiek noteikts ar tiesnešu lēmumu.

Punktus visas cīņas garumā skaita trīs sānu tiesneši, vērtējot katru raundu atsevišķi un vēlāk saskaitot punktu kopsummu, kas nosaka iznākumu cīņā. Ringa tiesnesis punktus neskaita, bet gan rūpējas par noteikumu ievērošanu cīņas laikā.

• Raundos punkti tiek skaitīti, vadoties pēc desmit punktu sistēmas. Proti, labākajam bokserim raundā tiek piešķirti desmit punkti, kamēr otram – deviņi [lielākajā daļā gadījumu].

• Atsevišķos gadījumos punktu starpība var būt arī lielāka. Vienam no bokseriem izteikti dominējot vai nosūtot otru nokdaunā, raunds var tikt vērtēts kā 10-8, par nokdaunu noņemot vienu punktu.

• Retāk – arī 10-7, taču šāda raunda gaita, ja bijuši divi nokdauni vai vienkārši brutāla pretinieka “dauzīšana” biežāk nozīmē visas cīņas apturēšanu [no ringa tiesneša puses] un tehnisko nokautu.

• Ja raunda ietvaros nokdaunā pabijuši abi bokseri, par nokdaunu noņemtie punkti tiek izlīdzināti, un labākais raundu uzvar, piemēram, ar 10-9, nevis 9-8.

• Nespējot izšķirt uzvarētāju, var tikt piešķirts arī 10-10 neizšķirta raunds. Tas gan tiek darīts salīdzinoši reti.

• Punkti var tikt atņemti par noteikumu pārkāpumiem [neatļauti sitieni vai citi paņēmieni], un to fiksē ringa tiesnesis. Sānu tiesneši, izvērtējot raunda gaitu, punktu konkrētajam bokserim atņem tā beigās. Piemēram, ja bokserim, kurš tiesnešu vērtējumā raundu uzvarējis ar 10-9, jāatņem punkts par neatļautu sitienu, raunds noslēdzas ar 9-9 vērtējumu.

Elementi, ko tiesneši vērtē cīņā

Uzbrukuma efektivitāte – cik aktīvi un cik efektīvi katrs bokseris izdara sitienus, kontrolē cīņas iniciatīvu.

Aizsardzība – cik prasmīgi bokseris spēj izvairīties un aizsargāties no pretinieka sitieniem.

Ringa kontrole – elements, kas arī saistīts ar aktivitāti un kustīgumu – kuram bokserim pieder iniciatīva, kurš ir aktīvāks un spēj uzspiest pretiniekam savu cīņas manieri.

Tīri, precīzi trāpīti sitieni – ja deviņi no desmit sitieniem atdursies pretinieka blokā, tiesnešu vērtējumā lielas priekšrocības tas nedos. Būtiskāki ir tīri trāpījumi, kas ne tikai dod pārsvaru tiesnešu blociņos, bet arī palielina nokauta iespējas.

Tiesnešu lēmumu veidi

Vienbalsīgs lēmums [unanimous decision] – pēc punktiem visu trīs sānu tiesnešu vērtējumā uzvar viens cīkstonis.

Dalīts lēmums [split decision] – divi no tiesnešiem lemj par labu vienam bokserim, trešais tiesnesis – par labu otram.

Vairākuma lēmums [majority decision] – divi tiesneši uzvaru piešķir vienam bokserim, trešais - fiksē neizšķirtu.

Neizšķirts [draw] – gadījumā, ja visi trīs tiesneši fiksē neizšķirtu, tas ir vienbalsīgs neizšķirts. Ja neizšķirtu fiksē viens, bet abi pārējie atdod uzvaru katrs savam bokserim, tas ir dalīts neizšķirts.

Vairākuma neizšķirts [majority draw] – ja divi tiesneši fiksē neizšķirtu, bet trešais tiesnesis saskaita punktus par labu kādam no bokseriem, šis atlēts par uzvarētāju atzīts netiek. Šādi gadījumi gan ir visai reti. Zināmākais no pēdējo gadu lēmumiem meklējams UFC oktagonā – 2020. gadā cīņā par mušas svara titulu vairākuma neizšķirts tika fiksēts Deivesona Figeiredu un Brendona Moreno cīņā. Vienīgais tiesnesis, kurš nefiksēja neizšķirtu, uzvaru bija atdevis Figeiredu, kurš nosargāja titulu, taču bilancē uzvaru sev neierakstīja.

• Pirmajā Usika un Džošua cīņā ukraiņu bokseris izcīnīja uzvaru ar vienbalsīgu tiesnešu lēmumu – 115:113, 116:112 un 117:112.

Citi boksa vērošanai noderīgi "Sporta špikeri"

Boksa pamatsitieni, to veidi;

Čempionu jostu sadalījums starp smagsvaru bokseriem.

Izmantotie resursi:
https://www.abcboxing.com/unified-r...
https://www.dazn.com/en-US/news/box...

     [+] [-]

, 2022-08-20 19:37, pirms 2 gadiem
ludzu sadu spikeri par tenisu? tur es neko nesaprotu