Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2964, Did:0, useCase: 3

Sporta špikeris: džebs, kross un citi boksa sitieni

Krišjānis Pundurs
Krišjānis Pundurs

Sporta špikeris: džebs, kross un citi boksa sitieni
Taisons Fjūrijs atvērtajā treniņā pirms cīņas ar Vaitu. Foto: ZUMAPRESS/Scanpix

Sporta špikeris – vienkārši par sarežģīto! Īstā vieta tiem, kam zināšanas par sportu nav stiprā puse.

Sestdien, 23. aprīlī, Vemblija stadionā starp Taisonu Fjūriju un Dilianu Vaitu notiks cīņa par WBC titula jostu smagsvaros. Lai arī skatītāji varētu labāk sagatavoties cīņas vērošanai, šajā špikerī īsi ar piemēriem paskaidroti boksa pamatsitieni.

Sitiens ir jebkuras boksa cīņas pamatelements, bet sitienu veidi ir vairāki. Par četriem pamata sitieniem boksā sauc džebu, krosu, huku un aperkatu. Tie var tikt mērķēti gan pa pretinieka galvu, gan ķermenī – vēdera apvidū. Pirms katrs no tiem tiek paskaidrots sīkāk, nepieciešams paskaidrot, ka boksa stājā cīkstoņiem viena ķermeņa puse vienmēr ir izvirzīta uz priekšu – labročiem tā ir kreisā kāja un kreisā roka, kreiļiem – otrādi.

Video: boksa stāja leģendārā smagsvara Vladimira Kļičko skaidrojumā

Sitieni

Džebs - boksa pamatsitiens, kas cīņā tiek pielietots visbiežāk. Taisns sitiens ar priekšējo roku [boksa stājā cīkstoņiem viena ķermeņa puse vienmēr ir izvirzīta uz priekšu], kura galvenā atslēga ir nevis nokauta spēks, bet gan iespēja izkārtot tālākas kombinācijas ar jaudīgākiem sitieniem. Džebu izmanto, lai turētu pretinieku distancē, neļaujot pienākt tuvāk, un var pielietot arī atkāpjoties pašam.

Video: džebs kazahu boksa superzvaigznes Genādija Golovkina pielietojumā

Kross - taisnais sitiens ar aizmugurējo roku, kas kombinācijā bieži vien seko pēc džeba. Atšķirībā no džeba, krosā tiek ielikts krietni vairāk spēka, ar lielāku iespēju pretinieku nolikt uz ringa dēļiem.

Video: iespējams, draudīgākā sitiena īpašnieka pasaules boksā – bijušā smagsvaru čempiona Deonteja Vaildera kross, kas nokautē Dominiku Brazīli

Huks - pateicoties savai trajektorijai, ticis pie āķa sitiena nosaukuma. Huks ir āķa sitiens no sāniem, roku virzot pa loka trajektoriju, un var tikt izpildīts gan ar priekšējo [boksa stājā], gan aizmugurējo roku.

Video: Oleksandrs Usiks savā pēdējā cīņā krūzeru svara kategorijā ar kreiso huku nokautē Toniju Beljū

Aperkats - āķa sitiens, kas izdarīts no apakšas uz augšu, visbiežāk meklējot pretinieka žokli. Arī aperkatu atkarībā no situācijas var izpildīt ar katru roku.

Video: bijušā trīs svara kategoriju čempiona Džervontas Deivisa aperkats

Izmantotie resursi:
https://www.legendsboxing.com/post/...
https://blog.joinfightcamp.com/trai...