Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:111, Did:0, useCase: 3

Garsija pret Heiniju: kā šāda boksa cīņa vispār tiek pieļauta?

Rolands Eliņš

Garsija pret Heiniju: kā šāda boksa cīņa vispār tiek pieļauta?
Raiens Garsija

Naktī uz svētdienu (pēc Latvijas laika) Ņujorkā norisināsies cīņa par WBC čempiona titulu vieglajā svarā starp čempionu Devinu Heiniju un izaicinātāju Raienu Garsiju. Garsija, par kura mentālo gatavību cīņai uzdoti daudzi jautājumi, par 1.3kg pārsniedza svara limitu, taču abas puses vienojušās, ka cīņa tāpat notiks, bet Garsijam nāksies samaksāt krietnu summu par pārsniegto svaru - pusmiljonu par katru mārciņu jeb 1.5 miljonus dolāru. Tā vismaz tiek stāstīts publiski, kamēr aizkulisēs tiek piesaukts, ka soda nauda būs mazāka (600 tūkstoši). Taču joprojām aktuāls ir jautājums, kā šāda cīņa, ņemot vērā Garsijas dīvaino izturēšanos un aizdomas par mentālās veselības problēmām, vispār tiek pieļauta?

25 gadus vecais ASV bokseris Raiens Garsija jau iepriekš bija licis satraukties par savu gatavību augsta līmeņa boksa cīņai. Viņa izturēšanās, dīvainie ieraksti sociālajos tīklos un iepriekšējās mentālās problēmas radīja aicinājumus cīņu atcelt, taču tas nenotika, un WBC titulcīņa joprojām ir ieplānota.

Ceturtdien risinājās preses konference, kas radīja jaunus jautājumus. Ja Garsija un viņa pārstāvji bija plānojuši šo publisko uzstāšanos izmantot, lai pārliecinātu publiku, ka visas runas par viņa mentālajām problēmām ir uzpūstas muļķības un baumas, tad sanāca tieši pretēji - Garsija savu uzruna sāka, 12 reizes pēc kārtas atkārtojot vārdus "Paldies tev, Jēzu", pēc tam aizsvilās un ar lamuvārdiem raksturoja, kā sasitīs Heiniju, un pēc tam sāka izdot rējieniem līdzīgas skaņas, skaidrojot, ka ir skaļāks nekā visa Heinija komanda kopā.

Tāpat Garsija agresīvi reaģēja, kad kāds no Heinija atbalstītājiem ar izsaucienu no zāles iejaucās viņa atbildē. Garsija viņu vairākkārt nolamāja ļoti rupjiem vārdiem, padarot preses konferenci par vēl nekomfortablāku pasākumu nekā iepriekš. Kamēr promouteri Oskars de la Hoija un Edijs Hērns, kuri vairāku mēnešu garumā tā arī nav saskatījuši Garsijas uzvedībā nekādas pazīmes, ka viņš nav īsti gatavs boksa cīņai, apstulbuši mēģināja ieviest kārtību, blakus sēdošais Heinijs par Garsiju izteicās šādi: "Ar to (cenzēts) kaut kas patiešām nav kārtībā."

Piektdienas vakarā pierādījās citi satraukumi, proti, Garsija neiekļāvās svara limitā. Atļauto 63.4kg vietā viņam bija 64.8kg, kas varbūt neliekas nekas tik ļoti īpašs, sak, tikai pusotrs kilograms, taču profesionālajā boksā šajās svara kategorijās tas ir ļoti daudz.

Abu bokseru mutiskā vienošanās paredzēja, ka par katru pārsniegto mārciņu (0.45kg) svarā pirms cīņas, būs jāsamaksā pusmiljons ASV dolāru. Garsija oficiālajā svēršanās ceremonijā apliecināja, ka cienīs šo noslēgto vienošanos un samaksās Heinijam pusotru miljonu, tiesa, jau nākamajā teikumā uz skatītāju ūjināšanu viņš atbildēja ar aicinājumu uz orālo seksu. Visam piedevām viņš uz svēršanās ceremoniju ieradās ar alus pudeli rokās, no kuras kārtīgi padzērās, jau stāvot uz svariem.

Boksa apskatnieks Dens Rafaels vēsta, ka piesauktais pusotrs miljons dolāru esot tikai vārdos un ka patiesībā abas puses vienojušās, ka Garsijam būs jāsamaksā 600 tūkstoši dolāru, kā arī neliela daļa no tiešraižu pārdošanas ienākumiem. Jāpiezīmē, ka arī Rafaels publiski iestājies pret cīņas norisi: "Puisim nevajadzētu cīnīties. Viņš acīmredzami nav mentāli vai fiziski gatavs. Viņam ir problēmas, un es jūtu viņam līdzi. Viņam ir laba sirds, taču kaut kas ir nogājis greizi, un viņam blakus nav neviena, kuram tas rūpētu. Heinijs viņu ievainos."

Taču cīņa kā tāda tāpat notiks, vismaz šobrīd tā vēl nav atcelta, tiešraides un biļetes ir pārdotas, un visi organizatoriskie procesi norisinās. Neievērotā svara limita dēļ Garsija gan nevarēs pretendēt uz WBC titulu vieglajā svarā.

Izmantotie resursi:
https://www.boxingscene.com/garcia-...
https://www.boxingscene.com/devin-h...
https://www.boxing247.com/boxing-ne...

  -1 [+] [-]

, 2024-04-20 07:41, pirms 2 nedēļām
Bo Mamba acīmredzami arī problēmas galviņā.

  -1 [+] [-]

, 2024-04-20 09:21, pirms 2 nedēļām
Mamba, kurā vietā rakstā Eliņš par to izsakās?

  -2 [+] [-]

, 2024-04-20 09:44, pirms 2 nedēļām
Dabūs bietē un vai muļķības būs ārā, vai pa taisno uz klīniku ārstēties.

     [+] [-]

, 2024-04-21 08:49, pirms 2 nedēļām
Tagad jāgaida izcils raksts par to kā Garsija bija nepieļaujami vājš

     [+] [-]

, 2024-04-21 10:29, pirms 2 nedēļām
Nu, ir psihs vai labi notēloja - nez, vai tik viegli uzzināsim, bet uzvarēja Garsija pat ļoti pārliecinoši. Kā viens no tiesnešiem pamanījās 112-112 saskaitīt, nesaprotu, moš pa kluso telefonā ko citu skatījās... Pārējo 115-109 daudz tuvāk patiesībai izskatījās