Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:111, Did:0, useCase: 3

Ar smaidu un harismu ceļā uz smagu cīņu Serbijā: Vilcāns tēmē uz WBC jostu

Rolands Eliņš

Ar smaidu un harismu ceļā uz smagu cīņu Serbijā: Vilcāns tēmē uz WBC jostu
Ralfs Vilcāns. Foto: Boris Simson/LNK Boxing

Latvijas boksā šonedēļ būs cīņa par vienas no vadošajām boksa organizācijas jostām, un tajā piedalīsies Ralfs Vilcāns, piektdien Belgradā sacenšoties pret WBC "International" čempionu Niku Hanigu. Pirms izlidošanas uz Serbiju Vilcāns sarunā ar Sportacentrs.com pastāstīja, ka uztver šo cīņu kā lielu pārbaudījumu sev, ir iepazinies ar pretinieku arī personīgā līmenī, kā arī aicināja līdzjutējus pārāk daudz neskatīties uz viņu abu lielo atšķirību dažādos rangos.

27 gadus vecais Latvijas bokseris Ralfs Vilcāns (11-0) savus spēkus profesionālajā boksā izmēģināja pirmajā smagajā svarā jeb krūzeros, kurs aizvadīja deviņas cīņas un izcīnīja deviņas uzvaras. Pagājušajā augustā viņš "LNK Boxing" cīņu šovā piedalījās jau vienu svara kategoriju zemāk. "Kad pateicu trenerim par savu vēlmi iet uz leju svarā, treneris purināja galvu un bija ļoti skeptisks," smaidīja Ralfs savas lielās cīņas nedēļas ievadā, vēl pirms došanās uz Belgradu. "Principā pats tā vienā dienā izdomāju, un šobrīd jūtos ļoti labi. Lai iekļautos limitā, esmu nometis apmēram 14 kilogramus, taču jūtos lieliski, tieši tā, kā vēlējos justies. Nu, un tagad man šajā svarā būs titulcīņa, tā ka var secināt, ka pāreja ir sanākusi."

Vēl pirms dažiem gadiem Latvijas boksā starptautiska mēroga titulcīņas bija retums, taču Mairim Briedim pēdējā laikā retums jau ir tad, ja galdā netiek likta kāda no četru vadošo organizāciju jostām. Pussmagajā svarā sekundārais WBO tituls (Eiropas čempions) pieder Ričardam Bolotņikam, un tagad uz ko līdzīgu WBC versijā pretendē Vilcāns.

"Liels faktors būs arī tas, ka man šī būs pirmā cīņa ārpus Latvijas, kas jau iedos savu trīconi rokās," sacīja Vilcāns. "Cīņa būs par WBC jostu, kas man ir liels pagodinājums, ka pie šādas iespējas tieku jau savā 12. cīņā. Pirmā cīņa ārzemēs, un uzreiz par jostu – protams, forši." Viņš arī norādīja, ka līdz ar to citāds bijis arī sagatavošanās periods, jo visas treniņnometnes laikā viņa komanda konkrēti zinājusi pretinieku un varējusi gatavoties tieši viņam.

"Jūtos gatavs šim brīdim, uzskatu, ka ir pienācis laiks sevi pārbaudīt," sacīja Vilcāns. "Sen jau vēlējos pārbaudīt, uz ko esmu spējīgs, un domāju, ka mans pretinieks Niks Hanigs arī izvilks no manis visu labāko. Hanigs ir WBC jostas īpašnieks, pilnīgi droši, ka viņš būs motivēts to nosargāt un ka viņš pret šo cīņu attieksies maksimāli nopietni, nevis tā vienkārši atbrauks pēc naudiņas, kā, es ticu, darīja daži mani iepriekšējie pretinieki."

Nepārprotami spēcīgs pretinieks
Vilcāns uzsvēra, ka viņa pretinieks visai augstā vietā rangā, ļoti spēcīgs un ir pašos spēka gados (34 gadi) un arī nepārspēts profesionālajā ringā (9-0-1). Taču izskatās, ka arī Vācijas bokseris Hanigs pirms cīņas ir labā noskaņojumā – Vilcāns pastāstīja, ka ielicis sociālajos tīklos bildi pēc treniņa, kur atzīmējis arī Hanigu, un Vācijas bokseris pavisam drīz atbildējis ar draudzīgu privātu vēstuli. "Liekas tāds lāga čalis," sacīja Vilcāns. "Parunājāmies nedaudz, salaikojām viens otra ierakstus sociālajos tīklos un novēlējām viens otram veiksmi." Ringā draugu nebūs, taču Vilcāns domā, ka ar Hanigu varēs aprunāties un komunicēt arī pēc cīņas.

Hanigs WBC titulu ieguva 2019. gada februārī un to pēc tam divreiz aizstāvējis Vācijā. Oficiālajā WBC pasaules rangā viņš kā sekundārā titula īpašnieks atrodas desmitajā vietā, viņš izsēts arī IBF rangā (astotā vieta), kamēr statistikas portālā "BoxRec" šajā divīzijā ieņem 35. vietu. Ričards Bolotņiks šajā divīzijā ir desmitajā vietā pasaulē, kamēr Vilcāns ierindots 130. vietā. Atšķirība no Haniga rangā ir liela, taču skaidrs, ka "BoxRec" rangs uz tik lielu objektivitāti nepretendē.

"Iepriekš jau es arī biju labāko simtniekā," par to smaidot paskaidroja Vilcāns. "Nevienu cīņu neesmu zaudējis, bet rangā tagad esmu nokritis zemāk. Domāju, ka tur nevajadzētu pievērst pārāk lielu uzmanību, jo pēc dažiem vadošajiem desmitiem bokseru pārējo sarindošanai tur vairs nav tik lielas nozīmes. Uzskatu gan, ka Hanigs noteikti būs mans spēcīgākais pretinieks un ka viņš savu vietu rangā patiešām nopelnījis. Taču nav arī tā, ka tagad domāju, ak, mans Dievs, pretinieks ir četras reizes spēcīgāks par mani, jo viņš ir četras reizes augstākā vietā rangā un tagad man būs četras reizes vairāk jātrenējas. Tā nu galīgi nav."

Nika Hanigs ar WBC starptautiskā čempiona titulu. Foto: Nick-hannig.com

Pretinieka menedžeris šo uzskata par 50:50 cīņu. Pieklājība vai piesardzība?
Paša Haniga mērķi arī ir krietni augstāki. Viņa komanda tēmē uz iespēju cīnīties par pasaules čempiona titulu, kas varētu notikt gada otrajā pusē Dubaijā. Tiek apsvērta iespēja Dubaijā sarīkot Vācijas tradicionālo Oktoberfestu, kas gan pagaidām ir tikai runas, taču reizē varētu tikt organizēts boksa šovs Dubaijā. Taču vispirms Hanigam jātiek galā ar Vilcānu, un Vācijas boksera pārstāvji savos publiskajos komentāros par Vilcānu izsakās ar daudz lielāku piesardzību nekā varētu padomāt, ja skatās tikai uz abu bokseru atšķirību rangā.

"Latviešu bokseris pilnīgi noteikti nav ar pliku roku ņemams, kā to varbūt var teikt par Nika iepriekšējo pretinieku Eriklu Toresu," Vācijas medijā "Sportbuzzer" citēts Haniga menedžeris Deniss Lindners. "Domāju, ka cīņa Belgradā būs īsts 50:50 notikums, kas, cerams, beigsies ar iznākumu par labu manam bokserim." Hanigs pats pēc profesijas ir ugunsdzēsējs un atšķirībā no Vilcāna viņš visas savas cīņas aizvadījis šajā svara kategorijā, tiesa, arī viņam šī būs tikai otrā cīņa ārzemēs.

Taču par Dubaiju Hanigs varēs domāt tikai tad, ja tiks galā ar Vilcānu. "Ja nē, tad uz Dubaiju braukšu es," sacīja Latvijas bokseris. "Tur gan vēl grūti pateikt, kā tas īsti notiks, taču saprotu, ka Hanigam tiek plānota cīņa pret citu vācieti par kādu jostu." Cīnoties pret rangā daudz augstāk izliktu pretinieku, viena priekšrocība ir tā, ka arī potenciālie ieguvumi ir daudz lielāki – uzvaras gadījumā Vilcānam vajadzētu iekļauties WBC oficiālajā rangā un viņš var tēmēt uz Hanigam šobrīd piederošās desmitās vietas pārņemšanu.

Foto: Boris Simson/LNK Boxing

"Neuztveru šo kā būt vai nebūt cīņu"
Nākotnē Vilcāns gan iztēlojas pāriešanu uz vēl zemāku svara kategoriju (otro vidējo svaru, līdz 76.2kg). "Pateicu par to trenerim, viņš atkal uzreiz teica "nē"," smaidīja Vilcāns. "Taču esmu jau pierādījis, ka varu nomest svaru un aizvadīt labu cīņu, tagad grasos to pierādīt vēlreiz. Turklāt zemākos svaros šīs atšķirības jau ir mazākas – starp krūzeriem un pussmago svaru ir 11kg atšķirība, bet līdz nākamajam svaram jau ir vairs tikai 3kg."

"Vēl viens labs "prikols" šajā visā būs tas, ka man šī būs pirmā desmit raundu cīņa, visas iepriekš bija īsākas," sacīja Vilcāns. "Sagatavošanās posms sanāca ļoti jauks, un par to man jāsaka paldies savam fiziskās sagatavotības trenerim Ivo Erdmanim, kuram bija sastādīts ļoti skaidrs plāns, ar konkrētiem skrienamiem kilometriem un sprintiem, lai panāktu to, ka varu aizvadīt desmit raundu cīņu. Vismaz sparingos tā sanāca. Arī treneris teica, ka labi pastrādāts un esmu malacis, un tā nav lieta, ko bieži dzirdu no trenera. Tādēļ jūtos pilnībā gatavs desmit raundiem. Un, protams, liels paldies "LNK Boxing", bez kuriem nekas no šī nenotiktu un kuri man deva iespēju šai cīņai, atbalstīja un deva visu vajadzīgo arī šajā pandēmijas laikā," harizmātiskais bokseris spēcīgi un ar cieņu uzsita sev pa krūtīm, izceļot LNK kreklu.

Vilcāna treneris ir Normunds Vārenbergs, viņa tēvs ar ļoti plašu pieredzi cīņu sportā, un, gatavojoties šai cīņai, Vilcāns sadarbojās arī ar Maira Brieža bijušo treneri Sandi Kleinu. Tika aizvadīti sparingi ar vairākiem Latvijas bokseriem, ieskaitot arī Ričardu Bolotņiku. Vilcāns – lai arī ir pareizajā noskaņojumā un savu zaudējumu negrib apspriest pat kā iespēju – norāda, ka vēlas šo cīņu uzskatīt par izaicinājumu sev.

"Tieši tā arī to uztveru, vēlos redzēt, ko es varu un ko nē," apņēmīgi uzsvēra Vilcāns. "Negribu arī teikt, ka šī man tagad būs pirmā un vienīgā iespēja. Neesmu jau 40 gadus vecs, kuram tagad ir pēdējais variants noturēties. Ja nu kaut kādā gadījumā tomēr sanāk zaudēt, nebūs tā, ka tagad braukšu mājās un metīšu boksu pie malas, sak, cīņa nesanāca un viss. Nē, jebkurā gadījumā pēc cīņas analizēsim paveikto, meklēsim iespējas uzlabojumiem un iesim tālāk."

Objektīvi vērtējot, tāpat gan jāatzīst, ka Hanigs būs liels favorīts šajā cīņā un tāpat arī jāsecina, ka zaudējuma gadījumā Vilcānam būs grūti iegūt vēl vienu iespēju pieklauvēt pie boksa elites durvīm. Šeit gan viņš pats norādīja uz Bolotņika piemēru, proti, Ričarda statistikā arī pieci zaudējumi netraucēja ielauzties pasaules rangā.

Sarunas noslēgumā Vilcānam šo rindu autors vaicāja padalīties ar savām sportiskajām ambīcijām. "Kā jau laikam katram bokserim," pasmējās Vilcāns. "Tikt paša augšgalā, boksēt pret pašiem spēcīgākajiem un tikt pie visām smukajām jostām. Bet nu tas viss sāksies ar "pamazām, pamazām". Konkrēti man tas sāksies piektdien ar šo cīņu. Mana pirmā titulcīņa, WBC "International" tituls, ļoti skaisti – vismaz man patīk, kā tas izklausās."

Cīņas tiešraide piektdienas vakarā tiek plānota straumēšanas servisā Fite.tv, ne agrāk kā 22:00 pēc Latvijas laika.

  +2 [+] [-]

, 2021-05-19 22:21, pirms 3 gadiem
Malacis,veiksmi.

     [+] [-]

, 2021-05-19 23:04, pirms 3 gadiem
Nu šitais džeks varētu iedot vācietim arī pa tauri.

  -1 [+] [-]

, 2021-05-19 23:51, pirms 3 gadiem
fantomas rakstīja: Nu šitais džeks varētu iedot vācietim arī pa tauri.
Nezinu gan, cīnās džeks sparīgi, aktīvi, bet nenormāli pavirši, pie tik pavirša primitīva boksa viņš var ļoti smuki izslēgties.

     [+] [-]

, 2021-05-20 11:09, pirms 3 gadiem
Tas jau ir kaut kas, lai izdodas!

     [+] [-]

, 2021-05-20 13:34, pirms 3 gadiem
https://youtu.be/u3RYsKiOZBA

Galvenais, lai neiznāk šādi.

     [+] [-]

, 2021-05-20 15:09, pirms 3 gadiem
Absolūtais Latvijas čempions Vilciens v Zutis/Kambala mača uzvaretajs !