Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2964, Did:0, useCase: 3

Sporta špikeris: kas īsti ir pasaules čempiona tituls boksā?

Rolands Eliņš

Sporta špikeris: kas īsti ir pasaules čempiona tituls boksā?
Taisons Fjūrijs. Foto: Erik Verduzco/Las Vegas Review-Journal/AP

Cīnīties par pasaules čempiona titulu ir daudzu bokseru sapnis un karjeras mērķis, taču ko šis vārdu salikums īsti nozīmē un kas tie tādi par burtiem titula nosaukumā? Atbildot uz šiem jautājumiem, jāņem vērā, ka profesionālais bokss principā ir nedaudz ārpus klasiskā sporta rāmjiem un dzīvo pēc saviem, ne vienmēr godīgiem noteikumiem.

Pirmkārt, uzreiz jānošķir divas dažādas lietas – ir profesionālais bokss un ir amatieru jeb olimpiskais bokss. Vārds "profesionālais" var likt padomāt, ka tas uzreiz ir kaut kas daudz labāks, taču patiesībā vārdi "profesionālais" un "amatieru" boksā apzīmē boksa stilu un sacensību režīmu, nevis boksera prasmju līmeni. Principā tie ir divi paralēli sporta veidi, līdzīgi kā futbols un telpu futbols. Abos nepieciešamas līdzīgas pamatprasmes, taču vairāki noteikumi būtiski atšķiras.

Amatieru jeb olimpiskajā boksā viss norisinās vairāk vai mazāk, bet pēc klasiskā sporta shēmas. Konkrētos laikos notiek pasaules un Eiropas čempionāti, kurus uzrauga starptautiskā boksa asociācija (AIBA), un šis sacensības norisinās ar mērķi noskaidrot uzvarētājus. Sportisti sacenšas pēc izslēgšanas turnīra principa, un viņu pretinieki tiek noteikti ar izlozi un pēc turnīra shēmas. Vīriešu konkurencē ir astoņas svara kategorijas, un attiecīgi 2019. gadā bija astoņi pasaules čempioni, kuri uzvarēja savos turnīros un saglabās šos titulus līdz nākamajam pasaules čempionātam.

Attiecīgi olimpiskais bokss nekādus plašākus skaidrojumus neprasa. Pavisam pretēji ir par profesionālo boksu. Tajā "pasaules čempioni" ir skaitāmi trīsciparu skaitļos, un tas tādēļ, ka profesionālajā boksā nav centralizētas sistēmas jeb vienas vadošās starptautiskās federācijas. Tā vietā ir vairāki desmiti starptautisko iestāžu, kas organizē boksa cīņas pēc saviem ieskatiem. Un vairākas no šīm iestādēm savu cīņu uzvarētājus vēlas apbalvot. Un, ja kāda iestāde vēlas apbalvot savu cīņu uzvarētāju ar titulu "pasaules čempions", neviens viņiem to īsti aizliegt nevar.

Taču vārdi "pasaules čempions" ir tikai vārdi, un šis tituls bieži vien neko īpašu nenozīmē. Mairis Briedis 2014. gadā kļuva par IBA pasaules čempionu, un ārpus Latvijas to neviens nemaz tā īsti nepamanīja. Tāpat kā nevienu īsti neinteresē, kurš ir WBU, IBO vai WBF čempions. Šo organizāciju čempioniem ir skaļi tituli, kas neko daudz nenozīmē, un "pasaules čempiona" tituls šajās organizācijās nekādi nenozīmē, ka bokseris uzskatāms par labāko pasaulē.

Ir četras atzītas vadošās boksa organizācijas – WBC, WBO, IBF un WBA. Tām ir senāka vēsture, un tās izkarojušas lielāku cieņu, tāpēc šo organizāciju "pasaules čempiona" tituli jau ir daudz nozīmīgāki. Taču četras organizācijas nozīmē, ka katrā ir savs čempiona tituls un vienā svara kategorijā eksistē četri pasaules čempioni. Ātra matemātika – četri čempioni katrā organizācijā, 17 svara kategorijas katrā organizācijā, un mums ir 68 pasaules čempioni. Loģiski, ka pastāv regulārs sajukums, kurš tad uzskatāms par labāko.

Kāda jēga šādām organizācijām? Tās piešķir cīņām leģitimitāti (nevis vienkārša cīņa, bet cīņa par pasaules čempiona titulu!) un pieprasa komisijas maksu par to. Kāda jēga bokseriem no tā? Līdzīgi iemesli (iespēja saņemt lielāku prēmiju un piesaistīt vairāk skatītājus), taču par komisijas maksu viņi sajūsmā, protams, nav. Piemēram, Briedis pēc WBC titula izcīnīšanas nemaz neņēma rokā mazvērtīgo IBO čempiona jostu, lai viņam nevajadzētu maksāt komisijas maksu par to.

Briedis vispirms bija WBC pasaules čempions, pēc tam WBO pasaules čempions, bet tagad IBF pasaules čempions. Boksā tos ironiski saukā par alfabēta tituliem, ņemot vērā daudzās abreviatūras. Tie ir gluži vienkārši organizāciju nosaukumu saīsinājumi, kuros oriģinalitāte nav bijusi prioritāte, tāpēc ir Pasaules boksa padome, Pasaules boksa organizācija, Starptautiskā boksa federācija utt. Būtībā tā katra ir atsevišķa organizācija.

Kā kļūt par pasaules čempionu profesionālajā boksā? Katrai organizācijai ir savi noteikumi (piemēram, jāatrodas tās rangā), bet principā ir divi varianti – vai nu pašreizējais čempions piekrīt tavam izaicinājumam uz cīņu vai arī to viņam liek darīt organizācijas vadība. Abas lietas var piepildīties tavu sportisko panākumu dēļ vai arī tava aģenta prasmīgo aizkulišu sarunu prasmju dēļ.

Un tas savukārt liek atgriezties pie jautājuma, kas ir profesionālais bokss? Tas ir biznesa veids, kurā tiek izmantoti olimpiskā boksa sporta veida elementi, un arī pasaules čempiona tituls biežāk ir reklāmas sauklis, nevis patiešām apliecinājums pasaules labākajam bokserim. Pasaules čempiona titulus vadošās organizācijas mēdz dalīt pēc saviem ieskatiem un arī atņemt, un, ja netiek samaksāta komisijas maksa, tad šo titulu arī nevar paturēt. Tāpēc, lai saprastu, kurš tad ir šobrīd labākais pasaulē savā svara kategorijā, kā objektīvāki tiek uztverti argumenti, kurus pretiniekus tu esi pieveicis, kā arī boksa mediju sastādītie rangi.