Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:440, Did:0, useCase: 3

Irāna centās piespiest savu džudo čempionu izstāties un tiek diskvalificēta

Rolands Eliņš

Irāna centās piespiest savu džudo čempionu izstāties un tiek diskvalificēta
Sads Mollaejs. Foto: imago images / Xinhua/Scanpix

Starptautiskā džudo federācija paziņojusi, ka uz nenoteiktu laiku no visām starptautiskajām sacensībām tiek diskvalificēti Irānas džudisti, kuri saņem sodu par savas valsts amatpersonu izdarībām.

2018. gada pasaules čempions džudo Saids Mollaejs no Irānas piedalījās PČ arī šovasar, taču tika aicināts izstāties turnīra gaitā. Pirms trešās kārtas cīņas pret Krievijas sportistu Hasanu Halmurzajevu Mollaejs saņēma aicinājumus un pat rīkojumus no Irānas olimpiskās komitejas un valsts sporta ministra izstāties, lai izvairītos no iespējas, ka turnīra turpinājumā viņš varētu nonākt vienā pārī ar Izraēlas sportistu Sagi Muki.

Irānas sportistiem politisku un reliģiozu iemeslu dēļ ir aizliegts sacensties ar Izraēlas sportistiem jebkurā sporta veidā, tāpēc arī notika centieni iespaidot Mollaeju. Tas nav unikāls precedents, iepriekšējo gadu laikā līdzīgas situācijas pieredzētas vairākkārt. Tas, protams, ir klajā pretrunā ar Olimpisko hartu un Starptautiskās džudo federācijas reglamentu, turklāt Irānas olimpiskā komiteja šogad bija devusi solījumu, ka šādā gadījumā ievēros starptautiskos noteikumus.

Starptautiskā džudo federācija novērtējusi Irānas puses rīcību kā klaji neatbilstošu sacensību garam un nozīmēja lietas izskatīšanu savā Disciplinārlietu komitejā. Šī komiteja secināja, ka pastāv liela iespēja, ka Irāna līdzīgie rīkosies arī nākamajā līdzīgajā gadījumā, attiecīgi nav pieļaujama Irānas sportistu dalība džudo sacensībās.
Irāna var iesniegt apelāciju Sporta arbitrāžas tiesā.

Mollaejs līdz cīņai pret Izraēlas sportistu tā arī netika, jo zaudēja pusfinālā, kamēr Muki pēc tam ieguva zelta medaļu.

Mollaejs pēc izstāšanās pusfinālā ar asarām acīs medijiem pavēstīja, ka satraucas par savu un ģimenes drošību, jo nepakļāvās valsts amatpersonu spiedienam izstāties. Kopš pasaules čempionāta beigām Mollaejs pārcēlies uz Vāciju.

Izmantotie resursi:
https://www.bbc.com/sport/judo/4974...