Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:132, Did:0, useCase: 3

Kjūbans par "Mavericks" gatavošanos: "Baidos ieraudzīt burbuļa rēķinu"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Kjūbans par "Mavericks" gatavošanos: "Baidos ieraudzīt burbuļa rēķinu"
Kristaps Porziņģis Orlando. Foto: Mavericks

Dalasas "Mavericks" garākie izbraukumi parastās sezonās nepārsniedz piecas vai sešas dienas. Ja komanda kvalificēsies 2020. gada sezonas izslēgšanas spēlēm, "rikšotāji" Orlando burbulī pavadīs, minimums, septiņas nedēļas, bet tālāka ceļa gadījumā var uzturēties pat 90 dienas.

Gatavošanās dzīvei “burbulī” bija ilga un dārga. Reālā pārcelšanās uz “Disneja pasauli” sākās 29. jūnijā, kad klubs uz nākamo mājvietu nosūtīja lielu “fūri” ar komandai nepieciešamajām mantām. “Mavericks” izmantoja to pašu kravas transporta firmu, kuru “Dallas Cowboys” futbolisti nolīga savām treniņnometnēm Oksnardā – Losandželosas priekšpilsētā pie Klusā okeāna.

NBA noteica, ka kravas mašīnām jāierodas ne ātrāk kā 1. jūlijā plkst. 08:00 no rīta. Izkraušanās bija jāpabeidz 38 stundu laikā – līdz plkst. 22:00 nākamās dienas vakarā jeb piecas dienas pirms pirmo komandu ierašanās kampusā. Kāpēc?

“Istabas tika sterilizētas un viss ekipējums atradās pašizolācijā pēc krāvēju darbošanās,” nodomu raksturoja spēlētāju veselības un snieguma direktors Keisijs Smits (Casey Smith). “Vajadzēja paiet noteiktajam dienu skaitam, lai no ekipējuma pazustu mikroorganismi un to atstātās pēdas.

Spēlētāju stāvā atrodas divas istabas, katra 37 kvadrātmetru izmērā. Tajās atrodas svaru stieņi guļus un stāvus pozīcijās, parastie svaru stieņi un atjaunošanās aparāti. “Tās ir pārvietojamās svaru zāles, kuras spēlētāji var izmantot jebkurā laikā,” teica sporta snieguma direktors Džeremijs Holsopls (Holsopple).

Smits un Holsopls pārtraukuma laikā strādāja kopā ar galveno vingruma treneri Dionu Kalhūnu un viņa asistenti Hīzeri Mau. “Mavericks” galvenais treneris Riks Kārlails slavēja kvarteta paveikto darbu. “Viņi sekoja drošības protokoliem un parūpējās, lai atgriešanās zālē notiktu pozitīvā gaisotnē.”

Pirmie piesardzības pasākumi sākās “Mavericks” treniņcentrā – pirms ieiešanas tajā katram cilvēkam vajadzēja uzkāpt uz apavu slaucīšanas iekārtas, kurā atradās 0,6 centimetrus plāna ūdens kārta. Tālāk gaidīja izklāti dvieļi apavu nosusināšanai un apavu maiņa. Sekoja temperatūras mērīšana, anketas aizpildīšana un roku mazgāšana.

Minētajam četriniekam diendienā palīdzēja vēl astoņi cilvēki, tai skaitā Kristapa Porziņģa personīgais fizioterapeits Manolo Valdivjeso. Pārējie septiņi: inventāra menedžeri Korijs Džonsons un Kreigs Metkalfs; fizioterapeits Keisijs Špenglers; spēka treneri Džeiss Fridenburgs un Mega Dodža; psihologs Dons Kalkšteins un sporta snieguma praktikants Rafaels Vitinghems.

Neskaitot pārvietojamo svaru zāli, NBA parūpējās, lai svaru zāles tiktu izveidotas visās trīs burbuļa arēnās. “Neesmu pakaļas bučotājs,” teica Smits, “taču NBA paveiktais darbs uz mani atstāja lielu iespaidu. Viss iekārtots lieliski – basketbola zāles, svaru istabas un treniņtelpas.”

Kad “Mavericks” basketbolisti 8. jūlijā ieradās Floridā, viss bija sagatavots. Īpašniekus savās istabās gaidīja Kārlaila un Hosē Huana Bareas golfa nūjas, kā arī Seta Karija spēļu konsole. Tas nebija viegls uzdevums, jo komandas personālam vajadzēja sagatavot kravu un piekraut fūri no treniņiem un treniņcentra tīrīšanas brīvajos brīžos.

Plānošanas apjoms bija iespaidīgs. Katram “Mavericks” spēlētājam ir individuāli sagatavotas barības piedevas katrai dienai, dažiem arī kolagēns, C vitamīns cīpslu atjaunošanai un biešu sulas preparāts. Ņemot vērā, ka maksimālais uzturēšanās laiks burbulī ir 90 dienas, Holsoplam nācās sagatavot apmēram 1500 individuālās pakas.

Personāla dzīvi atviegloja NBA finanšu palīdzība – līga burbuļa vajadzībām ieguldīja vairāk nekā 150 miljonus dolāru. Nauda netika taupīta – piemēram, lai tiktu galā ar burbuļa iemītnieku netīro veļu, tika uzstādītas 66 veļas mašīnas un 66 žāvētāji. Līga neaizmirsa par inventāra menedžeru ērtībām – veļas zāle tika aprīkota ar gaisa atvēsināšanas iekārtu.

Klāt nāca sīkumi. Piemēram, Holsopls pasūtīja “PartyBox 1000” – lielu mikrofonu ar gaismām. “Mavericks” spēlētāji var to izmantot, lai nodarbībās, metienu treniņos un svaru sesijās atskaņotu iecienīto mūziku. Komandai jau bija viens “PartyBox 1000” aparāts treniņcentrā un vēl viens mājas arēnā, taču Holsopls nosprieda, ka efektīvāk un drošāk būs nopirkt jaunu mikrofonu. Cena – 1299 dolāri.

“Cilvēki mēdz teikt, “Hei, viņi saņem miljoniem dolāru; viņiem vajadzētu izbaudīt to, ko dara,” teica Holsopls. “Realitātē cilvēka prātā lietas kļūst monotonas. Jāpadomā, lai tās nepārvērstos stagnācijā.”

Izdevumi aug, taču “Mavericks” īpašnieks Marks Kjūbans nezina, cik jau iztērējis burbuļa vajadzībām. “Teicu darbiniekiem, lai izdara visu, kā prasīts, īpaši ņemot vērā spēlētāju psihisko un fizisko veselību. Man ir bail ieskatīties rēķinā, tāpēc to nedaru. Izklausās traki, taču tā ir taisnība.

Maijā un jūnijā visas komandas atvēra treniņcentrus, lai spēlētāji varētu atsākt individuālos treniņus. Viss negāja gludi. Seši klubi – “Nets”, “Nuggets”, “Bucks”, “Heat, “Clippers” un “Kings” – bija spiesti slēgt treniņcentrus elpceļu vīrusa uzliesmojumu dēļ.

“Mavericks” treniņcentrs ierobežotiem individuāliem treniņiem tika atvērts 28. maijā. Spēlētāju ģērbtuve, dušas, karstās un aukstās vannas, tvaika istaba un treneru biroji palika slēgti. Basketbolistiem pašiem vajadzēja paņemt līdzi iesildīšanās piederumus, kā arī dezinficēt un mainīt apavus pēc ienākšanas treniņcentrā.

Smits saskaņoja individuālos treniņu laikus un nosūtīja grafiku spēlētājiem. Personāls centās neizjaukt ierastos tandēmus, bet treneri nēsāja cimdus un maskas. Pirms katras nodarbības notika pastiprināta telpu dezinfekcija. Smits nopirka profesionālo smidzinātāju kaitēkļu iznīcināšanai – “Husky 891 Arena disinfectant”, kura komplekts ar četrām vienībam maksā 94 dolārus.

Daži no svaru stieņiem tika noklāti ar bagātīgu smidzinātāja kārtu – tā ir vide, kurā vīruss var viegli izplatīties. Ar smidzināšanu nodarbojās inventāra menedžeri Džonsons un Metkalfs. Viņi apsmidzināja vairoga konstrukciju, pārvietojamās barjeras un gar sienām izvietotos matračus.

Abi dezinficēja arī basketbola bumbas. Sākumā, ievērojot “Spalding” ieteikumu, izmantoja ziepes un karstu ūdeni. Kad tas izrādījās neefektīvi, pārgāja uz “Lysol” smērēm, bet procesa beigās apsmidzināja bumbas ar “Husky 891”. Tas vēl nebija viss. Vakarā ieradās slimnīcu tīrīšanas firmas darbinieki, kuri veica pastiprinātu zāles mazgāšanu.

Pirms tam bija divarpus mēneši, kuru laikā treniņi nenotika. NBA jau martā sāka organizēt komiteju apspriedes, kuru priekšplānā izvirzījās trīs jautājumi: loģistika, medicīna un spēlētāju gatavošanās. Pirmajā un trešajā jautājumā komitejas studēja 1998. un 2011. gada lokautu pieredzi, kad sezonas izvērtās īsākas nekā ierasts. Vienlaikus tika pētīti medicīniskie aspekti.

Treniņcentra aizvēršana un pašizolācijas režīma izsludināšana Dalasas grāfistē piespieda pārkārtot treniņdarbu. “Kad sapratām, ka viss nebeigsies divās nedēļās, mums īsā laikā vajadzēja pasūtīt maksimāli daudz ekipējuma,” teica Holsopls. “Tobrīd šķita, ka ikviens cenšas tikt pie inventāra.”

Smits un Holsopls aizņēmās inventāru no abām “Mavericks” svaru zālēm. Viņi pasūtīja velotrenažierus, fiziobumbas un četrkantīgās hanteles. Paši dezinficēja ekipējumu un aizveda to uz spēlētāju mājām, tai skaitā uz Lukas Dončiča un Kristapa Porziņģa dzīvesvietām Dalasā. Pēdējā gadījumā tas izrādījās grūtāks uzdevums, jo latvietis, līdzīgi kā Ņujorkā, dzīvo augstceltnē.

Duets saņēma līgas atļauju un, ievērojot drošības protokolus, ķērās pie treniņdarba. Smits mājas zālē strādāja ar Dvaitu Pauelu, bet Kalhūns un Džeilens Bransons devās uz “Mavericks” treniņcentru. Pārējiem spēlētājiem Holsopls nosūtīja personalizētus treniņvideo ar paskaidrojumiem, kā veikt katru vingrinājumu.

“Treniņiem izmantojām aplikāciju, kamēr daudzi mani kolēģi attālinātam treniņdarbam izmantoja Excel un Word dokumentus,” Holsopls raksturoja darba procesu.

“Mavericks” treneri labi padomāja par kardio slodzi, apliecina serbu centrs Bobans Marjanovičs. “Pelotons, “Nordic track” (skriešanas trenažieris)... Izejot laukumā, nav sāpju kājās un mugurā – esam gatavi spēlēt.

Izmantotie resursi:
https://www.dallasnews.com/sports/m...

  +3 [+] [-]

, 2020-07-18 21:45, pirms 4 gadiem
Jā,kaut kas no fantastikas....Vienkārši super!

  +1 [+] [-]

, 2020-07-18 22:23, pirms 4 gadiem
Hízere...??? WTF...

     [+] [-]

, 2020-07-21 22:13, pirms 4 gadiem
Vārdu - burbulis, vajadzēja likt pēdiņās, tas ir žargons