Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:7, Did:0, useCase: 3

Latvijas vīriešu volejbola izlasi vadīs igauņu speciālists Kēls

Latvijas vīriešu volejbola izlasi vadīs igauņu speciālists Kēls
Jaunais Latvijas izlases galvenais treneris
Foto: Scanpix/REUTERS

Latvijas Volejbola federācijas valdes sēdē šodien tika pieņemts lēmums par vakanto vīriešu izlases galvenā trenera posteni. Turpmāk valstsvienību vadīs Igaunijas speciālists Avo Kēls.

Šodien Latvijas Volejbola federācijas (LVF) valdes sēdē viens no galvenajiem jautājumiem bija izlašu treneru iecelšana. Par vīriešu izlases galveno treneri tika iecelts Igaunijas speciālists Avo Kēls.

Avo Kēls savulaik pats bija labs volejbolists, kurš spēcīgākās Igaunijas komandas Tallinas Kalev sastāvā spēlēja PSRS augstākās un pirmās līgas čempionātā, bet 90. gados spēlēja dažādos Somijas klubos. 1996. gadā viņš kopā ar Kaido Krēnu kvalificējās Atlantas olimpiskajām spēlēm pludmales volejbolā un ieņēma tur dalītu 17. vietu.

Kā treneris Baltijas līgā, Igaunijas čempionātā un Igaunijas kausa izcīņā Avo Kēls ar dažādām komandām ir uzvarējis 22 reizes, bet 2012. gada sākumā viņam par atkārtotu iekļūšanu Eiropas čempionāta finālturnīrā tika piešķirts Baltās zvaigznes 4. šķiras ordenis.

„2004. gadā beidzu spēlēt, un toreizējais Igaunijas Volejbola federācijas prezidents man negaidīti piedāvāja kandidēt uz Igaunijas izlases galvenā trenera amatu,” stāsta Avo Kēls. „2007. gadā Eiropas čempionāta kvalifikācijā tikām līdz play-off spēlēm pret Somiju, bet somi mums tobrīd bija pārāk spēcīgi. 2009. gadā iekļuvām finālturnīrā, bet divus gadus vēlāk finālturnīrā jau iekļuvām izslēgšanas spēlēs.

2014. gada janvāra sākumā pasaules čempionāta 3. kārtas kvalifikācijas turnīrs man bija pēdējais Igaunijas izlases galvenā trenera amatā. Deviņi gadi Igaunijas izlasē ir ilgs laiks. To sapratu gan es, gan federācija, kas atrada ļoti labu treneri rumāni Georgi Kretu.”

Latvijas valstsvienības galvenā trenera amatam Kēls pieteicās, jo, viņaprāt, „Latvijā bija un ir diezgan labs materiāls, lai sasniegtu labu rezultātu. Pēdējā Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā izlase aizkļuva līdz 3. kārtai, kur piekāpās Igaunijai. Arī 2013. gada Eiropas meistarsacīkstēs Latvija nokļuva līdz play-off kārtai, kur tikai zelta setā zaudēja Turcijai. Tagad finālturnīrā spēlēs 24 komandas. Trīs gadus esmu bijis tikai kluba treneris, un jūtu, ka vēlos pieņemt vēl vienu izaicinājumu.”

Avo Kēls diezgan labi pārzina Latvijas labākos spēlētājus, jo liela daļa viņu iepazīta Baltijas līgā, pret Hermanu Egleskalnu spēlēts Eiropas kausos, bet Kēla vadībā trenējies un spēlējis Deniss Petrovs, Edvarts Buivids, Toms Švans un Aleksandrs Kudrjašovs.

„Ja mani apstiprinās par Latvijas izlases treneri (saruna notika pirms lēmuma pieņemšanas par vīriešu izlases galveno treneri. – LVF Preses dienests), izstrādātu darba plānu A un B. Šobrīd nav zināms, kāda vasarā būs Eiropas Volejbola līga. A plāns būs, ja piedalāmies, B – ja nepiedalāmies. Federācija noteikti gribēs redzēt abu variantu plānus. Galvenās pārrunas notiks sezonas beigās – ar spēlētājiem. Dažs varbūt būs jāpārliecina, būs jāizdara izvēle utt.

Kad noslēdzu līgumu ar Igaunijas federāciju par izlases vadīšanu, uzstāju, ka mums jāstartē Eiropas līgā, kur toreiz bija spēcīgi pretinieki – Čehija, Krievija, Somija, Vācija, Nīderlande... 2005. un 2006. gadā bija labas spēles. Igaunijas treneri – gan pieaugušo, gan jauniešu izlašu – strādāja vienam mērķim. Protams, bija dažādi viedokļi, taču visu vecumu izlasēm sistēma bija vienāda. Normāli sāka strādāt arī izlase. Lielu darbu paveica federācijas ģenerālsekretārs Hanne Vallimē. Viņš mācēja visu nogludināt un koordinēt.”

2009. un 2011. gada Eiropas čempionāta cikla laikā Kēls ir strādājis kopā ar Latvijas speciālistu Borisu Kolčinu. Sevišķi atmiņā palicis Igaunijas izlases līdz šim veiksmīgākais Eiropas čempionāts: „Pirms 2011. gada finālturnīra padzirdēju, ka Kolčins ir brīvs. Domāju: „Ja tu tagad palaidīsi garām šo iespēju, kad cilvēks sēž bez darba un neko nedara, tu, Avo, būsi muļķis.” Viņš bija strādājis Krievijas izlasē un labos Krievijas klubos, turklāt savulaik pats labi spēlējis. Pazvanīju Borisam, Pērnavā tikāmies, un viņš piekrita.”

LVF izsaka pateicību Raimondam Vildem par ilggadēju Latvijas izlases vadīšanu arī laikā, kad citu gribētāju trenēt izlasi nebija. Viņa vadībā Latvijas valstsvienība divreiz (2013. un 2016. gadā) nonāca soļa attālumā no izlases vēsturē otrā Eiropas meistarsacīkšu finālturnīra.

Sieviešu izlases galvenais treneris šoreiz netika iecelts, jautājumu atliekot uz nākamo LVF valdes sēdi. Toties tika apstiprināti visi jauniešu izlašu treneri. U-19 junioru izlasi turpinās vadīt Boriss Kolčins, kuram palīdzēs Ģirts Mārtiņsons. U-17 izlases galvenais treneris būs Guntis Atars, un viņam palīdzēs Oskars Aizporietis. U-18 jauniešu izlasi sievietēm vadīs Pāvels Seļivanovs, kuram palīdzēs Andrejs Odinokovs, bet U-16 izlasē galvenais treneris būs Odinokovs, bet palīdzēs viņam Seļivanovs.

Izmantotie resursi:
volejbols.lv

  +5 [+] [-]

, 2017-10-11 19:20, pirms 7 gadiem
Lai veicas! Beidzot izlasei būs ārzemju speciālists.

  +2 [+] [-]

, 2017-10-11 19:27, pirms 7 gadiem
H.E.N.R.Y. rakstīja: Lai veicas! Beidzot izlasei būs ārzemju speciālists.
tas neko labu neliecina par Latvijas voleju, ka igauņi mūs apsteiguši...20 gadus atpakaļ par igauņu voleju vispār neko nezināju un nedzirdēju!

  +2 [+] [-]

, 2017-10-11 20:40, pirms 7 gadiem
H.E.N.R.Y. rakstīja: Lai veicas! Beidzot izlasei būs ārzemju speciālists.
Vajadzēja jau

  +3 [+] [-]

, 2017-10-11 22:23, pirms 7 gadiem
Volejbols veic pirmo izrāvienu salīdzinājuma ar futbolu : )

  +2 [+] [-]

, 2017-10-11 23:48, pirms 7 gadiem
A cik ta reizes tam Vildem teiks paldies?
Šitā jau kāda 3-4 reize, cik medijos kopš vasaras sekots līdz.
Tipa Vilde tāds jūtīgs, tagad kādu gadu visi pielūgsies?