Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:742, Did:0, useCase: 3

Saulietis: "Pāreja uz "Neman" ir solis atpakaļ"

Andris Liepa
Andris Liepa

Saulietis: "Pāreja uz "Neman" ir solis atpakaļ"
Kaspars Saulietis
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze, f64

Latvijas hokeja izlases uzbrucējs Kaspars Saulietis sniedzis interviju Baltkrievijas medijam „Pressball”. Piedāvājam šīs intervijas tulkojumu, kur cita starpā spēlētājs atzinis, ka situācija viņu piespiedusi spert soli atpakaļ – no Somijas uz Baltkrievijas klubu hokeju.

Ziņa par tavu pāreju uz „Neman” bija negaidīta.
„Neman” izrādīja interesi vēl tad, kad spēlēju Somijā. Taču tobrīd vēl nebija skaidrības par nākotni – izskatīju Somijas līgas un KHL piedāvājumus. Tomēr jūnija beigās ķēdīte pārtrūka, un konkrētība pazuda. Ilgāk gaidīt nebija vērts, jo sākās pirmssezonas sagatavošanās posms. Sāku strādāt ar „Neman” komandu.

Kas neizdevās ar Rīgas „Dinamo”? Cik līdz mums nonāca informācija, Latvijā viss ritēja kā pa sviestu.
Sākumā veicu pārrunas ar citu KHL klubu, taču divas dienas pirms līguma parakstīšanas viss pēkšņi mainījās. Pēc tam regulāri sāku kontaktēties ar Rīgas klubu. Tur visa būtība slēpās līgumā: viņi piedāvāja divvirzienu, bet es uzstāju uz vienvirziena. Pie tam naudai nebija nozīmes. Galu galā nevēlējos parakstīt līgumu uz diviem gadiem pēc viņu nosacījumiem. Vēl jo vairāk – ja mani nosūtītu uz „Liepājas Metalurgu”, spēlētu tai pašā baltkrievu līgā, kur „Neman”.

Un tomēr – vai tā bija līdzvērtīga alternatīva?
Komandas komplektācija tika veikta apdomīgi un ar lielām ambīcijām. Šeit visi cer uz maksimālo rezultātu. Un es, protams, kādā čempionātā vēlos izcīnīt zelta medaļas.

Un kā ar Minskas „Dinamo” fārmkluba „Gomel” interesi?
Domāju, tā bija pīle. Pie manis neviens nevērsās. Bija piedāvājumi no citām komandām, taču ne no „Gomel”.

Un kāda tad ir Baltkrievija pēc divu gadu pauzes?
Galvenā izmaiņa – ieviestais vecuma limits. Tas palielinājis ātrumus. Hokejs kļuvis gadu ziņā jaunāks un azartiskāks: spēlētāji skrien, cīnās. Čempionātā nav palicis vieglo spēļu. Sadzīves ziņā jūtos kā mājās. Atkal esmu nokļuvis krievvalodīgā komandā, tas jūtami atvieglo dzīvi.

Mums šeit dolāri zuda [runa par devalvāciju – aut.piez.], kamēr biji pazudis...
Nekas traks. Situācija uzlabosies, tikai nedaudz jāpagaida. Man solīja, ka viss kļūs labāk. Vienmēr esmu jums ticējis (smejas).

Latvijā arī šobrīd sūdzas par ekonomiskajām problēmām. Kā tad ir ar finansēm dzimtenē?
Krīze ir visur. Apstākļi ir vienādi visur pasaulē. No mums nekas nav atkarīgs – vienkārši jāpārdzīvo šie laiki.

Eiropas periodā iepazini čehu un somu hokeju. Kāds tas ir?
Somu hokejs ļoti patika. Mazi laukumi, ātrs hokejs, daudz lielu meistaru. Tāpat kā Baltkrievijā, arī tur ir daudz jaunatnes. Lielākoties – NHL draftētie. Aizokeāna klubi, lai nelauztu jauniešus AHL katlā, sūta uz somu līgu. Tā ir laba alternatīva. Šeit var iegūt pieredzi un tad atgriezties Ziemeļamerikā.

Un čehu līgai bija kāda rozīnīte?
Arī Čehijā ir daudz jaunatnes. Tur gandrīz nav hokejistu, kas vecāki par 30 gadiem. Spēlē tur labākajā vecumā – 23-25 gadi. Taču somu hokejs ir tīrāks – tiesneši soda par katru mazāko pārkāpumu. Čehijā hokejs ir rupjāks. Tur tev var uzsēsties divi, ķeksēt, grābt, bet tiesnesis klusēs.

Kā uz šī fona tiesā Baltkrievijā? Aizvelkam līdz Eiropas līmenim?
Godīgi sakot, nē. Ir arī labi tiesneši, taču gadās neviennozīmīgi momenti, tiesneši ne vienmēr svilpj konsekventi. Līmenis jāpaaugstina. Bet galvenais – jāprot komunicēt ar hokejistiem. Piemērs – Eduards Odiņš, kurš strīdīgās epizodes pārrunā ar spēlētājiem. Nav tā, ka tiesnesis sevi uzskata par galveno laukumā. Šajā ziņā Baltkrievijai jāattīstās.

Vai esi apmierināts, kā karjera attīstījās Eiropā?
Ar čehu laiku ne pārāk. Bija vesela rinda iemeslu. Aizbraucu sezonas pašā karstumā. Bija atlikušas 10 spēles un bija grūti iejusties. Notika tas janvārī, turpat blakus jau bija Olimpiskās spēles. Čehijā uztraucās par to, kā sagatavot spēlētājus Olimpiādei. Iznāca tā, ka nerealizēju visu savu potenciālu. Taču ar galveno uzdevumu – iekļūt izlasē – tiku galā. Biju priecīgs, ka varēju uzspēlēt savā pirmajā pieaugušo pasaules čempionātā. Pēc tam nāca piedāvājums no Somijas – jau sen man ieteica tur aizbraukt. Tur viss sanāca veiksmīgi.

Tomēr grūti nepamanīt, ka Baltkrievijas čempionāta līmenis ir krities. Vēl jo vairāk, ja salīdzina ar Somijas čempionātu. Pāreju uz „Neman” neuzskati par soli atpakaļ?
Uzskatu. Taču jau stāstīju, ka izveidojās tāda situācija, kad bija jāpieņem lēmums. Man gribas trenēties, spēlēt, tāpēc jāpieņem situāciju, kāda tā ir. Jāizpilda šī brīža uzdevumi un pēc tam jāskatās nākotnē – jāiekļūst izlasē, bet no turienes – augstāk pa klubu karjeras kāpnēm.

Kā vērtē „Neman” izredzes?
Sezonas sākums Jaroslavļas traģēdijas dēļ iznāca samocīts – spēlējām uz kādiem 60% no savām spējām. Šobrīd esam sasnieguši kādus 75%. Jāuzlabo vairākums, tad tuvosimies 100%. Viennozīmīgi esam spējīgi uz daudz ko. Atzīšos, ka tik smagu pirmssezonas nometni kā šeit vēl nekad nebiju izgājis. Tagad no tā esam atguvušies, sākumā bija grūti.

Traģēdija Jaroslavļā visus satrieca. Latvija, tāpat kā Baltkrievija, zaudēja savu nacionālo varoni...
Es pie tam labi pazinu Skrastiņu, vasarā kopā trenējāmies. Ikdienišķa prakse – ar citiem izlases dalībniekiem nomājām ledu un slidojām. Latvijas hokejam tas ir ļoti liels zaudējums. Gan kā cilvēks, gan kā hokejists viņš bija lielisks. Vienkārši nav vārdu... Labi, ka atcēla pirmo spēli ar „Junostj”, jo domas bija pavisam citur. Arī nākamajās spēlēs bija grūti atiet no šīs situācijas. Negribējās pat kāpt uz ledus. Domāju par ģimeni, tuvajiem, kuriem vienkārši gribēju teikt labus vārdus. Traģēdija ļoti izsita no sliedēm.

Pēc traģēdijas daudzi aizskāra nedrošo krievu lidmašīnu tematu. Vai Eiropā ir citādāk?
Lidmašīna tā ir krievu rulete jebkurā valstī. Nekas nevari zināt, kas tevi sagaida. Apsēdies uz krēsla un vairs neko nevari ietekmēt. Liktenis ir divu pilotu rokās un galvās. Un ne tikai viņu – lidmašīna var būt lieliska, taču pietiek atskrūvēties vienai skrūvītei un viss.

Kas notika ar Latvijas izlasi pasaules čempionātā, sastādot kompāniju izkrišanas cīņās Baltkrievijai?
Domāju, nekas globāls. Vienkārši agrāk mēs, nosacīti runājot, nācām laukumā uz vienu spēli – par 3. vietu grupā. Bet pēdējā čempionātā sitāmies katrā mačā. Ar čehiem mums ilgi bija neizšķirts, somiem vispār atņēmām punktu, zaudējot tikai bullīšos. Domājām, ka uz šī viļņa bez problēmām apspēlēsim dāņus. Taču viņi iznāca ļoti noskaņoti, un iznāca citādi. Pēc kādām 15 stundām uzreiz mačs ar slovēņiem. Nepaspējām atgūties un vēlreiz zaudējām. Tad sākās cīņa par dzīvību un nāvi – tikai tad saņēmāmies.

Izšķirošu lomu nospēlēja mačs pret Baltkrieviju. Tev šī cīņa noteikti bija īpaša...
Pirmkārt, latviešiem ar baltkrieviem allaž ir principiālas cīņas. Otrkārt, daudzus no jūsu izlases pazīstu personīgi. Lūk, Andrejs Stass vasarā apprecējās, uzaicināja mani uz kāzām. Taču laukumā, paši saprotiet, draugu nav. Uzvarējām, taču esmu priecīgs, ka Elitē noturējāmies gan mēs, gan baltkrievi.

Nenožēlo, ka izlēmi spēlēt Latvijas izlasē?
Ko nozīmē „izlēmu”? Informācija par to, ka varēju pārstāvēt Baltkrieviju – tukšas runas, kas tikai dezinformēja līdzjutējus. Esmu dzimis Latvijā un aizstāvu savas valsts karoga krāsas. Viss ir tā, kā tam jābūt.

Cik ļoti seko Minskas „Dinamo” sekmēm? Vai arī pēc līguma laušanas šis klubs kļuvis vienaldzīgs?
Ne tikai sekoju, bet arī skatos spēles. Tas pats attiecas arī uz Rīgas „Dinamo”. Vispār vienmēr sekoju līdzi KHL, skatos, kā veicas draugiem. Tā ir līga, kurā vēlos atgriezties.

Baltkrievu līdzjutēji atceras tevi kā aizsvilstošu spēlētāju, kuram nav sveši kautiņi. Neesi mainījies?
Neesmu. Aprīlī draudzības spēlē pret Norvēģiju nācās nedaudz pakauties. Somijā arī pāris reizes. Taču „Neman” man ir pavisam citi uzdevumi un loma. Ja iešu un nometīšu cimdus – tas būs zaudējums komandai. Būs jāpārbūvē maiņas, radīsies problēmas. Citiem vārdiem, negrasos aizrauties ar kaušanos. Komandā uz mani cer citā aspektā. Jāattaisno šīs cerības kā laukumā, tā ģērbtuvēs. Jāpierāda, ka varu vilkt komandu uz augšu.

Un ko tad nozīmē 27 soda minūtes pret „Vitebsk”?
Tur bija spēka paņēmiens. Vienkārši tajā brīdī pretinieka galva gadījās mana pleca augstumā. Diemžēl salauzu Marčenko žokli. Jau atvainojos viņam, taču vēlos to izdarīt arī ar preses starpniecību. Tas tiešām nebija speciāli.

Vai tev visur dodas līdzi sieva?
Uz Čehiju viņa nedevās, jo tur biju tikai pusotru mēnesi. Pats dzīvoju viesnīcā. Somijā gan tikāmies. Man piešķīra trīsistabu dzīvokli, un sieva braukāja pie manis. Latvijā viņai savas darīšanas, darbs, tāpēc bija pie manis tikai uz mēnesi un tad atkal atpakaļ. Līdzīgi ir ar Baltkrieviju. Pirmdien sieva ar meitu apciemoja – garastāvoklis uzreiz uzlabojās.

Izmantotie resursi:
Прессбол — белорусская спортивная газета

 +21 [+] [-]

, 2011-10-06 17:37, pirms 13 gadiem
Jāpiekrīt, ka solis atpakaļ, bet vai viņam bija iespējas izsisties augstāk? Laikam jau RD viņš dažus labus varētu nomainīt un ar savu agresīvo spēli atdzīvināt kādu maiņu.

  +7 [+] [-]

, 2011-10-06 17:38, pirms 13 gadiem
Tad japadomaa par paareju uz Dinamo!

  +7 [+] [-]

, 2011-10-06 17:51, pirms 13 gadiem
Paldies par labo interviju!!!Lai Kasparam izdodas par tām karjeras trepitēm uzkāpt un sasniegt savus mērķus!!!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2011-10-06 17:56, pirms 13 gadiem
Kāda atšķirība, kurā komandā spēlēt Baltkrievijas ekstralīgā? Varēja parakstīt līgumu ar Dinamo, pierādīt sevi Metalurgā un vakar būtu kapājis otrajā maiņā! Viņš saka, ka naudai nebija nozīmes. Neredzu, ka viņš to būtu pierādījis ar darbību.

  +7 [+] [-]

, 2011-10-06 18:06, pirms 13 gadiem
Laba intervija!
Es gribetu redzet vinu Dinamo, vins ir agresivs uzbrucejs, varbut dazreiz aizraujas un dabu noraidijumus, bet vienalga vins ir labs, ari biete var iedot ja vajag!
Slēpts komentārs: cepums70
Slēpts komentārs: Radzinsh

  +2 [+] [-]

, 2011-10-06 18:09, pirms 13 gadiem
cepums70 rakstīja: Būtu labāk apsveikuši RD ar pēdējo vietu khl,spoža sezonas iesākšana!!!
Skumji, Avtomobilist uzvareja................
nu neko, ritdien beidzot jauzvar

 +15 [+] [-]

, 2011-10-06 18:23, pirms 13 gadiem
Nesaprotu ar ko Saulietis ir sliktāks par meiju džeriņu luceniusu bukartu un melinu. Manuprāt tā bija liela Sējēja kļuda ka viņi nenoslēdza līgumu ar Kasparu. viņš uzbrukumam piedotu asumu. Nesaprotu ar kādu mērķi tika pirkts bjorns melins. Viņš nav nekāda punktu mašīna un arī nav aizsardzības tipa uzbrucējs. Mūsu pašu juris štāls spēlē tā pat kā viņš un manuprāt saulietis sastāvā iekļautos labāk nekā viņš
Slēpts komentārs: Domu_Lasītājs

  +6 [+] [-]

, 2011-10-06 19:02, pirms 13 gadiem
Domu_Lasītājs rakstīja: Es domāju izvēlēties hokeju kā sportu ir solis atpakaļ Latvijā
Domu lasītājs ir kautko gudru salasījies, kopā uzkožot ceptas mušmires. Pamato savu teikto un es ņemu savus vārdus atpakaļ.

  +3 [+] [-]

, 2011-10-06 19:09, pirms 13 gadiem
ak kaa es gribetu lai vins speelee riigas dinamo!

  +5 [+] [-]

, 2011-10-06 19:29, pirms 13 gadiem
uz dinamo,agresivaka spele butu...man jau patik ka vins spele

  +5 [+] [-]

, 2011-10-06 19:36, pirms 13 gadiem
ZVIRBUĻDZĒRVE rakstīja: ak kaa es gribetu lai vins speelee riigas dinamo!
tikai tas kas neko nesaprot no hokeja, negrib lai vinsh speletu Rigas Dinamo!

  +5 [+] [-]

, 2011-10-06 19:45, pirms 13 gadiem
Man ir divi favroti, Juris Stals un ,protams, Kaspars Saulietis!!!!!!!!!!!

  +1 [+] [-]

, 2011-10-06 19:58, pirms 13 gadiem
flecers rakstīja: tikai tas kas neko nesaprot no hokeja, negrib lai vinsh speletu Rigas Dinamo!
Domajams, ka sejejs saks domat pec sada sezonas starta ir jarikojas, kamer nav par velu, nav pielaujams tads turpinajums, Saulieties ir vairak neka vajadzigs DINAMO, peka vinu noteikti varetu iespelet!!!

  -3 [+] [-]

, 2011-10-06 20:27, pirms 13 gadiem
JSAD rakstīja: Domu lasītājs ir kautko gudru salasījies, kopā uzkožot ceptas mušmires. Pamato savu teikto un es ņemu savus vārdus atpakaļ.
Dārgi, pieejams tikai kur ir halles, nozīmē jāmēro tāls ceļs, izmaksā kaudzi naudas halles uzturēšana, līmenis jauniešu līgā zems, junioram nav ko darīt.
Basim noņem visu, tikai 18+ jāiet spēlēt pieaugušo basis bet nav kur

  +2 [+] [-]

, 2011-10-06 20:50, pirms 13 gadiem
bļin, aizvadījis sezonu Somijā, ātrs agresīvs, bet Sējejam vajag kaut kādu Melinu, dusmas mļe

  +1 [+] [-]

, 2011-10-06 20:54, pirms 13 gadiem
Domu_Lasītājs rakstīja: Dārgi, pieejams tikai kur ir halles, nozīmē jāmēro tāls ceļs, izmaksā kaudzi naudas halles uzturēšana, līmenis jauniešu līgā zems, junioram nav ko darīt.
Basim noņem visu, tikai 18+ jāiet spēlēt pieaugušo basis bet nav kur
Tu tāpat neatbildēji, kāpēc solis atpakaļ. Tas, ka hokejs ir dārgs prieks nav jaunums, bet ja nodarbojas, kāpēc solis atpakaļ? Pamato???

  -1 [+] [-]

, 2011-10-06 21:07, pirms 13 gadiem
JSAD rakstīja: Tu tāpat neatbildēji, kāpēc solis atpakaļ. Tas, ka hokejs ir dārgs prieks nav jaunums, bet ja nodarbojas, kāpēc solis atpakaļ? Pamato???
Jo basketbolā būs vieglāk kļūt par profesionāli

  +1 [+] [-]

, 2011-10-06 21:13, pirms 13 gadiem
Domu_Lasītājs rakstīja: Jo basketbolā būs vieglāk kļūt par profesionāli
Nu nezinu gan. Protams, basketbolā lielākas iespējas, bet vai vieglāk? Katrā sporta veidā ir smagi jāstrādā un mazliet jābūt arī talantam. Tomēr tas nenozīmē, ja kāds trenējas hokejā, ka tas ir solis atpakaļ. Otrādi, solis uz priekšu.

  +2 [+] [-]

, 2011-10-06 21:23, pirms 13 gadiem
Jurchiks_pe4o rakstīja: Kāda atšķirība, kurā komandā spēlēt Baltkrievijas ekstralīgā?
Iespējams nobijās no sliktākās perspektīvas - 2 gadi Liepājā....Cer ka šo nomočīs BAČā un pavasarī dabūs ko labāku.

  +3 [+] [-]

, 2011-10-06 21:41, pirms 13 gadiem
Saulietis varētu mierīgi spēlēt RD - nav viņš ne būt ne sliktāks par Ankipānu, Cipuli, Štālu... diemžēl, cik dzirdēts, raksturiņš viņam tāds pasmags, pārāk liela galva pašam esot... Lielākais mīnuss - neattaisnoti noraidījumi.

  +1 [+] [-]

, 2011-10-07 00:28, pirms 13 gadiem
pasakiet man - kur loģika? nepieņem divvirzienu līgumu ar dinamo, kur sliktākajā gadījumā jāspēlē Baltkrievijā, bet pieņem vienvirziena līgumu ar iespējām spēlēt tikai baltkrievijā

  +1 [+] [-]

, 2011-10-07 00:37, pirms 13 gadiem
Savā ziņā pats vien esi vainīgs. Tu taču esi cīnītājs... kāpēc baidījies sevi pierādīt? Tas tev nav šuplers, bet gan Rautakalio, kas centību vērtē augstāk nekā slavu. Turklāt, kas tur slikts, ja pēc Dinamo sezonas beigām tev būtu iespēja palīdzēt Liepājas metalurgam?

  +2 [+] [-]

, 2011-10-07 01:17, pirms 13 gadiem
Curtiys rakstīja: Man ir divi favroti, Juris Stals un ,protams, Kaspars Saulietis!!!!!!!!!!!
Esi 4.maiņas fans?

  +1 [+] [-]

, 2011-10-07 01:59, pirms 13 gadiem
huy rakstīja: Iespējams nobijās no sliktākās perspektīvas - 2 gadi Liepājā....Cer ka šo nomočīs BAČā un pavasarī dabūs ko labāku.
Īsti jau pēc Bacha variantu nav... Dinamo ir pēdējais. Viņš tagad būtu ļoti noderīgs tur, zinot kā pārējie bremzē... Dinamo kļūda, ka palaida perspektīvos prom, tagad rezervē ir tikai Bukarts...

  +1 [+] [-]

, 2011-10-07 02:00, pirms 13 gadiem
Šito Čalīti es gribētu redzēt Yugras 3 maiņā!

  +1 [+] [-]

, 2011-10-07 06:17, pirms 13 gadiem
Es domāju ka Saulietis viennozīmīgi būtu labs spēlētājs tagadējā Dinamo modelī

  +1 [+] [-]

, 2011-10-07 07:26, pirms 13 gadiem
Jurchiks_pe4o rakstīja: Kāda atšķirība, kurā komandā spēlēt Baltkrievijas ekstralīgā? Varēja parakstīt līgumu ar Dinamo, pierādīt sevi Metalurgā un vakar būtu kapājis otrajā maiņā! Viņš saka, ka naudai nebija nozīmes. Neredzu, ka viņš to būtu pierādījis ar darbību.
es ar to pašu iedomājos... visu jau līdz galam viņš neizstāsta...

     [+] [-]

, 2011-10-07 10:59, pirms 13 gadiem
chilli rakstīja: Esi 4.maiņas fans?
nee es esmu Jura Stala un Kaspara Sauliesa fans, lasit iemacies un man pofig kura maina vini spele , kaut 6.