Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:346, Did:0, useCase: 3

Spāņi un argentīnieši dodas cīņā par Deivisa kausu

Jānis Cīrulis
Jānis Cīrulis @ciiruls

Spāņi un argentīnieši dodas cīņā par Deivisa kausu
Nadals vai del Potro - kuram tiks prestižais Deivisa kauss?
Foto: AFP/Scanpix

Šodien Spānijas pilsētā Seviljā sāksies pēdējais nozīmīgais pasaules tenisa notikums – Deivisa kausa fināls. Par titulu cīnīsies Spānijas un Argentīnas izlases. Bukmeikeru skatījumā viesiem ir ļoti minimālas izredzes uz panākumu, taču tenisa cienītāji gaida saistošu spēkošanos.

Deivisa kauss ir vadošais turnīrs tenisa komandām vīriešu konkurencē. Turnīrs tiek izspēlēts jau kopš tālā 1900. gada. Toreiz turnīram bija krietni citādāks formāts nekā mūsdienās. Formāti mainījušies vairākas reizes, līdz 1981. gadā piedzīvotas pēdējās pārmaiņas, komandas sadalot divīzijās. Vadošajā divīzijā jeb Pasaules grupā startē 16 komandas, kas uzvarētāju noskaidro pēc izslēgšanas principa, proti, astotdaļfināli, ceturtdaļfināli, pusfināls un noslēgumā fināls utt. Veiksmīgākā komanda Deivisa kausa vēsturē ir ASV, kas par čempioni kļuvusi 32 reizes, bet vēl 29 reizes zaudējusi finālā. Šogad finālu sasniegušas Spānijas un Argentīnas komandas, kuras rangā ieņem attiecīgi pirmo un trešo vietu. Pusfinālos šīs izlases uzveica pērnā gada finālistus serbus un frančus. Bet nu nedaudz sīkāk.

Spānija

Spānija ir pārliecinoša Deivisa kausa ranga līdere un kā nu ne – tituli 2008. un 2009.gadā, bet ATP ranga pirmajā simtniekā ir 13 šīs valsts pārstāvju. Šī gada turnīru spāņi sāka ar 4:1 uzvaru Beļģijā, pēc tam ar 3:1 viesos tika uzveikta ASV komanda (piektais mačs netika spēlēts), bet pusfinālā jau savā laukumā izdevās revanšēties Francijai par zaudējumu pērnā gada pusfinālā. Spāņu līderis Rafaels Nadals komandai palīdzējis pret beļģiem un Franciju, tāpat nenoliedzams bijis Davida Ferera ieguldījums. Abi būs ierindā arī finālā, bet līdzās viņiem arī Fernando Verdasko un Felisiano Lopess, kuri ir ierastais spāņu dubultspēles duets. ATP finālturnīrs Londonā parādīja, ka Nadals sezonas izskaņā ir zaudējis enerģiju (pats pat atzina, ka trūcis motivācijas trenēties kopš „US Open”), bet Ferers bija labā sportiskajā formā. Tomēr atšķirībā no Londonas Deivisa kausa fināls tiks spēlēts Spānijā uz māla seguma. Tur spāņiem motivācijas nevar trūkt.

Spānijas izlase: Davids Ferers, Fernando Verdasko, Felisiano Lopess, Rafaels Nadals un kapteinis Alberto Kosta. Foto: AP/Scanpix

Argentīna

Argentīniešiem ranga vieta ir augsta, taču pie titula tā arī vēl nav izdevies tikt ne reizi – zaudējumi visos trīs finālos. Īpaši sāpīgs bija pēdējais 2008.gadā, kad, būdami pārliecinoši favorīti, viņi savās mājās piekāpās tieši spāņiem. Šī gada turnīrā argentīniešiem veicās ar izlozi – 4:1 mājās pret rumāņiem, pēc tam 5:0 mājās pret kazahiem. Pusfinālā viņi vairs nebija favorīti, jo viesojās pie pērnā gada čempioniem serbiem. Mājiniekus gan pievīla viņu līderis Novaks Džokovičs, kurš nolēma spēlēt ar savainojumu, taču cīņu pret Huanu Martinu del Potro nepabeidza. Līdz ar to argentīniešiem ceturtais fināls. Izšķirošajai cīņai kapteinis Tito Vaskezs izvēlējies Huanu Martinu Del Potro, Huanu Monako, Davidu Nalbandjanu un Eduardo Švanku. Bez viņiem šogad komandai daudz palīdzējis arī veterāns Huans Ignasio Čela. Atšķirībā no spāņu līderiem argentīnieši Londonā nespēlēja un ir pietiekami rūpīgi gatavojušies finālam. Vai ar to pietiks?

Argentīnas izlase: Huans Martins del Potro, kapteinis Tito Vaskezs, Huans Monako, Davids Nalbandjans un Eduardo Švanks. Foto: AFP/Scanpix

Spāņi izteikti favorīti

Ceturtdien notika izloze, kurā uzzinājām spēļu pārus – pirmajā dienā Rafaels Nadals eksaminēs Huanu Monako, bet Davids Ferers tiksies ar Huanu Martinu del Potro. Par pirmo spēli argentīnieši lielas izredzes nevar lolot – lai arī viens no trīs mačiem pret Nadalu ir uzvarēts (spānis nepabeidza cīņu), tomēr abās cīņās uz māla seguma Rafa ir grāvis sāncensi. Bet Ferera un Del Potro duelis var sanākt pat ļoti spraigs. Līdzšinējās cīņās 2-2 bilance, bet neviena no tām nav bijusi uz māla. Ja Del Potro uzvarēs, tad liela nozīme var iznākt dubultspēlei. Jau minēju, ka Lopess un Verdasko bieži spēlējuši kopā, tomēr zaudējuši 10 no 11 pēdējās kopīgajām cīņām. Cerams, ka viss izšķirsies tikai svētdien, bet sākums šodien no plkst. 15:00.

2011. gada Deivisa kausa fināls

DatumsLaiksSpēleH2H*
02.12.15:00Rafaels Nadals – Huans Monako2-1
02.12.17:00Davids Ferers – Huans Martins Del Potro2-2
03.12.16:00Lopess/Verdasko – Nalbandjans/Švanks-
04.12.14:00Rafaels Nadals – Huans Martins Del Potro7-3
04.12.16:00Davids Ferers – Huans Monako3-4

H2H* - savstarpējo maču bilance

Izmantotie resursi:
daviscup.com

Kāds rezultāts būs 2011.gada Deivisa kausa finālā?

  • 27

  • 15

  • 18

  • 3


Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja