Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:132, Did:0, useCase: 3

Trešais cēliens: cīņu par NBA titulu sāks "Warriors" un "Cavaliers"

Andrejs Siliņš

Trešais cēliens: cīņu par NBA titulu sāks "Warriors" un "Cavaliers"
Lebrons Džeimss un Stefens Karijs
Foto: USA Today Sports / Scanpix

Agrā, agrā piektdienas rītā pulksten 4:00 Oklendā sāksies Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) finālsērija - tāpat kā iepriekšējās divās sezonās, arī šajā līdz finālam viegli tikušas galvenās pirmssezonas favorītes supertalantu pārbagātā Goldensteitas Warriors" un pasaules labākā basketbolista Lebrona Džeimsa stūrētā Klīvlendas "Cavaliers".

Gaidīto finālistu negaidīti vieglais ceļš uz finālu

Pirms šīs sezonas izteiktāk nekā jebkad iepriekš par galvenajām favorītēm uz savu konferenču tituliem un spēlēšanu finālā tika sauktas "Cavaliers" un "Warriors" komandas. Pirmā lielā mērā pateicoties tam, ka Lebronu Džeimsu kā pasaules labāko basketbolistu vairs apšauba tikai retais, turklāt Austrumu konference ierasti tikusi uzskatīta par vājāku. Rietumos savukārt allaž bāzējušās vairākas tiešām nopietnas pretendentes uz titulu, tomēr Kevina Durenta pievienošanās Stefam Karijam, Klejam Tompsonam un Dreimondam Grīnam pacēla "Warriors" stratosfērā pat attiecībā pret pārējām konferences stiprākajām komandām.

Ja "Warriors" sezonā bez lielām problēmām savu statusu arī apliecināja un jau trešo sezonu pēc kārtas sasniedza labāko bilanci visā līgā (67-15), tad par "Cavaliers" tā teikt nevar. Klīvlendas komanda sezonas laikā cīnījās ne vien ar pretiniekiem, bet arī motivācijas problēmām un regulāro turnīru noslēdza tikai otrā Austrumos, piekāpjoties Bostonas "Celtics". Ja pirms "play-off" tas raisīj runas par "Cavs" spējām atkal pārslēgt ātrumus izslēgšanas turnīrā, tad tā laikā šie jautājumi ātri vien zaudēja aktualitāti. "Cavs" izcīnīja desmit uzvaras pēc kārtas, tad paklupa mājās pret Bostonu konferences finālā, taču uz to reaģēja ar "Celtics" sagraušanu vēl divos mačos, lai noslēgtu sēriju un oficiāli iegādātos iepriekš rezervēto vietu finālā.

Arī "Warriors" ceļš uz finālu izskatījās rozēm kaisīts (līdz finālam neviena komanda nekad iepriekš vēsturē nebija tikusi ar pēcsezonas bilanci 12-0), taču jau pirmajā solī sanāca uzkāpt vienam no ērkšķiem uz kātiņa - jau pirmajā kārtā nācās palikt bez galvenā trenera Stīva Kera, kuram saasinājās sāpes operētajā mugurā un kops tā laika viņš spēļu laikā vairs nav bijis ar komandu. Sāpīgi, taču ne pārāk traucējoši, lai turpinātu iet pa iemīto taciņu pretī finālam. Kera prombūtnē galvenā trenera pienākumus pārņēmis Maiks Brauns, kurš savulaik (2007) kā "Cavaliers" galvenais treneris vadīja komandu NBA finālā - tas bija Lebrona pirmais NBA fināls karjerā.

Maiks Brauns un Stīvs Kers treniņā pirms NBA finālsērijas. Foto: AP / Scanpix

Pēdējo piecu gadu NBA fināli

GadsČempioneFinālisteSērija
2016CavaliersWarriors4-3
2015WarriorsCavaliers4-2
2014SpursHeat4-1
2013HeatSpurs4-3
2012HeatThunder4-1

Galvenie MVP kandidāti - Durents un Džeimss

Pagājušajā vasarā, abām komandām tiekoties finālā, "Warriors" izsēja 3-1 pārsvaru sērijā, zaudējot pēdējos trīs mačus pēc kārtas. Par vienu no grēkāžiem tika saukts Harisons Bārnss - tā brīža "Warriors" trešā opcija uzbrukumā. Kamēr "Cavs" fokusējās uz pirmo divu - Karija un Tompsona - neitralizēšanu, Bārnsam bija daudz iespēju veikt metienus, turklāt bieži vien brīvus. Tomēr Bārnss pēdējās trijās cīņās trāpīja vien piecus no 32 metieniem no spēles, un starpsezonā klubs nemaz necentās noturēt Bārnsu, kad Marks Kjūbens viņam uz galda nolika līgumu 94 miljonu dolāru apmērā.

Kevins Durents vēlējās mainīt vidi, kurā bija iestrēdzis kopā ar Raselu Vestbruku, un nolēma, ka īstā vieta viņam būs Sanfrancisko un Oklenda. Nonācis komandā, kurā dalīšanās ar bumbu tiek uzskatīta par prioritāti, Durents šai sev iepriekš neiepazītajā realitātē iejutās kā zivs, kas pēc izvilkšanas, palaista atpakaļ ūdenī - sezonā vidēji 25,1 punkts, 8,3 bumbas zem groziem un 4,8 piespēles.

Izslēgšanas turnīrā pagaidām 25,2 punkti un trāpīti 89 no 160 metieniem no spēles jeb 55,6% precizitāte, kas noteikti ir labāk nekā 15,6%, ko piedāvāja Bārnss trīs svarīgākajās sezonas spēlēs pirms gada. Ieguva ne tikai Durents pats, bet, protams, arī "Warriors", kam trešās uzbrukuma opcijas vietā labprātīgi pievienojās spēlētājs, kurš kļuvis par pirmo opciju. Tai pat laikā divi iepriekš labākie uzbrukumu noslēdzēji joprojām ir komandā.

Divi labākie pasaules basketbolisti - Kevins Durents un Lebrons Džeimss. Foto: AP / Scanpix

Durents tiek saukts par šobrīd otro labāko spēlētāju pasaulē, priekšā viņam liekot tikai vienu - fināla pretinieku "Cavaliers" rindās Lebronu Džeimsu. Atkal aktualizējušās runas par visu laiku labāko un vainīgs, protams ir tiki viens spēlētājs - Džeimss. Atsevišķi mediju indivīdi, kas nedzīvo nostaļģijā par pagājušiem laikiem, pat jau atļāvušies Lebronu pabīdīt priekšā Maiklam Džordanam.

Tā būs mūžīga diskusija, kuru pilnīgi objektīvi izmērīt ar skaitļiem nevarēs nekad, tomēr Lebrons spēj piedāvāt saviem aizstāvjiem materiālu, ar ko spekulēt. Ar trīspunktnieku trešās ceturtdaļas izskaņā pēdējā konferences fināla mačā pret "Celtics" Džeimss apsteidza Džordanu kā visu laiku rezultatīvākais izslēgšanas turnīru spēlētājs (5995 punkti). Tāpat Lebronam ir labāka precizitāte, vidēji arī vairāk bumbu, piespēļu un bloķēto metienu nekā Maiklam.

Komandu līderi izslēgšanas turnīrā 2017

DurentsDžeimss
10Spēles13
33.4Minūtes40.9
25.2Punkti32.5
7.8Atl.b.8.0
3.7Rez.p.7.0
1.2Bloķ.m.1.4
0.7Pārtv.b.2.2
2.7Kļūdas3.9

Titulus uzvar ar aizsardzību

Sens teiciens vēstī: "Uzbrukums pārdod biļetes, aizsardzība izcīna čempiontitulus." Goldensteitas komanda bija rezultatīvākā NBA vienība jau trešo regulāro turnīru pēc kārtas un otro gadu pēc kārtas līdz šim bijusi arī rezultatīvākā komanda "play-off" spēlēs. Tomēr "Warriors" regulāri ir arī viena no labākajām aizsardzības komandām līgā. Tomēr arī "Cavaliers" pēcsezonā jūtami uzlabojusi darbību savā laukuma galā, vidēji ielaižot 103,2 punktus, kas ir par četriem punktiem mazāk nekā sezonā.

"Izslēgšanas spēlēs viņi aizsardzībā pacēlušies līmeni augstāk," uz Klīvlendas efektīvajām darbībām savā laukuma pusē norāda Durents. "Pret viņiem nebūs tā, ka tiksim pie daudz brīviem metieniem. Tomēr, ja kustēsimies paši un kustināsim bumbu, domāju, ka varēsim atrast spraudziņas viņu aizsardzībā. Mums jāparūpējās par bumbu." Oklendas komanda "play-off" piespiedusi pretiniecēm kļūdīties vidēji 14,3 reizes mačā, bet arī pati tehnisko brāķi pieļāvusi bieži - 13,8 kļūdas ir piektais sliktākais rādītājs starp visām 16 izslēgšanas turnīra dalībniecēm.

Pagājušajā vasarā viens no "Cavaliers" efektīvākajiem ieročiem, atspēlējoties un izcīnot titulu finālsērijā, bija tālmetieni. Šī gada izslēgšanas turnīrā "Cavs" bijusi trāpīgākā komanda metienos no distances, realizējot 43,5% veikto tālmetienu. Sezonas gaitā maiņas darījumā komandu papildinot ar snaiperi Kailu Korveru, "Cavs" izskatās draudīgāk nekā jebkad metienos no tālienes. "Ņemot vērā, ka šis ir jau mans 14. gads līgā, spēlēšana finālā man ir kaut kas vienreizējs, tas nozīmē tik daudz," Korvers ir gatavs lielākajam izaicinājumam savā basketbola dzīvē.

Savstarpējās spēles šosezon

DatumsSpēleRezultātsRezultatīvākie
25. decembrisCavaliers - Warriors109:108Džeimss 31+13ab; Ērvings 25+6ab+10rp - Durents 36+15ab; Tompsons 24
17. janvārisWarriors - Cavaliers126:91Tompsons 26; Durents 21+6ab+5rp; Grīns 11+13ab+11rp - Džeimss 20+8ab

Spēles sākums šonakt pulksten 4:00, tiešraidē maču rādīs kanāls "Best4Sport".

Finālsērijas kalendārs

DatumsLaiksSpēle
2.06.4:00Warriors - Cavaliers
5.06.3:00Warriors - Cavaliers
8.06.4:00Cavaliers - Warriors
10.06.4:00Cavaliers - Warriors
13.06.*4:00Warriors - Cavaliers
16.06.*4:00Cavaliers - Warriors
19.06.*3:00Warriors - Cavaliers

* - ja nepieciešams.

1 2 3 94 komentāri

  -1 [+] [-]

, 2017-06-01 15:47, pirms 7 gadiem
Par GSW!

  -1 [+] [-]

, 2017-06-01 15:51, pirms 7 gadiem
Kaut Lebrons viņiem visiem pārbraukti pāri.

  +5 [+] [-]

, 2017-06-01 15:52, pirms 7 gadiem
Beidzot! Saldais ēdiens.
Par septiņām spēlēm!
Slēpts komentārs: chubaki

  -4 [+] [-]

, 2017-06-01 16:05, pirms 7 gadiem
Tagad kad nekas vēl nav skaidrs un nav vēl izdarīts neviens metiens, tikmēr SC brašuļi postēs bravūrīgus komentārus no abām pusēm, sējot savstarpēju naidu un nicinājumu - kā jau kadru gadu. Par GSW un KD nesavtīguma paraugstundu.

  +1 [+] [-]

, 2017-06-01 16:07, pirms 7 gadiem
Nedomāju, ka būs līdzīga cīņa. Viena vai otra pacels pārliecinoši.

  +3 [+] [-]

, 2017-06-01 16:12, pirms 7 gadiem
ChupaaChubzz rakstīja: Nedomāju, ka būs līdzīga cīņa. Viena vai otra pacels pārliecinoši.
Kāpēc lai nebūtu līdzīga cīņa? Jo Lebrons un Ērvings šķiet labā formā, GSW ir stipra komanda, Karijs ir labāks kā pagājšgad, KD arī darīs visu lai uzvarētu, man tik ir bažas par Tompsonu - tas varētu būt tikpat vārgs finālsērijā kā bija pagājšgad.

 +13 [+] [-]

, 2017-06-01 16:17, pirms 7 gadiem
Kā LeBrona fans, varu teikt godīgi - ticu un ceru, ka uzvarēs Cavs, bet lai uzvar stiprākais, jo man ir milzīga cieņa pret šo GSW komandu un Kariju un Grīnu (pret KD gan vēl diemžēl nav). Varu teikt vienu - mums, faniem, ir jānovērtē viens no visu laiku izcilākajiem un gaidītākajiem NBA fināliem, šāds basketbols nenāk katru gadu vai katru piecgadi! Jā, ir bijušas dinastijas, stipras komandas, bet divas līdzvērtīgi vēsturiski fantastiskas komandas? Šķiet, pēdējoreiz 80ajos ķelti pret leikeriem! LBJ top3 All-time savā karjeras labākajā un līdz šim augstākajā punktā ar savu līdz šim talantīgāko, dziļāko un veselāko komandu kāda viņam ir bijusi pret GSW 73-9 + KD = četrgalvainais pūķis un modern-day dream team! Nav ko lieki spriedelēt kas par ko un kur, vienkārši izbaudam fantastisku basketbolu, novērtējam katru spēli un lai uzvar stiprākais

  +2 [+] [-]

, 2017-06-01 16:30, pirms 7 gadiem
Un zinot kā abas komandas tika līdz finālam - droši var teikt - īstais basketbols sāksies tikai tagad. Tā būs īsta kauja. Un tās pašreiz ir labākās NBA komandas. Un lai kā es sirdī būtu par GSW, par uzvaru es tik drošs nemaz neesmu, drīzāk piesardzīgi optimistisks. Domāju iespējas uzvarēt ir 50/50. Uzvarētāju izšķirs nianses. Bet es jau protams gribu lai uzvar GSW un ātrāk nekā 7 spēlē. Un GSW ir jāatriebjas Cavaliers par pagājušo gadu.

  +1 [+] [-]

, 2017-06-01 16:33, pirms 7 gadiem
Ja GSW nespēlētu Durants tad Lebrons un Cavs paarulletu pāri GSW kā plukatniekiem taču tagad GSW spēle Durants un tas maina daudz ko.
Nav divu domu ka Durants ir otrs labākais pēc Džeimsa.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2017-06-01 16:38, pirms 7 gadiem
Piekritīšu prognozei, ka būs vienas vai otras komandas pārliecinoša uzvara sērijā. Vot, tikai nav iespējams prognozēt, kura tā būs, jo šajā paslēpju sezonā neko nevar zināt, kamēr viena pret otru nav stājusies kaujas laukā aci pret aci
Vienīgais, kas par sliktu Cavs - titulu aizstāvēt ir daudz grūtāk kā izcīnīt.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2017-06-01 16:47, pirms 7 gadiem
GSW in 5(KD mvp), manuprāt, bet nu dzīvos redzēs.
Jācer, ka vismaz spēles būs tuvas, jo pagājušā gada sērijā, vien tikai viena spēle beidzās ar mazāk kā 10p pārsvaru kādai no komandām..
Būtu ļoti interesanti, ja KD ar LBJ segtu viens otru.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2017-06-01 16:50, pirms 7 gadiem
GSW paņems šo spēli +18 ,pēdējas 6 minūtes ne Irvings , ne James nebūs laukumā
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2017-06-01 17:02, pirms 7 gadiem
Nedarbs rakstīja: Kā LeBrona fans, varu teikt godīgi - ticu un ceru, ka uzvarēs Cavs, bet lai uzvar stiprākais, jo man ir milzīga cieņa pret šo GSW komandu un Kariju un Grīnu (pret KD gan vēl diemžēl nav). Varu teikt vienu - mums, faniem, ir jānovērtē viens no visu laiku izcilākajiem un gaidītākajiem NBA fināliem, šāds basketbols nenāk katru gadu vai katru piecgadi! Jā, ir bijušas dinastijas, stipras komandas, bet divas līdzvērtīgi vēsturiski fantastiskas komandas? Šķiet, pēdējoreiz 80ajos ķelti pret leikeriem! LBJ top3 All-time savā karjeras labākajā un līdz šim augstākajā punktā ar savu līdz šim talantīgāko, dziļāko un veselāko komandu kāda viņam ir bijusi pret GSW 73-9 + KD = četrgalvainais pūķis un modern-day dream team! Nav ko lieki spriedelēt kas par ko un kur, vienkārši izbaudam fantastisku basketbolu, novērtējam katru spēli un lai uzvar stiprākais
Nu nez kas tur būs fantastisks. Pag.gada fināls no spēļu viedokļa bija garlaicīgs (katrā spēlē uzvarētājs bija zināms jau laiku pirms beigu signāla) izņemot pēdējo spēli. To vieniem aiziet spēle un ir +30, to otriem. Intrigas ziņā švaki.

  +1 [+] [-]

, 2017-06-01 17:03, pirms 7 gadiem
Sekss mašīna ir briesmīgs. Nekad nav bijis ērti un, tas nozīmē, ka drāšanas efektivitāte samazinās un ir jāieliek vairāk spēka.

  +3 [+] [-]

, 2017-06-01 17:04, pirms 7 gadiem
HMB-KEPKA96 rakstīja: Ja kads kepka zinaatu kaa dievinu vinas sexigas kaajinas glastit un skupstit kamer vina ir virs manis
Teikšu tā. Ienācu palasīt komentātus un sapratu ka nav iespējams ar Tevi pa vidu. Uzspiedu ignore refreshoju lapu un uzreiz cita lieta. Tu vairs neesi. Citiem komentārus vismaz var lasīt, bet Tu gan esi slims suns. Ieteiktu to darīt visiem.
Kas attiecas uz spēli. Es ilgi nevarēju izlemt par ko jo neesmu nevienas no šo komandu atbalstītājiem. Beigās laikam nedaudz vairāk jutīšu līdzi GSW jo negribu lai LeBrons pietuvojas legaciyā MJ.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2017-06-01 17:05, pirms 7 gadiem
edviins straume rakstīja: Tagad kad nekas vēl nav skaidrs un nav vēl izdarīts neviens metiens, tikmēr SC brašuļi postēs bravūrīgus komentārus no abām pusēm, sējot savstarpēju naidu un nicinājumu - kā jau kadru gadu. Par GSW un KD nesavtīguma paraugstundu.
Vecīt, tev kāds uzmanības trūkums vai kas? Vēl neviens neko tādu nebija iepostējis, bet tev obligāti vajadzēja kaut ko "iepirst", lai šo tēmu paceltu un lai savu nereālo pārākumu izrādītu. Kā tu saki "SC brašuļi", tjipa visi tādas niecības vien tu pāri visam šim stāvi. Nez no kurienes tikai tāds vērtējums, ja tavi argumenti aprobežojas ar vārdiem "stulbenis" un "idiots" kā to pierādīja nesenais raksts par Durentu.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2017-06-01 17:21, pirms 7 gadiem
Nu ko, beidzot īstais PO var sākties!
No kruīza režīma laiks pārslēgt ugunsrobā un skolot Cavus!
GSW jāņem, vienīgi bažīgu dara Kera neesamība
Iguodala pēc kārtēja titula, GO GSW!
HMB, bambareska, Animalz utt #PaKrūmiem

     [+] [-]

, 2017-06-01 17:22, pirms 7 gadiem
man piedur HMB vinjam vismaz ir graujosh viedoklis lielakaja dalja sporta,bet vot tadus edvinus straumes chist ciest nevaru

  -1 [+] [-]

, 2017-06-01 17:25, pirms 7 gadiem
Sezona labi paradija ka var kapat bez KD,bet finala ja nonaks iedzinejos tad katrs gribes radit varondarbus un ta var normali aplausties,visu cienu un jauku dienu
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2017-06-01 17:27, pirms 7 gadiem
nu katram ir jasatiek dzive savs sapnu princis vai zeltene.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
1 2 3 94 komentāri