Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

Virslīgas 30. kārta: kurā mēnesī Afanasjevs kļuva par rekordistu?

Agris Suveizda

Virslīgas 30. kārta: kurā mēnesī Afanasjevs kļuva par rekordistu?
Valerijs Afanasjevs. Foto: Kristians Putniņš/FK "Auda"

"Optibet" Virslīgā futbolā aizvadīta gan 30. kārta, gan arī vasaras pārceltā spēle, līdz ar to sešas kārtas līdz turnīra noslēgumam atkal varam tabulā lūkoties bez zaudēto punktu rēķināšanas iekavās.

SpēleRezultātsVārtu guvēji
Metta – Tukums1:1 (0:0)Vientiess 90'+4 – Samoilovs 88'
SN – Daugavpils0:1 (0:1)Haruštjāks 7'
Valmiera – Auda1:2 (0:0)Dusalijevs 90'+3 – Saveļjevs 55' Ramiriss 78'
Jelgava – RFS0:1 (0:1)Savičs 5'
Riga – Liepāja3:1 (2:0)Regža 16'(11m) Ngondā 45'+4 Dašķevičs 90'+3 – Nordanuss 69'(11m)
Valmiera – SN1:1 (1:1)Dusalijevs 13' – Miņins 32'

41 gadu vecais Afanasjevs – Virslīgas jaunais rekordists
Sestdienas spēle Salaspilī bija ļoti simboliska. Pirmkārt, "Daugavpils" ar čehu aizsarga Jaroslava Haruštjāka agrajiem vārtiem uzvarēja ar 1:0 un oficiāli atstāja "Super Nova" pēdējā vietā, šosezon pret to izcīnot jau ceturto sauso uzvaru. Otrkārt, 484. reizi Virslīgas spēlē piedalījās nesen 41. dzimšanas dienu nosvinējušais Valerijs Afanasjevs, 77. minūtē iziedams uz maiņu un kļūdams par līgas rekordistu. Un, treškārt, līdzšinējais rekordists bija tieši "Super Nova" rindās – tā brīža galvenā trenera Sergeja Golubeva palīgs, nu jau komandas galvenā trenera pienākumu izpildītājs Igors Korabļovs, kurš savu pēdējo Virslīgas maču kā laukuma spēlētājs aizvadīja pirms gandrīz astoņarpus gadiem. Trešais Virslīgas vēstures tabulā ar 416 spēlēm ir "Valmieras" trenera palīgs Gatis Kalniņš. Šovakar tik ļoti svarīgajā palikšanas spēlē pret "Metta" Afanasjevs savās mājās tiks pa īstam godināts kā jaunais līgas rekordists.

Viens ir skaidrs – Afanasjevs ir labojis Virslīgas rekordu, bet problēmas rada rekorda precīzā labošanas brīža un jaunā rekorda precīzā skaitļa noteikšana. Lieta tāda, ka spēles ne vienmēr beidzas ar tiesneša beigu svilpi vai protokola parakstīšanu. Tā, piemēram, 2011. gadā Afanasjevs guva vārtus neizšķirtā pret "Ventspili" (1:1), kurā Daugavpils "Daugava" vēlāk saņēma tehnisko zaudējumu par spēlētāju, kuri pievienojās no "Gulbenes", pāragru pieteikšanu – Jurijs Kotjukovs aizvadīja pilnu maču, bet Ēriks Kokins palika rezervē. Un vēl piecas spēles, kurās Afanasjevs guva trīs vārtus, tika anulētas – 2015. gadā "Gulbenes" izslēgšanas dēļ, 2017. gadā "Babītes"/"Dinamo" izslēgšanas dēļ un 2021. gadā "Ventspils" izslēgšanas dēļ. 2015. gada notikumi ietekmē arī Korabļovu, kuram tā bija pēdējā Virslīgas sezona un kurš pārstāvēja tieši "Gulbeni" – pieredzējušais aizsargs piedalījās visās astoņās spēlēs, septiņas no tām sāka pamatsastāvā.

Tehniskās uzvaras, zaudējumi un anulētās spēles rada statistikas uzskaites dilemmu, kurā var vadīties pēc veselā saprāta un reglamentiem, taču skaidra un vienīgā pareizā risinājuma diemžēl nav. Virslīgas pašreizējais reglaments liecina, ka tehnisko uzvaru gadījumā anulējas gan vārti, gan brīdinājumi, gan noraidījumi vienas spēles diskvalifikācijas vērtībā, bet saglabājas smagāki noraidījumi. No tā izriet, ka vārtu guvumi jau nu noteikti būtu jāsvītro (bet arī reglamenti katru gadu nav vienādi!), taču neatbild uz jautājumu par spēles aizvadīšanu: tā kā tabulā šis mačs skaitās tik un tā (bet ar citu rezultātu), loģiski būtu šādu spēli futbolista dosjē saglabāt. Turpretī anulētās spēles pazūd no oficiālajām turnīra tabulām un tādēļ drīzāk būtu jāanulē arī no spēlētāja statistikas: pat ja viņš laukumā fiziski bija izgājis. Attiecīgi veidojas dubultā, citreiz pat trīskāršā grāmatvedība: bez nekādām korekcijām Afanasjevam Virslīgas karjerā ir 484 spēles un 64 vārti, Korabļovam 483 spēles un pieci vārti, bet ar korekcijām Afanasjevam ir 479+60 un Korabļovam ir 475+5. Otrajā gadījumā Afanasjevs par rekordistu kļuva gandrīz mēnesi agrāk – 27. augustā mājas spēlē pret "Audu" (0:2), kurā aizvadīja 62 minūtes.

Virslīgā debitēja ļoti vēlu
Virslīgas ilgdzīvotāju Korabļova un Afanasjeva karjerās ir gan daudz kopīga, gan arī daudz atšķirīga. Ne viens, ne otrs nespēlēja "Skonto", bet abi pabija Kurzemes grandos – Afanasjevs "Metalurgā" (vēlāk arī "Liepājā"), Korabļovs "Ventspilī". Afanasjevs ārzemēs nespēlēja vispār un lielāko karjeras daļu pavadīja dzimtajā Daugavpilī, Korabļovs ārzemēs nospēlēja tikai vienu sezonu – Ukrainas "Kryvbas". Un abu komandas tika izslēgtas par spēļu ietekmēšanu – Korabļova "Gulbene" 2015. gadā un Afanasjeva "Dinaburg" 2009. gadā. Un abiem izdevās paveikt ko tādu, kas neizdevās otram. Ja Korabļovs aizbrauca uz "Euro 2004" finālturnīru un izlasē aizvadīja 21 spēli, Afanasjevs Latvijas izlasi tā arī nav pārstāvējis. Toties Afanasjevs, kura pirmajā sezonā pēc pārejas uz "Metalurgu" pie titula tika Daugavpils "Daugava", 2015. gadā 33 gadu vecumā ar "Liepāju" beidzot ieguva Latvijas titulu, ko četru kausu ieguvējs Korabļovs tā arī nepaveica.

Korabļovs Virslīgā debitēja 1992. gada 18. aprīlī Daugavpilī, "Kompar-Daugava" pamatsastāvā uzvarot ar 3:0, un tobrīd viņam bija 17,4 gadu. Turpretī Afanasjevs, pirms tam ar Daugavpils "Ditton" spēlējis 1. līgā, Virslīgā debitēja tikai 21,5 gadu vecumā – 1900 skatītāju klātbūtnē ļoti zīmīgajā datumā 04/04/2004 ar 1:5 kapitulējot Liepājā. "Ditton" vārtus sargāja pašreizējais "Valmieras" vārtsargu treneris Sergejs Diguļovs, vārtus un sarkano kartīti nopelnīja "Daugavpils" pašreizējais galvenais treneris Kirils Kurbatovs, bet sāncenšu rindās divus vārtus, ieskaitot uzvaras vārtus, guva "Valmieras" pašreizējais galvenais treneris Jurģis Kalns. Spēli tiesāja Romāns Lajuks, viņam palīdzēja Deniss Grābējs, Ādolfs Supe, Vasīlijs Botošs, tiesnešu inspektors bija Miķelis Rubenis, delegāts Vladimirs Žuks. Īsumā, ļoti, ļoti daudz labi zināmu personu. "Ditton", kur karjeru sāka arī Artjoms Rudņevs, pārspēlēs zaudēja "Ventai" un izkrita no Virslīgas, bet Afanasjevs kopā ar Denisu Aščuku un Pāvelu Mihadjuku devās uz "Rīgu", pēc sezonas gan atgriežoties Daugavpilī.


Apzīmējumi: + vārti, d – brīdinājums, s – noraidījums, r – rezervē, / - vai nu sāka rezervē, ja nospēlēja virs 44 minūtēm, vai arī sāka pamatsastāvā, ja nospēlēja mazāk par 46.

Afanasjevs karjeras laikā izsprucis no ilgstošas piespiedu dīkstāves traumu vai diskvalifikāciju dēļ, taču kas zina, cik spēļu viņš jau būtu sakrājis, ja nedebitētu tik vēlu, vienu sezonu ar "Daugavpili" 1. līgā nepavadītu arī 2018. gadā un ja 10 spēļu viņa karjeras laikā netiktu atceltas vēl pirms sākuma (toties Afanasjevs spēlēja pandēmijas gadā Valmierā, kad "Daugavpils" sāka ar astoņiem spēlētājiem un maču pie 0:3 nepabeidza). Salīdzinājumam – līdz 21,5 gadu vecumam Korabļovam Virslīgā bija jau ap 80 spēlēm, bet, piemēram, viens no "Metta" līderiem Lūkass Vapne, kuram ir tikai 20 gadi un viens mēnesis, Virslīgā ir aizvadījis jau 100 oficiālas spēles (plus vienu anulēto pret "Ventspili"). Korabļovs gan arī Virslīgā varēja sakrāt vairāk. Ja viņš Virslīgas karjeru sāka četrus gadus agrāk par Afanasjevu, tad faktiski to noslēdza trīs gadus agrāk – pēdējā pilnvērtīgā sezona 2012. gadā ar "Gulbeni", pēc tam divas sezonas 1. līgā un anulētie astoņi maču atgriešanās sezonā.

Vārtu gūšanas ziņā mīļākās komandas Afanasjevam bijušas "Metta" (astoņi vārti, iesitis astoņās dažādās spēlēs) un Jūrmalas "Spartaks" (astoņi vārti, iesitis septiņās spēlēs), seši gūti pret FC "Jūrmala", pieci pret "Olimpu", no grandiem visvairāk iesitis "Skonto" (četri, "Ventspilij" trīs plus vienus anulētos) un bieži sitis arī Latgales komandām – trīs "Dinaburg", divus "Daugavpilij", "Blāzmai" un "Ilūkstei", vienus Daugavpils "Daugavai" un "Noah". Starp Virslīgā neiekarotajām komandām ir, piemēram, "Riga" un "Valmiera". No vārtsargiem četrreiz sarūgtinājis Jāni Krūmiņu (četrās dažādās spēlēs), Germanu Māliņu un Oskaru Darģi (abus trijās dažādās spēlēs). Afanasjevs ir kļuvis par Virslīgas rekordistu, bet karjeru jau vēl nav beidzis – šosezon atlikušas vēl sešas kārtas. Un arī 500 spēļu slieksnis ir tik tuvu, lai būtu vērts apdomāt karjeras turpināšanu kaut līdz pavasarim – ja vien "Daugavpils", protams, paliks Virslīgā.

Favorītu maiņa bronzas cīņā
Kamēr titulcīņā uzvarēja abas līderes un (ne)pārspēļu cīņā "Metta" pat deviņu vīru sastāvā izglāba punktu pret tukumniekiem un šovakar aizvadīs ļoti svarīgu spēli Daugavpilī, 30. kārtā svarīgākie notikumi turnīra tabulā risinājās cīņā par bronzu un labāko četrinieku jeb Eirokausu zonu. Pirms nedēļas izteikta favorīte uz bronzu bija "Valmiera", kas ar 4:1 uzvarēja Liepājā un kurai Betsafe bukmeikeri deva 53% varbūtību iegūt trešo vietu, toties nedēļas laikā "Valmiera" mājās zaudējusi piecus no sešiem punktiem un favorītu stafetes kociņu atdevusi "Audas" futbolistiem. Vispirms valmierieši ar 1:2 zaudēja "Audai", kurai tā bija pirmā uzvara pār lielā četrinieka klubiem Virslīgā, un pēc tam nenoturēja vadību pret "Super Nova", kurai pie 1:1 bija arī fantastiska iespēja pēc vārtsarga Karlosa Olsesa pārdrošā dribla.

VKomandaSUNZVārtiP
1.Riga30235277:1874
2.RFS30218177:1271
3.Auda30139839:3448
4.Valmiera30129940:3245
5.Liepāja301271145:4743
6.Jelgava30971439:5234
7.Tukums 2000/Telms30871540:7031
8.Metta30791434:5230
9.Daugavpils30781533:4329
10.Super Nova Salaspils30232522:869

Kaut arī izteikta pastarīte bez sportiskām cerībām palikt Virslīgā un ar astoņu zaudējumu un 24 neuzvarētu (0-2-22) spēļu sēriju līdz izbraukuma spēlei Valmierā, "Super Nova" kopš sastāva pastiprināšanas tomēr bija jūtami uzlabojusi sniegumu, un bija tikai laika jautājums, kurai no pārējām komandām sabojās dzīvi. Izrādījās, ka uz grābekļa atkal uzkāpa "Valmiera", kuras bilance pret "Super Nova" šogad ir tikai 2-1-1 un kura pavasarī zaudēja arī savstarpējā pārbaudes spēlē. Jau trešo noraidījumu Virslīgas sezonā nopelnīja valmieriešu uzbrucējs Aliuns Ndojs, par kura disciplīnu ļoti pikts bija Kalns, pēc mača sakot, ka, ja viss būtu atkarīgs tikai no viņa, senegālieti līdz pat sezonas beigām bez spēles laika aizsūtītu uz dublieriem. "Valmieru" nu gaida piecas izbraukuma spēles pēc kārtas (visas gan pret nomināli vājākām komandām) un mājas spēle pret "Riga", taču Eirokausu cīņā labā ziņa ir tā, ka galvenais ir nepalikt piektajiem. Vēl ir atlikusi arī "Liepājas" un "Audas" savstarpējā spēle 21. oktobrī, kas atkal var daudz ko mainīt.

Nākamā kārta

DatumsSpēleLaiks
29.09.Daugavpils – Metta18.00
30.09.RFS – Liepāja14.00
Auda – Riga20.00
01.10.Super Nova Salaspils – Jelgava14.00
Tukums 2000/Telms – Valmiera16.00

Visi apskati

30. kārta29. kārta28. kārta
27. kārta26. kārta25. kārta24. kārta23. kārta22. kārta21. kārta20. kārta19. kārta
18. kārta17. kārta16. kārta15. kārta14. kārta13. kārta12. kārta11. kārta10. kārta
9. kārta8. kārta7. kārta6. kārta5. kārta4. kārta3. kārta2. kārta1. kārta











  +1 [+] [-]

, 2023-09-29 17:39, pirms 7 mēnešiem
Galvenie treneri - Skredelis "Kompar-Daugava" 1992.gadā, Grigjans "Ditton" 2004.gadā.

  +1 [+] [-]

, 2023-09-29 17:42, pirms 7 mēnešiem
1 rakstīja: Galvenie treneri - Skredelis "Kompar-Daugava" 1992.gadā, Grigjans "Ditton" 2004.gadā.
Un Korabļova debijas spēlē Grigjans bija "Kompar-Daugava" vārtsargs.

  +2 [+] [-]

, 2023-09-29 20:29, pirms 7 mēnešiem
Ar statistiku nodarbojos vēl no pagājušā gadsimta,tāds mazs hobijsKas attiecās uz spēlētāju individuālo statistiku,tad mans uzskats ir viennozīmīgs un to nevar ietekmēt nekādi kabinetu lēmumi.Spēle notikusi,spēlētāji sviedrus lējuši,traumas guvuši,vārtus situši vai nesituši.Tam visam jāpaliek viņu CV.Futbola federācija aizvadot sacensības vadās pēc izstrādātā reglamenta un tā tam jābūtVar anulēt rezultātu,var diskvalificēt komandu,bet nekas nedrīkst ietekmēt futbolista individuālo rezultātu.Tikai divi piemēri,teiksim no 2021.gada virslīgas sezonas.FK Ventspils aizvada 13 spēles virslīgā un Šišhanovs atsauc komandas dalību turnīrā.Pietrūka viena spēle .lai pēc reglamenta rezultāti tiktu ieskaitīti.Nu ko?Anulēsim spēletājiem individuālos statistikas rādītājus un spēles un vārti neskaitās?Atņemsim Kurtišam četrus viņa gūtos vārtus vienā mačā pret Mettu?Toties Noah aizvadīja 14 spēles un tika izslēgta no virslīgas.Lūk šiem spēlētājiem individuālā statistika skaitāsVai vēl trakāk.Piektajā mačā pret FK Ventspili Noah spēlētājs C.Nwaorisa guva smagu traumu un tika nogādāts slimnīcā ar vaļējo kājas lūzumu,ja pareizi atceros.Tad ko? Ventspils rezultāti anulēti,protokoli noslēpti,spēle neskaitās aizvadīta?Trauma arī neskaitās?Absolūta bezjēdzība un tieši tāpēc atkārtošos.Individuālo spēlētāja statistiku nedrīkst ietekmēt nekādi kabinetu lēmumi.Un es neesmu orģināls.Tā rīkojās arī viens no populārākiem futbola saitiem Eiropā soccerway.com,kur spēletāju statistika tiek rūpīgi uzskaitīta.Tikai pie mums,nezin kāpēc,nav sapratnes šajā jautājumā.

     [+] [-]

, 2023-09-30 08:55, pirms 7 mēnešiem
Jaunāko laiku "Auda" pirmo uzvaru pret TOP4 klubiem Virslīgā izcīnīja astotajā aplī, bet vecā "Auda" - jau otrajā, pieveicot "Dinaburg".
https://lff.lv/klubi/fk-auda-11651/...

     [+] [-]

, 2023-10-01 11:30, pirms 7 mēnešiem
1 rakstīja: Jaunāko laiku "Auda" pirmo uzvaru pret TOP4 klubiem Virslīgā izcīnīja astotajā aplī, bet vecā "Auda" - jau otrajā, pieveicot "Dinaburg".
https://lff.lv/klubi/fk-auda-11651/?cid=4290292
Tiesa gan,jo tā laika stiprākā cetrnieka komandu Daugavpils Dinaburg viņi pieveica ne tikai otrajā aplī,bet arī ceturtajā aplī.Šīs divas uzvaras arī bija vienīgās pret stiprāko tā laika četrnieku.Viss jau būtu labi,ja ne Dinaburg tā laika reputācija ,kādēļ vēlāk arī komanda tika izslēgta no virslīgas.